Quantcast

Savez za Srbiju: Režim u panici

комшија

Legenda
Poruka
50.702
Đilas: Milorad Vučelić prekršio zakon odbijajući da objavi moj odgovor, sledi tužba!

1580200685200.png


Glavni i odgovorni urednik Večernjnih novosti Milorad Vučelić je grubo prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima odbijajući da objavi moj odgovor na netačne tvrdnje koje je 18. januara u autorskom tekstu objavljenom u tom dnevnom listu izneo magistar Siniša Mali.


Zbog toga ću podneti tužbu i zahtevati da sud naloži objavljivanje odgovora, isto onako kako sam to već uradio sa RTS-om i Nenadom LJ. Stefanovićem.

Odgovor na neistine Siniše Malog, koji Večernje novosti nisu objavile, sledi u nastavku:


U autorskom tekstu objavljenom u subotu 18. januara 2020. godine, gospodin Siniša Mali tvrdi da nisam ništa dobro uradio za građane kao gradonačelnik Beograda. Stotine dece rođene iz programa vantelesne oplodnje, puna plata trudnicama, pomoć za 100.000 penzionera od 20.000 dinara, izgrađena 45 obdaništa, 8 škola, 4 doma zdravlja, tri mosta, asfaltirano 999,4 km ulica, izgrađeni i rekonstruisani bulevari, jesu ono što je ostalo iza mene. Šta o tome misle građani, govore rezultati beogradskih izbora 2012. godine. Tada je lista koju sam vodio dobila ubedljivo najveću podršku građana.


Siniša Mali je izneo netačnu informaciju da je tokom vladavine SNS-a smanjen javni dug, pošto je prema zvaničnim podacima Uprave za javni dug pri Ministarstvu finansija, dug porastao sa 15,4 milijarde evra u julu 2012. godine na 24,5 milijardi, odnosno za više od 9 milijardi evra.


Netačna je tvrdnja o ostvarenim visokim stopama rasta, pošto je kumulativni privredni rast Srbije u prethodnih 5 godina bio 10%, dok je kumulativni privredni rast u zemljama Centralne i Istočne Evrope bio 20%, odnosno duplo veći. Dodatno, u najmanju ruku je sporna informacija o duplo manjoj stopi nezaposlenosti, pošto je početkom 2015. godine došlo do promene metodologije za obračun nezaposlenosti i stoga, prema zvaničnoj statistici, podaci više nisu uporedivi.


Siniša Mali je i u ovom tekstu nastavio da koristi netačan podatak o dugu grada Beograda od 1,2 milijarde evra. Na dan 31. 08. 2013. ukupan dug Beograda je bio tri puta manji, tačno 403 miliona evra, što je zvaničnim dopisom saopštila Uprava za javni dug Ministarstva finansija. Ovaj podatak je u više navrata javno potvrdio i Fiskalni savet, kao i bivši ministar finansija Dušan Vujović, na sednici skupštinskog odbora za finansije.


Netačan je podatak da su moje firme u vreme kad sam bio gradonačelnik prihodovale 619 miliona evra. Tačno je da sam bio suvlasnik najveće kompanije u oblasti media oglašavanja i televizijskih prava na teritoriji cele bivše Jugoslavije i nekoliko okolnih zemalja, tačno je da je u kompaniji radilo više stotina ljudi, da je prosečna plata bila 1.000 evra i da kompanija u Srbiji nije imala nijednog državnog klijenta. Tačno je i da sam sav porez plaćao u Srbiji i da je taj iznos više desetina miliona evra.


Netačna je i informacija da je Srbija bila pred bankrotom 2012. godine, što se lako može videti iz činjenice da je imala identičan kreditni rejting 2012. i 2018. godine. Osim toga, dug Srbije je 2012. bio 40%, odnosno devet milijardi evra manji nego danas. Koliko smo sada zaduženi, može se videti po tome što za kamate u ovoj godini plaćamo 111 milijardu dinara, što je skoro tri puta više nego 2011. godine, kada smo navodno bili pred bankrotom.


