priest85:
Da li ti u opste znas ko su pavlikijani. Ne znas sad cu ja da ti kazem. To je jeres koja je nastala u Siriji koju je osnovao Konstantin i oni su negirali i svete tajne i svestenstvo a svoje su nazovi ucenje zasnivali na apostolima tj. bez Boga al ti sad jasno. Samo bi voleo da znam kojoj ti sekti pripadas?
Bratac, hajde jos jednom procitaj sta si sve napisao.
Konstantin osnovao sektu? Mislis na cara Konstantina?
Perun - Bog gromovnik, slicno Zevsu kod Grka i Jupiteru kod Rimljana. Kult je bio jako rasiren medju Slovenima, olicenje Boga Peruna na Zemlji je hrast i otuda ocuvan obicaj da se za Bozic donosi badnjak. Sveti Ilija je dosao kao narucen, pa su plemena ciji je zastitnik bio Perun pocela da slave Ilindan kao svoj nacionalni praznik.
Vid, ili negde Svetovid je sin Svaroga, vrhovnog Boga, ili kako ga negde zovu Savaota. Verovatno si cuo za izraz: "Oce Savaote". Vid je bio Bog zastitnik Srba i nikakve veze on nema sa Amosom niti bilo kakve veze sa hriscanstvom. Otuda bas i Vidovdan kao srpski nacionalni praznik. Nije slucajno sto je Kosovski boj vodjen bas na Vidovdan, vec je (sto mozes zakljuciti i iz narodnih pesama) knez Lazar bas izabrao da boj bude na taj dan.
Savaot, otac Boga Vida, predstavljan je kao jahac u belom koji je jahao belog konja. Tu je ponekad nejasno da li se misli bas na oca ili na samog Vida, jer u pesmama imas na primer: "Bitku bije beli Vide". Nebitno, ali interesantno je da je Rastko Nemanjic iz Svete gore u Srbiju dosao obucen u belo odelo jahajuci belog konja, pa da je i uzeo ime Sava, kako bi privukao paganski srpski narod da primi hriscanstvo.
Sto se tice moje verske pripadnosti, ja po rodjenju i krstenju (gde su me krstili dok jos nisam bio svestan da postojim) pripadam Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ali, necu kao neki da se deklarisem kao pravoslavac i hriscanin a da nemam pojma sta je to u sta verujem.
Ja verujem da Bog postoji, i verujem da je Bog ljubav, i verujem da je Bog svuda oko nas i u nama i da bismo ga poznali trevbamo otvoriti svoja srca. Ali nisam uveren da je Biblija Bozija rec. Zapravo, ne verujem da je ijedna religija na ovom svetu u pravu i da zna Istinu.
A ti me sada svrstaj u koju god oces sektu. Ja se necu ljutiti.