Serijal „Nacističke megastrukture”

Commander

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
178
Nacističke megastrukture – Baza V2 raketa (dokumentarni film)

Kako je nacistički naučnik Verner fon Braun nagovestio stvaranje balističkih raketa još za vreme II svetskog rata i postavio tehnološke osnove trke u svemiru.

 
Poslednja izmena od moderatora:
Nacističke megastrukture – Supertenkovi (dokumentarni film)

Priča o nacističkim inženjerima koji su dobili megalomanski zadatak od Hitlera da naprave kopneno borbeno vozilo teško 1000 tona. Hitlerove želje i ideje „veće je bolje“ su išle toliko daleko da je želeo da poseduje super-tenk, brod na kopnu, visok 11 i dugačak 39 metara. Prema njegovim zamislima, takav tenk kretao bi se uz pratnju 30-40 Tigar i Panzer tenkova i predstavljao bi nerešivu enigmu za njegove protivnike!

Nazi megastructures – Supertanks (documentary movie)
 
Poslednja izmena od moderatora:
Nacističke megastrukture - Podzemna fabrika Meseršmit aviona (dokumentarni film)

Upoznajte jedan od najnaprednijih aviona iz Drugog svetskog rata, meseršmit Me 262 i podzemnu pećinu u kojoj je napravljen.

Meseršmit Me 262 (nem. Messerschmitt Me 262) — nemački mlazni lovac 1. generacije, lovac-bombarder, noćni lovac i izviđač, u toku Drugog svetskog rata. To je prvi mlazni avion na svetu koji se serijski proizvodio, a ujedno je i prvi mlazni avion koji je učestvovao u borbi.

Me 262 je predstavljao prekretnicu u istoriji vazdušnog ratovanja. Iako je predstavljao neverovatan
kvalitativni skok u odnosu na dotadašnje lovačke avione, uveden je u borbenu upotrebu relativno kasno (krajem 1943. godine) i u početku je totalno pogrešno primenjivan. Ukupno je proizvedeno oko 1.400 primeraka ali je operativno bilo samo oko 300.

Me 262 je prvobitno zamišljen i projektovan kao lovački avion. Međutim, po ličnom Hitlerovom naređenju morao je biti pretvoren u jurišni bombarder što je zahtevalo njegovo opremanje nosačima za bombe. Ukoliko se ima u vidu činjenica da je Me 262 bio čistokrvni lovački avion, njegovo pretvaranje u jurišnog bombardera je bilo izuzetno komplikovano i značajno je odložilo njegovo uvođenje u borbenu upotrebu. Bombarderska verzija imala je malu nosivost dok su bombe koje su se nalazile na spoljnim nosačima značajno su smanjivale maksimalnu brzinu aviona zbog čega je njegov značaj kao jurišnog bombardera bio veoma mali. Hitler je konačno uspeo da sagleda potencijalni značaj ovog mlaznog lovca u vazdušnoj odbrani Trećeg rajha, ali je tada već bilo kasno. Iako je Me 262 stekao zastrašujuću reputaciju, nedostatak goriva, konstantni napadi iz vazduha kao i mali broj iskusnih pilota obučenih za let na mlaznim lovcima značajno su umanjili njegov uticaj na dalji tok rata.

Veoma komplikovan za letenje Me 262 je zahtevao da njime upravljaju iskusni piloti. Zbog toga su pred kraj Drugog svetskog rata formirane male eltine lovačke jedinice, sastavljene od najpoznatijih nemačkih lovačkih asova koji su letelei na Me 262. Neki od njih su i pogunuli pilotirajući ovim avionom kao što je to bio slučaj sa Valterom Novotnijem. Njega su, prilikom sletanja na aerodrom napali i oborili saveznički lovci.

Dok je u punoj brzini i na visini skoro je nedodirljiv, jedini je problem bio da se piloti naviknu da imaju malo vremena da naciljaju (brzo prolete pored cilja). Međutim svako uplitanje u manevarsku borbu sa lovačkim avionima tog doba bilo je totalno neizvesno, na malim brzinama ovaj avion je trom i maltene, bez manevra.