Potpuno je netačan podatak da se predloženi Program kako već u 2020. godini možemo živeti bolje, zasniva na smanjenju privremenih i povećanju trajnih rashoda uz smanjenje trajnih prihoda. Naime, plan predviđa smanjenje privremenih rashoda od 700 miliona evra odustajanjem od projekata poput nacionalnog stadiona (250 miliona evra), pruge Baja-Subotica-Segedin (120 miliona evra) ili nabavke IT opreme i video nadžora vrednog 120 miliona evra, ali i smanjenje trajnih rashoda od 1,3 milijarde evra. Planom je predviđeno povećanje trajnih prihoda od 400 miliona evra oporezivanjem kladionica i kazina, kao i povećanjem akciza na cigarete. Jednostavna računica pokazuje da, kada se uzmu svi elementi plana koji uključuju i smanjenje poreza i doprinosa, povećanje rashoda za plate lekara, profesora, vaspitačice, medicinskih sestara i tehničara, plan ima pozitivan efekat na budžet od čak 700 miliona evra.


Svakome je jasno da plus od 700 miliona evra znači suficit u budžetu, a ne deficiit od 4% BDP-a, kako tvrdi gospodin Mali. Samim tim je i besmislena teza da bi izmišljeni povećani deficit doveo do povećanja javnog duga. Do povećanja javnog duga, i to od 12 milijardi evra, dovešće plan koji je nedavno predstavio Aleksandar Vučić, a koji pominje i gospodin Mali najavljujući investicije od 14 milijardi evra u periodu od šest godina, od kojih se 12 milijardi finansira kreditima. Time bi javni dug porastao na čak 36 milijardi evra.


Predloženim planom se ne predviđa smanjenje ukupnih rashoda za kapitalne projekte, već ukidanje nepotrebnih projekata poput nacionalnog stadiona, kao i smanjenje troškova za realizaciju nekih pojedinačnih projekata, jer je nelogično da gradimo auto-puteve na deonicama na kojima je za stanovnike bolje da se grade brze saobraćajnice sa 4 trake, čime će se uštedeti milijarde evra za korisnije kapitalne projekte. Odlično je što Siniša Mali pominje značaj kapitalnih ulaganja, jer je u tom segmentu imao šansu da se pokaže kao gradonačelnik Beograda i da se uporedi sa rezultatima kada sam ja bio na toj funkciji. U periodu 2008-2013. godine, Beograd je u kapitalne projekte uložio 1,36 milijardi evra, odnosno 277 miliona godišnje, dok je u periodu 2014-2018. godine uloženo ukupno 290 miliona ili 72 miliona evra godišnje.


Netačno je da predloženo povećanje minimalne plate lekara na 1.000 evra, medicinskih sestara i tehničara sa VI stepenom stručne spreme na 600 evra, profesora u osnovnoj i srednjim školama kao i vaspitačica na 700 evra, ne može da se sprovede u roku od 6 meseci, pošto je za tu meru, isto kao i za ukidanje nepotrebnih rashoda, dovoljan samo rebalans budžeta.


Netačno je da je sprovođenje svih ostalih mera u roku od šest meseci utopija. Ne postoji nijedna prepreka jer novac postoji, da sva deca dobiju besplatne udžbenike i obrok u školi, da stariji od 70 godina koji nemaju prihode dobijaju socijalnu penziju od 12.000 dinara, da se nateraju banke da svoje poslovanje u Srbiji, samim tim sve takse, kamate i provizije izjednače sa onima koje plaćaju stanovnici Evropske unije… Nema prepreka da se na mesta direktora javnih preduzeća dovedu nepartijski profesionalni menadžeri za realne plate, niti postoji prepreka da se sva zemlja, rudna i rečna bogatstva koja su data strancima vrate u vlasništvo države. Nema prepreka da se rebalansom budžet za kulturu poveća duplo, da se formira holding državnih poljoprivrednih preduzeća, da se krene u organizaciju sistema sadišta i uredi otkup tako da se proizvođačima garantuju unapred i cena i otkup proizvoda. Sve to, kao i sve ostale ideje koje Program boljeg života nazvan “Srbija 2020” donosi, mogu se sprovesti u roku od šest meseci i mogu biti osnov za program četvorogodišnjeg ubrzanog razvoja Srbije.


Na kraju, ne želim da polemišem sa gospodinom Malim o ekonomskim potezima Vlade u periodu od 2008. do 2013, jer sam tada bio gradonačelnik, a ne ministar. Ono što mogu da kažem, jeste da se podaci o platama ne mogu porediti koristeći obračun u evrima, pošto troškovi života u Srbiji nisu u evrima već u dinarima, i zato je jedino ispravno koristiti realan rast zarada izražen u dinarima, kao i porediti troškove života u tim godinama sa sadašnjim koji su znatno veći. Polemisati o penzijama sa ljudima koji su garantovali da iste neće biti smanjivane, pa se to desilo, jeste besmisleno. Besmisleno je o plati od 900 evra pričati sa nekim ko je obećao da će još 2017. plata biti 500 evra.


