Konačno sam odgledao svih pet sezona genijalne serije
Fargo. Iskreno, ne znam zašto sam toliko dugo čekao - prvu sezonu ove serije smatram verovatno najboljom sezonom bilo koje serije ikad snimljenom. Pisao sam već o tome na forumu, ja mislim...
Sada, ovih dana, nastavio sam gde sam davno stao - kod treće sezone. Nakon toga sam odgledao i četvrtu i petu i mogu reći da je svih pet sezona odlično. Prva naravno uvek odskače, ali je neverovatno da su svih pet tradicionalno fantastične od početka do kraja, što je retko u serijama - sećamo se svi
True Detective-a i kako je kvalitet drastično opao nakon prve sezone (mada je i ta prva imala slab kraj po meni).
Evo kratkog preseka ove tri sezone koje sam konačno dovršio:
Treća sezona se bavi dvojicom braće - Emmitom i Raymondom 'Ray' Stussy-jem. Jedan je uspešan jer je svog brata u detinjstvu namamio da menja kolekciju skupocenih porodičnih markica za nekakav automobil, pa je ovaj prvi, Emmit, veštim poslovnim manevrisanjem i prodajom markica postao 'kralj parkinga Minesote', dok drugi brat radi kao nebitni probation officer u nekoj kancelariji. Naravno, tu se stvara zavist, oštećeni brat uz pomoć svoje nove partnerke, Nikki Swango (koja mu je bila štićenica zbog uslovne kazne) planira da se domogne jedine preostale marke i da napravi novac nauštrb svog uspešnijeg brata kog mrzi. Pored njih tu je i misteriozni kapitalista, V.M. Varga, kog trenutno držim na mom forumskom avataru, a koji u seriji zapravo predstavlja simbol kapitalizma i socijal-darvinizma, i koji kao neka kapitalistička furija uleće u život i korporaciju uspešnijeg brata Emmita, postajući mu partner. Dalje nastaje haos...
Četvrta sezona je prelepo ispripovedana storija o dve suprostavljene gangsterske porodice, crnačkoj Cannon Limited koju predvodi moćni Loy Cannon, i italijanskoj Fadda porodici koju predvodi drugi bos, Josto Fadda. Ove dve porodice su sklopile savez tako što su po jednog dečaka iz svoje porodice razmenile, ostavljajući ih da žive u kući suparničkog klana kao zalog mira. Naravno, nije sve tako idealno - impulsivni Jostov brat Gaetano želi rat na ulicama i sukob dve porodice i prekid ovog neobičnog saveza. Pored ove storije, postoji već pomenuta druga koja se prepliće sa prvom - to je priča o medicinskoj sestri Oraetti Mayflower, koja se bavi serijskim ubijanjem i trovanjem pacijenata i drugih ljudi i sakupljanjem njihovih ličnih predmeta - prstenova, slika... ona živi u komšiluku sa devojčicom čiji otac duguje novac crnačkom kriminalnom boss-u, Loy Cannon-u. Iz svega ovoga se ispreda jako neobična priča...
Peta sezona se na neobičan način bavi feminizmom. Postoji takodje i momenat supernatural horror-a, ali vrlo suptilno ubačen u priču. Dorothy "Dot" Lyon je žena koja je pobegla od svog posesivnog i nasilnog muža, jako moćnog američkog šerifa starog kova - Roya Tillmana. On pripada svetu američkog konstitucionalizma i nasilnih right-wing milicija, ima svoju interpretaciju hrišćanske vere i svoj kod po kom živi i rešava probleme na području za koje je zadužen, a žene su za njega samo 'stvari koje treba slomiti' i koje moraju da služe svog muža bezuslovno i bespogovorno. Medjutim, Dorothy je nesalomiva i uspela je da pobegne i izgradi sasvim drugačiji, uspešan i miran život u braku sa sinom jedne moćne milijarderke. Ali Roy nije odustao od pokušaja da je vrati nazad... uz njih, tu je i misteriozni čovek (ili duh) pod imenom Ole Munch, koji predstavlja neku vrstu supernatural elementa u ovoj sezoni
Fargo-a, ali pritom u jednoj trenutku sebe identifikuje kao nihilistu? Putevi svih ovih aktera se ukrštaju u eksploziji haosa, patnje i nasilja...
Serija je zaista fantastična, svih pet sezona su izuzetne, i možda je najbolja serija ikad snimljena uz
Breaking Bad i još neke. Meni je recimo stoput bolja od izvikanog
True Detective-a, koji je dobar ali čak ni u prvoj sezoni nema kontinuitet odličnog programa. Od mene topla preporuka.