sektastvo i pravoslavlje

priest85

Početnik
Poruka
20

Danas dosta ljudi pred naletom vremena i lukavnoscu raznih sekti ulazi u njih u nadi da ce tu naci spasenje.E to je jedna od glavnih zabluda svaka sekta je cisto gubljenje vremena bez okrilja crkve. A kada se malo bolje pogleda u svakoj ima mali milion propusta koji bi svaki covek koji i malo ide u crkvu i nesto pamti mogao da opovrgne

priest85:

Danas dosta ljudi pred naletom vremena i lukavnoscu raznih sekti ulazi u njih u nadi da ce tu naci spasenje.E to je jedna od glavnih zabluda svaka sekta je cisto gubljenje vremena bez okrilja crkve. A kada se malo bolje pogleda u svakoj ima mali milion propusta koji bi svaki covek koji i malo ide u crkvu i nesto pamti mogao da opovrgne

Pa,baš na toj duhovnoj praznini se i zasniva uspijeh djelovanja raznih protestantskih ili pseudohrišćanskih sekti! :shock:

Bila je tu tema koju sam postavio. Ne znam sta se desilo sa njom.
Pitam pripadnike razlicitih hriscanskih crkvi sta zameraju jedni drugima.
Svi sebe smatraju hriscanima, ali jedni praznuju subotu, jer je Bog tako rekao, drugi misle da Bog nije tako rekao, jedni se klanjaju ikonama, a drugi misle da je Bog to zabranio i postoji mnogo razlika u njihovim ucenjima koji se pre svega odnose na razlicita tumacenja Biblije.
I sada, ako ti kazes da postoji milion propusta kod nekog, onda izvoli pa navedi bar jedan i argumentuj ga. Ne mozes da kazes: "Samo moja religija je jedino ispravna, aniko drugi nije u pravu.", a da pritom ne das argumente za takvu tvoju tvrdnju.
A onda je sasvim drugo pitanje da li vidis i prihvatas propuste sopstvene Crkve ako ti neko sa strane ukaze na njih. Ili mozda treba da se ponasas kao neko ko hoce da izvadi trun iz tudjeg oka, a ne vidi brvno u svojem?

To je zaista lako. Evo na primer uzmimo adventiste ili one koji cekaju drugi dolazak. Oni kazu da postuju zakon Mojsijev i da je subota taj dan koji trebamo da slavimo. Ali ako vec postuju M.Z. onda zasto se oni ne obrezuju.Ili kazu da je postovanje ikona idolopoklonstvo, a zar nije Gospod u skiniji na zavesi hrama izvezao dva andjela zlatnom niti. I sta sad ko nije u pravu? A nek neki adventista ovo porekne ili kaze neki dokaz protiv pravoslavnih!

priest85:
To je zaista lako. Evo na primer uzmimo adventiste ili one koji cekaju drugi dolazak. Oni kazu da postuju zakon Mojsijev i da je subota taj dan koji trebamo da slavimo. Ali ako vec postuju M.Z. onda zasto se oni ne obrezuju.Ili kazu da je postovanje ikona idolopoklonstvo, a zar nije Gospod u skiniji na zavesi hrama izvezao dva andjela zlatnom niti. I sta sad ko nije u pravu? A nek neki adventista ovo porekne ili kaze neki dokaz protiv pravoslavnih!

Znaci, pravoslavni zameraju adventistima postovanje Zakona. Znaci, ako postuje Zakon koji je Bog dao Mojsiju onda gresi. Zasto se ne obrezuju i tome slicno, nadam se da ce nam neko od adventista objasniti.
Sto se ikona tice, ovde smo puno raspravljali o tome, pa da onda pitam sve vas koji mislite da to nije idolopoklonstvo, citirajte ovde drugu Boziju zapovest i molim vas dajte njeno tumacenje. Meni se cini da tamo lepo pise:
"Немојте градити себи идола ни ликова резаних, нити ступова подижите, ни камена са сликама мећите у својој земљи да му се клањате; јер сам ја Господ Бог ваш.", pa mi nije jasno kako se to ikone i freske kojima se vernici klanjaju ne uklapa u ovu zapovest. Zanima me odakle potice taj obicaj i kako su pocele da se rade ikone i freske? Gde pise da ih treba raditi?
Zatim, meni nije jasno kako od subote postade nedelja. Zasto se praznuje nedelja. Bog je rekao da covek sest dana radi a sedmi odmara, i rekao je da taj dan bude subota. Otkud ispade nedelja?