Iskreno se nadam da ljudi u Srbiji neće morati da čekaju šest godina i da će uskoro imati priliku da se uvere da je moguće živeti bolje za samo šest meseci.


Dragan Đilas,
predsednik Stranke slobode i pravde
 

HEFESTOS 1

Elita
Poruka
16.245
Смешно ти што неће суд ништа урадити јер су код нас судови строго контролисани од демократски изабране власти?
Јок, судови овде ни не раде ништа, па никакво чудо, него - како је Комшија престао да смара са чаршавима од како је пукла тиква у омиљеном му савезу у кавезу... :hahaha:
 

3BEP

Domaćin
Poruka
4.352
Stotine dece rođene iz programa vantelesne oplodnje, puna plata trudnicama, pomoć za 100.000 penzionera od 20.000 dinara, izgrađena 45 obdaništa, 8 škola, 4 doma zdravlja, tri mosta, asfaltirano 999,4 km ulica, izgrađeni i rekonstruisani bulevari
E sad uporedite Djilasa sa ovim kao gradonačelnikom i vesića sa fontanama,rovovima,poplavama,jarbolima,gondolama i mostom u parku.Šta je bolje Beogradjani?:think:
 

Lionheart

Domaćin
Poruka
3.504
Јок, судови овде ни не раде ништа, па никакво чудо, него - како је Комшија престао да смара са чаршавима од како је пукла тиква у омиљеном му савезу у кавезу... :hahaha:
Мене чуди да већ није у некој владајућој, макар то био и Покрет социјалиста.
 

комшија

Legenda
Poruka
50.702
https://srbin.info/politika/bosko-a...ovore-istinu-vucic-i-nesa-da-podnesu-ostavke/

БОШКО: Ако депеше Викиликса говоре истину, Вучић и Неша да поднесу оставке
14:36 04.02.2020.

До сада је постојала основана сумња, а сада постоје и докази да су челници СНС након напуштања СРС обећали западним центрима моћи да ће признати независност КиМ уколико им странци помогну да дођу на власт у Србији. У емисији Утисак недеље јавно сам рекао да је Вучић да би дошао на власт потписао 7 тачака у Берлину које је Тадић одбио да потпише и да су главне: признање Косова као независне државе, укидање Републике Српске и да Србија неће ући у ЕУ, што нико није демантовао као и моја сазнања о Вучићевом покушају да се прода Телеком Србија страном инвестиционом фонду који је власник Н1, а да они заузврат блиским Вучићевима људима продају ову телевизију, што власници, конкретно Никос Статопулос, један од партнера у BC Partners, нису пристали.


:bravo:
 

комшија

Legenda
Poruka
50.702
https://www.danas.rs/drustvo/tepic-...e-o-pljacki-vojne-industrije-posebno-krusika/

Tepić predala tužilaštvu dokaze o pljački vojne industrije, posebno Krušika

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i poslanik u Skupštini Srbije Marinika Tepić predala je danas republičkom tužilaštvu sve informacije i dokumentaciju za koje smatra da su dokazi o pljački vojne industrije, posebno valjevskog Krušika, i da mogu pomoći u istrazi.Tepić predala tužilaštvu dokaze o pljački vojne industrije, posebno Krušika 1


Piše: FoNet 04. februara 2020.

Tepić je novinarima rekla da je u pljačku namenske industrije umešan najviši državni i vrh Srpske napredne stranke – Aleksandar Vučić preko trgovca oružjem Slobodana Tešića i Nebojša Stefanović preko svog oca Branka i firme GIM. Ona je konstatovala da je, posle prvih informacija o pljački u Krušiku koje je dao uzbunjivač Aleksandar Obradović, ispalo da se „terala lisica, a isterao vuk“, jer se „otvorio ceo koruptivni lanac pljačke naše vojne industrije“.
Prema rečima Tepić, republički tužilac Zagorka Dolovac izgleda ne gleda televiziju N1, niti čita listove Vreme, NIN i Danas, pa nije upoznata sa time, i zato je odlučila da joj preda sve dokumente koje je prikupila. Ona je precizirala da su, pored tekstova i fotografija iz medija, tu i podaci i izveštaji Državne revizorske institucije o državnim fabrikama namenske industrije, kao i dokumenti Narodne banke Srbije.

