Seljaci pomeraju centar Srbije iz njive u njivu jer ne mogu da oru od njega !

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Šumadinci se otimaju gde će biti centar Srbije
Блиц - Пре 43 минута

KRAGUJEVAC - Centar Srbije nalazi se na pola makadamskog puta između Drače i Malih Pčelica, koji ova dva sela na obodu Kragujevca spaja prečicom, pokazao je najnoviji izveštaj Geodetskog zavoda.

Preciznu tačku koja je pravi centar države stručnjaci još nisu odredili, ali je jasno da na tom mestu nema ničega. Tu su samo njive i pomalo šume. A centar Srbije ne bi bio pravi da već, i pre nego što je određen, nije počela svađa. Komšijska, ona prava, srpska. Još dva sela su se javila zato što je centar države, kako oni tvrde, kod njih. U Jabučju kažu da je isti Geodetski zavod 24. decembra objavio da je centar u njihovom ataru. A tu su i meštani Vlakče, koji tvrde da je kod njih odavno obeležen centar Srbije, i to kamenom sa oznakama. Ali niko ne zna gde se on sada nalazi, jer su ga seljaci premeštali iz jedne u drugu njivu zato što im je smetao pri oranju.

Srbija sa četiri centra

Prema zvaničnim podacima, u Drači, osam kilometara zapadno od Kragujevca, nalazi se centar cele Srbije. Uz to, određena su i još tri centra prema geografskim metodama. U Vojvodini je centar Žabalj, na Kosovu i Metohiji je selo Komorane kod Glogovca centralna tačka, dok je centar uže centralne Srbije, bez pokrajina, selo Kaludra kod Rekovca.


A na najnovijem mestu, gde je zvanično najnoviji centar države, zatekli smo Miodraga Vujadinovića. Ide preko njive da obiđe svoju šumu...

- Ja kažem da je centar Srbije ovde, baš u mojoj šumi... I dobro je da bude tu. Treba da se napravi put, da bude asfalt. Da se to obeleži, da dolaze i turisti. Ovako, ako nismo centar, ar zemlje košta 120 evra. A kada se bude znalo da smo centar, cena će da skoči. Može tu da bude i hotel i restoran. U blizini su i dva manastira - Divostin i Drača. Bilo bi lepo da se nešto desi jer ovako nikog živog čovek ne može da sretne u ovom kraju - kaže Miodrag, koji je penzionisani radnik fabrike oružja.

Dragoljub Švabić, potpredsednik Mesne zajednice u Vlakči, kaže da je "još u vreme SFRJ Vlakča obeležena kao centar Srbije, dok je Ilidža kod Sarajeva bila centar cele federacije".

- Sećam se da je postavljen i kamen sa oznakama koji se nalazio u njivi kod prevoja "svetinja". Pomeran je, a sada se ne zna gde je. Pitanje je gde je pravi centar Srbije i neka ga odredi zvanični zavod sa svojim stručnjacima. Jedino se pitamo kako je moguće da se centar države pomera iz sela u selo, a da şe njene granice nisu menjale - kaže Švabić.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika=aktuelno&naslov=Sumadinci+se+otimaju+gde+ce+biti+centar+Srbije&lang=2&dan=14&mesec=01&godina=2011&sifra=ccabad89ac945a1a2bf03b80897af914

Znači umro sam od smeha kad sam pročitao ovo crveno. z:D
 

Back
Top