Serija "Klan" ili serija "Sablja"?

Обилић

Elita
Poruka
15.303
Dve serije koje obrađuju isti period i iste likove u srpskoj istoriji, "Klan" i "Sablja".

Kao što vidimo seriji "Sablja" je posvećena mnogo veća medijska pažnja, organizuju se okrugli stolovi po televizijskim studijima, i diskutuje o istinitosti iznetih činjenica.

Ipak meni je serija "Klan" daleko lepša, sa boljom podelom uloga. Kako se vama čini ? Jeste li gledali obe ("Sablja" ima još samo dve epizode, tj. 8 ukupno) ?

Nista vredno pomena sto bi trebalo da se pamti samo da uzmu pare na brzaka

Bravo tebra, znaš šta ti fali ? Fali ti priča o životnom putu Đinđića. Obe serije se bave ubistvom, "Klan" i postojanjem i nedelima Surčinskog klana, ali ni jedna životom pok Zorana Đinđića.

Interesantno mi je da niko od ovih danas što se kunu u Đinđića nikada ovako nešto nije predložio javno, pa bi se možda našao neki novi Baranin, pisac-scenarista koji ume da romantizuje priču o nekom, i da to bude istinska svetlost na kraju tunela za sve zainteresovane.

Po meni serija bi trebalo da obradi mladost, učenje, aktivizam Zoranov, zatim borbu za demokratske vrednosti devedesetih, kratko praktično upravljanje državom, a sam atentat bih prikazao u što kraćim crtama, upravo kao kontrapunkt svim Zoranovim dobrim delima i vrhunskim savremenim građanskim razmišljanjima.

Znači serija bi vodila gledaoca putevima pozitivizma a onda bi usledio šok za kraj.

Taj šok bi nas učio koliko je zlo moćno, da čuvamo ono što imamo i opominjao da je đavo tu negde, iza ćoška, pritajio se i čeka priliku da nam se ukaki u život.

a usput bih ubacio i detalje gde prima masnu lovu i radio protiv Srbije ;)

To izostaviti, gledamo da napravimo pozitivan primer budućim generacijama, kapiraš ?

Kao knjiga "Veliki gospodar" gde je pisac opisao Miloša Obrenovića tako, da je inspiracija naraštaja Srba. Čak je i njegovu osobinu da kara žene svojih ljudi opisao tako, da čitalac misli da je to u redu.

Mali smo mi narod, pametno je da iskoristimo svaki resurs koji imamo, i da ne čekamo kao Jevreji hiljadama godina mesiju.

Razumeš ..?

Bravo tebra, znaš šta ti fali ? Fali ti priča o životnom putu Đinđića. Obe serije se bave ubistvom, "Klan" i postojanjem i nedelima Surčinskog klana, ali ni jedna životom pok Zorana Đinđića.

Interesantno mi je da niko od ovih danas što se kunu u Đinđića nikada ovako nešto nije predložio javno, pa bi se možda našao neki novi Baranin, pisac-scenarista koji ume da romantizuje priču o nekom, i da to bude istinska svetlost na kraju tunela za sve zainteresovane.

Po meni serija bi trebalo da obradi mladost, učenje, aktivizam Zoranov, zatim borbu za demokratske vrednosti devedesetih, kratko praktično upravljanje državom, a sam atentat bih prikazao u što kraćim crtama, upravo kao kontrapunkt svim Zoranovim dobrim delima i vrhunskim savremenim građanskim razmišljanjima.

Znači serija bi vodila gledaoca putevima pozitivizma a onda bi usledio šok za kraj.

Taj šok bi nas učio koliko je zlo moćno, da čuvamo ono što imamo i opominjao da je đavo tu negde, iza ćoška, pritajio se i čeka priliku da nam se ukaki u život.
Ne umemo mi to tako da pravimo.

Kako bismo nazvali seriju o Đinđiću ?
O Milošu Obrenoviću kao što rekoh romansiranu biografiju Baranin nazva "Veliki gospodar".
Knjigu o Karađorđu isti pisac nazva "Karađorđe".
Knjiga o Ljubi Zemuncu se zove "Maneken smrti" ...

A o Zoranu ?
Naravno njegova biografija bi isticala dobre stvari, i tako uticala na naraštaje Srba.

Naslovi asociraju na to o čemu se radi. Ako je naziv "Sablja" to znači da su se usmerili na tu akciju kao glavnu temu serije ...

Zoran Ostojić (novinar) smatra da "Sablja" jeste serija o pok premijeru. Valjda to misli zato što smatra da Zoran Đinđić ništa nije uradio u životu, osim što je poginuo. I što je na kraju serije rekao da je Srbija zbir svih nas.

Koliko sam ja video kao gledalac serija je o novinarki koja strada jer gura nos gde ne bi smela, i o Malom, mladom momku koji postaje ubica spletom nesrećnih okolnosti.

Spominje se i Đinđić ...

Zoran Ostojić (novinar) smatra da "Sablja" jeste serija o pok premijeru. Valjda to misli zato što smatra da Zoran Đinđić ništa nije uradio u životu, osim što je poginuo. I što je na kraju serije rekao da je Srbija zbir svih nas.

Koliko sam ja video kao gledalac serija je o novinarki koja strada jer gura nos gde ne bi smela, i o Malom, mladom momku koji postaje ubica spletom nesrećnih okolnosti.

Spominje se i Đinđić ...
Čuo sam autore koji pričaju da su dobili poziv da naprave seriju o Đinđiću, a oni su odlučili da ne ispričaju klasičnu biografsku priču, nego da krenu od tog događaja, pa da se vraćaju u prošlost. Neki likovi u seriji su izmišljeni, valjda to dvoje koje spominješ. Nije mi jasno zašto su to tako uradili.

Čuo sam autore koji pričaju da su dobili poziv da naprave seriju o Đinđiću, a oni su odlučili da ne ispričaju klasičnu biografsku priču, nego da krenu od tog događaja, pa da se vraćaju u prošlost. Neki likovi u seriji su izmišljeni, valjda to dvoje koje spominješ. Nije mi jasno zašto su to tako uradili.

Ma dobro, tema atentata je interesantna, neka ove serije. Ali nam treba i serija o Zokijevom životu, on je naš Kenedi, ima puno kvaliteta da od njega pravimo heroja i uzor mladim ljudima ...

Neki likovi u seriji su izmišljeni, valjda to dvoje koje spominješ. Nije mi jasno zašto su to tako uradili.

Zamisli da je serija češka recimo ili peruanska, da opisuje događaje tamo. Ta dva lika bi ti pomogla da bolje shvatiš kakve su okolnosti u kojima se događa atentat, kako je opasno biti novinar i kako je lako postati krimos ...

Back