Šest naslova u trci za "Beogradskog pobednika" za roman 2022.godine

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.165
Beogradski-pobednik.jpg


Žiri Nagrade "Beogradski pobednik" izdvojio je šest knjiga u najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini.

Kandidati za nagradu za roman godine su

Bojan Vasić, Vlastelinstva (Treći Trg / Srebrno drvo),
Vladimir Kecmanović, Kad đavoli polete (Laguna),
Emir Kusturica, Vidiš li da ne vidim (Srpska književna zadruga),
Mirjana Novaković, Mir i mir (Laguna),
Goran Petrović, Papir sa vodenim znakom (Laguna),
Sanja Savić Milosavljević, Teferič na Slaviji (Bedem knjige).

Ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na konferenciji za novinare u utorak 17. januara 2023. u 12 časova u Biblioteci grada Beograda.
link
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.165
„Beogradski pobednik” Goranu Petroviću


Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Beogradski pobednik" za svoj roman "Papir sa vodenim znakom", saopštio je žiri za dodelu nagrade u Biblioteci grada Beograda.

Svečana dodela će biti upriličena 26. januara. Nagrada se sastoji od statuete Pobednika, autora – akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10 000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Odluka za nagradu je doneta većinom glasova – predsednik žirija profesor dr Predrag Petrović i članovi dr Nataša Anđelković i prof. dr Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, dok su dr Vesna Trijić i dr Slađana Ilić glasali za reditelja Emira Kusturicu i njegov roman „Vidiš li da ne vidim“ o austrijskom književniku i Nobelovcu Peteru Handkeu.

Kako je istakao žiri, roman „Papir sa vodenim znakom“ Gorana Petrovića u izdanju kuće „Laguna“ izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu.

Odlomak

Papir iz grada Amalfija, nekada slavne pomorske državice, bio je tim vredniji što za njegovo posedovanje nije bilo dovoljno da kupac ima čime da ga plati. Kada su i od koga vlasnici manufaktura još tokom XIII veka naučili da prave najfiniji papir od iznošene odeće nije u potpunosti razjašnjeno, ali oni ne samo da su se tokom narednih dve stotine godina veoma obogatili već su postali i uticajni…

Nadaleko proslavljeni esnaf Congrega dei Cartari iz italijanske luke Amalfi, čuveni je proizvođač najfinijeg papira u Evropi, ali je poznat i po tome što pomno bira kome će ga prodati. Zato napuljska kraljica Đovana II, inače poznatija kao Đovana Nezasita, odlučuje da lično preduzme pohod u ovaj mediteranski grad da bi kupila papir za ljubavno pismo izvesnom Pandolfu Piskopu, do čije joj je naklonosti naročito stalo. U pohod kreću i brojni pripadnici kraljičine svite, njena posluga, vojska, lična straža i drugi pratioci, a kao najvažniji putnici – napuljski hroničari i ondašnji pesnici sa zadatkom da na naročitom papiru iz Amalfija uobliče kraljičina osećanja, a time i ovekoveče ovo slavno putovanje s početka XV veka.
(izvor: Nova i Laguna)
 

Top