Savez za Srbiju: Režim u panici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
https://www.danas.rs/politika/jovan...bornika-produbice-politicku-krizu-u-beogradu/

Jovanović: Novi Zakon o glavnom gradu skrivan od odbornika, produbiće političku krizu u Beogradu

Šef odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da donošenje novog Zakona o glavnom gradu bez javne rasprave, bez znanja odbornika i po hitnoj proceduri, najbolje pokazuje prezir gradske vlasti prema demokratskim procedurama i svojim sugrađanima.

nikola-jovanovi%C4%87-narodna-stranka-678x381.jpg


Piše: Danas Online 22. maja 2019. 09.46

„Zašto je zamenik gradonačelnika Goran Vesić krio tekst zakona i lišio građane i njihove odbornike mogućnosti da ga učine boljim, možemo samo da naslutimo“, naveo je u pisanoj izjavi Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je dodao da Vesić nije hteo da javnost bude upoznata sa činjenicom da ovim predlogom zakona Beograđani gube mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u savetu mesnih zajednica.

„Motiv za sakrivanje teksta zakona od beogradskih odbornika može da bude i to što zakon predviđa da gradska uprava više ne odgovara izabranim predstavnicima građana, to jest Skupštini Beograda, već samo gradskom veću, u kojem Vesić sedi i komanduje“, istakao je Jovanović, a prenosi pres služba Narodne stranke.
Takođe, gradonačelnik i veće više nisu u obavezi da skupštini grada podnose izveštaje na šest meseci, dodao je Jovanović.

„Gradska vlast će ovaj predlog zakona predstaviti kao veliki korak ka decentralizaciji, što je obična laž“, naveo je Jovanović.
„Niko nije toliko urušio gradske opštine i centralizovao nadležnosti u gradu kao SNS i Goran Vesić od 2014. godine. Gradskim opštinama je oduzeta mogućnost da izdaju poslovni prostor, čime su im dramatično smanjeni prihodi. U ovom periodu su i Gradu Beogradu oduzimane nadležnosti, kao što su pravo da ima svoj javni servis i nadležnost u oblasti vodoprivrede“, dodao je Jovanović.

Jovanović je istakao da usvajanje novog zakona krišom i sa isključivo propagandnim motivima neće popraviti situaciju, već je samo pogoršati i produbiti političku krizu u Beogradu.
 
https://www.danas.rs/politika/savez-za-kim-cekaju-uslovi-kao-i-u-srbiji/

Sagovornici Danasa o osnivanju opozicione grupacije na Kosovu

Savez za KiM čekaju uslovi kao i u Srbiji

Blokada u medijima, pritisci i pretnje za one koji podržavaju drugačije stavove od onih koji dolaze iz Beograda, okolnosti su koje čekaju novoosnovani opozicioni Savez za Kosovo i Metohiju…


savez-za-srbiju-KOSOVO-678x381.jpg


Piše: Lidija Valtner 22. maja 2019. 14.00 Izmenjeno: 14.01

… a koje se mogu nazreti iz odnosa Srpske liste na severu Kosova prema organizatorima protestnih šetnji „Jedan od pet miliona“ i pripadnicima opozicione Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović i Srpskoj liberalnoj stranci.

– Na Kosovu i Metohiji nije problem ima li opozicija plan za rešavanje problema Kosova, nego nemogućnost da ga bilo gde građanima predstavi. Kada bi se na severu KiM otvorili mediji, nestale ucene, pritisci, pretnje i ubistva onih koji drugačije misle bilo bi nade da se čuje i opozicioni glas uz one koji dolaze iz Srpske liste odnosno SNS – kaže za Danas Goran Bogdanović, funkcioner SDS i bivši ministar za KiM, komentarišuću nastanak opozicionog Saveza za KiM, ogranka Saveza za Srbiju, i mogućnosti da stavovi te opozicione koalicije uopšte dopru do građana na severu Kosova.