Старозаветни закон је важио само за Јевреје и до Христовог доласка. Од тада па наовамо, нисмо под законом, него под благодаћу (парафраза Библијских стихова). Поред тога, нико се не клања иконама нити мисли да је икона - бог, него је реч о потовању оног који је насликан на икони. Теологија икона је једном за свагда разрешена на 7. васељенском сабору, и иконоборци су још тада поражени. Наравно, остатака тих безбожника је увек било, па их има и данас... :roll:

MaranAta:
Старозаветни закон је важио само за Јевреје и до Христовог доласка. Од тада па наовамо, нисмо под законом, него под благодаћу (парафраза Библијских стихова). Поред тога, нико се не клања иконама нити мисли да је икона - бог, него је реч о потовању оног који је насликан на икони. Теологија икона је једном за свагда разрешена на 7. васељенском сабору, и иконоборци су још тада поражени. Наравно, остатака тих безбожника је увек било, па их има и данас... :roll:

Dragi moj MaranAta, u kalendaru SPC lepo stoji napisanih 10 zapovesti koje je Bog dao Mojsiju. Zasto ako ne vaze?
Sto se ikona tice, ti kao da ne znas kako se to radi u pravoslavnim crkvama. Ljudi dolaze do ikone u centru, kleknu, poklone se, celivaju je i ostave novac (prinesu zrtvu). Na ulazu u crkvu cesto pop kaze: "Izovlite, celivajte ikone i poklonite se koliko ko moze.". Ja licno sam ovu recenicu cuo 3 puta od razlicitih svestenih lica u razlicitim crkvama.
Sto se klanjanja odnosno odavanja postovanja likovima na tim ikonama tice, to su vrlo cesto likovi koji imaju veze sa paganskom prosloscu naroda, a ima i onih koji kao sto je Kralj Milutin ne zasluzuju da im se obraca kao svecima.
Sto se tice tog famoznog 7. vaseljenskog sabora, koji su drzali ljudi i na kome su ljudi odlucili da ne postuju Boziju zapovest, znaci li to da su oni tada na tom saboru mogli da odluce i da je nebo zeleno? Da li bi i tada nebo ostalo plavo ili bi znacilo da je zeleno?
Sto se tice subote, ne odgovori mi na to pitanje. Otkud nedelja? Ne znam kako se nedelja kaze na latinskom i grckom, ali znam da je Germani zovu Dan Sunca. Zar nije to ostatak paganskog kulta obozavanja Sunca?
Drugim recima, i katolicka i pravoslavna crkva predstavljaju kompromis izmedju Hristovog ucenja i paganskih obicaja, i koliko sam uspeo da shvatim pojedine "sekte" upravo to zameraju.

[/b]Ево опет не раѕумеш неке ствари или нећеш да раѕумеш. Када се каже да непоштујемо идоле то се мисли на праве идоле, ѕначи да се не клањамо ономе што није Божије( као например теле у С.Завету). Ми се када се клањамо икони не клањамо дрвету већ лику који је на икони изображен и кога је Господ прославио. А што се тиче недеље тачно је да је Господ рекао да 6 радиш а 7 њему и себи да посветиш и ако је тај дан био субота, ипак недеља се празнује као први дан у недељи и као дан Васкрсења Христовог, као почетак свега доброг, али још ми ниси одговорио ако већ празнује те суботу зашто се онда и не обрезујете зар и то Господ није наредио?

priest85:
[/b]Ево опет не раѕумеш неке ствари или нећеш да раѕумеш. Када се каже да непоштујемо идоле то се мисли на праве идоле, ѕначи да се не клањамо ономе што није Божије( као например теле у С.Завету). Ми се када се клањамо икони не клањамо дрвету већ лику који је на икони изображен и кога је Господ прославио. А што се тиче недеље тачно је да је Господ рекао да 6 радиш а 7 њему и себи да посветиш и ако је тај дан био субота, ипак недеља се празнује као први дан у недељи и као дан Васкрсења Христовог, као почетак свега доброг, али још ми ниси одговорио ако већ празнује те суботу зашто се онда и не обрезујете зар и то Господ није наредио?

