Šešir za muškarce

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
56.327

Muški šeširi – kratak istorijat i preporuke za nošenje​


Svi znamo za dobro poznatu izreku Šešir glavu čuva. Osim toga što čuva glavu i što ima funkciju da zaštiti od vremenski (ne)prilika, on je i savršen modni detalj. Ipak, nije uvek bilo tako. Kroz istoriju, bili su pokazatelj društvenog statusa i moći pojedinca. Navešćemo primer cilindra koji je bio simbol više klase.
Danas šešire nose svi i stari i mladi. Mogu da budu deo svake odevne kombinacije. Od svečanih, pa do kežual svakodnevnih. Efektno se mogu uklopiti sa tregerima, ukoliko pristaju uz vaš stil oblačenja.

Kratak istorijat šešira u svetu i kod nas​

Nekada su gospoda pozdravljala dame tako što nakrive svoj šešir. Sve do sredine dvadesetog veka nijedan dobro odeven gospodin ne bi se pojavio u javnosti bez šešira, što potvrđuje veliki značaj ovog odevnog predmeta u muškoj modi ali i generalno društvu tog vremena.
Proizvodnja šešira u Americi počela je sredinom sedamnaestog veka. Ta industrija je tako brzo napredovala da su do 1744. godine svi stanovnici Njujorka, Nju Džersija i Pensilvanije nosili svoje šešire. Industrija šešira postala je toliko jaka, da su engleski proizvođači filca, podneli molbu vladi, u nadi da će na taj način zaustaviti izvoz šešira iz Kolonije.
Kod nas je šeširdžijski zanat zasnovan sredinom 19. veka, a šeširi su pravljeni od zečije dlake i vune. Ipak nekoliko desetina godina kasnije, mašinska proizvodnja jača kao i uvoz šešira, te zanatlije sve manje mogu da budu konkurentni u kreiranju već se opredeljuju za prepravke i čišćenje gotovih šešira. Konačno, vreme nakon Drugog svetskog rata obeležava jaka industrijska proizvodnja te izumiranje šeširdžijskog zanata. Osim toga, sve se manje nose šeširi, a zamenjuju ih beretke, kape, kačketi.
Ipak, stajlinge nekih umetnika savremenog doba ne može da zamislimo bez šešira. Jedan od njih je engleski filmski režiser, glumac, scenarista i producent Čarli Čapilin. On je jedan od najprepoznatljivih lica u istoriji filma i najveća je zvezda nemog filma. Pored njegovoh umetničkog pečata, ne možemo a da ne pomenemo da je on vrlo prepoznatljiv po svom stilu i neizbežnom šeširu.
Još jedan veliki umetnik koje je često nosio šešir je američki pevač i glumac Frenk Sinatra

Saveti za odabir šešira​

Danas su dostupni šeširi od različitih materijala, raznovrsnih oblika. Naša je preporuka da ih birate prema prilici i prema obliku vašeg lica.

Duguljasto lice​

Ukoliko imate duguljasto lice, trebalo bi da nosite šešire sa širokim obodima, kaubojske šešire, ili one koji prelaze preko čela, kako biste postigli vizuelni efekat skraćivanja lica.
muska-moda-sesir-821x1024.jpg

Okruglasto lice​

Za razliku od izduženog oblika lica, ljudi sa oblim licem treba da nose šešire koji su oštrih ivica i ravnih, odsečnih površina. Retro šeširi kraćih oboda ili takozvani lovački šeširi mogu biti idealan izbor.

Četvrtasto lice​

Četvrtasto lice ima snažne, ugaone crte, te nije dobro nositi šešire koji imaju slična svojstva. Preporuka je da ukoliko imate ovakav tip lica nosite šešire sa disketnim ili širokim obodima. Šeširi i kape mekanog oboda takođe odlično pristaju ovom obliku lica.
moda-za-muskarce-683x1024.jpg

Srcoliko lice​

Ukoliko imate lice u obliku srca, naš predlog vam je da nosite manje obode, ne previše strogih ivica kako bi anulirali širinu gornjeg dela lica i uskost vilice. Takođe, izbegavajte šešire sa mekanim širokim obodima.

Ovalno lice​

Osobe sa ovalnim licem ne moraju da razmišljaju o obliku i veličini šešira koje kupuju. Njima gotovo sve vrste šešira dobro stoje.
sesir-za-muskarce-893x1024.jpg

Dijamantsko lice​

Ako imate lice u obliku dijamanta, tj usko čelo i usku bradu, nije važno samo kakav šešir imate već i kako ga nosite. Ukoliko želite da smanjite efekat skraćenog oblika lica, nosite šešire povučene ka potiljku ili one koji nemaju visinu i imaju mali obod.
izvor bonzur rs.
 
Bas mi je potreban savet sto se tice nosenja sesira.

U isto vreme zelim i ne zelim da nosim sesir.

Zelim jer znam da bi mi lepo stajao, a ne zelim jer onda "krijem" moju lepu ridju kosu.

A uz sta sve bih mogao da nosim sesir? Znam da sesir ide uz kaput i sako, ali sako ne nosim, a kaput necu nositi tokom letnjih dana (i bas mi je zao sto moram da se oprostim od kaputa).

Ima li neko neki savet?
 

Back
Top