Sest tipova ljubavi

DiVljA

Elita
Poruka
15.398
Kazu da je sve ovo ljubav....


1. Eros kao strastvena, romanticna ljubav jakog inteziteta i puna telesnosti. Okidac je obicno fizicki izgled i "hemija". Gledano sa strane ova ljubav izgleda nerealno, u oblacima. Uhvacenost u svetu maste koju realnost ne podrzava. Mada ne mora da bidne....:P

2.Ludus, laka i neobavezujuca, odvija se u sportskom duhu, kao takmicenje, osvajanje i pobeda. Vaznije je osecanje koje se nosi, a ne osoba koja podstice ta osecanja. To su oni tipovi koji izjavljuju "volim da volim". Bez dublje intimnosti je, vise zabava u kojoj se uziva. Kvantitet je vazniji od kvaliteta, posle trijumfa juri se novi plen. Prednost ludusa je u razvoju seksualnih vestina, nedostatak nevera. :mrgreen:


3. Storge, prijateljska ljubav koja se razvija postupno, mirno sto odnos cini dugotrajnim i stabilnim. Temelji se na slicnostima- zajednicke vrednosti, saosecanje i podrska. Fizicka privlacnost nije toliko vazna. Visok nivo intimnosti, a nedostatak pomanjkanje strasti.:(


4. Pragma ili prakticna ljubav zapocinje svesnim, opreznim trazenjem partnera koji zadovoljava specificne kriterijume. Vodjena je glavom, a ne srcem. Promisljena ljubav koja se zasniva na slicnim zivotnim stavovima. Sve je stvar dogovora i kompromisa, nevera se izbegava. :neutral:

5. Manija je poput opsesije, zbog cega se dogadjaju ekstremne promene raspolozenja, od duboke depresije do snazne euforije. Karakterisu je intenzivna ljubomora, posesivnost, stalno trazenje potvrde ljubavi i pokusaji manipulacije. Manicni ljubavnici imaju nizak prag samopostovanja i pridaju partnerima veliku vaznost, govore o njima u superlativu i imaju osecaj da ne mogu bez njih, jer u sustini im dizu osecaj sopstvene vrednosti. :confused:

6. Agape je altruisticka, bez ocekivanja za uzvrat. Smatra se najcistijim oblikom ljubavi, saosecajna je, pozrtvovana i najcesce je ostvaruju ljudi okrenuti duhovnosti. :PKoje oblike ljubavi preferirate, upraznjavate, koji tip vam je svojstven?
Da li neki od tipova po vama nije ljubav?
Na koji od nabrojanih nacina bi voleli da budete voljeni?
I da li jedan od tipova jeste nacin na koji bi voleli da volite?
 
Poslednja izmena:
Od svih vrsta jedino ludus i manija ne valjaju nikako, a ostale su poželjne u svakoj vezi, ali nijedna kao jedina, već kombinacije. Tako bih volela - dakle kombinacija erosa, storgea, pragme i agapea. A kako ja volim, pa ne znam. Nikada nije bio ludus, a ostale su ponekad u nekoj meri bile, mada je najviše prisutna eros vrsta.
 
ako neko pametan kaže da su svi ovi oblici mogući - zašto da ne...

hm...:think:...manje-više, kod mene bi to bila kombinacija ovih:
1. Eros
3. Storge
6. Agape
girly27.gif
 
elem
ranije ludus, o da.
desila mi se i pragma koja je posle prerasla u neki oblik manije. sve to zajedno sebi nikada neću oprostiti.
poslednji put je bilo hm.. eros... sa + storge elementima.. i nemam pojma šta se desilo al to je već druga tema...
 

Back
Top