Quantcast

Šest tužbi protiv SPC ZBOG PEDOFILIJE

proka

Legenda
Moderator
Poruka
55.466
https://www.dnevno.rs/ufokusu/zrtve...kve-zbog-pedofilije-tu-je-i-slucaj-kacavenda/

Žrtve pravdu traže u Londonu: Šest tužbi protiv SRPSKE CRKVE ZBOG PEDOFILIJE, tu je i “slučaj Kačavenda”

3B57CFF800000578-4029502-image-a-2_1481645350449.jpg


Objavio Beta - 21. decembra 2018.

Kesar je u izjavi za Danas kazao da su se zlostavljanja dogodila u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a da su oštećena dva đakona, dve žene i polaznik semeništa (19) koji je preminuo 1999. godine, a čija majka za njegovu smrt krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu.

– Broj pedofila u SPC je nepoznat, ali sigurno nije mali. Oni su zaštićeni, a sveštenike često premeštaju iz jedne eparhije u drugu, uključujući i one u inostranstvu – rekao je Kesar.

On je kazao da su tužbe podnete protiv SPC, a ne protiv pojedinačnih sveštenika, jer ta verska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju.

Dodao je i da su tužbe podnete u Velikoj Britaniji jer njegovi klijenti smatraju da ne bi pronašli pravdu pred sudovima u Srbiji.


- - - - - - - - - -

hoće li nam se sad obiti od glavu što su zataškani slučajevi pedofilije u Vranju - vladika Plahomije ili vladika Kačavenda?

da li je srbija smela da dozvoli da slučajevi zastare?
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
55.466
Zbog tvrdnji o seksualnom zlostavljanju od nekih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, uskoro bi trebalo da počne suđenje u LondonuPodnete tužbe protiv SPC zbog pedofilijeBritanski advokat Mladen Kesar, potvrdio je za Danas da je podneo tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) za šest klijenata zbog seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika SPC.

16Piše: J. Diković21. decembra 2018. 12.30
0508foto-FoNet-SPC-678x381.jpg
Foto: FoNet/ SPC


Kako nam je Kesar objasnio, tužbe su podnete Višem sudu u Londonu, i trenutno se zavode u registar, nakon čega će sud odlučiti kada će početi sudska parnica. Nijedan sveštenik neće biti tužen individualno, već celokupna SPC, s obzirom na to da kao verska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju.


Zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999, a za čiju smrt njegova majka krivi sada penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, jer smatraju da je ne bi bilo pred domaćim sudovima.


– Mi smatramo da je ovo u javnom interesu ne samo zato što je žrtvama onemogućena pravna zaštita u matičnim zemljama. Broj pedofila u SPC je nepoznat, ali sigurno nije mali. Oni su zaštićeni, a sveštenike često premeštaju iz jedne eparhije u drugu, uključujući i one u inostranstvu. Mislimo da nije isključeno da su sveštenici skloni takvom ponašanju već dobili premeštaj u zapadne zemlje ili da mogu biti prebačeni u budućnosti – ističe Kesar za Danas.


Sveštenik SPC, Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja, izašao je u javnost 2015. s navodima protiv Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je i dalje u toku. Jovanović je pre nekoliko meseci izjavio da je o tužbi protiv SPC obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić i da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.


Vasilije Kačavenda se penzionisao 2013. godine, i to nakon što se na internetu pojavio snimak koji ga prikazuje kako ljubi mladića. Majka studenta semeništa Milića Božinovića, koji je preminuo 1999. tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu. Prema službenom izveštaju policije on se ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.


Tu je i slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Pahomije je posle četiri godine suđenja proglašen nevinim, da bi Opštinski sud u Nišu potvrdio presudu. Vrhovni sud Srbije je 2007. proglasio ove dve sudske presude nezakonitim, ali nije mogao narediti ponovno suđenje zbog pravila da jednoj osobi ne može biti suđeno dva puta za isti zločin. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za „Vranjske novine“, podseća Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.