Iako neverovatno opasan protivnik, Me 262 je imao i jedan ozbiljan nedostatak. Naime, gorivo koje se koristilo za pogon mlaznih motora bilo je veoma zapaljivo. Često je samo nekoliko pogodaka iz mitraljeza savezničkih lovaca bilo dovoljno da se nemački lovac pretvori u vatrenu buktinju. Zbog toga su nemački piloti vršili napade na bombarderske formacije pri punoj brzini i retko su se upuštali u manevarsku borbu sa njihovom lovačkom pratnjom.

Ipak bila je to strašna mašina i piloti su voleli da lete na njemu, bila je to brza ptica. Piloti koji su pametno leteli tim avionom i imali podršku na sletanju bili su maltene sigurni da će toga dana u kantini posle letenja piti pivo sa kolegama.


Meseršmit Me 262 nije mogao ništa specijalno da uradi krajem Drugog svetskog rata. Rat je već bio izgubljen i nemačka industrija nije više bila u stanju da proizvodi kvalitetne delove za avione.

Zarobljeni primerci ovog aviona predstavljali su veoma dragocen ratni plen. Velike sile kao što su SAD, Velika Britanija i SSSR, transportovali su zarobljene primerke Me 262 do opitnih centara na svojoj teritoriji gde su poslužili kao osnova za dalji razvoj mlazne lovačke avijacije.

Nazi megastructures – Hitler's jet caves (documentary movie)
 
Poslednja izmena od moderatora:
Nacističke megastrukture - Atlantski bedem odbrane (dokumentarni film)

Saznajte priču o odbrambenom zidu koji se proteže hiljadama kilometara, a koji je sagradio Treći rajh da bi se zaštitio od savezničkih snaga.

Atlantski bedem (nem. Atlantikwall, engl. Atlantic Wall) je bio opsežan sistem obalskih utvrđenja izgrađenih tokom Drugog svetskog rata duž zapadne obale Evrope (1942-44). Bedem su isplanirale vojne snage nemačkog Trećeg rajha u cilju odbrane od očekivane invazije Anglo-američkih snaga stacioniranih u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Fric Tot, čovek koji je rukovodio izgradnjom Zigfridove linije (zapadni bedem) duž francusko-nemačke granice bio je glavni inženjer zadužen za izgradnju glavnih obalskih utvrđenja u sklopu Atlantskog bedema. Na izgradnji bedema duž Belgijske i Francuske obale u delu koji izlazi na Engleski kanal (Lamanš) angažovano je na hiljade prinudnih radnika.

Na početku 1944. godine Feldmarašal Ervin Romel je dobio zaduženje da unapredi odbrambenu moć Atlantskog bedema. Romel je verovao da su postojeća obalska utvrđenja u potpunosti neadekvatna i odmah je započeo radove na njihovom ojačavanju. Prema njegovim uputstvima duž obale, a na pojedinim mestima i u unutrašnjosti kopna izgrađen je lanac ojačanih betonskih bunkera u kojima su bili smešteni mitraljezi, protivtenkovski topovi i laka artiljerija. Veliki broj tenkovskih prepreka i mina postavljen je ne samo na obali već i u vodi na prilazima plažama za koje se verovalo da su pogodne za iskrcavanje saveznika. Njihova svrha je bila da unište savezničke desantne brodove pre nego što iskrcaju pešadiju i tenkove.

Do početka invazije Nemci su položili skoro 6.000.000 mina u severnoj Francuskoj. Duž puteva koji od obale vode ka unutrašnjosti izgrađeni su novi bunkeri i artiljerijski položaji i postavljena minska polja. Na mestima koja su bila pogodna za spuštanje padobranaca i sletanje jedrilica postavljene su posebne prepreke napravljene od gvozdenih šipki poznate pod nazivom Rommelspargel (Romelova špargla), dok su rečni estuari bili stalno poplavljeni.

