Semafori dobijaju četvrto svetlo

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.523

Semafori dobijaju četvrto svjetlo?​

Semafori dobijaju četvrto svjetlo?
Foto: WikimediaImages/Pixabay | Semafori dobijaju četvrto svjetlo?
Nezavisne novine
Istraživači i saobraćajni inženjeri predlažu značajnu promjenu semafora, dodavanje četvrtog svjetla, bijelog, da bi se prilagodili autonomnim vozilima.

Promjena bi mogla da poboljša protok saobraćaja i bezbjednost, jer samovozeći automobili na putevima postaju sve češći. Kada i da li semafori dobijaju četvrto svjetlo i zaista, znaćemo vrlo brzo, nakon dodatnih istraživanja…, piše TechZone.

Pilot program Univerziteta u Mičigenu​

Inovativnu ideju razvila je istraživačka ekipa koju vodi profesor građevinarstva Henri Liju sa Univerziteta u Mičigenu. Tim je testirao koncept u Birmingemu, predgrađu Detroita. Program koristi podatke o brzini i lokaciji vozila kompanije "General Motors" kako bi prilagodio tajming semafora, optimizujući protok saobraćaja bez skupih infrastrukturnih promjena.
"Koristeći podatke automobilskih kompanija, umjesto oslanjanja na tradicionalnu saobraćajnu infrastrukturu, omogućava se efikasnije i isplativije upravljanje saobraćajem", objasnio je Liju.

Pilot program je postigao vrlo dobre rezultate, čak i sa samo šest odsto vozila povezanih na sistem.

Potencijal novog sistema upravljanja saobraćajem privukao je pažnju i Ministarstva saobraćaja SAD. Ono je obezbijedilo grant u okviru novog zakona o infrastrukturi za dalja testiranja u realnom vremenu.
U Birmingemu, trenutno 34 semafora rade po fiksnom rasporedu, bez kamera ili senzora za praćenje saobraćaja. Međutim, cilj pristupa zasnovanog na podacima Univerziteta u Mičigenu jeste da semafori postanu responzivniji na stvarne uslove saobraćaja. To će potencijalno smanjiti gužve i poboljšati bezbjednost.
Danijel Denou, direktorka bezbjednosti saobraćaja Okruga Okland u Mičigenu, primijetila je da su čak i mala prilagođavanja tajminga zelenog svjetla rezultovala smanjenjem gužvi.

"Sa predstojećim istraživanjem i objezbeđenim grantom, planiramo da automatizujemo semafore na još jednoj lokaciji, što bi moglo dovesti do još većih poboljšanja", objasnila je ona.

Drugačiji pristup, slično rješenje​

Na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline, drugi tim pod vođstvom vanrednog profesora inženjeringa Alija Hadžbabaija istražuje drugačiji pristup. Oni predlažu isto - dodavanje četvrtog svjetla, bijelog - da bi se signaliziralo kada ima dovoljno autonomnih vozila na putu.
"Kada dođemo do raskrsnice, stajemo ako je crveno, i krećemo, ako je zeleno. Ali ako je bijelo svjetlo aktivno, samo pratimo vozilo ispred nas", rekao je Hadžbabaije za Associated Press.

Ovaj koncept, "bijela faza", mogao bi da iskoristi računske kapacitete autonomnih vozila za efikasniju koordinaciju saobraćaja. Alternativno, postojeća svjetla bi mogla biti modifikovana da istovremeno trepere crveno i zeleno, signalizirajući da su autonomna vozila preuzela kontrolu.

Iako bi ovaj pristup mogao drastično da poboljša protok saobraćaja, Hadžbabaije priznaje da je potreban značajan udio - od 40 do 50 odsto vozila - da budu samovozeća.
"Implementacija ovakvog sistema je godinama daleko. Ipak, brz razvoj vještačke inteligencije i autonomnih vozila sugeriše da bi se to moglo desiti brže nego što mislimo", rekao je on.

Izazovi i razmatranja​

Uprkos potencijalnim koristima, postoje izazovi koje treba razmotriti. Sendi Karp, portparolka "Waymo" kompanije, Google podružnice za samovozeće automobile, upozorava na preuranjene investicije u infrastrukturu specifičnu za AV.
"Važno je razmišljati kreativno o omogućavanju bezbjedne upotrebe autonomnih vozila. Ipak, trebali bi biti oprezni sa preuranjenim investicijama koje bi mogle biti nepotrebne", rekla je Karpova.
"Waymo" je uspješno pokrenuo potpuno autonomne usluge prevoza u Los Anđelesu i Ostinu, bez potrebe za četvrtim svjetlom na semaforu. Ovo naglašava potrebu za fleksibilnim i prilagodljivim rješenjima koja mogu da evoluiraju i napreduju zajedno sa tehnologijom.

Istorijski kontekst​

Semafori su doživjeli vrlo malo promjena od svog nastanka. U početku su imali samo crvena i zelena svjetla, dok je žuto svjetlo dodato kasnije za upravljanje tranzicijama. Uvođenje bijelog svjetla ili slične modifikacije predstavlja značajnu evoluciju upravljanja saobraćajem.
Budućnost upravljanja saobraćajem zato bi mogla bi da stvori raskrsnice koje su efikasnije i bezbjednije, iako se broj autonomnih i uopšte vozila povećava. Pilot programi u Birmingemu i Sjevernoj Karolini utiru put ovakvim promjenama.
Kompanije kao što su "Tesla", "Mercedes", "GM", "Ford" i "Waymo" nastavljaju da razvijaju i usavršavaju tehnologije autonomne vožnje.

Zbog toga će i integracija AV u svakodnevne sisteme za upravljanje saobraćajem postajati neophodnija. Uz dalja istraživanja i testiranja u realnim uslovima, vizija efikasnijeg i responzivnijeg sistema semafora mogla bi postati realnost. Na taj način bi se transformisale i navike koje imamo gotovo vijek i po tokom kretanja gradovima i putevima.


https://www.nezavisne.com/automobili/recenzije/Semafori-dobijaju-cetvrto-svjetlo/839452
 
За мене би било довољно да управљање светлима буде "мекано", тј. осетљиво према нагомилавању возила.

Ако је у једном правцу много више возила - толико их и пустити.

Само ако би нешто могло да израчуна колико возила се може пустити у условима велике гужве - сви ми возачи смо сведочили тренуцима када возила у попречној улици нама затворе пут јер не могу да прођу даље (и ми њима исто). Често то нису могли да предвиде, али се надам да би то уз употребу софтвера могло да се реши.
Тај фактор, запречавање попречног правца уме да много допринесе слабој проточности саобраћаја.

Пре верујем у једну малу антену на семафору, која шаље одговарајуће сигнале (а пријем у делимично до потпуно самовозећим аутомобилима), него у још једно светло. Некако ми се то чини поузданије него обрада слике.
 
guzvu najvise stvara skretanje ulevo, tj cekanje automobila koji zeli da skrene ulevo a time direktno preseca automobile koji idu pravolinijski pa mora njih da propustvi sve a pri tom se iza njega stvori ogromna guzva
nikakav semafor tu nece pomoci
Ту не помаже техника, него човек. Зашто не бих пропустио, макар и тројицу, који скрећу, ако видим да ће се иза направити колона од сто метара ?

Пустим ја некога, понадам се да ће неко пропустити мене.
 

Back
Top