Savladavanje stranog jezika

• Začetnik teme Začetnik teme Eru
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Eru

Aktivan član
Poruka
1.097
Interesuje me da li je neko na forumu završio filološki fakultet i ako jeste, može li mi dati neki savet kako savladati strani jezik na "najbolji" način. Razumem da svako drugačije usvaja nove stvari. Neko uči kroz razgovor, neko kroz gramatiku striktno, itd.

Mene interesuje učenje japanskog jezika ali ne bih da krenem na "pogrešan" način i da onda izgubim volju jer ništa ne napredujem. Svaki savet je dobrodošao.

Po mom iskustvu, jezik se najefikasnije savladava kada si stalno okružen njime. Idealno je živeti neko vreme u zemlji gde se taj jezik govori (u tvom slučaju Japan), jer tada mozak nema "bekap" i prinuđen je da uči.

Ako to nije opcija, simulacija okruženja se može napraviti i od kuće:
- gledati japanske serije i emisije (u početku sa titlovima),
- telefon i računar prebaciti na japanski,
- čitati jednostavne tekstove, stripove ili dečje knjige,
- pisati na japannskim forumima,
- ići na evente gde dolaze njihovi ljudi,
- slušati jezik svakodnevno, čak i kad ne razumeš sve.

Gramatika i časovi imaju smisla kao alat, ali bez svakodnevnog kontakta sa jezikom napredak je spor. Ako jednom nedeljno ideš na čas, a ostatak vremena sve radiš na srpskom, učenje se razvlači godinama i lako ubije motivaciju.

Poenta nije "savršena metoda", već stalna izloženost jeziku, tada napredak dolazi prirodno.

Po mom iskustvu, jezik se najefikasnije savladava kada si stalno okružen njime. Idealno je živeti neko vreme u zemlji gde se taj jezik govori (u tvom slučaju Japan), jer tada mozak nema "bekap" i prinuđen je da uči.

Gramatika i časovi imaju smisla kao alat, ali bez svakodnevnog kontakta sa jezikom napredak je spor. Ako jednom nedeljno ideš na čas, a ostatak vremena sve radiš na srpskom, učenje se razvlači godinama i lako ubije motivaciju.

Poenta nije "savršena metoda", već stalna izloženost jeziku, tada napredak dolazi prirodno.
Hvala. Jako dobar savet. Definitivno će mi biti od pomoći.

Tačno
Samo mislim da za japanski treba i uraditi onu suvu osnovu
Sva 3 ili bar 2 pisma
Malo gramatike, leksike.... nije na odmet da imalo na šta da se "lepi" slušanje jezika

Tačno
Samo mislim da za japanski treba i uraditi onu suvu osnovu
Sva 3 ili bar 2 pisma
Malo gramatike, leksike.... nije na odmet da imalo na šta da se "lepi" slušanje jezika
Ranije sam znao hiraganu ali sam izgleda zurio i dobar deo zaboravio. Vise sam vizuelno pamtio da prepoznam znak kada vidim, a ne da znam da ga napisem. Moram to obnoviti. A onda nauciti katakanu. A tamo kasnije malo po malo kanji

Kad su u pitanju jezici, po mom iskustvu je ključ u sistemu ponavljanja. Možeš da budeš okružen jezikom koliko hoćeš (živim u Beču), ali ako aktivno ne ponavljaš reči i gramatiku, zaboravljaš brže nego što učiš.
Metoda koja meni radi je spaced repetition — algoritam ti pokaže reč baš kad si na ivici da je zaboraviš. Umesto da vežbaš sve svaki dan, fokusiraš se samo na ono što ti je teško. Posle par nedelja, reči koje si sto puta zaboravljala odjednom ostanu.
Za japanski posebno — hiragana i katakana su savršene za ovaj metod. Svaki znak je kartica, ponavljaš dok ne uđe u automatiku. Za kanji tek.
Ja učim nemački i koristim https://srs-deutsch.com — nije samo klasične kartice (flashcard), ima i vežbe za konjugaciju glagola, padeže (akuzativ, dativ, genitiv), red reči u rečenici i der/die/das pravila po nastavcima. Bukvalno sedam različitih vežbi koji ti napadaju različite slabe tačke. Plus ima nivo sistem, streak, leaderboard — zvuči glupo ali motiviše kad vidiš da nisi jedina koja vežba.
Aplikacija je besplatna, radi u pretraživaču, ima i srpski interfejs. Za japanski ne znam da li postoji nešto slično sa SRS algoritmom, ali princip je isti za bilo koji jezik — sistematsko ponavljanje > nasumično učenje.

Back