Seljaci dižu ruke od krava i svinja

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Čak i kada bi se situacija drastično promenila nabolje, Srbiji bi, predviđaju stručaci, bilo potrebno najmanje dve godine da izađe iz krize u proizvodnji mleka.

Sadašnja situacija, kako kaže Uroš Šećerov, predstavnik Konzorcijuma proizvođača mleka, može da se promeni samo odlučnom akcijom države.

"Neophodno je da se poveća agrarni budžet, na najmanje pet odsto ukupnog budžeta, da se premija poveća na 11 evrocenti po litru", nabraja Šećerov.

On dodaje da će "ako se to ne uradi, stanje ostati ovakvo, a to znači neodrživo, tim pre što trenutno Srbija ima samo 400.000 muznih goveda..."

"Sa samo jedne ilegalne stočne pijace, a njih ima mnogo po Srbiji, nedeljno se, najvećim delom na Kosovo, isporuči od 500 do 700 goveda. Skrenuli smo pažnju državnim organima na ovaj problem i nadamo se da će biti preduzete odlučne mere da se stanje popravi", napominje Šećerov.
------------------------------------------------------------------
I uzgajivači svinja odustaju od tog posla

Pojedini sremski stočari dižu ruke od tova svinja zbog sve dužih rokova naplate i nesigurnog plasmana. Cena žive vage tovljenika je od 120 do 140 dinara za robu ekstraklase i važi za rokove plaćanja do 45 dana, ali i 110 dinara za kilogram za plaćanje u roku do desetak dana. U praksi, pojedini stočari na pare čekaju i više meseci.

Sekretar Odbora za agrar sremske privredne komore Vladimir Vlaović kaže da stočari plaćaju ceh zatvorenog kruga u kome klanice mesecima ne mogu da naplate robu od velikih trgovinskih sistema, pa onda na naplatu dugo čeka primarna proizvodnja.

"Posledica svega je da je interes stočara za tov sve manji. Poljoprivrednicima je isplativije i sigurnije da prodaju kukuruz nego da ulože u rizičan tov", navodi Vlaović i dodaje da je zato sve veća ponuda prasadi, a mnoga skupocena tovilišta su, umesto tovljenicima, puna paučine.

Bogdan Šuljmanac, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije, kaže da se u praksi dešava da stočari novac za isporučene svinje dobiju, ne za 30 ili 45 dana, već za 70 dana. "Dok nadležni probleme guraju pod tepih, tovljenika je sve manje u oborima. Jedno tridesetak velikih stočara, članova naše asocijacije, odavno je prekinulo svaku veću proizvodnju svinjskog mesa", priča Šuljmanac.

"Što je najteže, čini nam se da u državi nema ni spremnosti da se pomogne stočarima, ali i seljaku uopšte", navodi on.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=11&nav_id=478526

Nadležni ministri verovatno trguju na crno stokom ili uzimaju mito od preprodavaca na crno.Nema šanse da su glupi ili neznalice...

Šta ako se neko bavi nekim sasvim drugim poslom, recimo prodaje diktafone.
U tom poslu takođe ima nekih rizika, neizvesnosti.

Ili neko na primer prodaje Guarane, pa je odlučio da nabavi crnu verziju Guarane, ali posle se ispotavilo da kupci traže samo zelenu verziju Guarane, pa je načisto propao usled svog pogrešnog poslovnog izbora.

Zašto bismo se onda fokusirali samo te uzgajače krava itd?

Ili još direktnije pitanje: Koliko vi mislite da je tim stočarima stalo do drugih ljudi, koji se bave drugim stvarima?

Ja evo mislim da se oni uopšte ne sekiraju oko mojih zarada,
tako da najmanje što mogu da uradim je da ja takođe ne hajem za njihove.

