Savršen dan za -- gulaš!

adelaidea

Domaćin
Poruka
3.263
Ili za pasulj sa slaninom.

Ali mi smo se odlučile za Njegovo Vojvodstvo gulaš (malo doteran na naš način).

Kišni početak jeseni (iako još ne kalendarske) inspiriše na tanjir vrele čorbe, a posebno nakon 3 meseca pakla tokom koga smo kao 🐐🐐 brstile neke salate sa leblebijama i rukolom.

Šta je vaš tanjur sreće po ovom kišnom danu?

P.S. Kako smo obrok već proždrnule, slika je stock ilustracija sa interneta:
goulash-4014661_1280.jpg

Recept:
700g junećeg vrata (ili plećke)
500g crnog luka
700g krompira
600g šargarepe
čen belog luka
so, biber, tucana ljuta paprika, ruzmarin

Priprema:
Iseckati luk, prodinstati, dodati krupne kocke mesa, sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko tri i po sata, uz povremeno dodavanje vode, začiniti, kad meso omekša, naliti vodu koliko želite da imate čorbe, dodati krupno isečenu šargarepu, kuvati još sat vremena pa dodati krupno sečen krompir. Još pola sata, dok krompir ne bude kuvan, onda dodati ljutu papriku i hladnu zapršku. Ostaviti na toploj ringli još 10 min pa servirati uz kupus salatu.

Recept:

Priprema:
sve zajedno dinstati na tihoj vatri oko tri i po sata,
Zar to nije predugo?
povremeno dodavanje vode, začiniti, kad meso omekša, naliti vodu koliko želite da imate čorbe, dodati krupno isečenu šargarepu, kuvati još sat vremena pa dodati krupno sečen krompir. Još pola sata, dok krompir ne bude kuvan, onda dodati ljutu papriku i hladnu zapršku. Ostaviti na toploj ringli još 10 min pa servirati uz kupus salatu.
Jos sat Jos pola sata. Pa kako to tako sporo

Brat mi je dao tip za gulaš - 10 minuta pred kraj, pre zaprške, sitno iseckati hamburšku slaninu i beli luk, tako se da napravi pasta od njih (malo slanine i malo belog luka, treba da bude bukv jedna kašičica te "paste") i to dodati gulašu. Kontam da je to nešto što bi muški cenili u svom loncu stew-a.

Recept:
700g junećeg vrata (ili plećke)
500g crnog luka
700g krompira
600g šargarepe
čen belog luka
so, biber, tucana ljuta paprika, ruzmarin
Danas sam se odlučio praviti, svi sastojci su spremni.

1800 gr. junetine od buta
350 gr. luka
250 gr. dvostrukog koncentrata rajčice
60 gr. pomidori secchi
40 gr. celera
2 žličice Pišta ljutog umaka
2 žličice slatke mljevene paprike
Ulje
Sol

Luk, pomidori secchi i celer idu u blender, s tim da luk pretvaram u pire, ovo drugo dvoje tek usitnim.

Ari, daj vidi nam omjer luka i mesa.

🤣

Ja sam se navikao na ćaćin gulaš, najbolji mi je na svijetu, inače ga ne volim.
Zovem ga danas i kažen da mi treba omjer luka na 1800 gr. junetine, kaže on da uzmem dva srednje velika. Stavim na vagu, ono oko 350 gr. Kažem mu tu za taj luk fetišizam, znam da je @kapetanmark jednom prilikom napisao da ide čak 1:1, ljudi na temi se složili. Kaže stari da je čuo istu stvar, probao je napraviti i tako, ali kaže da ta količina luka bude jednostavno previše živa. Pitao sam ga i za krumpir, isto kaže da nikada ne stavlja, ali da si uz gulaš kao prilog napravim pire. Inače stavlja krumpir u paprikaš, ali to gotovo da nikada ne kuha.

Tako da se pitam koliko se to uopće može nazvati gulaš, ali meni je njegova verzija definitivno najubojitija, zato i pravim za četiri dana.

Back