Serbia & Montenegro ???

• Začetnik teme Slucajni prolaznik
  • Datum pokretanja
Anonymous:
aleks o kakvom feudu pricas!!dok su turci srali po vama!MI SMO BILI SLOBODNI I NIKAD U SASTAVU osmanlija!nezavisni i slobodni!nego sto!
\

По којим то нама? Па ја сам СРБИН пореклом из једног од најстаријих српских племена Бањана. Ми никад нисмо били под турцима, па нећемо ни под вама модерним потурицама. Чуваћемо српство и православље као сви наши преци и као наши свети Немањићи, наши Петровићи и Карађорђевићи. Много си вулгаран. И прави си поданик миловог феуда!

Anonymous:
da odma razjasnimo nisam milov ni nicij.crnogorac sam toga se ne stidim ka ti.a brukas nase pretke i ko te to uci sigurno oni koji su kralja nikolu izdali 1918 i radili mu iza ledja.pogledaj POPIS!!!

Kralja Nikolu niko nije izdao. To je prirodna posledica medjudinastickih borbi dveju srpskih dinastija, i tako je to svuda u svetu. Da li je logicno da deda koji je vladao sesdeset godina nasledi unuka ili unuk dedu?

Jedan podatak koji svi Montenegrini i Dukljanci (za razliku od casnih Crnogoraca) zele da izbegnu ili ne znaju, jeste da je Kraljevska Porodica Karadjordjevica izdrzavala na mesecnom i godisnjem nivou zivot svih clanova Kraljevskog Doma Petrovica, koji su se nalazili u inostranstvu, sve do 1945. Cak je i valada Kraljevine Jugoslavije u izbeglistvu nastavila da finansijski pomaze Petrovice i to je trajalo sve do dolaska komunista na vlast.

Sta vi Dukljanci mislite, da je ujedinjavanje jednostavan i pun ljubavi proces? E pa nije tako, Srbija (i naravno srpska drzava Crna Gora) se ujedinjavala jos i najharmonicnije u tadasnjoj Evropi. Kako je teklo ujedinjavanje drugih evropskih zemalja na primer Italije ili Nemacke i sa koliko nevolja, mozes da procitas u gomili knjiga koje su o tome napisane. Nista nase ujedinjavanje nije cudnije i nepravednije, stavise sluzi za primer harmonicnosti. Tako da nemoj te argumente da koristis u ovakvim situacijama, sve se to lako usmeri protiv neosnovanih napada poput tvojih.

Vrlo si nepismen i vulgaran, a sto se popisa u CG tice, vazno je da su i pored pritisaka Srbi u Crnoj Gori pokazali koliko ih ima, dok ljudi koji su se izjasnili kao Crnogorci (a zapravo su takodje Srbi) ima manje od polovine, negde oko 40 procenata - znaci docekali su Crnogorci da budu manjina u sopstvenom feudu. Razmisljajte sta cete sa crnogorskom manjinom u nekakvoj crnogorskoj drzavi. Manjina u sopstvenoj drzavi. Toga skoro da nigde nema!!!

wade:
Anonymous:
da odma razjasnimo nisam milov ni nicij.crnogorac sam toga se ne stidim ka ti.a brukas nase pretke i ko te to uci sigurno oni koji su kralja nikolu izdali 1918 i radili mu iza ledja.pogledaj POPIS!!!

Kralja Nikolu niko nije izdao. To je prirodna posledica medjudinastickih borbi dveju srpskih dinastija, i tako je to svuda u svetu. Da li je logicno da deda koji je vladao sesdeset godina nasledi unuka ili unuk dedu?

Jedan podatak koji svi Montenegrini i Dukljanci (za razliku od casnih Crnogoraca) zele da izbegnu ili ne znaju, jeste da je Kraljevska Porodica Karadjordjevica izdrzavala na mesecnom i godisnjem nivou zivot svih clanova Kraljevskog Doma Petrovica, koji su se nalazili u inostranstvu, sve do 1945. Cak je i valada Kraljevine Jugoslavije u izbeglistvu nastavila da finansijski pomaze Petrovice i to je trajalo sve do dolaska komunista na vlast.