Jedan od najdalekovidijih nemačkih Feldmaršala Romel je čvrsto verovao da savezničku invaziju treba zaustaviti na obali ili će u protivnom poraz Nemačke biti neizbežan.

Obrambeni bedem nikada nije završen; sastojao se prvenstveno od artiljerijskih baterija, bunkera i minskih polja i prostirao se od Francusko-Španske granice pa sve do Norveške. Delovi obalskih utvrđenja postoje i danas ..

Nacističke megastrukture - Atlantski bedem odbrane (dokumentarni film)
Nazi megastructures - Atlantic wall (documentary movie)
 
Poslednja izmena od moderatora:
Nacističke megastrukture - Hitlerov bunker u srcu Berlina (dokumentarni film)

April 1945. godine. Bezbedan u snažno utvrđenom "firerbunkeru" u centru Berlina, Hitler se priprema za poslednji napad Saveznika.

U berlinskom podzemnom bunkeru 30. aprila 1945, pred najezdom pobedonosne sovjetske Crvene armije, nije se ubio vođa Trećeg rajha Adolf Hitler zajedno sa svojom družbenicom Evom Braun, već su njegovi verni saradnici poubijali njihove dvojnike dobrovoljce - podoficira Vermahta i jednu glumicu "treće klase"! Hitler je sa Evom tri dana ranije u potaji izašao iz bunkera, ukrcao se u avion koji je sleteo u holandski grad Tonder. Par je potom menjao razna prevozna sredstva i na kraju se u Španiji ukrcao u podmornicu koja ih je odvela do obala Argentine gde su stigli upravo u trenucima kada su u njihovom berlinskom bunkeru 30. aprila ubijeni njihovi dvojnici... Hitler je lagodno i srećno proživeo u Argentini sve do 1962. godine i čak izrodio potomstvo. Nadživeo je za čak 9 godina svog najljućeg protivnika u Drugom svetskom ratu generalisimusa Josifa Visarionoviča Staljina čija je Crvena armija našla "njegove" ugljenisane ostatke krajem aprila u Berlinu!

To tvrde britanci Džerard Vilijams i Sajmon Dansten čija je knjiga "Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera" ovih dana ponovo uzburkala javnost i obnovila stare priče da vođa Trećeg rajha nije završio život u Berlinu krajem Drugog svetskog rata, već da je pobegao u Južnu Ameriku.

Sovjetske trupe ušle su u Berlin sredinom aprila 1945. godine. Dve osobe, čim je pao mrak, iskrale su se 27. aprila iz bunkera koji je bio spojen sa rajhskancelarijom. Uskoro je par srednjih godina bio u avionu. Pilot Peter Baumgart je bio potpuno bled i obliven hladnim znojem. Nije mu bilo lako: imao je zadatak da izvuče iz Berlina u plamenu lično Adolfa Hitlera i Evu Braun!

Vilijams tvrdi u intervjuima za ruske medije da se Hitler, tri dana pre svoje zvanične smrti, složio da njegovo i mesto Eve Braun u bunkeru zauzmu dvojnici.

Avion je iz Berlina odleteo u holandski grad Tonder, odatle u nemačku bazu u Trevemundenu, a potom je Hitlera i Evu jedan Junkers 252 prebacio do baze Reus u Španiji, nedaleko od Barselone. Generalisimus Franko je tada velikodušno svom ratnom drugu stavio na raspolaganje avion sa oznakama španskog ratnog vazduhoplovstva koji je begunce prebacio do grada Fuertuventura na Kanarskim ostrvima. Sledećeg dana, u cik zore, firer i Eva su se ukrcali u podmornicu koja ih je odvela do obala Argentine.

