SDA: Vučić pogrešnim tumačenjem pozicije Srbije u Dejtonskom sporazumu želi da sebi da prava koja nema

комшија

Legenda
Poruka
71.101
https://www.danas.rs/politika/sda-v...om-sporazumu-zeli-da-sebi-da-prava-koja-nema/

SDA: Vučić pogrešnim tumačenjem pozicije Srbije u Dejtonskom sporazumu želi da sebi da prava koja nema

Stranka demokratske akcije (SDA) je saopštila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešnim tumačenjem pozicije Srbije u Dejtonskom sporazumu želi da sebi da prava koja nema, a istovremeno pokušava da izbegne obaveze kojih je dužan da se striktno pridržava.

1581973618900.png


Piše: FoNet 17. februara 2020. 20.16


Ta stranka navodi da je iz Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno da Srbija ima obavezu da spreči Republiku Srpsku u bilo kakvim destruktivnim akcijama koje bi mogle ugroziti sporazum, a time i mir i stabilnost, i naglašava da to nije pravo, ni dobra volja, nego obaveza.

Umesto toga, Vučić se upušta u komenarisanje odluka Ustavnog suda, direktno se mešajući u unutrašnja pitanja druge zemlje, i time ne poštuje član 1. sporazuma kojim se Srbija obavezala da će se „uzdržati od svake akcije pretnjom, upotrebom sile, ili na drugi način, protiv teritorijalne celovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države“, navodi SDA.

Ocenjuje se i da Vučić nedopustivo broji krvna zrnca sudijama Ustavnog suda BiH i da sudije Bošnjake zove „muslimanima“, želeći da bošnjački narod svede na versku grupu, verovatno računajući da će njegov narativ imati odjeka u islamofobičnim krugovima u Evropi.

Iz SDA ističu i da se uporno plasira neistina da Bošnjaci i stranci preglasavaju Srbe i Hrvate.

„To demantuje izjava predsednika Ustavnog suda Zlatka Kneževića da su 99,6 odsto predmeta rešile domaće sudije i da se gotovo nikada ne dešava preglasavanje u kojem su na jednoj strani isključivo sudije Bošnjaci i stranci“, navodi SDA.


Живела јединствена и недељива БиХ!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.