Potpuno se slazem!
Dodao bih samo da Karadjordjevici nisu uzurpirali ni deo imovine koja je do ujedinjenja pripadala Petrovicima. Apanaza koju su do komunisticke okupacije primali clanovi bivse crnogorske Kraljevske Porodice upravo je isplacivana na osnovu tih nacionalizovanih poseda. Tada Regent, potom i Kralj Aleksandar Prvi nikada se nije slozio sa odlukom Podgoricke Skupstine kojom su Kralj Nikola i njegovo potomstvo proterani iz Otadzbine. S druge pak strane, crnogorska emigracija u Parizu je 1919. otvoreno planirala atentat na Aleksandra Prvog, do koga na srecu nije doslo.

Anonymous:
crnogorci nisu narod no sto smo?????INDIJANCI?

Srpsko se prokletsvo upravo u ovakvim izjavama najbolje vidi. Grešni li smo, šta li, ali smo mi Srbi baš proklet narod, kad se sami sebe odričemo.

Nemam ništa protiv samostalne države Crne Gore. Odvoji se sin od oca, brat od brata, pa što ne bi deo naroda od drugog dela. Ali, umesto da lepo kažu: "Mi Srbi iz srpske države Crne Gore nećemo više sa vama Srbima iz Srbije, zato što ste ružni i tužni i ovakvi i onakvi ... " Jok. Oni izmišljaju naciju, crkvu, a odskora i jezik. Pazi, oni ne govore srpskim jezikom nego crnogorskim.

Crnogorci nisu narod. Ni Šumadinci nisu narod, ni Vojvođani ni Bosanci. Vi ste Srbi i imate svoju državu Crnu Goru. Neka vam je. Dugovečna, sa bogatom istorijom. Ponosna i priznata od vajkada. Zato vam je bolje da nastavite sa svojom državnošću i u buduće ali, zaboga, ne izmišljajte nove narode, jezike ...

I jos jedno podsecanje koje nije na odmet, Dinastija Petrovica se, za razliku od Karadjordjevica, zvanicno i formalno odrekla svog prava na crnogorski i srpski presto. To je ucinio unuk Kralja Nikole, naslednik crnogorskog prestola, Knjaz Mirko Petrovic. Zvanicno se odrekao prestola u korist svog brata od tetke Kralja Aleksandra i Dinastije Karadjordjevic, svestan prednosti zivljenja u jedinstvenoj srpskoj drzavi. Knjaz Mirko je inace bio veliki srpski patriota i pravi hriscanin i naravno antikomunista.

I jos jedan podatak jeste da su Petrovici bili cak i clanovi Krunskog saveta Kralja Petra II u izgnanstvu, i veoma bliski Ravnogorskom pokretu i emigraciji.

Ovo sve se takodje redovno preskace.

A sta je tu lose biti cetnik?

To kakvi su bili Petrovici i u savetodavnom cije Krune su sedeli nije na tebi da sudis. To je jednostavno tako.

Samo komunista moze da postavi pitanje koje si ti postavio. I to je jedan od razloga (a koje sam vec pominjao) zasto je Crna Gora najveca zrtva komunizma u Evropi.

Kad nemas argumente ti izbacis neku glupost, kao sto sada cinis. Ne okreci ledja istini, kazi slobodno da nisi u pravu, da se kajes sto okreces ledja precima i podrzavas neokomunisticke prolazne aspiracije. Ako si Hriscanin, to nece biti problem, ali ako nisi, ne znam ko ili sta moze da ti pomogne?

A ko je to stvorio?

Da nisu casni Crnogorci?
Svakako da nisu. To se sve pojavilo posle donosenja ustavnog zakona iz 1953. i ustava iz 1963. i snaznim uticajem druga Milovana Djilasa. Tim stopama ide danasnja Crna Gora, pa i ti, mogu slobodno da kazem, komunisto. Tvoje aspiracije su posledica toga, hteo ti to da priznas ili ne. Pokaj se, a preci ti mogu oprostiti.

Anonymous:
koji crni popis???o cemu pricas?NIJEDAN PRAVI CRNOGORAC SE NE STIDI SVOJE ZEMLJE IAKO NAM JE OVA LOPOVCINA OD MILA UKALJALA UGLED!ALI SE NE DAMO!