Mene nemoj da pitas. Ja nisam adventista. Ja pitam vernike SPC ono sto me zanima, a nikako mi nije jasno. Zapravo, jasno mi je da su to ostaci paganizma, ali mi nije jasno zasto se to lepo ne prizna. Slavi se Vidovdan, odnosno Bog Vid, pa se slavi gromovnik Ilija, odnosno Perun.
Pa se klanja ikoni svetog kralja Milutina, koji se (da ponovim) borio za vlast protiv rodjenog brata, ubijao u ime Hrista patarene i ozenio se devetogodisnjom devojcicom Simonidom.
Jedna od upecatljivijih ikona su Sveti Djordje ubija azdaju i Sveti ratnici. Zamisli samo pojam "sveti ratnici" u religiji koja propoveda ljubav i koja kaze da ako ti neko opali samar treba okrenuti drugi obraz, a nikako uzvracati.
Da li iskreno verujete u Hrista? Sta mislite da li bi On blagonaklono gledao na ubistva i zar ne mislite da ce vam reci: "Ja vas ne poznajem.", zbog toga sto slavite one koji su u Njegovo ime ubijali?
Razmislite malo o tome.

E sad sam konacno shvatio da ti nemas pojma. Ne slavi se bog Vid nego pr. Amos ili Vidovdan posto je Sv. knez Lazar tada video Carstvo Nebesko. Onda dalje nije Ilija gromovnik bog perun, vec se tako zove zato sto je tada porazio proroke Valove( ako znas koje Val), Kralj Milutin za vreme svog zivota je podigao 40 crkava, nije zbacio svog brata, nego se car Dragutin povredio i 1282 na saboru u Dezevu mu predao vlast, a ozenio se Simonidom zbog rodbinskih veza da bi pomogao drzavi, a pavlikijane je jurio zato zato sto je verovao u Gospoda u koga ti ne verujes. Sveti Georgije je bio tribun po zanimanju(general) na carevom dvoru i kada je odbio da se pokloni idolima car ga je ubio predhodnoga muceci. I svega recenog vidi se samo tvoje veliko ne znanje o pravoslavnoj veru nista vise

priest85:
E sad sam konacno shvatio da ti nemas pojma. Ne slavi se bog Vid nego pr. Amos ili Vidovdan posto je Sv. knez Lazar tada video Carstvo Nebesko. Onda dalje nije Ilija gromovnik bog perun, vec se tako zove zato sto je tada porazio proroke Valove( ako znas koje Val), Kralj Milutin za vreme svog zivota je podigao 40 crkava, nije zbacio svog brata, nego se car Dragutin povredio i 1282 na saboru u Dezevu mu predao vlast, a ozenio se Simonidom zbog rodbinskih veza da bi pomogao drzavi, a pavlikijane je jurio zato zato sto je verovao u Gospoda u koga ti ne verujes. Sveti Georgije je bio tribun po zanimanju(general) na carevom dvoru i kada je odbio da se pokloni idolima car ga je ubio predhodnoga muceci. I svega recenog vidi se samo tvoje veliko ne znanje o pravoslavnoj veru nista vise

Na ovo, oni koju su bar jednom u zivotu procitali neki istorijski udzbenik koji nije napisan u Srbiji, mogu samo da ti se nasmeju.
Iako mi je zao sto se izlazete podsmehu ipak mislim da je to za vase dobro. Jer mozda se jednom i osramotite i ozalostite na pokajanje i obratite se Bogu.

priest85:

svi ste vi tikve bez korena... :roll:

priest85:

Dragi moj decace, prouci malo istoriju i prouci malo religiju slovesnkih naroda i znaces o cemu ja pricam. A ja ti pricam o vrhovnom srpskom Bogu koji je bio predstavljen kao statuta sa 4 glave od kojih svaka glava gleda na svoju stranu. Ne podseca li te to na srpski grb sa 4 "C"? E taj Bog je nastavio da se slavi kao svetac, a Vidovdan je praznik koji je postojao i pre Kosovskog boja.
Sto se Milutina tice, citao sam tekst o tome kako je upotrebio mongolske horde u borbi protiv brata Dragutina.
Sto se tice njegove borbe zbog toga sto je verovao u Gospoda... Dragi decace, pa ti ne znas ni u sta verujes. Hriscanstvo je ljubav. Hrist nas uci da volimo svoje neprijatelje, da okrecemo drugi obraz kada dobijemo samar po jednom, da ne sudimo drugima, vec da jednako volimo sve ljude na ovom svetu. I ko je onda taj ko ubija u Hristovo ime? U Hristovo ime mozes samo da volis, a nikako da ubijas.
Zato se pojam Svetih ratnika, svetih ubica, kosi sa osnovnim postavkama hriscanstva.
Sta mislis, da li je to zaista kralj Milutin izgradio 40 manastira, ili su manastire gradili seljaci svojim znojem? Mislis li da je gradnja manastira sasvim dovoljna i da covek ne mora da bude smeran, pokoran, milostiv, srca punog ljubavi?
Sta je rekao Isus bogatom trgovcu koji ga je pitao kako da stekne vecni zivot?

To da je perun postojao i pre Kosovskog boja je tacno, ali Hristos je postojao pre peruna, i shvati covce da se ne slavi perun vec pr. Amos i Sveti Vid, nikada niko nije spomenuo peruna to jedino ako ti verujes u te izmisljotine. Sveti Georgije nije ubio nikoga kada je uzimao ocevu duznost car mu je naredio da goni hriscane sto On nije hteo i zato ga je mucio i ubio. Sto se tice kralja Milutina ti nemas pojma da nije bilo njega mozda bi kod nas jos ziveli Bufari i ko zna kakvi fanatici(pavlikijani) poput tebe, hriscanstvo propoveda ljubav, a gde je njima bila ljubav kada su ubijali narod i mucili zene i decu. Da li ti u opste znas ko su pavlikijani. Ne znas sad cu ja da ti kazem. To je jeres koja je nastala u Siriji koju je osnovao Konstantin i oni su negirali i svete tajne i svestenstvo a svoje su nazovi ucenje zasnivali na apostolima tj. bez Boga al ti sad jasno. Samo bi voleo da znam kojoj ti sekti pripadas?

priest85:
Da li ti u opste znas ko su pavlikijani. Ne znas sad cu ja da ti kazem. To je jeres koja je nastala u Siriji koju je osnovao Konstantin i oni su negirali i svete tajne i svestenstvo a svoje su nazovi ucenje zasnivali na apostolima tj. bez Boga al ti sad jasno. Samo bi voleo da znam kojoj ti sekti pripadas?

Bratac, hajde jos jednom procitaj sta si sve napisao.
Konstantin osnovao sektu? Mislis na cara Konstantina?