BIRN podseća i na slučaj sveštenika Ilariona, koji je 2001. godine uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloletnike u manastiru Hopovo. NJega je SPC odmah smenila, da bi u oktobru 2006. bio osuđen na deset meseci zatvora. Kazna mu je kasnije povećana na jednu godinu. Tokom prošle godine Vrhovni sud Srbije je naredio ponovno suđenje, ali predmet nikada nije došao do suda zbog zastarevanja.


Bez odgovora SPC
List Danas je još pre nekoliko dana poslao pitanje portparolu SPC da li možemo da dobijemo komentar o ovim tužbama britanskog advokata, međutim, odgovor i dalje nismo dobili.


- - - - - - - - - -

https://www.danas.rs/drustvo/podnete-tuzbe-protiv-spc-zbog-pedofilije/
 
Poslednja izmena:

proka

Legenda
Moderator
Poruka
55.466
TUŽBA PROTIV SPC Slučaj Kačavenda pred sudom u Londonu?
  • 31.03.2018. 13:35
QrBk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTW1ZN01EQV8vNzNhZmY2YzE2NzYyYTViNmRjN2Q3MTNiZTdkZWY0ZmYuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB
FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA
Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je početkom marta pred Visokim sudom u Londonu zvanično najavila podnošenje tužbe protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog svešteničke pedofilije kojoj su bili izloženi unutar te verske institucije. Čeka se odgovor tužene strane, a ukoliko londonsko pravosuđe prihvati ovaj slučaj, podnosioci zahteva bili bi korak bliži, kako navode, pravdi koju godinama unazad nisu uspeli da dobiju pred domaćim sudovima.

Mladen Kesar, ispred advokatske kancelarije koja zastupa ovu grupu. Kesar dodaje da slučajevi koje podnose tužitelji izvan britanskog područja vrlo često bivaju prihvaćeni na britanskim sudovima, ukoliko se pokaže veza sa Velikom Britanijom.


- U ovom slučaju to bi bio ogranak SPC u Velikoj Britaniji koji je dio Britansko-skandinavske eparhije. Po Ustavu SPC, sve eparhije su pod direktnom upravom Patrijaršije i najviših organa Srpske pravoslavne crkve. Dakle, jedna i nedeljiva Crkva. Sud će naravno razmotriti i druge stvari kao što su efikasnost pravne zaštite u matičnoj zemlji, dostupnost i kvalitet besplatne pravne pomoći, zakonske odredbe vezane za zastarjelost, korupciju i neadekvatan pristup pravosuđa - objašnjava Kesar.

Osim tri tužioca, još nekolicina drugih ljudi koji tvrde da su žrtve pedofilije u SPC su se javili kancelariji Mladena Kesara, stacioniranoj u Velikoj Britaniji, a podaci o njihovim slučajevima se još uvek prikupljaju.

Među trojicom tužilaca je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je pre nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake.

Uprkos Jovanovićevom svedočenju u brojnim medijima ali i pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kao i inkriminišućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procureli u javnost (a o čijoj autentičnosti se policija nije izašnjavala javno), crkveni velikodnostojnik nije krivično odgovarao, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, zdravstvenih razloga.- Pre nego što smo otišli u London, mi smo ovde angažovali pravnike i veštake koji su veštačili ceo slučaj i koji su dali jasne dokaze da u ovakvoj atmosferi u Srbiji ne možemo očekivati da se nešto reši, uprkos svim dokazima koji postoje - kaže za RSE Bojan Jovanović.


On dodaje da je o najavi tužbe protiv SPC obajvestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijerku Anu Brnabić, te da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.

Krivica pojedinaca ili čitave Crkve?


Parnični postupak pred britanskim pravosuđem podrazumijeva da se tužba najavi, te da tužena strana, u ovom slučaju Srpska pravoslavna crkva, ima rok od tri mjeseca da odgovori na optužbe, objašnjava Mladen Kesar


Iako je od službe za saradnju sa medijima SPC tražen komentar o ovom slučaju, odgovor nisje stigao.