Svakom pravom Crnogorcu je najvaznije njegovo SRPSTVO i PRAVOSLAVLJE i njegova ljubav prema SRPSKOM NARODU. Drazava Crna Gora je UVEK bila samo sredstvo da se dodje do neophodnog ujedinjenja svih Srba. Tako mora da bude i danas, zato sto su nas tako ucilil nasi djedovi.

"Ниједан српски родољуб не може бити равнодушан када се поведе полемика о томе који је најдостојнији начин да се трајно изрази дужно поштовање и народна захвалност према успомени једног великана нашег рода. Поготову када је ријеч о највећем: о Његошу. Због тога је разумљиво што је српска јавност, како она у земљи тако и она у слободном свијету, с узнемиреношћу и протестима примила вијест о намјери данашњих властодржаца у земљи да намјесто постојеће капеле на гробу великог владике подигну један мраморни маузолеј, дјело вајара Ивана Мештровића.
Гроб владике Рада у спомен-капели на врху Ловћена је српска национална светиња. На њу се и у Првом и у Другом свјетском рату био сручио бијес непријатеља. У Првом свјетском рату, аустро-угарски окупатор био је порушио капелу, а ковчег са Његошевим костима био је пренијет у Цетињски манастир захваљујући старању тадашњег црногорског митрополита Митрофана. Послије Ослобођења и Уједињења, капелу је с пијететом обновио краљ Александар: нова капела била је потпуно вјерна реплика првобитне. У њу су Његошеве кости свечано пренијете и положене приликом њеног освећења, 1925 године. У Другом свјетском рату, капелу су оштетили италијански фашисти, али је главнокомандујући италијанских трупа сматрао за потребно да се јавно огради од тога варварског поступка. У оба свјетска рата, Његошев надгробни споменик био је симбол страдања и борбе српског народа. И у своме вјечном пребивалишту владика Раде дијелио је судбину свога народа.
Вјечни покој највећег српског пјесника и мислиоца досада су се усуђивали да ремете само душмани Српства, у данима српске трагедије. Сада су и црногорски комунисти наумили да Његошев надгробни споменик преуређују по својој обијести. "За правило лудност изабраше", па су одлучили да капелу на врху Ловћена сруше и да на њено мјесто поставе један световњачки споменик.
Српска православна црква, којој у првом реду припада дужност чувања и одржавања, најприје гласом Црногорско-приморског митрополита Данила, а потом свечаном изјавом Светог архијерејског сабора, да је она одлучно противна противна томе неразумном пројекту. И с правом. Владика Раде био је поглавар Српске православне цркве. Вјера у Бога и дубоко продуховљена хришћанска етика биле су темељи његовог духовног живота и мисаоног стваралаштва. Он је још за живота подигао капелу на врху Ловћена и одредио да у њој буде сахрањен. Као владар и као пјесник, Његош је желео да његови земни остаци пребивају на висинама, на врху Ловћена, стожер-планине Црне Горе и слободног Српства кроз вјекове. Али, као религиозни човјек и првосвештеник, он је одредио да му гроб буде на посвећеном мјесту, у капели, у подножју крста, […] симбола овоземаљског страдања и вјечног спасења.
Његошева капела складно довршава природну куполу Језерског врха и с њим се слива у величанствени надгробни споменик који савршено изражава васионски домет Његошевог духа. Томе споменику нема шта да се додаје ни да се одузима. Љуба Ненадовић најљепше је описао сву непролазну величину овог споменика. "Пирамиде, гробови египатских краљева", писао је Љуба Ненадовић, "шта су друго него гомила камења према Ловћенском врху, према томе Владичином споменику. И кад на овом свету нестане брегова и људи, мени се чини још ће трајати два црногорска колоса: Ловћен и Владика".
Замисао да се Његошева капела уклони са врха Ловћена, а на њено мјесто постави гломазни мраморни маузолеј за чије подизање треба да се и сам врх Ловћена проуби и заравна, а испод њега планина избуши галеријом од неколико стотина метара, израз бахатости и мегаломаније комунистичких властодржаца. Њу спровести у дјело, значило би погазити Његошев аманет. Она је противна најосновнијим осјећајима мјере и чојства, како је то умјесто подвукао Епископ горњо-карловачки Симеон. Против тога пројекта одлучно се изјаснила већина мјеродавних умјетника и стручњака који су били консултовани по томе питању. Штавише, против њега се једнодушно изјаснила и Комисија за реорганизацију Музеја на Цетињу, састављена од угледних стручњака, коју је био образовао нико други до сам Републички секретаријат за просвјету и културу СР Црне Горе. Ево шта је та комисија закључила о поменутом пројекту: "Мештровићев пројекат предвиђа измјену силуете и читавог терена Ловћена, и то у једном негативном смислу који би грубо нарушио изглед једног од најљепших предјела у нашој земљи".
Пројекат маузолеја на врху Ловћена намјесто Његошеве капеле за осуду је и са етичке и са естетске тачке гледишта. Он је и за осуду с обзиром и на све оно што се иза њега крије. Ако је црногорским комунистима стало да, као што тврде, подигну Његошу споменик достојан његовог генија, зашто Мештровићев маузолеј не постављају на Цетињу, као што препоручује већина мјеродавних стручњака и културних радника? Зашто хоће пошто-пото да руше капелу на врху Ловћена? Комунистичка пропаганда у земљи острвила се на Српску православну цркву. Комунисти оптужују Цркву да "бесправно присваја" владику Рада и да се супроставља њиховом пројекту "из себичних разлога". По своме обичају, комунисти оптужују друге за гријех који хоће сами они да почине. Њихов пројекат с Мештровићевим маузолејом је параван иза ког се крије маневар уперен против утицаја Српске православне цркве и јединства српског народа. Кампања о споменику на врху Ловћена у тијесној је вези с једном другом кампањом која настоји да протури чудовишне тезе о тобожњој "нацији" и некој "посебној црногорској култури". И једна и друга дубоко вријеђају српски национални осјећај и понос правог Црногорца.
Српска православна црква легитимни је чувар Његошевог гроба и капеле на Језерском врху. Њен став у одбрану ове српске националне светиње је у потпуном складу с њеном вјерском и националном мисијом. Одрођени цетињски комунисти дрско изјављују да је њихова "одлука" коначна и неопозива. Са врха Ловћена на њих грми неумрли глас великог владике:
Не требује царство нељудима,
Нако да се пред свијетом руже."