Dominacija Srpske liste na severu, poput dominacije koju SNS ima u Srbiji, još jednom je pokazana na proteklim lokalnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na kojima osim kandidata te opcije nije bilo drugih srpskih predstavnika opozicije. U takvim okolnostima, u ponedeljak je održana osnivačka skupština Saveza za KiM.
Sa nje je poručeno da je srpskom narodu potrebno jedinstvo a ne podele i ponižavanja što Srpska lista radi, neophodnost da se izrazi drugačije mišljenje kao i razgovor onih koji ne misle isto. Rečeno je i da će se raditi na platformi o načinu vođenja razgovora o Kosovu. U ovom Savezu i dalje ne odstupaju od stava koji prija većini građana i Srbije i severa Kosova, da je Kosovo deo Srbije, a da se u traženju rešenja mora kretati u okvirima Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

Od predsedavajućeg Savezom Borka Stefanovića juče nismo dobili odgovor hoće li Savez za KiM učestvovati na budućim izborima na Kosovu.
Bogdanović navodi da bi uz oslobađanje medija deo javnosti s Kosova svakako podržao pojedine stranke iz Saveza ali i ostale opozicione partije.

– Ranije nije bila ovakva situacija. Sve parlamentarne stranke su imale odbore i svoje predstavnike na Kosovu. DS je svojevremeno imao i 20 odsto podrške na KiM, ništa manje od SPS na primer. SDS ima plan od četiri tačke za Kosovo koji je još aktuelan i ja o njemu govorim kad god mogu, ali su to zaista retke prilike – navodi Bogdanović.
Na pitanje da li je osnivanje Saveza za KiM samo marketinški potez s obzirom na okolnosti, politički analitičar Dušan Janjić kaže da je to bio logičan potez ljudi, koji ne misle kao oni iz Sprsle liste, da potraže način za svoje političko delovanje, koje je praktično onemogućeno nastankom SL i čišćenjem aktivne građanske inicijative i ubistvom Olivera Ivanovića.

Janjić navodi da treba videti hoće li savez učestvovati na kosovskim izborima i sarađivati sa strankom Nenada Rašića, Progresivnom demokratskom strankom, i sa Srpskom liberalnom strankom, koje su takođe opozicione. On dodaje da priča da će oni biti sluge Albancima ne pije vodu, ali ukazuje na slabost jer je centrala Saveza u Beogradu.
Za vikend SSP usvaja deklaraciju o Kosovu
Stranka slobode i pravde trebalo bi, prema našim saznanjima, da u subotu usvoji deklaraciju o Kosovu i Metohiji. Kako su nam rekli izvori bliski SSP, trenutni je plan da u subotu budu održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora na kojima će se o tom dokumentu razgovarati i koji će biti usvojen i predočen javnosti.
 
:mrgreen: Колико траје ова паника, режим се одлично држи!
Одлично? Не бих рекао. Режим ти се баш накривио. У самој СНС је завладала огромна завада и омраза, а има богами и панике - смене до јуче недодирљивог дахије Јутке, смене и хапшења дахија Симоновића и Божића уплашила је остале СНС дахије, а те смене су највидљивија последица побуне односно субверзивног рада опозиције против вас. Стање код вас је сада као пред раскол у СРС. А сигурно да је томе допринела и чињеница да се опозиција консолидовала и добро дрма твом Вучку кавез како шестомесечним протестима тако и бојкотом парламента; твој Вучко први пут није имао три чисте да распише ванредне изборе и да не набрајам.
 