- Ukoliko tužba bude usvojena, tužena strana će biti čitava Srpska pravoslavna crkva, a ne pojedini njeni članovi - rekao je Mladen Kesar.


6Vtk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVdVN01EQV8vNjQ1MjIzODIyMDc2ZTk3MThjOTg3MjA5YjYzYzk1OWYuanBlZ5GTAs0CQgCBoTABLjubomir Ranković, urednik Glasa Crkve u Šapcu, kaže za RSE da podržava inicijativu da inostrani sud ispita optužbe o pedofiliji u redovima SPC, ali napominje da tužba ima smisla ukoliko je okrenuta protiv pojedinaca, a ne čitave Crkve:

- Ako tužite SPC, to je kao kada bi policajac izvršio pedofiliju, a vi tužite Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovde treba ustanoviti krivicu tih pojedinaca. Ja bih to želeo više od bilo čega na svetu i siguran sam da bi SPC najrigoroznije kaznila počinioce - kaže Ranković.

Advokat Mladen Kesar objašnjava zašto nijedan sveštenik SPC neće biti tužen individualno:- Oni su zaposleni od strane Srpske pravoslavne crkve. Ona je njihov poslodavac i ona kao organizacija, kao verska zajednica, ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju i koji rade za nju - kaže Kesar.


Zakazali građanski sudovi


Odgovornost pojedinih vladika Srpske pravoslavne crkve koji su bili prijavljeni za pedofiliju do danas u Srbiji nije sudski utvrđena. Za razliku od već pomenutog vladike Vasilija Kačavende iz bh. entiteta Republika Srpska, koji nije ni dospeo pred građanski sud, vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vreme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastarelost.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine ustanovio da je tokom suđenja ovom vladiki bilo ozbiljnih propusta koje su načinili niži sudovi, ali do ponavljanja suđenja nije moglo doći jer zakon to ne dozvoljava.
Marta 2013. godine mediji su objavili da je Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo pretkrivični postupak protiv Pahomija, nakon optužbi magacionera Eparhije vranjske, koji je vladiku optužio za dugogodišnje seksualno zlostavljanje. Tužilaštvo je godinu dana kasnije utvrdilo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka. Kako je za RSE rečeno u Osnovnom tužilaštvu, crkveni zvaničnik je u predistražnom postupku dao izjavu Policijskoj upravi Vranje avgusta 2013. godine.


- Na osnovu dokaznog materijala prikupljenog u predistražnom postupku, izveštaju PU Vranje sa službenim beleškama obaveštenju primljenom od građana, doneta (je) odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka - navodi se u saopćenju koje potpisuje vršiteljka funkcije osnovnog javnog tužioca Milica Petković.

Tokom čitavog sudskog procesa, kao i u toku predistražnih radnji tužilaštva, Pahomije je ostao na visokoj poziciji u SPC, a Crkva je saopćila da će se njegovom slučaju oglasiti tek kada redovni sud utvrdi "šta je istina".

Iste godine kada je Pahomije oslobođen optužbi, nekadašnji starešina manastira Hopovo Ilarion (svetovno Jovan Mišić) osuđen je u novosadskom Okružnom sudu na godinu dana zatvora zbog navođenja maloletnih dečaka na "nedozovljene polne radnje". Međutim, Vrhovni sud je 2007. godine vratio postupak na novo suđenje, ali tog suđenja nije bilo, jer je predmet zastareo.

Glavni problem je u tome što državni sudovi i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini nisu do kraja izvršili dužnost, dakle nisu donijeli presude, kaže protođakon Ljubomir Ranković:

- Crkveni sud ne može da sudi, jer on nema relevantne podatke, niti može da vrši istragu. Ne može, recimo, da zatvori nekoga da ne bi utjecao na svjedoke. On može da reaguje tek kada dobije presudu građanskog suda. Očigledno je da su, ukoliko ima krivice, državni sudovi ovdje zatajili. Zato iz sveg srca podržavam to da jedan međunarodni sud utvrdi činjenice i donese presudu - kaže Ranković, koji je 15 godina radio kao sekretar Crkvenog suda.