Dovezli su ih i u tada već poznato letovalište u podnožju Anda - Mar del Platu. Tamo su ga, kaže autor Vilijams, "primili sa uzdržanim entuzijazmom". Vilijams tvrdi, pošto je, kako kaže obišao sva mesta gde je Hitler boravio do smrti u Argentini 1962, da je par begunaca živeo u kući koja je bila replika njihovog ljubavnog gnezda u bavarskim Alpima "Berghof", koja postoji i dan danas u argentinskim planinama! On takođe tvrdi da je Eva Braun napustila Hitlera 1953. i preselila se u gradić Neukuen na zapadu Argentine u kome i danas svi žitelji mogu da pokažu - njenu kuću!

Teorija o bekstvu Hitlera već gotovo 70 godina zaokuplja istoričare koji se, s više ili manje žara, povremeno svađaju zbog takvih tvrdnji. Posebno žestoke polemike izazvale su tvrdnje da je Hitler umro prirodnom smrću oko tri sata posle podne 13. februara 1962. godine u svom argentinskom domu. U tom trenutku, kako su tvrdili pojedini istoričari pozivajući se na svedoke, bio je "slabouman", ali je i dalje čvrsto verovao u konačnu pobedu nacista...

Nacističke megastrukture - Firerov bunker u srcu Berlina (dokumentarni film)
Nazi megastructures - Fortress Berlin (documentary movie)
 
Poslednja izmena:
I poslednja emisija iz serijala i moj favorit: Nacističke megastrukture - Podmorničke baze na Atlantiku (dokumentarni film)

Da bi napravili bezbedno utočište za svoje smrtonosne podmornice, Nacisti su sagradili neprobojna podmornička skloništa koja i danas postoje.

Karl Denic (nem. Karl Dönitz; Grinau kraj Berlina, 16. septembar 1891 — Aumile kod Hamburga, 24. decembar 1980) je bio komandant podmornice u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu komandant podmorničke flote, admiral flote a nakon samoubistva Adolfa Hitlera postao je poslednji kancelar Trećeg rajha.

Na početku Drugog svetskog rata, Denic je imao na raspolaganju 57 podmornica od kojih su 22 bile sposobne za dejstvo na Atlantskom okeanu. Podmornice su započele rat sa uspehom i samo u prvom mesecu rata potopile su savezničke brodove težine 175 000 tona. Karl Denic je lično napravio plan uspele operacije prodora u Skapa Flou, gde je podmornica U-47 pod komandom Gintera Prina potopila bojni brod Rojal Ouk. On je izrazio neslaganje prilikom izrade plana za napad na Norvešku, smatrajući da je osnovna uloga podmorničke flote napad na trgovačke brodove na glavnim pomorskim putevima, a ne čekanje u blizini Norveške obale. Dana, 21. aprila 1940. godine odlikovan je Viteškim krstom. Nakon kapitulacije Francuske, Denic dobija na njenoj obali baze za podmornice. Tonaža potopljenih brodova počela je da raste i dostigla 353 407 tona za mesec oktobar 1940. godine. Avgusta 1940. godine, radi lakšeg komandovanja Denic prvo premešta svoj štab u Pariz, a oktobra u Lorijan. Prad kraj 1940. godine Nemačke podmornice su praktično postavile Ujedinjeno Kraljevstvo u bezizlazan položaj: tonaža potopljenih brodova prevazilazila je tonažu novoizrađenih brodova (ne računaju se brodovi dobijeni od SAD). Denic je uspeo da do kraja 1940. godine poveća izgradnju podmornica sa 2 na 6 mesečno.

Karl Denic je uživao veliku popularnost među podmorničarima. Lično je sačekivao svaku podmornicu koja se vraćala u bazu i pozdravljao i razgovarao sa posadom, a takođe je i uredio za podmorničare najbolje smeštaje za odmor i spavanje. Među oficirima podmorničke flote Denic je imao nadimke „Papa Karl“ i „Lav“.