Poslednja izmena:
Одлично? Не бих рекао. Режим ти се баш накривио. У самој СНС је завладала огромна завада и омраза, а има богами и панике - смене до јуче недодирљивог дахије Јутке, смене и хапшења дахија Симоновића и Божића уплашила је остале СНС дахије, а те смене су највидљивија последица побуне односно субверзивног рада опозиције против вас. Стање код вас је сада као пред раскол у СРС. А сигурно да је томе допринела и чињеница да се опозиција консолидовала и добро дрма твом Вучку кавез како шестомесечним протестима тако и бојкотом парламента; твој Вучко први пут није имао три чисте да распише ванредне изборе и да не набрајам.
Ko o čemu baba o pečenju :whistling:
 
https://www.danas.rs/politika/paunovic-frustrirane-grupe-krecu-u-ekstremizam/

Paunović: Frustrirane grupe kreću u ekstremizam

Paljenje automobila uglavnom je asocijacija na obračun kriminalnih grupa, međutim u poslednje vreme paljenje vozila se sve češće dovodi u vezu sa obračunima koji imaju političku konotaciju, od severa Kosova do Vojvodine, a koji uz optužbe o zloupotrebama novca građana postaju deo pretnji i pritisaka.


0302foto-FoNet-Ognjen-Stevanovic-678x381.jpg


Piše: L. Valtner 23. maja 2019. 12.00

Prema rečima naših sagovornika uzrok tome je želja SNS da po svaku cenu bude na vlasti u svim opštinama u Srbiji, ali i unutarstranačka borba naprednjaka. S obzirom na to da Srbija nema kontinuitet demokratskoj razvoja načini borbe su najsiroviji i najsuroviji.
Direktnu vezu paljenja kola i politike poslednji je povukao je Nikola Jelić, predsednik Skupštine opštine Nova Varoš, kojem je u noći između utorka i srede zapaljen automobil ispred porodične kuće (videti tekst pored).
Uzrok ružne slike sa lokala, pune incidenata, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, koji i sam dobija pretnje na društvenim mrežama, vidi u pritisku SNS da po svaku cenu i na svaki način uzme sve lokalne vlasti.
– Zatvara se svaka mogućnost da se kroz demokratski proces, izbore i institucije iskaže određena volja društvene grupe koju zastupa neka grupa na lokalu. Svako mora da pristane da bude deo SNS i da sluša komande SNS. To izaziva frustracije građana pa i unutar SNS, jer oni ne mogu kroz demokratski proces da donose odluke nego moraju da slučaju komentare odozgo. U takvoj situaciji pojavljuju se grupe koje neće da slušaju šefa i trpe diktaturu i kreće se u ekstremizam – navodi Paunović.

Sociolog Đokica Jovanović, za Danas kaže da se između ostalog radi o unutarpartijskim sukobima u vladajućoj garnituri.
– Postoji klijentelistička formacija u koju klijenti ulaze iz svojih interesa. A izgleda da formacija više ne može da namiri sva očekivanja i interese. Javna je tajna da se mora ući u partiju da bi se dobio posao. Da bi se namirile makar i minimalne aspiracije potreban je novac, a odakle više toliki novac. Nema više poreza, privrede, donacija iz sveta su sve tanje ili su pod stogom kontrolom. Radi se o nezadovoljstvo onih koji su već tu a nisu dobili ono što su očekivali – smatra Jovanović. Kao indikator on navodi to što su svi poslovi sklopljeni na ugovor od po nekoliko meseci, odnosno reč je o privremenim i povremenim poslovima, pošto treba stalno raspolagati sumom slobodnih poslova.
– To je jak ucenjivački kapacitet. Još jedan jak razlog nestabilnosti je rezervna armija rada. To su ljudi koji nisu u partiji a nadničari su i nemaju mogućnosti kao oni koji rade – dodaje Jovanović.
Prema njegovim rečima, to nije novina ni u Srbiji ni u svetu, jer je to partijska dinamika velikih i glomaznih partija.
– Uvek ima frakcija, a one na višim spratovima bore za pozicije. Bilo je toga i za vreme DS, ali ne tako brutalno kao sada. Negde je ta borba brutalan a negde manje brutalna, u zavisnosti o kakvoj se političkoj kulturi radi i na kom je zemlja stepenu političkog i kulturnog razvoja. Najsuroviji i najsiroviji metodi se koriste u Srbiji jer nemamo kontinuitet ni u čemu pa se stalno borimo sa političkim dečijim bolestima – zaključuje Đokica Jovanović. Kako dodaje, nema bezbolnog izlaza iz ove situacije.
Podsećanje
U januaru je u Vrnjačkoj Banji je zapaljen automobil „honda akord“ vlasništvo Vojislava Vujića, narodnog poslanika i odbornika u vrnjačkom parlamentu i predsednika Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije u Vrnjačkoj Banji. Takođe, u januaru Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke saopštio je da je razlupan auto poslanika Srbislava Filipovića, koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom u beogradskoj opštini Stari grad.
 