Nova šansa za pravedno suđenje


Međutim, Bojan Jovanović kaže da su slučaj optužbi za pedofiliju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi prethodnih godina istraživali policija i tužilaštvo, da su nadležnima predočeni svi dokazi, ali da nema političke volje da se dođe do epiloga:

- Država već ima sve što smo mi dostavili londonskom sudu, međutim u pitanju je teška politička situacija u Srbiji, u kojoj političke stranke tolerišu nedela Srpske pravoslavne crkve.
Ako država Srbija ne želi da se umeša u sve ovo, neka nosioci vlasti izađu i neka to lepo kažu narodu - navodi Jovanović.

Upravo je neefikasnost domaćih sudova jedan od glavnih razloga što su se ljudi koji tvrde da su žrtve sveštenika pedofila obratili pravosuđu u stranoj zemlji, kaže advokat Mladen Kesar:

- U njihovim matičnim zemljama, svi pokušaji da isteraju pravdu su bili neuspešni i svi pokušaji da iskoriste institucije i zakone koji bi trebalo da ih zaštite su propali i sada je ovo jedina mogućnost, barem za sada, koja im je ostala - naglašava Kesar.

U međuvremenu, Vasilije Kačavenda je, iako penzionisan, ove godine služio božićnu liturgiju u manastiru Sveta Petka u Bijeljini. Srpska pravoslavna crkva je tim povodom ostala nijema.- - - - - - - - - -

https://www.blic.rs/vesti/hronika/tuzba-protiv-spc-slucaj-kacavenda-pred-sudom-u-londonu/l0l0gdr

- - - - - - - - - -

pa to se znalo još pre 6 meseci, ili su verovali da sud neće prihvatiti tužbu..

kako god, pogrešili su što svi ti slučajevi nisu dobili sudski epilog u srbiji

ovako, prljav veš SPC praće se u inostranstvu
 
Poslednja izmena:

KPCTAHK

Domaćin
Poruka
3.418
Živi sam svedok razvrata, zločinjenja i bogohulja kojeg svakodnevno sprovode "srpske vladike" i o svemu toma napisao sam knjigu pod naslovom: »EX-POPOVE ISPOVESTI - srcem napisan diktat prenapaćene duše Srbinove", ali nema izdavača u Srbiji, čak ni ovde u Rusiji, koji bi se usudio da tu moju ljudsku golgotu, krik razuma, drhtaj srca i vapaj duše objavi … Bio sam bogoslov u Sremskim Karlovcima, najbolji u mojoj generaciji … Imajući u vidu da posle bogoslovije nisam imao kuda i kod koga da odem , za vreme bivanja u bogoslovskom internatu udbaški zločinci su mi najzverskije, žive su ih zapalili u našem trošnom kućerku golootočkog robijaša, mog pokojnog oca Đurđa, moje najrođenije, najvoljenije i najsvetije: majku, oca, brata i sestru, moju bliznakinju Kiću, nisi mi dozvolili da postanem sveštenik, već su me, protiv moje volje, naterali u manastir Liplje (nalazi se na obroncima planine Borja, negde između Maslovara i Teslića). Tamo su mi manstirska sabraća bili sadašnji episkop (vladika) banjalučki G. Jefrem (Milutinović), tada je bio sinđel i student na Duhovnoj akademiji u SSSR-u, o. jeremonah Vitalije (Ignjatović) i o. jeremonah Miron, tada je boš bio bogoslov u "mojoj" bogosloviji u Karlovcima (prezimena mu se više ne sećam, no strašno me pogodila vest kada sam čuo da su i njega kukavički ubili zločinci Irineja (Bulovića, najvećeg zla u SPC... U tom manastiru, svedok mi je Njegovo preosveštenstvo G. Jefrem, sadašnji episkop banjalučki, sam čuo najužasniju ispovest od koje se i danas ježim i drhtim od tog užasa koji jadni čovek, samo zato što je sirotinja, može da doživi … Moj sabrat, o. Vitamine (Ignjatović), tada nasojatelj manastira Liplje, nam je ispričao kako ga je sadašnji patrijarh SPC Irinej namamio u »manastirsku školu« u Visoke Dečane. Vitalije je bio seromašni seljak iz Šumadije. Otac mu je poginuo i na njegovim nejakim leđima bilo je životno breme kako da prehrani bolesnu majku, mlađu sestricu i svoju ženu sa kojom je stekao kćerkicu … Irinej ga je nekoliko puta obišao i zvao u tu kvazi školu u V. Dečanima. Na kraju, želeći, nadajući se i slepo verujući da će tako moći da pomogne svojim najrođenijim za koje je silno brinuo, poslušao je Irineja i sa njim pošao u tu »manastirsku školu«. Tada je nastojatelj i iguman te kvazi škole, ni u SPC je nisu priznavali i toj »školi« su se podsmejavali, bio, tada arhimandrit, dr Andrej (Frušić), udbaški zločinac – verujem da je on lično naredio da se zverski ubiju moji najrođeniji koje sam već spomenuo, kasnije je postao episkop banjalučki i »moj vladika« u vreme kada sam bil bogoslov, monah i sveštenik. Došavši u »manstir« zavrbovani, zalutali i jadni Steva (to je Vitaliju bilo »mirsko«, civilno, ime, bilo je kasno uveče, posle večere, bez da bi mu ponidli koru hleba i gutljaj vode, bilo mu je naređeno da odmah ode u »odaje nastojatelja«. Jadni Steva je otišao u te proklete odaje i tamo zatekao nagog, blesavog i razvratnog starkelju, dr Anderej (Frušić) , koji je odmah nasrnuo, kao zver, na njegovu ljudsku čast. O, Vitalije , tada mu još bi ime Steva, je bio korpulentan i tada dosta jak mladić i lako je savladao tog bezumnog starkelju. Posle toga je, urlajući kao zver, dr Andrej (Frušić, probudio celo bratsvo, tada je u tom sotoninom brlogu bilo 22 manaha. Od te razvratne rulje se jadnik nije mogao odbraniti i sačuvati ono što je čoveku najsvetije – ljudsku čast i obraz. Danima su ga silovali, iživljavali se zverski na tom jadniku. Bio je sav krvav i na rubu smrti … Hteo je da pobegne iz manastira, ali nastojatelj manstira mu je saopštio da je već u njegovom selu proširio vest da je oboleo od pederastije i da ide ako bude mogao da izdrži tu nečast koju je dožive … Nije imao kuda, zanemari je svoju porodicu, svoju kćerkicu koja je tada imala samo nekoliko meseci i ostao u manastiru … Posle te prebolne ispovesti o. Vitalija, jasno, razgovetno i glasno, sam izgodvori sledeće, zaista bih to i učinio:

»Kad bih sam, ne daj, Bože, kunem se u grobove mojih najrođenije, nešto slično doživeo zločinca bih svojom rukom kaznio – zaklao bih ga na spavanj, kao janje !!!«

