Секте: Јеховини "Сведоци"

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ

Ова секта је у порицању православне Христове истине отишла најдаље, тако да се једва може назвати хришћанском, јер је ближе јеврејству него хришћанству. У отпадању су је надмашили само још сатанисти. Како је настала ова секта?

Године 1852. рођен је у Питсбургу, у Пенсилванији, САД, Чарлс Тазе Расел, главни “пророк” ове секте. Иако није био пастор нити теолог по струци, прочуо се својим тумачењем Библије, па је скупштина “Истраживача Библије” у Алигену замолила да им буде као пастор. Имао је много својих писмених и усмених тумачења Библије. Присталице су га веома цениле. Називале су га “пријатељем свих људи”, “Највећим религиозним учитељем после апостола Павла”. По веровању његових присталица, постоје седам посланика Божијих, и то: апостол Павле, апостол Јован, Арије, Петар Валд, Виклиф, Лутер и он, Чарлс Тазе Расел. Он лично представљао се као пророк, као “Божја уста”, као човек који је све своје знање добио од Бога, просвећењем Светога Духа. Таман исто тако, како је Јелена Вајт адвентистичка “пророчица” говорила о Вилијаму Милеру.

Као и Вилијам Милер и он је био заинтересован за питање датума другог доласка Христова, и латио се посла да ту загонетку реши. По његовим рачунима и пророштвима Христос ће доћи 1872. године. Та година је дошла и прошла, а Христос није дошао. Расел је поправио свој рачун. Објавио је да се преварио у рачуну само за две године. Доћиће Христос 1874. И та година је прошла без Христовог доласка. Одгодио је тај долазак за 1914. годину. Па опет ништа. Па за 1918. годину, али ту бруку није доживео, јер је умро 1916. године.

Пајац, зар не ?

:idea: Dolazili su mi na vrata 2x-puta, dolazili su samouvereni, uzdignutih glava, pustio bi da udju saslusao bi ih i potom im odgovorio, odlazili su oborenog pogleda, a od njihovog samouverenja ni traga 8)
Nije da sam ih etiketiro ali ih drzim za sakupljace novca(sto u danasnje vreme nije neka novina), dolaze poput nekog ulicnog prodavca na vrata koji pokusava nesto da ti proda, pa ako upali-upali ako ne-ne.
Pozdrav!

tstesa:
Ja sam se cak pomalo i plasila da ih pustim dalje od vrata( inace nisam bas plasljiv tip) ali sirili su oko sebe neku negativnu energiju, ...mozda mi se to ucinilo na prvi pogled. Pozdrav. :wink: :wink:

:idea: Da tacno je to sto govoris, ali ne plasim se ja njih vec samo od Boga strepim, ne mogu mi oni nista, dovoljan mi je Bog, a divan je On zastitnik! :wink:
Pozdrav i neka te Bog cuva! :P

freewill:
ne plasim se ja njih vec samo od Boga strepim

(1 Јов. 4,16) ...Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему.

(1 Јов. 4,18) У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх напоље; јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави.

:idea: Opet se ti zamlacujes oko stvari koje su jasne ko dan, i cinis istovetne pogreske, jer kazes:

MaranAta:
Православни: Славе Бога из љубави, јер Бог је љубав, а не из страха од казне.

Инославни: Славе Бога из страха од казне. :wink:

Posto sam bogobojazan, ispada da sam po tvojoj donjoj izjavi "inoslavan"(izuzimajuci cinjenicu da nigde nisam rekao da ne slavim Boga iz ljubavi i da nigde nisam rekao da Bog nije ljubav, jer je to po meni ocigledno, no ja cu dalje da nastavim pa ce ti ako Bog da biti jasno)-posle ce ti biti jasno sto se pitam citaju li ljudi Bibliju? Poucen predjasnjim iskustvom ovoga puta bicu kraci u citiranju Biblije
:arrow:Citaj sta pise u Jeremija, 10:6-7: "Niko nije kao ti, Jahve, ti si velik i silno je ime tvoje. Ko se tebe ne boji, kralju naroda? Zaista, tebi to pripada, jer medju svim mudracima naroda i u svim njihovim kraljevstvima tebi nema ravna."
:arrow: Sad cu ti objasniti malo filozofski(mada si ti vise za ovo prvo, ali cisto da ne bude malo dosadno). Ne znam kakvo je tvoje poznavanje nauke izvan crkvenih dogmi, ali treba da znas da nepotpunost covekovog poznavanja kosmosa je zapravo njegova potpunost, kao sto je i iskrivljenost luka njegova ispravnost, jer, u protivnom, ne bi mogao izbaciti strelu. (da li me kontas)
Nadam se da bar neko konta o cemu pricam, predpostavljam da ce to biti Ateisti, ali bar oni kontaju.
Pozdrav za drustvance iz coska!

1. Jehovini svedoci jesu sekta u odnosu na hriscanstvo zbog toga sto ne priynaju Duha Svetog i Isusa u smislu bozanstva.

2. Jehovinih svedoka se ne treba plasiti nego im se cvrsto suprotstaviti dajuci im razlog svoje vere tako da se sruse sve njihove "teorije". Zbog toga je potrebno veoma dobro poznavati Sveto pismo i svoju veru.

3. Vi ste talentovani da skrenete temu na drugo pitanje. Umesto toga otvorite novu temu: Bogobojazni, da ili ne?, a ovo mesto ostavide da neko jos nesto kaze o svojim iskustvima sa Jeh. sv. kako bi smo svi imali koristi od toga jer neprijatelja najbolje mozes da pobedis ako poznajwes njegov nacin delovanja.

4. Ljubim vas u Gospodu jer se trudite

Mir Bozji

Dobro rece
njih treba shvatiti kao doktrinarne neprijatelje
time moramo znati u sta verujemo mi sami a osnova je ne ici od logike koju i sami prozivaju ali u jednom trenutku logika prestaje i prerasta u slepu veru.
Mislim da je jaka emocionalna vezanost za organizaciju uradila to da su prestali sa trazenjem istine i upali u zamku manipulisanja , slucajnog ili namernog o tome ja ne mogu da sudim niti hocu.
Cenim njihovu predanost koju vidim i kod mnogih pravo obozavanje Boga .
Sa nekim od njih bi o stvarima koje im zameram ili ne prihvtam sto doktrinarnih sto organizacionih.
Pozdrav

Ja sam vec zaboravila sta sam sve slusala o Jeh. savedocim. Razlog je , normalno, sto nista interesantno nisam pronasla pa sam odustala da obracam paznju. Jedino je ostao utisak blagog gnusanja jer sam cula price da su mnoge majke ostale nesrecne sa takvom decom, da su mnoga deca ostala sirota sa takvim roditeljima.
Sve u svemu, utisak da , ko se njima pridruzi, pocinje da sluzi organizaciji na opste zaprepascenje i povrdjujuci do kraja svoje najblize.
Molim vas, ako znate za primere da navedete da ne bi morali da slusamo o blagodetima sektaskih organizacija i njihovom doprinosu na duhovnom planu od pauka koji hvataju u mrezu.

Back