Tokom 1941. godine nemačka podmornička flota postigla je ogromne uspehe (preko 3.000.000 tona potopljenih brodova) i postavila Ujedinjeno Kraljevstvo pred najveće iskušenje. Nakon ulaska Sjedinjenih Američkih Država u rat, Denic 15. januara 1942. godine izdaje zapovest da se potapaju i američki brodovi. Samo u januaru 1942. godine potopljeno je 303 broda sa 330.000 tona težine. Nakon ostavke admirala Redera, podržan od Alberta Špera i vojnopomorskog Hitlerovog ađutanta Putkamera, 30. januara 1943. godine, Denic postaje komandant Nemačke flote.

Karl Denic je umro od srčanog napada u svojoj 89. godini, 24. decembra 1980. godine, a sahranjen je u okolini Hamburga 6. januara 1981. godine.


Nacističke megastrukture - Podmorničke baze na Atlantiku (dokumentarni film)
Naci megastructures - U Boat base (documentary movie)
 
Poslednja izmena:
Чита ли ово неко од модератора!
Ја не знам како неко ко се сматра Србином може да напише овакву бљувотину, ајде ти пријатељу на стормфронт па се тамо самозадовољавај, далеко ти лепа кућа.
 
Чита ли ово неко од модератора!
Ја не знам како неко ко се сматра Србином може да напише овакву бљувотину, ајде ти пријатељу на стормфронт па се тамо самозадовољавај, далеко ти лепа кућа.

Шта теби није јасно? Нацонал Социјализам није само за Немце већ је као идеологија прављена за цело човечанство. Свако ко дели макар сличан систем вредности може да буде Национал Социјалиста.
 
Шта теби није јасно? Нацонал Социјализам није само за Немце већ је као идеологија прављена за цело човечанство. Свако ко дели макар сличан систем вредности може да буде Национал Социјалиста.

Није ми јасно због чега је онда тај немачки национал социјализам убијао Србе и сматрао их за нижу расу ако је како кажеш прављен и за Србе, мртвим Србима чисто сумљам да ће користити.
Е зато ја не делим тај систем вредности као и сви нормални Срби.
 
Није ми јасно због чега је онда тај немачки национал социјализам убијао Србе и сматрао их за нижу расу ако је како кажеш прављен и за Србе, мртвим Србима чисто сумљам да ће користити.
Е зато ја не делим тај систем вредности као и сви нормални Срби.

Као прво, највећа лаж која икада подметнута српском народу од стране комуниста и "победника" је та да је Хитлер на Србе гледао на нижу расу. Мемоари Хермана Нојбахера нам јасно говоре какав је стварни став Хитлер имао о нама Србима "поштујем српски народ иако су ме више пута ујели за срце". Друго, Хитлер је хтео да се створи Велика Србија, али пошто смо се ми међусобно убијали није било услова за њену реализацију.

Колико сте ви нормални то је већ дискутабилно, за себе могу да тврдим да јесам.
 
Хитлер је можда хтео да се створи велика Србија са Србима као робовима, од оних које предходно није побио.До тада је створио Велику Хрватску,Велику Бугарску,Велику Албанију,Велику Мађарску, углавном све сем Велике Србије.Поштовао је Србе али му није сметало да их убија 100 за једног,мора да је и то нека завера.
По твом писању рекао бих да си само још један љотангер на форуму, што аутоматски искључује термин нормалан из описа твоје личности.
 
Poslednja izmena:
Као прво, највећа лаж која икада подметнута српском народу од стране комуниста и "победника" је та да је Хитлер на Србе гледао на нижу расу. Мемоари Хермана Нојбахера нам јасно говоре какав је стварни став Хитлер имао о нама Србима "поштујем српски народ иако су ме више пута ујели за срце". Друго, Хитлер је хтео да се створи Велика Србија, али пошто смо се ми међусобно убијали није било услова за њену реализацију.

Колико сте ви нормални то је већ дискутабилно, за себе могу да тврдим да јесам.