Nekoliko meseci posle te ispovesti mog manastirskog sabrata, tada sam već bio monah, sveštenik i imao sam u džepu pasoš, vizu i svinski karti kako bih se mogao da pridružim o. Jefremu u Duhovnoj akademiji u SSSR-u, došao sam u vladičin dvor u Banja Luci želeći da dobije blagoslov od »mog vladike« dr Jefrema (Milutinovića). Čudno mi je bilo da su vrata ulaza u taj sotonin brlog tada bila otključana i domah, čim bih pozvono, vrata bi mi otvarao domar Steva, ili njegova bucmasta žena. Ušao sam, nekakav strah i strepnja su mi krv ledili, u »vladičine odaje« i tamo zatekao nešto najsramnije, najbednije i najsrdljivije – »u bratskom zagrljaju« sam zatekao »mog vladiku« i tadašnjeg nadbiskupa Banjalučkog Komaricu … Iz mene je prokljuvala nekakva lavina besa, mržnje i užasnog prezira. Nasrnu sam na te razvratnike, i nogama i rukama. Sigurno bih ih i dokrajčio, verujem da se za to nikada ne bih ni pokajao, te smrdljive starkelje, da me nisu u tome sprečili »civilni milicioneri«, udbaške zveri koje su na me` vrebale sa svih strana i uvek sam osećao njihov smrdljivi zadah iza vrata … Šta sam sve tada doživeo, bio sam optužen da sam pokušao da ubijem dva »čoveka«, i kako me je sam Bog spasao od te optužbe pisao sam i javno na svom profilu na FB u svojoj ispovesti pod naslovom »NE ZAMUDITE !« (prevod sa slovenačkog – NEMOJTE ZAKSNITI) …

Desetak godina posle toga, u vreme kada je bila napadnuta moja otadžbina Srbija, 1992. godine vratio sam se u moju Srbiju i u mojih opštini Žablju sam postal predsednik Izvršnog odbora SO Žabalj. Na prvoj sednici me je prekinila sekretarica rekavši mi da me u mom kabinetu čeka moj školski drug iz bogoslovije u Sr. Karlovcima . Naravno da sam odmah prekinuo sednicu i u kabinetu zatekao mog starog drugara – brata Gojka Dabića. Brat Gojko je tada bio paroh u susednoj varoši od mog Čuruga, Bačko Gradište. Gojko je fizički bio zaista lep i veoma lepo vaspitan čovek. Jadao mi se je, i molio da mu pomognem kako bih tu zver sprečio u tome, mene su se bojale te razvaratne vladike, da njegov vladika, Irinej (Bulović), želi da ga obeščasti i stalno mu preti da će to da učini silom ako on ne pristane milom … Kako mi nije uspelo, na moju veliki žalost i ljudski grehotu, taj zločin da sprečim možda će neko nekada da pročita u tom moj životnom delu koje sada niko ne sme da objavi, no, to nije nikakva tajna, jadni o. Gojko je završio tako da su ga obesili u zvoniku hrama gde je godinama čestito i bogobojažljivo služio Bogu, a još gore, imao nešto gore i od smrti, rode plemeniti, je što su po tom vojvođanskom selu proširili lažnu vest da je o. Gojko zatekao svoju ženu u kreveti, i to sa njihovim krštenim kumom … Čestitim čovekom koji je kratko njihovi decu …

Napominjem, da je i moj manstirski sabrat, o. Miron, stradao od krvničke ruke Irineja (Bolovića) …

Ima li tom zlu kraja ?
Kada će ljudi da shvate da im crkvom upravljaju najveći zločinci, razvratnici i bogohulnica ???
Kada će i te zveri da odgovaraju za svoje zločinjenje po slovu zakona ???
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.533
Relativno lako , jer su se "domacini Srbije odlucili na put koji nema alternativu" , a i sasvim su moguce i zloupotrebe tzv. "medjunarodnog prava u politikantske svtrhe" , u sta smo imali i previse prilika da se uverimo u poslednjim decenijama ...

Da li je "sve to" iz "tzv. "dobrih namera" ili je rec o necem sto je znatno pragmaticnije , to procenite sami ...
 

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Relativno lako , jer su se "domacini Srbije odlucili na put koji nema alternativu" , a i sasvim su moguce i zloupotrebe tzv. "medjunarodnog prava u politikantske svtrhe" , u sta smo imali i previse prilika da se uverimo u poslednjim decenijama ...