Tepić predala tužilaštvu dokaze o pljački vojne industrije, posebno Krušika 2


Ti dokumenti, istakla je Tepić u popratnom pismu Dolovac, pomoći će tužilaštvu u „poželjnom istražnom postupku“, a na osnovu ozbiljnih indicija da je počinjeno niz teških krivičnih dela.
Tepić je obelodanila i informaciju iz pančevačke Utve, da se sindikat te vojne fabrke pobunio jer im po prvi put u poslednjih nekoliko godina kasni plata, a vlasnik Jugoimport SDPR je prikazao dobit za prošlu godinu od 2,5 milijarde dinara, pa se sumnja da je taj izveštaj „friziran“.
Na pitanje o izjavi premijerke Ane Brnabić da namenska industrija ne treba da se dira, Tepić je konstatovala da se apsolutno slaže sa tim, ali da te fabrike dira upravo sadašnja vlast. Vlast je, kako se izrazila Tepić, pucala u kolena namenskoj industriji i nanla joj štetu.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.383
„Блиски сусрет“ Шешеља и Наташе Кандић усред Београда
05.02.2020

У згради Општине Стари град пред почетак промоције књиге Војислава Шешеља „У Сребреници није било геноцида“ дошло је до инцидента, када су активисти Фонда за хуманитарно право хтели да поделе свој „Досије: Злочини над Хрватима у Војводини“, а Шешељ затражио од обезбеђења да их уклони из зграде.
Међу њима је била и бивша директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић, коју је обезбеђење такође удаљило из хола зграде Општине Стари град.

Фонд за хуманитарно право поставио је на свој налог на Твитеру видео-снимак на којем се види долазак Шешеља у зграду Општине Стари град и чује како тражи од обезбеђења да их удаљи.
Сама промоција почела је нешто после 18 часова, а о новом тротомном издању Шешељеве књиге „У Сребреници није било геноцида“ говоре, између осталих, професор Ненад Кецмановић и Никола Жутић.
Публици ће се обратити, према најави, и аутор Војислав Шешељ.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Иначе, Бастаћ - председник општине Стари град ОМОГУЋИО ЈЕ
ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА !!!
 

alfalogo

Veoma poznat
Poruka
14.483
,.. uvođenje specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, donošenje zakona o poreklu imovine…


Banke ćemo naterati da procedure, takse, kamate i provizije izjednače sa onima u EU“, naveo je Đilas.


Odakle pare?

Objašnjavajući odakle pare za sve pobrojano, lider SSP je kazao da pare u budžetu već postoje, ali se bacaju – čak dve milijarde evra rasipa se na bespotrebne troškove.


„Oko 700 miliona evra baca se na besmislene projekte poput stadiona, pruge Segedin-Subotica-Baja… Čak 762 miliona evra su dodatni troškovi administracije u odnosu na 2012. godinu, imamo 350 miliona evra neobjašnjivih troškova poput 100 miliona za prateće troškove zaduživanja, 120 miliona za novčane kazne i penale… A 200 miliona evra daje se na nepotrebne subvencije, između ostalog Er Srbiji, RTS-u…“, naveo je Đilas.


On je naveo i da će se dodatni prihod obezbediti „oporezivanjem kazina i kladionica, što će doneti dodatnih 25 miliona evra godišnje“, kao i povećanjem akciza na cigarete za 50%, što će obezbediti još 375 miliona evra.


Kako je istakao, ovaj plan ne donosi samo veće plate ljudima, već vraća dostojanstvo i ponos. Iz takve zemlje ljudi neće bežati, u suprotnom – za 30 godina biće nas manje od 3 miliona i mi ćemo kao narod početi da se gasimo, upozorio je Đilas.


U ovaj plan verujem i za njega garantujem. Zašto bi meni neko verovao? Zato što sam se u životu bavio i nekim drugim stvarima a ne samo politikom. Zato što sam napravio firmu koja je bila najveća u ovom delu Evrope. Zato što je moj tim u Bepgradu za 5 godina napravio 45 obdaništa a sadašnja vlast nije nijedno, napravio je 4 doma zdravlja a ovi nijedno. Zato što je napravio 3 mosta, zato što je bilo para za 100.000 penzionera, zato što je bilo para da se isplati celo trudničko, da svaka porodilja dobije paket u vrednosti od nekoliko stotina evra ali i finansijsku pomoć. Sve to smo napravili. I tim rezultatima garantujem da i ovo možemo da napravimo”, poručio je Đilas.


Integralni snimak predstavljanja plana “Srbija 2020” pogledajte u prilogu:

Prezentaciju plana “Srbija 2020” možete pogledati i ovde:
Nije valjda da je rešio sam sebe da stavi u zatvor :kafa:
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.