Science fiction or science fact?

fantom piroman

Iskusan
Poruka
5.846
Vidim da su na ovom podforumu svi zauzeti racunanjem, dokazivanjem, paranojom ili cime vec da su (valjda) vec zaboravili kako je to izaci iz stvarnog (mikro ili makro) sveta i biti ogranicen samo svojom mastom. Pa sam odlucio ja malo da probijem led :)


Pa da pocnem:
Vidjamo cesto u filmovima putovanja kroz vreme, prokopavanja do zemljinog jezgra, teleportacije, motore koje nikada ne staju i sta sve ne. Medjutim koliko je to sve deo nase stvarnosti? Postoji li ikakvih indikacija da ce ista od toga ikada biti stvarno? Svakako!

Ne smemo zaboraviti da je "20000 milja pod morem" u stvari SF roman iako je danas bezmalo stvarnost. O kloniranju i spravama precnika 3cm koje mogu da prime 10000 pesama smo do pre 10 godina sanjali kao o dalekoj buducnosti. Sam Ajnstajn je rekao da nema nikakvog nagovestaja da cemo u (tadasnjoj) skorijoj buducnosti moci da koristimo nuklearnu energiju. A vidi nas sada?

Medjutim, najlakse je porediti sadasnjost sa proslosti, najlakse je meriti svoje uspehe. Sta biva kada zelimo da pogledamo napred? Da li bi mozda ovo bio tipican pejzaz u dalekoj buducnosti?(Izvinjavam se, stvarno sam morao, slika mi se bas svidja :))

Pocecu sa jednom banalnom stvari koja nas zivot nece puno promeniti, ali to je pocetak. Naime, radi se o svetlosnim sabljama (lightsabers) iz cuvene sage Zvezdanih Ratova. Naime, potvrdjeno je da je svetlosne sablje moguce napraviti, odnosno da ce biti moguce. Naravno ne onakve kakve ih vidimo u filmovima, ali svakako nesto tome slicno. Moderna nauka se suocava sa nekoliko problema kada je u pitanju konstruisanje svetlosnih sablji kao sto su apsorpcija toplote koju magma odasilje iz sablje, ili ogranicavanje snopa svetlosti; ali neki koncept svakako postoji. Vise o tome imate ovde:
http://wiki.answers.com/Q/A_real_life_light_saber

Naravno postoji mnogo takvih primera sem tricave svetlosne sablje, ali ja kao SF fan nasao sam shodno da to postavim. Znam o dosta drugih primera ali pusticu da vi o tome pricate. Izvolite! :hvala:
 

Back
Top