Otkad su pocela nestajati stada ovaca i vlasnici stada ovaca poceli da se daju nekom drugom biznisu unisteno je stocarstvo u Srbiji.Kao prvo bez ovcjeg mesa se ne moze a ni bez vune tako da je dobro i ovcje mlijeko i zato ne moze se bez ovcetine jer ona je uvijek dobra i prijatna.Na primjer mi muslimani volimo ovce da uzgajamo jer su nam ovce lijepe i daju nam lijepo mlijeko i mjeso.Ovcje mlijeko je masnije od kravljeg ali je zato zdravo i obogaceno vitamnima a pa cak racunajuci ovcji sir koji je nenadmasan i dobar.

sheeps-54913.jpg

Добро,ми по градовима мање користимо овчије производе али се слажем да је одећа и галантерија од вуне нешто најбоље што постоји.Не може да је замени никаква синтетика и остале глупости.Министрима овце нису ни на крај памети они одавно уместо оваца броје коферчиће са парама како прескачу ограду.

Mi muslimani posto ne jedemo svinjsko meso mi najvise jedemo Ovcije meso koje spremamo za praznike i ovako ali najbolja je stvar sto se od ovcjeg mesa moze napraviti dobar sir.Na primjer pester u Sandzaku je poznat po ovcijim proizvodima i mislim da se ne treba stati sa uzagajenjem ovaca jer to je nesto najvaznije po privredu jedne zemlje.

Mi muslimani posto ne jedemo svinjsko meso mi najvise jedemo Ovcije meso koje spremamo za praznike i ovako ali najbolja je stvar sto se od ovcjeg mesa moze napraviti dobar sir.Na primjer pester u Sandzaku je poznat po ovcijim proizvodima i mislim da se ne treba stati sa uzagajenjem ovaca jer to je nesto najvaznije po privredu jedne zemlje.
Ко ће то да ради кад и тамо остају само стари а млади одлазе у иностранство?Пештер је Богу иза ногу,држава не улаже ништа а зиме су катастрофално хладне.

Nadležni ministri verovatno trguju na crno stokom ili uzimaju mito od preprodavaca na crno.Nema šanse da su glupi ili neznalice...

ceo rezim je nesposoban da upravlja i vodi drzavu i ekonomiju

da okrenu lovu, to da, samo sto to njihovo `okretanjje` sve nas zavija u crno. znaju mafijaski da iskoriste to malo sto je ostalo po srbiji

po meni je to maligni sistem, unistava nas drzavni i nacionalni organizam

ceo rezim je nesposoban da upravlja i vodi drzavu i ekonomiju

da okrenu lovu, to da, samo sto to njihovo `okretanjje` sve nas zavija u crno. znaju mafijaski da iskoriste to malo sto je ostalo po srbiji

po meni je to maligni sistem, unistava nas drzavni i nacionalni organizam

Аутошовинизам и државни суицид
су приоритети и начин владавине ових бедних марионета.

Само ћорав не види да овакво уништавање сточног фонда НИЈЕ последица нити недостатка новца, нити незнања - ВЕЋ ПРОЈЕКАТ, ЗАДАТАК.

Олош у врху власти је примио мито да би направио простор ДА СЕ ОВДЕ УМЕСТО МЕСА ПРОИЗВЕДЕНОГ У СРБИЈИ, КОЈЕ СПАДА МЕЂУ СВАКАКО НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ, ПРОДАЈУ ТРЖИШНИ ВИШКОВИ ЗАТРОВАНОГ МЕСА КО ЗНА КОГ БЕЛОСВЕЦКОГ ОЛОША.

dosadno coveku pa resio da podeli problem sa svima u pola 5 ujutru da bi imali cime da se zanimamo

on je bar nesto napisao.

a ti?

spamujes

vec je bilo na forumu da se broj goveda smanjio u srbiji za pola zadnjih 10 godina. i jos mnogo toga se smanjilo. za to nemas suvisli komentar

vreme na internetu je relativno, znaci ne lupaj kad je ko postavio temu ili post. on da je rezimska mudrica stavljao bi postove od 19-22, u vreme najveceg prometa, ovako post ili teme ili imaju znacaj ili nemaju. e tu bi ti mogao da pomognes...pravo u stalu, radi nesto, da ima vise krava, mleka itd itt

Ne moze se poljoprivreda uporedjivati sa ostalim privrednim granama.