Perun - Bog gromovnik, slicno Zevsu kod Grka i Jupiteru kod Rimljana. Kult je bio jako rasiren medju Slovenima, olicenje Boga Peruna na Zemlji je hrast i otuda ocuvan obicaj da se za Bozic donosi badnjak. Sveti Ilija je dosao kao narucen, pa su plemena ciji je zastitnik bio Perun pocela da slave Ilindan kao svoj nacionalni praznik.
Vid, ili negde Svetovid je sin Svaroga, vrhovnog Boga, ili kako ga negde zovu Savaota. Verovatno si cuo za izraz: "Oce Savaote". Vid je bio Bog zastitnik Srba i nikakve veze on nema sa Amosom niti bilo kakve veze sa hriscanstvom. Otuda bas i Vidovdan kao srpski nacionalni praznik. Nije slucajno sto je Kosovski boj vodjen bas na Vidovdan, vec je (sto mozes zakljuciti i iz narodnih pesama) knez Lazar bas izabrao da boj bude na taj dan.
Savaot, otac Boga Vida, predstavljan je kao jahac u belom koji je jahao belog konja. Tu je ponekad nejasno da li se misli bas na oca ili na samog Vida, jer u pesmama imas na primer: "Bitku bije beli Vide". Nebitno, ali interesantno je da je Rastko Nemanjic iz Svete gore u Srbiju dosao obucen u belo odelo jahajuci belog konja, pa da je i uzeo ime Sava, kako bi privukao paganski srpski narod da primi hriscanstvo.
Sto se tice moje verske pripadnosti, ja po rodjenju i krstenju (gde su me krstili dok jos nisam bio svestan da postojim) pripadam Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Ali, necu kao neki da se deklarisem kao pravoslavac i hriscanin a da nemam pojma sta je to u sta verujem.
Ja verujem da Bog postoji, i verujem da je Bog ljubav, i verujem da je Bog svuda oko nas i u nama i da bismo ga poznali trevbamo otvoriti svoja srca. Ali nisam uveren da je Biblija Bozija rec. Zapravo, ne verujem da je ijedna religija na ovom svetu u pravu i da zna Istinu.
A ti me sada svrstaj u koju god oces sektu. Ja se necu ljutiti.

Sada definitivno znam da ti neznas nista o pravoslavlju, yacno je da je perun bio u verovanju i pre Vidovdana ali ne praznuje se perun nego Vidovdan niko ne veruje u peruna, shvatas? Kralj Milutin je progonio pavlikijane, ali koliko su oni imali veze sa Gospodm kad su sebe nazivali propovednici Boziji a ovamo ubijali zene i decu oko danasnjeg Negotina i sta ti ja znam, koliko su imali veze sa crkvom? Da li ti uopste znas nesto o njima,ocigledno ne znas.E sad slusaj oni su sekta koja je nastala u Siriji i ooja je svoje ucenje zasnivala samo na poslanicama Sv ap. Pavla. Bili su protiv svestenstva i crkve sto je najgore bili su protiv EVHARISTIJE. Zar su oni trebali da nam dze crkvu, ali ti o tome ne znas nista. Da nije bilo kralja Milutina danas bi ovde jos bili Bugari. Samo bi voleo da znam kojoj ti veroispovesti pripadas kad znas da pricas takve nebuloze[/b]

Gospod Savaoot nema veze sa paganskim bogovima starih Slovena, to je izraz nastao od jevrejse reci i znaci Gospod nad vojskama. Mozda si i cuo tu crkvenu pesmicu, a mozda i nisi,ima je i u mineju. Sv Sava je ziveo u 12 i 13 veku a hriscanstvo su Srbi ( sloveni) primili od Cirila i Metodija u 9. veku a i kazes da je on dosao iz Svete Gore da bi njima propovedao hriscanstvo.Prvo Sv Gora je daleko mnogo od grada Rasa, a drugo on kao monah nije nosi bele haljine ve iskljucivo crnu rasu. Verovanje u paganske Bogove je postojalo ali od dolaska hriscanstva ono se izgubilo, mozda ne odmah ali za nekih 100 god, to ti svedoce mnogobrojne crkve i manastiri iz tog vremena. Ti si mozda samo krsten u SPC ali definitivno njoj ne pripadas jer tako jedan pravoslavac ne govori[/b]

Ne mislim na Sv. cara Konstantina vec na Konstantina iz Sirije, nastala u prvoj polovini 7. veka. Osnivac ove sekte je Konstantin iz Sirije koji je citajuci Sv. Pismo, a narocito poslanice Sv. ap. Pavla protumacio sve izreke o Bogu i svetu, otelu i duhu, svetlosti i tami u dualistickom smislu slicno gnosticima ali manihejcima[/b]

priest85:
Ti si mozda samo krsten u SPC ali definitivno njoj ne pripadas jer tako jedan pravoslavac ne govori

Da, ja razmisljam svojom glavom.
A reci ti meni, da li smatras da je pravoslavac istovremeno i hriscanin ili ne?
Pa kako je moguce da hriscanin slavi ubicu?
Ljudi, Hrist je propovedao ljubav, ane mrznju. Toleranciju, a ne ubijanje. Strpljenje i smernost, a ne oholost.
Procitaj Matej 7.22 i 7.33, pa ces videti sta Hrist kaze o onima koji ce u Njegovo ime ubijati. A mi pravoslavci takve slavimo. Mecemo ih na ikone i freske i klanjamo im se u nasim crkvama.