Друже, зар ти није овде лепше?
Столетна шума, концерти Корелија и Вивалдија, душевни мир...
 
Хитлер је можда хтео да се створи велика Србија са Србима као робовима, од оних које предходно није побио.До тада је створио Велику Хрватску,Велику Бугарску,Велику Албанију,Велику Мађарску, углавном све сем Велике Србије.Поштовао је Србе али му није сметало да их убија 100 за једног,мора да је и то нека завера.
По твом писању рекао бих да си само још један љотангер на форуму, што аутоматски искључује термин нормалан из описа твоје личности.

Хитлер је морао да заштити своје војнике поготову у лудници која је овде настала, отуда и 100 за једног.

А што се тиче Хитлера и Велике Србије прочитај мало.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Neubacher

Нисам љотангер. Не знам ни шта ти је то?
 
Да су којим случајем прописали 1000 према један то би значило да су нас још више поштовали, ипак је овде била велика лудница,коју су Немци сами и изазвали али ајде да не цепидлачимо, е свашта!!!!!!
Ако ниси Љотићевац којој циљној групи онда припадаш,обично се они разбацују тим глупостима које ти ваљаш тренутно?
 
Poslednja izmena:
Да су којим случајем прописали 1000 према један то би значило да су нас још више поштовали, ипак је овде била велика лудница,коју су Немци сами и изазвали али ајде да не цепидлачимо, е свашта!!!!!!
Ако ниси Љотићевац којој циљној групи онда припадаш,обично се они разбацују тим глупостима које ти ваљаш тренутно?

Ја нисам острашћени иодиот који пуши пропаганду већ причам оно што јесте.
 
Лекизан остави човека на миру ти си идеолошки заслепљен, ко ти је крив када не познајеш основне чињенице, као рецимо да је Хитлер нудио Србији територијално проширење, односно Солун.
Шта је мислио да уради са Словенима можемо да нагађамо, али и Хрвати и Словенци као његови најближи сарадници су Словени, па би поделили нашу судбину или би се сви ујединили против Германа.
Треће, стварно треба бити идиот па дозволити себи да сви у окружењу дочекују Хитлера са цвећем, а само се ми нешто курчимо. И шта смо добили од савезника ? Туки.

Нас апсолутно не треба да занима карактер наци идеологије или било које друге идеологије, већ шта је најбоље за нашу нацију у датим тренуцима.
Бугари су добар пример колико је идеологија небитна, када су за време комунистичког диктатора Тодора Живкова 80их година извршили етничко чишћење 300.000 муслимана, које нису починили ни бугарски нацисти.
 
Ја сам идеолошки заслепљен!А та идеологија је?

Нудио Солун!?, што није нудио нешто што је његово Грац, Беч....

Оно што је мислио он је и урадио побио је приличан број Руса, Пољака, Чеха, Словака, Срба и тако нас Словене задужио за сва времена.

Наравно требали смо као и наши суседи да кренемо да убијамо све редом и тиме заузмемо одговарајуће место у цивилизацији као Хрвати, Немци, ти Бугари које си поменуо..........
 
Postoji mitomanija kada je reč o tehničkom napretku hitlerovske nemačke. O tome je realno pisao Oto Skorceni u svojim memoarima, čovek koji je bio u srcu specijalnih operacija i zadužen upravo za to - za unapređenje opreme za specijalne zadatke. On se žalio da je američka vojska nadmoćna u pogledu sredstava veze - svako odeljenje (čini mi se, ili vod?) je imalo radio-uređaj, što u nemačkoj vojsci nije bio slučaj. Što se britanske vojske tiče, ona je imala bolje lako automatsko oružje, kakvo je po Skorceniju Nemcima nedostajalo. Dok je za specijalne akcije na vodi naprednija od Nemačke bila Italija.

Sva ta navodna čudesa: meseršmit 262, Fau-1 i Fau-2, tenk Tigar, sve one podmornice itd. nisu donele preimućstvo, što pokazuje da su istraživanja i inovacije bili pogrešno usmereni.