Svaka drzava koja vodi racuna o sebi, subvencionise poljuporivredu iz strateskih razloga. Kod nas je ocigledno na delu veleizdaja, jer drzava koja je mogla da hrani pola Evrope ostaje bez stocnog fonda, zemlja se napusta, a najvece uljare, fabrike hrane i sl. npr. u Vojvodini su prodate ( bolje receno predate) u ruke ne bilo kome , vec Hrvatima...znaci dojucerasnjem neprijtelju koji ima i odredjene pretenzije bas na tu teritoriju gde je sa fabrikom dobio i velike posede zemlje.

Kao da ova vlast zeli da posle njih ne ostane ama bas nista..

• Podržavam
Reactions: 27E
Ova vlast je sprovodilac politike Socijalističke Internacionale.

Sve što se dešava treba sagledati u tom svetlu.

Cilj je da vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem pređe u ruke države i multinacionalnih kompanija.

Srbi, koji nisu u stanju da anticipiraju, glasaju za ovu politiku misleći da je spasonosna i jedino moguća a ponekad, manje zlo. Oni drugi su malobrojni da bilo šta efikasno preduzmu i samo gledaju propast i nadaju se sili sa nebesa koja će doneti pravdu i spas.

Poslednja izmena:

Zar ste zaboravili da je pre neku godinu ministarskom odlukom skinuta zabrana na neogranicen uvoz mleka u prahu u trajanju od 5 meseci. U tom periodu su svi prehrambeni preradjivaci uvezli ogromne kolicine mleka u prahu i zavili u crno nasu mlekarsku industriju. Drzava direktno radi protiv proizvodjaca mleka.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/80245/Milosavljevic-i-Bubalo-upropastili-mlekadzije

Šta ako se neko bavi nekim sasvim drugim poslom, recimo prodaje diktafone.
U tom poslu takođe ima nekih rizika, neizvesnosti.

Ili neko na primer prodaje Guarane, pa je odlučio da nabavi crnu verziju Guarane, ali posle se ispotavilo da kupci traže samo zelenu verziju Guarane, pa je načisto propao usled svog pogrešnog poslovnog izbora.

Zašto bismo se onda fokusirali samo te uzgajače krava itd?

Ili još direktnije pitanje: Koliko vi mislite da je tim stočarima stalo do drugih ljudi, koji se bave drugim stvarima?

Ja evo mislim da se oni uopšte ne sekiraju oko mojih zarada,
tako da najmanje što mogu da uradim je da ja takođe ne hajem za njihove.

Ovaj nacin razmisljanja je porazavajuci, jer ako svako gleda sebe, onda cemo svi propasti, stim da je u ovom slucaju drzava direktno sabotirala proizvodjace mleka.

Ovaj nacin razmisljanja je porazavajuci, jer ako svako gleda sebe, onda cemo svi propasti, stim da je u ovom slucaju drzava direktno sabotirala proizvodjace mleka.

Ovaj način je legitiman , samo sa sobom donosi poražavajuće posledice .

E , ne treba biti šahista pa predvideti posledice pojedinih poteza .

Na nesreću mase razmišljaju kao stado reagujući na zveket kante s pomijama.
Ko kad svinje dotrče na primamljiv zvuk ne sluteći da ih posle u klaničke kamione teraju elektroomamljivačima.

Primama se koristi do momenta kad prinuda ne počne da biva moguća.

Добро,ми по градовима мање користимо овчије производе али се слажем да је одећа и галантерија од вуне нешто најбоље што постоји.Не може да је замени никаква синтетика и остале глупости.Министрима овце нису ни на крај памети они одавно уместо оваца броје коферчиће са парама како прескачу ограду.

Retko se ne slažem s tobom...
Evo,sad se ne slažem.
Ovi sa koferčićima i razrađenim maršrutama
za bežaniju,
kur moj bi sve to postigli bez ovaca.....

Ovaj način je legitiman , samo sa sobom donosi poražavajuće posledice .

E , ne treba biti šahista pa predvideti posledice pojedinih poteza .

Na nesreću mase razmišljaju kao stado reagujući na zveket kante s pomijama.
Ko kad svinje dotrče na primamljiv zvuk ne sluteći da ih posle u klaničke kamione teraju elektroomamljivačima.

Primama se koristi do momenta kad prinuda ne počne da biva moguća.

Zivele svinje....dok se ne podgoje :zjede:..:jede:

Back