Scenario iz noćne more: Šta ako internet nestane na jedan dan? VIDEO

acabg

Elita
Poruka
20.530
U vremenu kada se gotovo sve oslanja na internet, postavlja se pitanje - šta bismo radili da samo jedan dan ostanemo bez globalne mreže?

417578062655e53e8a3bd8154324709_wide.jpg


Na pitanje šta je to bez čega ne bi mogli da internet nestane, ispitanici u anketi imaju različite odgovore. Dok bi jednima nedostajala komunikacija sa dragim ljudima, drugima je neophodan zbog škole, a trećima zbog posla.

Sve na šta smo navikli u prethodnih 10 do 15 godina, bez interneta bi nestalo preko noći. Mnogima je prva asocijacija problem sa društvenim, mrežama ali u odnosu na globalne poteškoće koje bi se pojavile, to je sitnica.

"Došlo bi do pometnje u poslovnom svetu, mejlovi bi prestali da rade, komunikacija preko mejlova prosto niko ne bi funkcionisala, net šopovi bi prestali da rade čak i berza bi prestala da radi, što bi dovelo do globalne finansijske pometnje", kaže za Prvu TV Milivoj Đorđić, marketinški stručnjak.

"Došlo bi do problema u funkcionisanju države, u monetarnom sistemu, kao i do problema u funkcionisanju bezbednosnog sistema", dodaje on.

Bez interneta, mnogi od nas bi imali i poteškoće sa kretanjem po gradu. Nazive ulica često ne znamo, ali ih prepoznajemo po znamenitostima, poznatim kafićima ili prepoznatljivim ustanovama. Problem bi usledio i sa elektroenergetskim sistemom, distribucijom struje i gasovodima.

"Mi danas imamo globalnu mrežu, odnosno 'Internet of things'. To su, zapravo, mali i veliki uređaji koji su svi povezani na internet i koji gotovo ne mogu da funkcionišu bez interneta, tako da bi došlo do problema na nivou sirovina - kada iskopavamo rude, naftu i sve to, koristimo manje-više internet", ističe Đorđić.

Kada bi globalna "mreža svih mreža" prestala da postoji, morali bismo sve ispočetka, kažu stručnjaci.

https://www.b92.net/tehnopolis/vest...o-internet-nestane-na-jedan-dan-video-2438147
 
Nekoliko puta godisnje ostanem po par dana bez konekcije na inteMet i mogu reci da se da preziveti. Odem u hajking u zonu gde nema baznih stanica, sator, primus na gas, nikakva konekcija sa civilizacijom sem ako ne naletim na ljude koji rade isto sto i ja...

Ali zivot u civilizaciji bi danas bio nemoguc bez interMeta, pocevsi od snabdevanja strujom, vodom, hranom, saobracaja, bankarskih i drugih usluga, zdravstva, obrazovanja, poslova koji obavljamo... zapravo celokupna danasnja civilizacija je na interMetu. Bez interMeta bi nastupilo neko apokalipticno vreme dok se civilizacija ne bi ustrojila na nekim drugim osnovama, nesto slicno kao u seriji The last of Us.

A zivot bez interMeta je moguc i postoji negde. Ne verujete mi? Sad cu da potrazim link i da vam postiram...
 

Back
Top