Sedam careva i osmi jedan od sedmorice. 17 glava Otkrivenje.
Kako da protumacimo sledeci tekst iz Otkrivenja 17.Otkrivenje 17,8Zvijer koju si vidio bješe i nije, i izići će iz bezdana i otići će u propast; i udiviće se koji žive na zemlji, kojima imena napisana nijesu u knjigu života od postanja svijeta, kad vidi zvijer koja bješe, i nije, i doći će opet.
Otkrivenje 17,9 Ovdje je um, koji ima mudrost. Sedam glava, to su sedam gora na kojima žena sjedi.
Otkrivenje 17,10I jesu sedam careva. Pet je njih palo, i jedan jest, a drugi još nije došao; a kad dođe za malo će ostati.
Otkrivenje 17,11I zvijer koja bješe i nije, i ona je osmi, i jest od sedmorice i u propast ide.
U tekstu kaze da zver sedi na 7 planina.
Izvorni tekst kaze planine.
U bibliji planine znace carstva, ili drzavne sile. Carevi takodje.
Da to dokazemo.
Jeremija 51,24
I platiću Vavilonu i svijem stanovnicima Haldejskim za sve zlo koje učiniše Sionu, na vaše oči, govori Gospod.
Jeremija 51,25
Evo mene na tebe, planino, koja satireš, govori Gospod, koja zatireš svu zemlju, i zamahnuću rukom svojom na te i svaliću te sa stijena, i načiniću od tebe planinu izgorjelu
Jezekilj 36,5Zato ovako veli Gospod Gospod: u ognju revnosti svoje govorih protiv ostalijeh naroda i protiv sve Edomske, što osvojiše moju zemlju radujući se iz svega srca i rugajući se iz duše da bi je oplijenili.
Ostali narodi i catstva koja tlace Izraila, Bog metaforicki naziva planinama.
Jezekilj 35,2 Sine čovječji, okreni lice svoje prema planini Siru i prorokuj protiv nje.
Jezekilj 35,3I reci: ovako veli Gospod Gospod: evo me na tebe,
- planino
Jezekilj 35,4 Gradove ću tvoje opustiti, i ti ćeš biti pustoš, i poznaćeš da sam ja Gospod.
Jezekilj 35,5 Što je u tebe vječno neprijateljstvo, i rasipaš sinove Izrailjeve mačem u nevolji njihovoj, kad je kraj bezakonju njihovu,
Bog naziva Judejsko carstvo planinom.
Psalam 48,1 Velik je Gospod i dostojan svake slave u gradu Boga našega, na svetoj planini svojoj!
Psalam 48,2Krasno se ističe radost cijele zemlje: planina Sion, vrhunac na sjeveru, grad moćnoga kralja.
Psalam 48,3Bog se u palačama njegovim objavio kao jaka tvrđava.
Izaija 29,8 To će biti kao jedan izgladnjeli sanjajući da jede, potom se budeći šupljeg stomaka, ili kao jedan ožednjeli sanjajući` da pije, potom se budeći iscrpljen i suhog grla. Tako će biti mnoštvu ljudskom koje ratovaše protiv planine Sion.
Poslednja izmena: