Šekler oštro o povučenim vakcinama

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
296.151
127762112641aea46490f1430001213_v4 big.jpg


Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana" usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

"Definisanje problema kao 'minimalno odstupanje od koncentracije', a pričamo o uzročniku tuberkuloze kog treba da ima određena količina u svakom mililitru te vakcine, osnovno pitanje je koliko je to odstupanje. Neka bude da je minimalno odstupanje, ali kako je uopšte mogla da se nađe u upotrebi ako je odstupanje nađeno tokom proizvođačkog procesa. Stvar je prosta, na osnovu čijeg predloga je povučena ova serija vakcine, ko je skrenuo pažnju da vakcina nije kako treba", pita se dr Milanko Šekler.

Doktor naglašava da vakcina na osnovu minimalnih odstupanja nije smela ni da ode u promet.

"Ako su je već dali, oni su smatrali da je vakcina ispravna. Ako su smatrali da je ona ispravna, odakle im ideja da baš i nije toliko ispravna i da mora da se povuče", pita se doktor Šekler.

Dodaje da je jedino što vidi kao pozitivnu stvar u celoj priči to što je vakcina uspešno povučena za manje od 24 sata.

"Lepo je što je kompanija sposobna da za noć sprovede proceduru povlačenja, ali ja postavljam pitanje kako da se oseća roditelj čije je dete u periodu dok je bila u prometu primilo tu vakcinu? Tada je bila ispravna, a sad kažu da ima minimalno odstupanja", priča doktor Šekler.

Nameće se pitanje da li će ove vakcine kod dece izazvati bilo kakav imuni odgovor.

"Ne znam koliko je odstupanje, a u njihovoj definiciji stoji da usled odstupanja neki pacijenti neće pokazati imuni odgovor, tako piše u njihovoj definiciji, okruglo, pa na ćoše. Normalno je da ni od jedne vakcine ne možete da očekujete sto odsto zaštite, zavisi od njenog kvaliteta, ali zavisi i od imunološkog odgovora osobe koja prima. U ovom slučaju su to bebe, deca, kod njih zavisi od genetike, od njihovih naslednih osobina, njihovih individualnih karakteristika imunog sistema. Ovo nije nova vakcina, ona se proizvodi decenijama i decenijama. Kako sad odjednom dva problema u šest meseci po pitanju iste vakcine sa Torlaka", rekao je doktor Šekler.
link

Zadnji put bebama dat fizioloski rastvor umesto vakcine..sada ovo
I dalje ostaje pitanje da li ce se kod dece koja su primila tu vakcinu izazvati bilo kakav imuni odgovor ?
Nisam strucnjak ali meni su ovakva desavanja veliki propust koji srozava ugled i poverenje u zdravstvo Srbije
Jedino dobro u svemu je sto je vakcina povucena, i za taj potez svaka cast, bez obzira na pitanja koja ce biti pokrenuta
 
Doktor naglašava da vakcina na osnovu minimalnih odstupanja nije smela ni da ode u promet.

"Ako su je već dali, oni su smatrali da je vakcina ispravna. Ako su smatrali da je ona ispravna, odakle im ideja da baš i nije toliko ispravna i da mora da se povuče", pita se doktor Šekler.

cilj je verovatno kompromitovati i zatvoriti Torlak...ko smo mi da sami proizvodimo vakcine za svoju populaciju...
 
Povlačenje Torlakovih vakcina otvara prostor za spekulacije antivaksera

Povlačenje serije Torlakovih BCG vakcina, koja štiti decu od tuberkuloze, daje novi vetar u leđa antivakserima koji plasiraju razne poluistine na društvenim mrežama, a koje mogu dodatno da pokolebaju roditelje. Epidemiolozi, imunolozi slažu se da je reč o rutinskoj, ispravnoj reakciji proizvođača o kojoj je javnost morala da bude obaveštena odmah, a ne da informacije stižu sa društvenih mreža.

Poverenje u vakcinaciju ozbiljno je poljuljano poslednjih godina. Jak antivakcinalni lobi koristi društvene mreže da zbuni roditelje, koji u moru informacija ne mogu da razlikuju šta je istina, a šta ne. Poslednji izveštaj Instituta Batut kaže da je drastično opao obuhvat vakcinisane dece, a posebno obuhvat MMR vakcinom. U 2021. godini vakcinu koja štiti od tri zarazne bolesti - velikog kašlja, rubele i malih boginja primilo je 74,8 odsto dece, dok je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece.

Dešavanja sa Torlakovom BCG vakcinom, slažu se stručnjaci, novo je oružje u rukama antivaksera. Iako je Ministarstvo zdravlja u sredu, 22. marta potvrdilo da se vakcine povlače jer su analize pokazale da vakcina nema dovoljnu aktivnost, što znači da može da se desi da ne izazove željeni imunski odgovor, ostalo je nepoznanica koliko dece je primilo cepivo iz povučene serije i od kada je ona u upotrebi.

Epidemiološkinja Verica Ilić za Euronews Srbija kaže da je Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" došli do podatka da je vakcina bila u upotrebu u porodilištima od 27. decembra do 15. marta, kada je stiglo obaveštenje da se vakcina povlači. Ministarstvo zdravlja saopštilo je 22. marta, da su povučene 834 doze u roku od 24 sata.

Ilić kaže da je ćutanje Torlaka, Ministarstva zdravlja, ali i Instituta Batut o povlačenju cepiva iz porodilišta "otvoreno polje za delovanje antivaksere i raznih paranoika".

Dodaje da, ukoliko su tačne informacije da je vakcina povučena jer nema dovoljan broj živih- atenuisanih bakterija, roditelji ne treba da se plaše i da brinu. Detetu, navodi, ne može ništa da se dogodi, ne može nikakvu kompklikaciju da ima.
"Pedijatri treba samo da isprate i kontrolišu ožiljak koji ostavlja BCG vakcina. Sva deca koja nemaju ožiljak treba da prime vakcinu ponovo", kaže Ilić.

Zaposleni: Zastarela oprema

Zaposleni u Torlaku tvrde da je najveći problem u proizvodnji BCG vakcina stara oprema i da je "glavni krivac" za spornu vakcinu zastareo "liofilizator" koji pravi problem u finalnoj fazi izrade vakcina. Dodaju da je to aparat koji košta oko 350.000 evra.

link
 

Back
Top