Сеоски туризам

Има ли неко искуства са боравком на селу, али не код бабе и деде :), него у неким туристичким варијантама?
Imam dvospratnu kicu na selo.18.000kvadrata imanja , malu farmu,koka nosilja, bilo je tu i krava ,poljoprivrednih proizvoda,voca u izobilju.Kako ja vise ne mogu to odrzavati polako se smanjuje .Djeca rade nemaju ni interesa ni vremena .Kakav "seoski turizam"divota . Kraj u kom zivim prelijep , brzo dostupan i razlicit.Lov, ribolov, splavarenje,setnje puno lijepih ideja.Za sve kocnica pare.:)Bez nekih vecih para,velike su i male,nema pocetaka.
Smatram da "seoski turizam ima perspektivu.
 
Hajde sad gda vidimo sve one silne zagovornike Srpstva. Da vidimo ko nije hteo u Hrvatsku, Tursku... pa je išao po našoj lepoj Srbiji.
Ako može da pomogne, ja bih krenuo sa jednim divnim mestom na kome sam proveo odmor sa svojom porodicom. Kažem odmor, jer se tamo ide na odmor. Nema puno urbanih zabava. Mobilni telefon ima slab domet, i to kad izađete 20-ak metara ispred kuće, nema TV i sličnih aparata. Samo priroda, sveža voda i domaća hrana.
U pitanju je selo Lopatnica, i istoimena reka, koji se nalaze nedaleko od Kraljeva, ispod planine troglav. U tom selu se nalazi imanje porodice Milojević, koja se jedina bavi seoskim turizmom u tom selu. Ali zato to rade krajnje profesionalno. Iako je sve urađeno u ruralnom stilu, imate potpuno opremljena kupatila i udobne krevete.
Put do imanja postoji, ali je taj deo koji ide uz reku malo lošiji. Jeste asfaltiran, ali ima rupa tako da se vozi malo sporije. Naravno, ta mala brzina vam pruža mogućnost da uživate u krajoliku.
Hrana je domaća, mleko, sir, med, riba... sve je iz okolnih kuća. Mi smo na povratku posetili komšiluk i kupili sir i med koje smo poneli u Beograd.
Celo selo leži na termalnim izvorima, a samo domaćinstvo Milojević ima termalni bazen u kome se možete kupati. Nije neki veliki moderan bazen, ali je dovoljno dobar za kupanje i relaksaciju.
Ujutro se budite uz veverice na drveću, orlove koji preleću iznad kuće i mnoge druge divlje i domaće životinje. Mi smo imali sreću da budemo gosti u trenutku kad se njihova krava otelila, tako da je ćerka uživala u igri sa veoma mladim teletom.
Ono što čini posetu ovom domaćinstvu još atraktivnijom, jeste blizina dva prelepa manastira. To su Žiča i Studenica. Žiča je veoma blizu, nekih 15-ak minuta autom od kuće, dok se do Studenice ide malo duže. U svakom slučaju, ti izleti su nam bili do podneva i nakon njih smo dolazili na ručak na vreme.
Pored ovoga imate biciklističku i pešačku stazu i sjajna mesta za pecanje.
Ko voli da uživa u našoj istoriji i tradiciji, uz sjajn odmor bez buke ovo mesto bi trebao da poseti. Koga zanima, lako će da izgugla domaćinstvo Milojević.
Postaviću i nekoliko fotografija, kao ilustraciju ovoga o čemu sam pisao.

Žiča:Studenica:

 
Poslednja izmena:
Хвала, Reefer, баш си ме заинтересовао сад.

Јуче сам била у једној етно кући у Белом Блату, па сам зато добила идеју за тему. :)
Но, о томе ћу писати касније.
 
Imam ja, evo mogu da vam preporučim nešta
Miki Zoo, Kolut (mislim da ne morate da budete član grupe da bi ste videli slike)
Malo selo 20ak kilometara severno od Sombora. Jedini privatni zoološki vrt u Srbiji. Ovo vam spada u gornje podunavlje koje je zaštićeni rezervat + što imate čardi i salaša kolko vam duša ište a blizu je i 'Ekološka učionica'. :)
 
Е, у Еколошкој учионици сам била, то је занимљива дестинација за једнодневни излет.

Била сам и на Катаи салашу, јахала сам коња тамо, то ми је било интересантно.
Тамо се могу научити и неки ручни радови, мислим да боравак од три дана може да буде опуштајући и забаван.
Иначе, храна на Катаи салашу је изврсна!
 
Reefer, мајсторе !

Фотографије су урађене с одличним осећајем за простор и естетику.Одушевљена сам и њима и природом које приказују.:)
 

Back
Top