У Паризу, маја 1969 године
Књаз Михаило Петровић - Његош

Pismo crnogorskog Kneza Mihaila Petrovica Njegosa, koje sam preneo u celosti, a koje se tice spora Srpske Pravoslavne Crkve i crnogorskih komunistickih vlasti oko obelezavanja Njegosevog groba, jasno svedoci o srpskom opredeljenju i srpskoj svesti Petrovic - Njegosa. Svaki Crnogorac koji se usudjuje tvrditi drugacije, pa makar to bio i tzv. Knez Nikola II, pljuje u lice sebi i svojim precima koji su ginuli za vaskoliko Srpstvo. Dovoljne su i same reci Kralja Nikole iz proglasa povodom austrougarske objave rata Kraljevini Srbiji:
"Austrija je objavila rat nasoj dragoj Srbiji... Objavila ga je nama. Zivjeli moji mili Crnogorci! Zivjelo nase milo Srpstvo!"

Svako pametan zna,a na stranu cinjenice,da su Crnogorci Srbi.Crna Gora je samo geografski pojam,uvijek bila i bice.Moze se sad svasta izmisljati,ali tako je uvijek bilo "u vijekove vijekova".Samo mi nikad nije bila jasna ideja o odvajanju Crne Gore.Sta bi oni time dobili?Od cega bi taj narod zivio,od kamena ili mozda od turizma?A da ne pricam o tome da ih mozda nece ni biti usled velikog prirodnog prirastaja Siptara.Nije mi jasno kako to mnogi ovde tzv"crnogorci" ne vide ili se samo prave ludi ,a zna se kome valja razdor medju Srbima,medju "dva oka u glavi"...

Sada sam se setio jednog starog fazona,a ide nekako tako:šta dobiješ kada spojiš 3 hrvata?-državu
šta dobiješ kada spojiš 3 slovenca?-firmu
šta dobiješ kada spojiš 3 srbina?-rat
Mislim da ima dosta istine u tome :cry:

Back