Sejo Sekson tužio Neleta Karajlića?

Neno

Elita
Moderator
Poruka
18.340
Jedan od osnivača sarajevske rock grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, saopštio je da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih pjesama koje je u Srbiji i inostranstvu izvodio bivši pjevač i suosnivač tog benda Nenad Janković, u javnosti poznat kao Nele Karajlić i najavio tužbu protiv njega.
Karajlić.jpeg

Kako se navodi, zabrana se odnosi na koncerte i medijske nastupe koje Janković ima sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

U saopštenju se navodi da je Janković u više navrata koristio brend i autorska djela Zabranjenog pušenja i da se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava, kao i da je drugim ljudima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

„Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način, u saradnji sa violinistom Stefanom Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu, bez ikakvog prethodnog obavještavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio“, dodaje se.

Sučić je dodao da je povukao dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji Srbije tako i u inostranstvu, do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od „zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja Jankovića i organizatora koncerata koji takve programe promovišu“.

Nele Karajlić odgovorio Seji Seksonu​

“Novo saopštenje koje je moj exkompanjon Sejo Saxon iznio u javnost idealna je prilika da im konačno odgovorim. Ime Zabranjeno pušenje dala je moja majka davne 1980. godine, pred naš prvi nastup 27. 11. u Petoj sarajevskoj gimnaziji. U to je vrijeme Davor Sučić (Sejo Sekson) bio u vojsci. Do njegovog povratka iz vojske Zabranjeno pušenje je periodu imalo više koncerata, od čega jedan pred prepunom Skenderijom kao predgrupa Bijelom dugmetu. Iza nas je ostao i jedan snimak. Pjesma ‘Penzioneri na more idu zimi’, za koju je muziku napisao Davor Sučić, a tekst Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović). Sudbina je htjela da ja, kao osnivač grupe, postanem njen frontmen i da grupa, od izlaska prvog albuma, u junu 1984. godine, u veoma kratkom vremenskom periodu doživi veliku popularnost. Ta popularnost došla je, između ostalog, i zbog toga što je publika, preko mene, vezala Zabranjeno pušenje sa Top listom nadrealista. Uz mnoge uspone i padove, Zabranjeno pušenje se održava u vrhu jugoslovenskog roka zahvaljujući, dobrim pjesmama, ali i ne manje dobrim izvođačima. Istina je da je Sejo autor mnogih pjesama grupe Zabranjeno pušenje, ali isto tako je istina da sam autor mnogih pjesama i ja. Ali najveća istina je to da nije bilo onoga koji ih pjeva, od njih ne bi bilo ništa”, poručio je Janković.

Dodao je kako su se Sučić i on razišli pred sam rat, “na njegovu inicijativu”.

“Rekao mi je da ne može više da radi sa mnom. Nije mi rekao da želi da ja napustim Pušenje! Ja odlazim u Beograd i tamo, u novim okolnostima, nastavljam da radim ono što jedino znam. Krećem sa ponovnim radom Zabranjenog pušenja. U tom trenutku, čak četiri člana „novog Pušenja“ su originalni članovi grupe. Šeki, Kovalski, Drale i ja. Čak smo se, kao parodija na Jugoslaviju, nazvali Krnje Zabranjeno pušenje”
, rekao je.

Janković je ispričao i da je koju godinu kasnije do njega došla vijest da je Sejo osnovao svoje Zabranjeno pušenje.

“Za razliku od mog, Sejino Pušenje nije imalo niti jednog jedinog starog člana. Uglavnom, raja iz Zagreba. Žao mi je što Sejo ima potrebu da objašnjava da je on Zabranjeno pušenje i pored osam sopstvenih albuma. Ja, devedeset sedme izdajem album „Ja nisam odavle“ pod imenom Zabranjeno pušenje. Na tom albumu pojavljuje se veliki hit, Ženi nam se Vukota. Kao i svaki veliki hit i ovaj okreće moju karijeru naopako. Zahvaljujući toj pjesmi, koja je, dobivši posebnu verziju na romskom jeziku, poslužila Emiru Kusturici u filmu Crna mačka beli mačor, nama se, nenadano, pruža prilika da sviramo po cijelom svijetu. Tu priliku smo iskoristili! Zvali smo se Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra. Emir je bio noseća figura projekta, a No Smoking je, po prirodi stvari, brend kojeg sam ja unio u projekat. Ja sam i u toj grupi bio frontmen i autor većine pjesama. Radi zdravstvenih problema i određenih nesuglasica sa bendom, ja, nakon 13 godina rada, napuštam No smoking. Odlučujem da se više ne bavim muzikom. U tom periodu, saznajem da je Sejo zaštitio ime Zabranjeno pušenje. Nije mi bilo pravo! Niko me ništa nije pitao! Da me pitao, ja bih mu, vjerovatno, dao dozvolu. Međutim, nisam imao namjeru da se tužakam po sudovima, jer, jednostavno, život je ljepši kad se ljudi vole”, poručio je.