https://www.danas.rs/politika/szs-visoki-savet-sudstva-da-osudi-hajku-na-sudiju-majica/

SZS: Visoki savet sudstva da osudi hajku na sudiju Majića

Najnoviji napadi poslanika vladajuće većine na sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića predstavljaju nastavak linča svih onih koji se usude da drugačije misle, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

3aac563cd1e073330884e6271b664fa8946c9da5_origin-678x381.jpg


Piše: Danas Online23. maja 2019. 19.41 Izmenjeno: 24. maja 2019. 04.00

Kako se navodi, hajka koja se sprovodi već nekoliko dana kulminirala je tvrdnjom „da je sudija Majić deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića“.

Po ko zna koji put je, navodi SZS, zloupotrebljena Skupština Srbije.

„Po ko zna koji put vlast brutalnim lažima i uvredama pokušava da disciplinuje i kazni nosioce pravosudnih funkcija čiji se „greh“ sastoji u tome što su se usudili da profesionalno rade svoj posao i imaju svoje mišljenje“, ističe se u saopštenju.

Savez za Srbiju u saopštenju se upozorio da je napad na Majića napad na sudsku vlast, a time i na ustavni poredak u celini, jer je Ustavom zagarantovana nezavisnost i samostalnost sudija.

SZS zahteva od Visokog saveta sudstva hitnu osudu hajke na Majića i njegove kolege.
 
https://www.danas.rs/ekonomija/sloga-hoce-li-neko-biti-odgovoran-za-odlazak-firme-spilit-iz-vranja/

Sloga: Hoće li neko biti odgovoran za odlazak firme „Spilit“ iz Vranja?

Odlazak ruske firme „Spilit“ iz Vranja, čiji su vlasnici bukvalno pobegli i preko noći ostavili više od 300 radnika bez posla i u neizvesnosti ukazuje na veoma ozbiljan problem koji sledi srpskoj privredi zbog netransparentnosti i zloupotreba prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za subvencionisanje stranih firmi i kompanija, ocenio je Udruženi sindikat Srbije „Sloga“.

sloga-678x381.jpg



Piše: Danas Online 24. maja 2019. 10.48

„Sloga“ smatra da je očigledno da su poslovni motivi nekim stranim firmama za prisutnost na srpskom tržištu isključivo novčane subvencije države na osnovu koje naprave kratkoročni profit, a zatim pobegnu.

„Sve ovo nameće ozbiljno pitanje nečije odgovornosti u Privrednoj komori Srbije i lokalnim samoupravama koji su vršili poslovne procene tih takozvanih „stranih investitora“, koji su evidentno prisutni u Srbiji sve dok država daje subvencije. Ovo nije samo skandal, ovo je i kriminal, jer sve ukazuje na zloupotrebe i korupciju u dodeljivanju narodnog novca za šta neko mora da snosi odgovarnost“, navodi „Sloga“.

„Sloga“ ističe da je i ranije upozoravala da će privreda koja se oslanja na strane investicije na osnovu velikih subvencija za otvaranje novih radnih mesta biti pogubna po celokupnu ekonomiju, jer je, kako navode, pored jeftine radne snage i netransparentnog subvencionisanja podložna nestručnosti kadrova i korupciji.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top