Sekte i kultovi hrišćanstva

Zar tako ne piše u Bibliji? :think:
"Tko nije na mojoj strani protiv mene je i tko ne skuplja sa mnom, rasipa" Luka 11:23 :think:
Atko je protiv Isusa? Protiv njegovih objava? Tko ga proglašava Bogom, kad je on sam izjavio "...trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga i onoga koga si poslao, Isusa Krista." Ivan 17:3

Ono čega se treba čuvati je:

"Nije moguće da ne dođu uzroci za spoticanje! Ali teško onome preko koga dolaze! Bilo bi mu bolje da mu se oko vrata objesi mlinski kamen i da bude bačen u more nego da jednog od ovih malih pokoleba u vjeri." Luka 17:1,2

:hvala:

Bogom Ga, između ostalih, proglašava prorok Isaija.
A, razmisli dobro o ovom boldovanom. Da se ne odnosi to slučajno na bruklinsku mafiju (između ostalih)?

Nema veće sekte od kršćanstva.
Jer tvrde da samo će se oni spasiti.A to je osnovna definicija sekte.
Oko 1000 000 000 članova.
I

око 2 милијарде и ниједна конфесија се неће спасити него појединац.
секта је мања верска странка или мање удружење које се одвојило од неке веће, само што код православних, секта означава још и јерес што значи учење које се разликује и одступа од званичног учења.
а званично учење донето је символом вере на првом васељенском сабору 325 г у никеји у ком се следио образац утврђивања и саопштавања истине који је установљен на Апостолском сабору у Јерусалиму (49. г.), када су сви Апостоли, поред осталог, једнодушно рекли: "Угодно би Светоме Духу и нама".
пошто је Христос такође био јеретик у тадашњем времену јеврејској религији, последњих 100-200 година су се сетили појединци да би на тај начин ако одступе од званичног учења Цркве путем реформе и ревидирања Библије, а управо следећи Христов пример основали своју цркву (били Христоси) и одвлачили "незадовољне вернике".
наравно разлика је огромна јер хришћанска православна католичанска (ортодоксија) Црква следи од Христа учење, а секте од свог оснивача.

%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BEp%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%98_%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0.PNG

Poslednja izmena od moderatora:
Nema veće sekte od kršćanstva.
Jer tvrde da samo će se oni spasiti.A to je osnovna definicija sekte.
Oko 1000 000 000 članova.

I

Osnovna definicija sekte je uchenje koje otpada od originalnog.
S tog stanovishta Hrishcanstvo jeste sekta , a to shto ima 1 000 000 000 chlanova nije neko merilo , a svi tvrde da ce spasiti , niko nije budala da kazhe "podjite za mnom i patite celog zhivota , a mozhda i vechnost."
Drugo merilo je gushenje sloboda svojih chlanova , shto neke religije vishe chine , neke manje , a Hrishcantvo u celini i gushi , ali i ne gushi slobode , zavisi kako gde i ko ga propoveda .

Hrishcanstvo jeste najveca sekta , ali ne po ovim merilima.

Само друштво стражара може тумачити Библију. Појединци не могу.
Библија је књига и организационо припада хришћанској заједници као организација, а не појединцима, без обзира како искрено верујем да они могу тумачити Библију ... Библија се не може правилно схватити без организације Јеховиних сведока
"(Кула стражара, Октобар 1, 1997, стр 587).

I, zar više niko od Js neće prokomentarisati ili demantovati ovo?

има, има, распитај се мало боље.

а ово болдовано је сасвим ок, тако да сте се у почетку поставили, дискусија би ишла у сасвим другом правцу.
значи кључно је по теби или за тебе, то ти нико неће оспоравати.
поправљаш се:ok:

Koliko sam primjetila oduvijek je tako, barem kada su Jehovini svjedoci u pitanju - to što ti nečiji odgovor shvataš kao napad - je iskreno rečeno - tvoj problem i mislim da je dublji od prolazne vjerske netrpeljivosti.
Cijelo vrijeme se na ovim stranicama govori o tumačenju JS i o tumačenju SPC ili RKC, ali iz meni potpuno neobjašnjivih razloga, svako tumačenje JS se dočekalo "na nož".:think:

Znači, po tebi, pojedinac ne tumači Bibliju, već je verodostojno tumačenje ono koje je izašlo iz pera vođa Jehovinih svedoka. Tako reci - pošteno od tebe. Samo onda nemoj da prebacuješ pravoslavcima što tvrde da su Bibliju najbolje protumačili crkveni oci. Razlika između njih i vas je u tome što oni otvoreno (transparentno:lol:), bez uvijanja, iznose to svoje mišljenje, dok ih vi prezirete zbog toga, a ovamo se rukovodite sličnom logikom.

