Sedam saveta kako da izađete iz digitalnog pakla

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.825
digitalne-sprave_413x620.jpg


Statistika kaže da prosečna osoba provede oko sedam sati dnevno prikovana za ekrane povezane na internet. Ta cifra je još veća za one koji posao obavljaju
za računarom. Profesor Pol Levi nudi savet kako da povratite kontrolu nad elektronskim spravama i izađete iz „digitalnog pakla“.
Većina nas preterano koristi digitalne uređaje, predugo provodi ili radeći ili uživa gledajući razne sadržaje na telefonima, tabletima, laptopovima ili čak VR naočarama. Optuženi smo da smo zavisni od tehnologije i upozoreni na opasnosti po naše fizičko i mentalno zdravlje.

Kako povratiti kontrolu

1. Vežbajte da svesno odlažete svoje digitalne uređaje
Držite ih podalje od pogleda i sklonite ih kada ih ne koristite, posebno noću. Isterajte ih iz spavaće sobe, nabavite budilnik (tako da ne koristite alarm na telefonu) i bolje ćete spavati bez noćnog skrolovanja. I oslobodite se navike da gledate TV sa telefonom pored sebe. Samo se fokusirajte na jednu aktivnost i ne dozvolite da vas ometa drugi ekran.

2. Postavite sebi vremenski okvir koji ćete provesti ispred ekrana
Previše vremena ispred ekrana može vam zadati glavobolje. Vodite računa o načinu na koji koristite svoju tehnologiju i koristite funkcije kao što su glasovne beleške,
koje vam omogućavaju da ostanete u komunikaciji sa drugima bez dugog gledanja u ekran.

3. Prestanite da dozvoljavate digitalne distrakcije
Stalno prekidanje jedne aktivnosti da biste pogledali obaveštenje ili poruku na telefonu može da izazve fizički i mentalni stres. Isključite obaveštenja i upozorenja kada želite da se u potpunosti usredsredite na neki zadatak. I držite telefon podalje od stola. Istraživanja pokazuju da ukoliko je telefon u blizini, čak i ako ne zuji ili zvoni, čak i ako je napajanje isključeno, može naštetiti vašim performansama.

4. Odredite doba dana bez digitalnog signala
Depresija i anksioznost su jedna od posledica digitalnog preopterećenja. Zato je važno da se na neko vreme udaljite od svog digitalnog sveta.
Prošetajte prirodom, pročitajte knjigu, idite na vožnju biciklom – bilo šta što vas nakratko udalji od ekrana.

5. Prilagodite osvetljenje ekrana da bude lakše za oči
Prekomerna upotreba ekrana napreže naše oči i utiče na naš vid. Ne čkiljite u mali ekran da biste obavili neki posao koji bi bilo bolje obaviti na laptopu sa većim ekranom. Smanjite plavo svetlo na uređajima i iskoristite sve druge korisne funkcije pristupačnosti. Počnite sa tim odsjajem ekrana. I takođe se uverite da vam od jačine zvuka neće pući bubne opne.

6. Preuzmite kontrolu nad haosom preopterećenosti informacijama
Organizujte telefon, računar i tablet tako da ih efikasnije koristite. Neke aplikacije vam zaista pomažu da preuzmete kontrolu nad svojim životom i radite mirnije i efikasnije. Aplikacije za praćenje vremena mere koliko vremena provodite (gubite) uz ekran – pripremite se da budete užasnuti! Ponovo stičemo majstorstvo nad našim digitalnim uređajima kada postanemo proaktivniji u njihovoj upotrebi.

7. Sedite pravilno kada ste digitalno angažovani
Povijanje leđa nad telefonom ili nad laptopom naškodiće vašem vratu i leđima. Sedite uspravno, redovno se istegnite i često vežbajte – bez telefona.

Budite digitalno svesni
Ovih sedam saveta trebalo bi da nam pomognu da povratimo osećaj kontrole nad svojim digitalnim životom. Profesor Levi navodi da je njemu ovo pomoglo da
bolje spava i budi se odmorniji. Radi se o tome da imamo posvećeno, planirano digitalno vreme i određeno vreme kada za telefon nema mesta u onome što radimo.
Ipak, radi se i o uživanju u ovim tehnološkim čudima na zadovoljavajući način i svesnijem korišćenju, a ne da budemo još jedna digitalna žrtva.
link
 

Back
Top