Više o tome https://n1info.ba/showbiz/nele-kara...ksonu-ime-zabranjeno-pusenje-dala-moja-majka/

N1BiH

U medjuvremenu je Sejo Saxon Nenada Jankovića prozvao da je i četnik?

"Sve je to užas kojeg sam ja predosećao i protiv koga sam se borio dok je borba imala smisla.
Verujem da se Sejo seća na šta sam ja upozoravao dve godine pre rata? Kome sam ja snimao Nadrealiste?
Kome sam se obraćao, ako ne njemu i tim ljudima koji dole žive. Za te skečeve nije potrebno da šaljem linkove. Jako ih dobro poznaje cela Jugoslavija.
Moj jedini cilj bio je mir. Zbog tog mira sam podržavao reformiste. Jedini političar kojem sam tada stisnuo ruku bio je Ante Marković.

Radovana, Aliju, Tuđmana, Slobu nikada u životu nisam video, a ni podnosio. I danas nam je potreban mir. Zato i sviram sa Stefanom.
Mir je, po meni, moguć samo otvorenim i jasnim dijalogom i međusobnim poverenjem.
Nažalost, neki ljudi na ovom tlu još uvek nemaju taj kapacitet." - Nele Karajlić

E jada.. i jedan i drugi su ostavili jasan pečat u Zabranjenom pušenju, da ne ulazimo ko je više od nih dvojice, računajući da je Nele otpjevao skoro sve pjesme a bio je i frontmen grupe.
Posle raspada tačno se zna ko je imao više uspjeha u nastavku karijere..
Mnogi hitovi Neleta Karajlića su nastali posle raspada originalnog pušenja..
Mislim da je moglo i bez ovoga ali eto.. šta reći, stvarno ne znam.

Zašto ne kažeš sve što je Sejo naveo?
Zbog čega?
Šta neće i ne može da mu oprosti?
Uz ove i ovakve stavove i istupe na koje me već duže vrijeme upozoravaju, moje obrazloženje te za mene najdublji i najbitniji razlozi zašto ne želim da moja djela koristi dr. Nele Karajlić, nalaze se na žalost i na njegovu sramotu, na brojnim sarajevskim grobljima, gdje leže kosti 11000 Sarajlija koje su, uz četiri godine izgladnjivanja i terora, poubijali upravo likovi koje je dr. Nele godinama veličao u svojim pjesmama i intervjuima i koji su uz svo učinjeno zlo, 1996. po dolasku SFOR-a i uspostavi mira prisilili na iseljenje gotovo sve Srbe iz Federacije BiH i podstakli pravedni i osvetnički gnjev dr. Karajlića, ovjekovječen u ideji da ponovo ukreše tenk kojim će se konačno vratiti u Sarajevo. Iskreno, nadao sam se da će ova i ovakva retorika prema mojim sugrađanima i našoj zemlji vremenom posustati, ali na žalost svi mi i danas svjedočimo perverznoj potrebi dr. Neleta da ismijava i vrijeđa svoj grad i svoje bivše sugrađane i njihove žrtve, iznoseći pri tom notorne laži o masovnom izgonu Srba ili pokušajima da ga se likvidira“, navodi Sekson.

Ističe kako smatra da se ništa neće promijeniti i da zbog toga Nele više ne može i neće izvoditi njegove pjesme, a pogotovo ne one o Sarajevu jer, kako ističe, Nele ih niti zaslužuje niti ih je vrijedan te namjerava uložiti sve zakonske mogućnosti da ga u tome spriječi.

“Moralni lik i djelo dr. Neleta također ilustrira i njegov očajnički napor da poslije 15 godina narodnjačkog staža i otkaza u bendu Emira Kusturice, gdje je također bio suspektan na malverzacije, nezakonitim radnjama stekne pravo na 50 posto mojih djela, iako je njegov udio u stvaralaštvu benda daleko, daleko skromniji. Za vjerovati je da je samo teška muka natjerala našeg doktora da posegne za djelima benda koji svu inspiraciju i emociju i danas crpi iz Sarajeva, grada Oskarovca Danisa, nagradama ovjenčane Jasmile ili neponovljivih Dubioze i Štuka, tog njemu i danas odioznog mjesta u koje bi on, kako kaže, ušao samo na tenku.”

N1
Svako može da kaže i napiše svoju istinu, a na nama je da procjenimo ko je u pravu.

Pjesme kojima je većinski autor Davor Sučić: Selena vrati se Selena, Kino Prvi maj, Stanje šoka, Lutka sa naslovne strane, Dok čekaš sabah sa šejtanom, Ibro Dirka, Baš čelik 1&2, Brut, Ujka Sam, Kažu mi da novog frajera imaš, Gospođa Brams, Hadžija il bos, Kako je Velika Britanija postala probušeni dolar, Murga drot, Balada o Pišonji i Žugi, Manijak, U lošoj formi sam (Fikreta), Srce ruke i lopata, Guzonjin sin, Pišonja i Žuga u paklu droge, 12 sati, Na straži pored Prizrena, Zvijezda nad Balkanom

Pjesme kojima je većinski autor Nenad Janković: Anarhija All Over Baščaršija, Abid, Put u središte rudnika Kreka Banovići, Šeki is on the road again, Čejeni odlaze, Nedelja kad je otiš‘o Hase, Dan Republike, Kanjon Drine

Pjesme kojima su većinski autori ostali bivši članovi grupe: Neću da budem Švabo u dotiranom filmu, Pamtim to kao da je bilo danas, Djevojčice kojima miriše koža, Dok jezdiš ka Alemanji, Ja imam kuhinju, Učini da budem vuk, Radost prvog žita, Sanjao sam noćas da te imam, Meteor, Piccola storia de grande amore

Pjesme u kojima nije moguće odrediti većinskog autora: Pklatovi 1 & 2 (Autori Nenad Janković i Davor Sučić u omjeru pola-pola)

Pjesme drugih autora: Zenica Blues (Johnny Cash, tekst Davor Sučić), Dobri jarani (Lennon-McCartney, tekst Davor Sučić), Javi mi (Lou Reed, tekst Davor Sučić)

Gornji navodi mogu se provjeriti iz prijava predanih u SOKOJ u periodu od 1984. do 1990.

Oslobodjenje

Ako ćemo iskreno, svaki bend se pamti po originalu, pored kompozicije tj muzike, presudan je uticaj ko je frontmen tj pjevač.
Recimo Doors bi bio ništa bez Morisona (poredjenje - primjer je svakako nespojiv), Zepelin bez Planta, Pirl Džim bez Edija Vedera, Riblja čorba bez Bore, Dugme bez Bebeka, Queen bez Fredija.. itd.

Poslednja izmena:
Skoro sam čuo neku internu priču od ljudi kojima verujem da je pravi razlog svađe zapravo što se saznalo da je Nele za njihove gaže u inostranstvu uzimao mnogo para za sebe, ne obaveštavajući bend. Tipa uzme 50k za koncert, a bendu kaže da su svirali za 30k i oni to podele, a on razliku uzme sebi u dogovoru sa organizatorom. E sad, valjda se nekom greškom desilo dok je Nele bio u bolnici da je Sejo saznao za to.

Da li je tačno ne znam, ali mislim da je vrlo moguće.

Skoro sam čuo neku internu priču od ljudi kojima verujem da je pravi razlog svađe zapravo što se saznalo da je Nele za njihove gaže u inostranstvu uzimao mnogo para za sebe, ne obaveštavajući bend. Tipa uzme 50k za koncert, a bendu kaže da su svirali za 30k i oni to podele, a on razliku uzme sebi u dogovoru sa organizatorom. E sad, valjda se nekom greškom desilo dok je Nele bio u bolnici da je Sejo saznao za to.

Sve je moguće, ali rekla-kazala obično napravi problem bez pravog razloga.

Sve je moguće, ali rekla-kazala obično napravi problem bez pravog razloga.
Kusturica ga je isto sjecam se javno prozvao zbog zamracivanja para, nije sada bio neki ogroman iznos (mislim tri ili cetiri tisuce eura), ali su se poslije pomirili.
Izgleda da Nenad voli malo lapiti :mrgreen: , kao Jozo Gaspar kada je ukrao kreditnu karticu nekog Dinamovog igraca i kupio 40 boca pelinkovca.

:mrgreen:

Ako ćemo iskreno, svaki bend se pamti po originalu, pored kompozicije tj muzike, presudan je uticaj ko je frontmen tj pjevač.
Recimo Doors bi bio ništa bez Morisona (poredjenje - primjer je svakako nespojiv), Zepelin bez Planta, Pirl Džim bez Edija Vedera, Riblja čorba bez Bore, Dugme bez Bebeka, Queen bez Fredija.. itd.
Tako isto solo karijera fredija nije vredna pomena, nego i to sto uspe je na staru slavu

Сва старија раја из Сарајева мање више зна да је Сејо обична шуп*ина која би час био Хрват час Бошњак час Босанац.Све по потреби.
Нешто као Комшић политичар данас.Најгора врста људи.Сјетио се након 30 година ауторског права.
За разлику од њега Ненад Јанковић не **** о грађанском рату због којег је ни крив ни дужан протјеран из родног града.
Све је рекао једном реченицом како је створено Забрањено пушење и ко је био Неле и Надреалисти.Укратко без Нелета и Надрелиста Забрањено пушење не би постојало, не би никада је изникло из ранга подрумског бенда на шири оквир бенда регионалног карактера популарности.И то кажем неко ко је одрастао на тој групи, нисам слушаo Нови примитивизам због Сеје већ због Нелета, Мирка Срдића и доброг старог Бранко Ђурић Ђуре -Бомбај штампа.Да су они нешто рекли могли би полемисати али Сејо да прича о Нелету...лол

Back