A sto se tice kralja Milutina, svaka mu cast. Izgradio je od Srbije najmocniju drzavu na Balkanu, drzavu koja se oduprla mongolskoj najezdi jedina u Evropi, u Srbiji je za njegovog zivota ucinjeno mnogo i na polju kulture. Ali, to sve zajedno nikakve veze nema sa hriscanstvom, i on buduci da je bio jako ohol, bezobziran u borbi za vlast, da je bio poznati zenskaros (slicno engleskom kralju Henriju) nikako ne bi smeo biti proglasen za sveca. I ne samo on.

A onom delu o Perunu, Vidu, Savaotu i uopste o staroj slovenskoj mitologiji ne zelim sa tobom da raspravljam posto zaista o tome nista ne znas.

Nije on Svet zato sto ga je neko od nas pravoslavaca proglasi za Svetitelja vec ga je Gospod proslavio na nebu zato sto je on NJega na zemlji. On je Svet zato sto postoje njegove mosti koje se sada nalaze u Bugarskoj i pred kojima se dogadjaju mnoga cuda. To da li je on bio zenskaros ili nije to ti ne mozes da znas,a slovensku mitologiju mogu da ti predajem, jer ti covece ne mozes da shvatis da se ne slave nikakvi tamo beli ili crni bogovi vec Svetitelji kojim su ceo svoj zivot posvetili Gospodu, ma koji covek ako se iskreno pokaje Gospod ce mu oprostiti

priest85:
a slovensku mitologiju mogu da ti predajem,
a jel mozes ti da napises neki tekst gde bi rasvetlio sve, kriticki s pravoslavnog stanovista, jer mi se cini da mnogi u nastojanju da ocrne pravoslavlje sluze se koje-cime (pa eto mogu da odvale glupost o Gospodu nad vojskama - Gospod Savaot - neprevedeno cak i u NZ, Poslanica Jakovljeva 5,4) ?
p.s. mislim, i drugi imaju svoje mitologije iz proslosti (npr. pored grka, nemci, skandinavci itd), pa ako mozes generalno, a i posebno kod nas da se osvrnes kako je hriscanstvo prevladalo.

Ево једног, од многих, текстова, који говори против икона и било каквог клањања било чему и било коме, осим Бога. Намерно сам одабрао Новозаветни текст, јер понеко (не сви) из Православног света верује да Стари завет нема обавезујућу снагу.

ДЈЕ 17:24 Бог који је створио свијет и све што је у њему, он будући господар неба и земље, не живи у рукотворенијем црквама, 25 Нити прима угађања од руку човјечијех, као да би ономе требало што који сам даје свима живот и дихање и све. 26 И учинио је да од једне крви сав род човјечиј живи по свему лицу земаљскоме, и поставио је напријед одређена времена и међе њиховога живљења: 27 Да траже Господа, не би ли га барем опипали и нашли, премда није далеко ни од једнога нас; 28 Јер кроз њега живимо, и мичемо се, и јесмо; као што и неки од вашијех пјевача рекоше: јер смо и род његов. 29 Кад смо дакле род Божиј, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању своме.

Видео сам и питање, зашто се данас Адвентисти не обрезују, иако поштују Мојсијев закон. Као прво Адвентисти, не држе Мојсијев закон, него држе Десет Божјих заповести што је, колико ја знам, важеће и у Православној цркви. То што је у случају Православних, четврта заповест измењена, а другa се не поштује, то свакако није проблем Адвентиста.
Крштење (потпуним уроњавањем у воду), као завет са Господом на основу признања вере, је данас оно што је некада представљало обрезање (такође завет са Господом). Дакле, разлози за не практиковање обрезања су исти као у Православној и другим хришћанским црквама.

Back