Seda kosa, da ili ne?

Качите ту слике неких запуштених а праву жену, која негује и косу и брке, фаталну сте заборавили. Љубомора, а?
394299_princesairanizahraanis_ff.jpg
 
Pa sto ne bi bilo sredjivanje sedih kao svako drugo vodjenje racuna o sebi i dlake su prirodan tok pa se skidaju jer smo izasli iz pecine,nije to merketing i moda ,prosto postoje razni nacini da se neko oseca bolje da kazemo mladje i zdravije ako vodi racuna o sebi,dal pred drugima dal pred ogledalom,znaci ne treba ni da se brije,ni da se ide u teretanu,ni da se hrani zdravije,svi treba da puse i piju,sve su to prirodni tokovi zbog kojih neko pre ili kasnije propadne,nece pre umreti ako posedi kao sto ce od pusenja,ali sredjuju se i nokti,kupamo se,vodimo racuna o izgledu,ne hodamo u krpama,bas se setih ortaka i njegove zene koja je tako u nekim 30im bila seda,meni je neprijatno bilo koliko je lose izgledala,jer nisu samo sede u pitanju,ona kao da nije ni cesalj koristila i onda pocinju sklapanja kockica o profilu takve osobe,kod frizera naravno ne ide,sama nesto secne ko strasilo izgleda,mislis da njen muz to smatra privlacnim,da se nece okrenuti za sredjenom zenom,pa zamisli nikad ne nosi suknje,stikle xaxa sta je to,aseksualna,nezenstvena po mom ukusu i bar minimum nekim parametrima zenstvenosti, itd itd,to je izbor kao dal ces prati zube ili ces pustiti da priroda odradi svoje,pa nije priroda svakom naklonjena,neko vodi racuna neko ne ,pa farbanje isto dodje kao odlazak u setnju ,na sport i u teretanu

Urednost je svakako vrlina.
Nemam stav povodom farbanja tudje kose.
Moja kosa je mekana, vlasiste osetljivo i ispada lako.
Gde sa takvim iskustvom da se farbam? Bolje neofarbana nego bez kose.

Slovenska kombinacija tanke i netolerantne kose, koze, noktiju...u mom slucaju i glasnih zica.
Da li sam zbilja neuredna ako ne koristim puder, lak za nokte i farbu za kosu? Uveravam te da kosu perem. I kozu mazem kremom iz apoteke koju cuvam u frizideru. Nokte retko mazem, to stoji.
Ili treba da koristim pobrojano po cenu da mi kosa opada, nokti se listaju a koza osipa?

Slican pritisak je bio i za ten a cenu tog gorenja u mladosti placam sada. Pojavljuju mi se fleke koje stoje neko vreme i nestanu.
Slika desno, u julu, fleke nema. Ovu sliku sam nasla vec kropovanu za neku temu.
Slika levo, u avgustu, fleke ima. Izasla preko noci.
U oktobru - fleke nema kao da je nije bilo.

20220817_105654.jpg
20220626_115024.jpg


Zasto je onda neuredno ako sa godinama nosim pristojnu odecu i zagladim (pro)sedu kosu u pundju?
To je taj pritisak koji pominjemo.
Nakon kovida toliko je opala kosa (slika ispod) da je ima 1/3 predjasnje. Da li ce se oporaviti? Evo, ne znam, jos uvek nije.

Vise mi smeta sto sam neocesljana od tih par sedih i sto se vidi kakve cu bore na tankoj kozi imati, tu, gde sam pritisnuta sakom deteta. Volela bih da starim postepeno i pisem ovo zbog nas koje ne branimo nasu posebnost prirodnim izgledom ili toboz feministicki stav, vec smo naprosto takve konstituciie.

20220821_133213.jpg20220821_091805.jpg
 
Na slikama ume da bude šik, a u prirodi baš i ne.
Moja sestra je seda kao ova žena na slici, ali joj je kosa seda celom dužinom, nema ovaj kestenjasti deo. Meni to ne izgleda ni malo lepo, i uvek sam je ubeđivala da se ofarba. Nikada nije htela, a ta seda kosa doprinosi tome da izgleda starija nego što jeste.
Ja sam takođe rano počela da sedim, i neofarbana bih izgledala grozno. Farbam se na tri - četiri nedelje, samoj sebi delujem urednije kada sam ofarbana.

Ja mislim da je to do osobe i tipa kose. Ja se recimo farbam, osedela sam sa nekih 30 godina na slepoočnicama. Ostatak kose mi je i dalje zift crn i nekako bezveze izgleda. Dok recimo moja baba, ona nikad nije bila skroz seda nego kao šatirana i imala je dugu kosu i to je njoj dobro stajalo. Uopšte nije izgledalo neuredno niti je ona igledala nešto zapušteno. Moja mama se šiša na kratko, isto se ne farba i uopšte se ne primećuju sede. Isto ima taj prošarani fazon.
 
To nam govori koliko je zaista ljepota u oku posmatrača.
И у презенту, самопромоцији. Јер има много поводљивих људи, без личног става и укуса, који падају на сервирано.
Приметили сте сигурно да је толико за многе пожељних људи који се представе као такви па их други тако и доживе. А неке повученије, скромније а објективно много лепше мање пимећују јер се не намећу.
 
Prve sede sam dobila rano, pre 24. rođendana. Sad ih imam baš puno i već počinje da mi bude opterećenje farbanje izrastka na dve ili tri nedelje. Nekako mi u poslednje vreme na mrežama iskaču slike žena koje su odlučile da prestanu da se farbaju i puste kosu da raste takva kakva jeste. Čitam komentare i ima raznih, od osude do oduševljenja.
Šta vi mislite o tome? Kakav je vaš stav o sedoj kosi, recimo u četrdesetim ili ranije?

1618397250_seda-kosa.JPG
Da li neko ima predstavu kako to suzbiti - iskoreniti bez farbanja? Nije valjda da nema nečeg protiv sedenja, preparat? Vitamini? Tablete, npr kao za crnjenje, bio sam par puta tamno narandžast pre početka sezone - princip mora da je isti?

Pitam za svoje mace. :D
 
Poslednja izmena:

Back
Top