Da li je "sve to" iz "tzv. "dobrih namera" ili je rec o necem sto je znatno pragmaticnije , to procenite sami ...
Da, verovatno si u pravu da bi to moglo biti iz tzv. dobrih namera. Naravno, iskrene dobre namere su bile na strani popova, koji su samo hteli da pomaze decu, a ne da ih, nedaj boze, seksualno zloupotrebljavaju. I nasi sudovi su bili veoma, veoma ekspeditivni, narocito u slucaju sa Ilarionom. sve su presude savrseno u skladu sa ovozemaljskim i nebeskim zakonima.

P.S. Ovo je jos jedna srpska bruka na medjunarodnom nivou.
 

dlugomir

Starosedelac
Moderator
Poruka
151.656
Relativno lako , jer su se "domacini Srbije odlucili na put koji nema alternativu" , a i sasvim su moguce i zloupotrebe tzv. "medjunarodnog prava u politikantske svtrhe" , u sta smo imali i previse prilika da se uverimo u poslednjim decenijama ...

Da li je "sve to" iz "tzv. "dobrih namera" ili je rec o necem sto je znatno pragmaticnije , to procenite sami ...

Ti isti su Crkvi dali ono o čemu u doba komunizma nije mogla ni da sanja, tako da nisam baš siguran da im je put u Evropu preči.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.533
Dobro, i ako bude sud u Londonu doneo neku presudu kako bi to moglo da se realizuje?

Pitao si o "realizaciji sudske prsude u Londri" i moj odgovor je bio :

Relativno lako , jer su se "domacini Srbije odlucili na put koji nema alternativu" , a i sasvim su moguce i zloupotrebe tzv. "medjunarodnog prava u politikantske svtrhe" , u sta smo imali i previse prilika da se uverimo u poslednjim decenijama ...

Da li je "sve to" iz "tzv. "dobrih namera" ili je rec o necem sto je znatno pragmaticnije , to procenite sami ...

Zaista smatram da "nasim prijteljima i saveznicima" nece biti ni malo tesko da izvrse eventualnu naplatu potrazivanja po Odluci suda iz Londre i to ne samo one ekonomske naplate , vec i nekih drugih ...
 

dlugomir

Starosedelac
Moderator
Poruka
151.656
Pitao si o "realizaciji sudske prsude u Londri" i moj odgovor je bio :Zaista smatram da "nasim prijteljima i saveznicima" nece biti ni malo tesko da izvrse eventualnu naplatu potrazivanja po Odluci suda iz Londre i to ne samo one ekonomske naplate , vec i nekih drugih ...

Nisi pročitao moj odgovor, a na koju drugu vrstu naplate si mislio?
 

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Visokom sudu u Londonu upucene su sredinom ovog meseca sest tuzbi protiv SPC zbog pedofilije, izjajvio je zastupnik ostecenih, londonski advokat Mladen Kesar za Radio Slobodna Evroopa. Kad tuzene strane odgovore na tuzbu, Sud ce odrediti kako će se parnica voditi.

Prema njegovim rečima, ima još ljudi koji su zainteresovani da podnesu tužbe, ali je pravni tim odlučio da vodi predmet sa manjim brojem tužilaca. Mislimo da je lakše voditi predmet ovako bez uplitanja velikog broja ljudi, koji se na kraju krajevaj mogu kasnije uključiti ukoliko bude potrebe... Prema njegovoj izjavi, SPC je odgovorila samo na pojedine navode u tuzbi.

"Čekali su, pa su odgovorili na prve četiri zajedno. Na petu nisu odgovorili, a šestu su skroz ignorisali, rekli su da imaju razloge zbog kojih ne žele da odgovore. Oni se nisu bavili razlozima zašto se tužbe pokreću i samo su se zadržali na jednoj stvari a to je jurisdikcija. O tome će odlučivati sud, kada za to dođe vreme", kaže Kesar.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) se za sada nije javno izjašnjavala o ovom pitanju. Među podnosiocima tužbe je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon, koji je pre nekoliko godina javno optužio penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dečake.

