Senka - priča o dva vuka

black and white.jpg


Sigurno ste čuli priču o dva vuka - dobrom i lošem, koji se stalno bore u nama a pobeđuje onaj kojeg hranimo. To je jedna interesantna pričica kod koje većina ljudi spremno na prvu odaje sebi priznanje kako hrani dobrog vuka. Svesno se ni pod tačkom razno ne priznaje ni sebi ni svetu da često i onaj drugi,etiketiran lošim,dobije po koju kosku. Reći ćete,pa da,samo onda kad je zasluženo,npr.kad me neko prvi dira,pa moram da uzvratim. Priča je,zapravo,mnogo dublja,a jedna njena interpretacija me je toliko oduševila da sam osećala potrebu da je nekako sačuvam od zaborava.

Priča je,dakle,da se ta dva vuka stalno bore i pobeđuje onaj kojeg smo nahranili. Sad ide veliko iznenađenje - kakva je to dobrota ako smo izgladneli "zlog" vuka i pustili ga da umre od gladi ? Ako smo mi pola dobar a pola loš vuk,koga smo zapravo ubili ? Ubili smo jedan deo sebe. Da li smo onda celi ? Da li može da postoji svetlo bez mraka,ljubav bez mržnje,dan bez noći ? Jung je mudro rekao da u svima nama postoji Senka - "deo identiteta ličnosti koji svesno JA ne prihvata i kojeg se stidi.Osobine koje čovekovo JA ne prihvata kao svoje,bivaju potisnute u nesvesno,gde se formira inferiorni tamni deo ličnosti ". Dakle, taj zli vuk je zapravo naša Senka. Mi je ne vidimo,tj. ne želimo da je vidimo,ne priznajemo da postoji u nama,da je deo nas. On ponekad uspe da promoli delić svoje njuške, pa se mi zgrozimo i hoćemo da ga eliminišemo. Znate šta ? Žao mi je tog vuka. Žao mi je svake ogorčene,ozlojeđene osobe,koja prosipa sirće oko sebe i deluje toksično,jer sam sigurna da niko nije "zao" zato što je srećan. "Zao" je jer je nesrećan,pun bola i podigao je zid oko sebe da ne bi bio povređen ponovo. Imala sam na poslu,u domu za stare,jednu bakicu,terminalna faza kancera,koja je prema svima bila nepodnošljiva. Vređala je medicinske sestre,udarala ih,pljuvala im hranu u lice,optuživala da je biju dok je presvlače. Zvali su je " Bože me oprosti zla baba". Ostala je takva do smrti. Rekla sam joj : " Vi ste u suštini jedna dobra osoba,ja to znam. Vi niste zli,vi ste ljuti." Zaćutala je na sekund i ironično me pitala : " Jel ? A na koga sam ljuta ?" Rekla sam - "na život,na bolest i na sina što Vas je smestio u dom za stare". Do kraja je prema meni bila drugačija,uspela sam da vidim njen osmeh par puta!

Elem,da se vratimo na ona dva vuka. Oni su zapravo braća ! Šta je ideja priče ? Oni zapravo ne treba da istrebe jedan drugog,već da koračaju zajedno,jedan pored drugog. Da daju snagu jedan drugom. Da uspostave balans. Da budu Jing i Jang.

Kada prigrlimo svoju Senku,tek onda ćemo biti kompletni kao ličnosti. Dajem sebi zadatak da osvetlim tog vuka, da ga izvučem iz mraka i da mu pružim ono što mu treba - prihvatanje. Poželite mi sreću.
 
ako gajiš lošeg vuka on će vremenom da pojede dobrog...ne radi to... nema u čoveku balansa dobra i zla nego je i malo zla dovoljno da oboji belo u crno....ljubavlju pripitomi i urazumi lošeg vuka i onda ćeš imati dva dobra vuka...
 
Pa to je poenta. Pripitomiti ga.
da, ali to nije Jin i Jang. Nema balansa dobra i zla u čoveku. To je lažni koncept. Kad ljubavlju pripitomiš crnog vuka pretvaraš ga u belog. Kad ga hraniš kao crnog vuka to znači da ga hraniš zlim mislima i delima. Umesto toga hraniš ga ljubavlju i onda imaš dva dobra vuka a ne dobrog i zlog, dva bela a ne crnog i belog.

Tvoje srce ima dva dela. Beli vuk je tvoja ljubav. Crni vuk je tvoja sujeta.

Sujeta je posledica preslikavanja sopstvene manje ili veće vrednosti iz nekog konteksta na sebe kao biće. Tu je greška jer smo kao bića svi jednako vredne duše a manja i veća vrednost ne postoje van konteksta. Crni vuk je dakle onaj deo srca koji sakuplja tvoje povrede (kad te neko gurne u poziciju niže vrednosti u nekom kontekstu a ti pogrešno shvatiš da imaš manju vrednost kao biće) i reaguje na njih nastojeći da druge gurne u poziciju niže vrednosti tj. da ih povredi. Sujeta je uzrok svog zla na planeti i u čovekovom životu. Kad shvatiš da sujeta nema smisla onda od crnog vuka ostaju samo povrede. Njih lečiš ljubavlju.Onda dobiješ da ti crni deo srca postane beo.
 
Zlo i dobro cuce jedan pored drugog u svakom od nas. Zlo cineci od zla braneci se tu zlocinstva nema.
ne baš..normalno je da se braniš kad te neko napadne, ali ne treba da koristiš prekomernu silu nego samo koliko je dovoljno da se odbraniš. Trebaš da se braniš iz ljubavi prema sebi, a ne iz povređene sujete.. Beli vuk te brani na pravi način a ne crni. Vidi post iznad..Biće ti jasnije na šta sam mislio...
 

Back
Top