Onisifor,
ti tumačiš i moje riječi kako ti misliš da sam ja nešto mislila - što mi sliči na scenu iz Monty Pythona:lol:
Mogu Bibliju, Oci ovi ili oni, tumačiti kako hoće i službeno stajalište može biti kakvo hoće, ali prijevara vrlo brzo ispliva na površinu.
Idolopoklonstvo je smrtni grijeh.
Klanjanje bilo kome, osim Bogu, je smrtni grijeh.
Obožavanje ljudi, a ne Boga je smrtni grijeh.

Ono u čemu se razlikuje moj stav prema Bibliji od tvoga je, da sam uzela Bibliju u ruke, iščitala je od korica do korica i tražila odgovore, dok si ti čekao da ti drugi tumače što u Bibliji piše i onda si tražio potvrdu naučenog.

Daleko od toga, i među Jehovinim svjedocima ima takvih ljudi, ali oni otpadnu, kad tad jer vjera zahtjeva da se razumije poslanje i da ga se primjenjuje svim srcem, svim umom, cijelom dušom i svom snagom, a ne kako to netko kaže.

Koliko sam primjetila oduvijek je tako, barem kada su Jehovini svjedoci u pitanju - to što ti nečiji odgovor shvataš kao napad - je iskreno rečeno - tvoj problem i mislim da je dublji od prolazne vjerske netrpeljivosti.
Cijelo vrijeme se na ovim stranicama govori o tumačenju JS i o tumačenju SPC ili RKC, ali iz meni potpuno neobjašnjivih razloga, svako tumačenje JS se dočekalo "na nož".:think:

Pa, Js svako tuđe tumačenje dočekuju "na nož", a to dočekivanje proprate i uz široku paletu uvreda. Znaš i sama. Sama si rekla da si onaj tvoj post odnedavno pisala sa namerom da uvrediš.

Pa, Js svako tuđe tumačenje dočekuju "na nož", a to dočekivanje proprate i uz široku paletu uvreda. Znaš i sama. Sama si rekla da si onaj tvoj post odnedavno pisala sa namerom da uvrediš.

Naravno da jesam.
Ako izjaviš da je trojstvo sveto i da postoje dokazi u Bibliji, ako tumačiš da klanjanje ikonama nije bogohuljenje, ako ljubljenje različitih svetačkih pomagala iznosiš kao vrhunac vjere - a Jehovini svjedoci ti Biblijskim recima pokazuju da Biblija govori nešto sasvim drugo - ti saspeš i drvlje i kamenje na Jehovine svjedoke.
Tko je onda netolerantan i tko onda sipa uvrede tipa "raseliti" ili "jehovci" ili "djecoubojice" ili "lopovi" i tome slično.
Da li si od ikoga dobio odgovor u kojem te se nazivalo "srbendom" ili "heretikom" ili "ikonoljupcem" ili nešto slično?
Ako ćeš biti pošten i iskren - onda ćeš priznati da nije.
To što nekada reagiramo na laž koja se opetovano provlači kroz postove istih ljudi je normalna ljudska reakcija - nije mržnja.

Jock. Moje iskustvo sa Biblijom se nije odvijalo po tom scenariju. Pišeš o nečemu o čemu ništa ne znaš.:neutral:

Da si je iščitao onda ne bi ljubio kipove i ikone, i ne bih se molio svecima :thumbdown:

Pročitao je, vjerujem, jesi, ali nisi razumio i ne želiš razumjeti jer se dovodi u pitanje svrha tvog vjerovanja i ljubljenja svetaca, tko zna koliko godina.
Ali što dalje to će ti biti sve teže.

Ajde da preformulišem: Da li Vaše sektaško učenje može biti okarakterisano kao pseudokršćanska ili pseudožidovska sekta? :think:

Vidim ja da ti to ne radiš namjerno, ali me to ne tješi - jer to znači da ti zloća dolazi iz srca :sad2:

Da te pitam: Da li još tučeš svoju ženu? Što to pitanje podrazumjeva? Da si tukao svoju ženu? Da ima naznaka da si nasilan? :think:

E vidiš u tom rangu je i tvoje pitanje: da li vaše sektaško učenje može biti okarakterizirano kao - pazi sad ovo - pseudo kršćanska ili pseudojudejska?

Došao si tiho i uči ćeš u legendu:

:thumbdown:

Back