Odgovornost pojedinih vladika SPC-a, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena. Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dečaka. Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vreme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.
https://www.slobodnaevropa.org/a/29728256.html

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/z...ska-pravoslavna-crkva-a-sprema-se-jos/tkcqfs6

http://mondo.rs/a1154296/Info/Drustvo/Tuzba-protiv-crkve-zbog-seksualnog-zlostavljanja.html

https://srpskainfo.com/seksualno-nasilje-svestenika-zbog-pedofilije-pred-sudom-u-londonu-cijela-srpska-pravoslavna-crkva/
 
Poslednja izmena:

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Ne razumem po čemu je sad londonski sud nadležan za to , a ne neki bliži? SPCD - poslednje slovo je višak u kucanju ili ima neka skraćenica za koju nisam čuo?
To je interesantan detalj i veoma bitan. Pitanje jurisdikcije britanskog suda je, verujem, nadjeno u nasem preteranom i nekritickom prepisivanju normativnih akata koji se odnose na EU i njene clanice i tu se, pretpostavljam, nalazi osnov za izbor britanskog suda kao nadleznog. To je samo pretpostavka, medjutim, ubedjen sam da je britanski advokat nasao legalan nacin za resenje tog problema.

U skracenici SPCD (Srpska pravoslavna crkva) zadnje slovo D je sasvim slucajno, bolje reci greskom, upalo u naslov. Zamolio bih te, ako je ikako moguce, da ga izbrises. Nama, obicnim smrtnicima, ta mogucnost nije dostupna.
 

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Ni'dje veze. Niti je osumnjiceni na teritoriji te zemlje, niti eparhija u toj zemlji ima veze sa osumnjicenim, zapravo osumnjicena je cela SPC na osnovu pretpostavljenih postupaka pojedinca, sto je nonsens pravni.
Pa, da vidis, nisi u praavu. Ako drzavni sluzbenik u vrsenju svojih sluzbenih funkcija nacini gresku i osteti stranku, ona, ostecena strana je ovlascena da podnese tuzbu ili protiv tog sluzbenika ili protiv drzave ciji je on sluzbenik. Isti princip vazi i sa SPC, gde su popovi predstavnici crkve, njeni zaposlenici, koja ih je imenovala i ovlalstila da vrse odredjene funkcije.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
42.328
Ali ne i politicki imajuci u vidu "ljubav Engleza" i prema SPC i prema Srbima .

Pa jasno je da je politicki motivisana, barem zbog toga sto se optuzuje cela SPC.

Pa, da vidis, nisi u praavu. Ako drzavni sluzbenik u vrsenju svojih sluzbenih funkcija nacini gresku i osteti stranku, ona, ostecena strana je ovlascena da podnese tuzbu ili protiv tog sluzbenika ili protiv drzave ciji je on sluzbenik. Isti princip vazi i sa SPC, gde su popovi predstavnici crkve, njeni zaposlenici, koja ih je imenovala i ovlalstila da vrse odredjene funkcije.

Ma kako si ti to "smuvao" i dosao do tog zakljucka, samo ti znas.
 

hogarius

Elita
Poruka
15.124
99% engleza ne bi moglo da nadje Srbiju na karti i boli ih patka za nas, to sto nas je mrzeo smrdljivi Toni Bler, Cercil, Peter Ustinov i ostali nije bitno. Ono sto jeste bitno je to da su SPC i njeni "zaposleni" zasticeni kao polarni medvedi ovde.
Sta mislis, koliki procenat Srba bi zna gde je Monako, Vels, Nju Zeland, Gana, itd. I njihova sirotinja zivi mnogo bolje nego nasi dobro stojejci gradjanin. A to je ono sto se racuna. Uz to, ne zaboravi, vladali su gotovo celim svetom. I sada su na celu Komonvelta.
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.