СЕКА променила однос моћи у свету

Poruka
20.637
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=40375&sectionId=8
Zelik: Kriza promenila odnose moći u svetu

(BIZNIS)
Globalna ekonomska kriza doprinela je pomeranju odnosa moći u svetu i ta promena će se odraziti na tržišta akcija, monetarnu politiku, međunarodnu trgovinu i buduću ulogu zemalja u razvoju, izjavio je predsednik Svetske banke (SB) Robert Zelik.
image.jpg
Predsednik Svetske banke (SB) Robert Zelik
Uoči godišnjeg sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu, on je ocenio da bi svetski lideri trebalo da preoblikuju multilateralni sistem, objavljeno je na sajtu SB.
- Državnici bi trebalo da se založe za odgovornu globalizaciju, koja će podstaći ujednačavanje opšteg ekonomskog rasta i finansijske stabilnosti, što uključuje i zajedničke napore u borbi protiv klimatskih promena i poboljšavanje mogućnosti za najsiromašnije - rekao je Zelik.
Ističući da se stari ekonomski poredak neće lako predati, on je istakao da su globalni finansijski poremećaji izneli na videlo duboke razlike i potrebu za promenama.
- Vreme je da se sa tim uhvatimo u koštac i krenemo napred - rekao je Zelik u govoru "Šta posle krize?", koji je održao na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.
Predsednik SB je ocenio da je samit grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G-20), održan prošle nedelje u Pitsburgu, bio dobar početak, ali je dodao da će u budućnosti biti potreban novi nivo međunarodne saradnje i koordinacije u pitanjima jakog, održivog i ujednačenog rasta, uključujući i ozbiljno nadgledanje i kontrolu globalnih finansijskih tržišta.
- Kao što je dogovoreno u Pitsburgu, G-20 treba da postanu vodeći forum za ekonomsku saradnju među razvijenim industrijalizovanim zemljama i ekonomijama u usponu - rekao je Zelik, ističući da se ne mogu zanemariti ni glasovi više od 160 zemalja koje nisu njihove članice.
 
#34
paja1408
ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
Ističe se

paja1408 (avatar)

Učlanjen: 03.05.2009.
Pol: muški
Poruke: 2.093
Reputaciona m

Podrazumevano Re: Kako su nas opljačkali !
ljudi ovako !!!predugo sam bio vojnik...ali sve ovo napisano sam shvatao i ranije ali na svoj nacin...ovo je malo strucnije napisano nego ono sto ja vec duze vremena pricam...recimo da je dinkic vise unistio srbiju nego svojevremeno austrougarska...da je unistavanjem domacih banaka srbija prodata itd...
mislim da je osnovni problem srbije i dalje nepismenost i ne poznavanje osnovnih stvari u ekonomiji,privredi-poljoprivredi itd...
postavljao sam teme o neophodnosti iznalazenja novog srpskog vodje...koji bi morao biti iz centralne srbije...koji bi morao biti spreman da svoje interese podredi nacionalnim interesima...
da za pocetak skratim---da bi se podvukla crta u svetu...i videlo ko sta kome duguje...neophodno je da se dolar kao svetska moneta za obracun zameni nekom drugom....i ako sam vojnik vise nego shvatam da je ona visestruko puta precenjena i zloupotrebljena...za to covek ne mora biti ekonomski ekspert da bi shvatio....ali promenom valute koja godinama u svetu sluzi za obracune ---najverovatnije amerika puca sigurno....jer je dolar presao u sveru virtuelnog....on davno nema veze sa stvarnim ekonomskim stanjem u svetu...
 
Poslednja izmena:

Back
Top