Saznali su da im deca ostaju bez vida i doneli odluku života

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.792
Nisu želeli da dopuste da ih tuga i bol obuzmu nakon što su saznali da troje njihove dece boluje od retkog genetskog poremećaja. Radi se o retinitis pigmentosi, stanju koje uzrokuje progresivni gubitak vida koji zna završiti i potpunim slepilom.

Odlučili su da sa decom odu na put oko sveta kako bi stvorili što više lepih, vizuelnih uspomena.

- Nadamo se da će te vizualne uspomene zauvek ostati urezane u njihove umove, jer bi jednog dana mogli potpuno da izgube vid - napisali su roditelji, pošto celo svoje iskustvo dele na društvenim mrežama.

Lekari su testirali svu decu. Nalazi su bili pozitivni kod Mije (12), Kolina (7) i Laurenta (5) dok su se kod 9-godišnjeg rezultati Lea pokazali negativnim.

Retinitis pigmentosa - simptomi

- Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup genetskih poremećaja koji utiču na sposobnost mrežnice da reaguje na svetlost. Retinitis pigmentosa uzrokuje postepeni gubitak vida. Simptomi počinju sa smanjenim noćnim vidom, a kasnije dolazi i do gubitka perifernog vida - stvarajući posledicu 'tunelskog vida'. Neki ljudi takođe mogu da imaju poteškoće pri raspoznavanju boja. Stopa promene vida varira u zavisnosti od genetičke predispozicije poremećaja, pojasnili su stručnjaci Portala za zdravlje očiju i vida optometrija.net.
link
Clip.jpg
 

Top