Stvarni doprinos je Nemačka imala u medicini - prva je primenila imobilizaciju povređenih kostiju putem metalne šine, što do tada nikome nije padalo ni na pamet. Ali to nije toliko atraktivno pa se o tome ne govori, više je zanimljiva priča da su bili na pragu osvajanja svemira, samo da je rat potrajao još koji mesec.
 
Poslednja izmena:
Postoji mitomanija kada je reč o tehničkom napretku hitlerovske nemačke. O tome je realno pisao Oto Skorceni u svojim memoarima, čovek koji je bio u srcu specijalnih operacija i zadužen upravo za to - za unapređenje opreme za specijalne zadatke. On se žalio da je američka vojska nadmoćna u pogledu sredstava veze - svako odeljenje (čini mi se, ili vod?) je imalo radio-uređaj, što u nemačkoj vojsci nije bio slučaj. Što se britanske vojske tiče, ona je imala bolje lako automatsko oružje, kakvo je po Skorceniju Nemcima nedostajalo. Dok je za specijalne akcije na vodi naprednija od Nemačke bila Italija.

Sva ta navodna čudesa: meseršmit 262, Fau-1 i Fau-2, tenk Tigar, sve one podmornice itd. nisu donele preimućstvo, što pokazuje da su istraživanja i inovacije bili pogrešno usmereni.

Stvarni doprinos je Nemačka imala u medicini - prva je primenila imobilizaciju povređenih kostiju putem metalne šine, što do tada nikome nije padalo ni na pamet. Ali to nije toliko atraktivno pa se o tome ne govori, više je zanimljiva priča da su bili na pragu osvajanja svemira, samo da je rat potrajao još koji mesec.
Све то можда стоји, али је унаточ надмоћности у опреми, требало је Англо-Америма 2 године да се од Напуља дође до Венеције (~700 км) . За исто то време, од Курска до Берлина је 1800 км. Још је на источни фронт било 80% Вермахта а 20% на западу. Наравно, губици Црвене Армије су неупоредиве са западним а и немачким губитке...
Друга ствар - нормално је да немачка војска буде много ефикаснија (са расположивим средствима). То је једини начин да имају било какве шансе са обзиром са ким се каче. Кратки поглед на људство, ресурсе даје очигледну слику.
Тако на пример ако неки кепац мисли да има шансе кад нападне малоумног дива, он мора да набилда, научи теквондо, карате , џуди, набави што боље оружје - то често импресионира људе али није увек довољно.
 
Poslednja izmena:
Све то можда стоји, али је унаточ надмоћности у опреми, требало је Англо-Америма 2 године да се од Напуља дође до Венеције (~700 км) . За исто то време, од Курска до Берлина је 1800 км. Још је на источни фронт било 80% Вермахта а 20% на западу. Наравно, губици Црвене Армије су неупоредиве са западним а и немачким губитке...
Друга ствар - нормално је да немачка војска буде много ефикаснија (са расположивим средствима). То је једини начин да имају било какве шансе са обзиром са ким се каче. Кратки поглед на људство, ресурсе даје очигледну слику.
Тако на пример ако неки кепац мисли да има шансе кад нападне малоумног дива, он мора да набилда, научи теквондо, карате , џуди, набави што боље оружје - то често импресионира људе али није увек довољно.
Ne bih ja izvlačio zaključke na osnovu poređenja italijanskog fronta sa Istočnim frontom. Italijanski front je bio kratak, a teren brdovit, što je pogodovalo braniocima. Zatim, italijanski front je bio u prvom trenutku bitan da bi Italiju izbacio iz igre, ali docnije nije imao ni približan značaj kao Istočni front. Prosto jer nije imao širinu, vojnici bi rekli da nije davao operacijsku osnovicu da bi se otud mogla napasti Evropa. Da jeste, iskrcavanje u Normandiji ne bi ni bilo potrebno.
 

Back
Top