Savez za Srbiju: Blizu je dan kada će režim početi da se ruši

Mračak@

Elita
Poruka
24.612
Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je, povodom poslednjih imenovanja u vojsci, da je predsednik Srbije konačno počeo da radi svoj posao, jer ima ustavne nadležnosti za imenovanja, ali da je to uradio na skandalozan način, cirkuski i nalik rijaliti programima, prvenstveno kako bi skrenuo pažnju sa činjenice da kosovske bezbednosne snage prerastaju u kosovsku vojsku.

https://www.danas.rs/politika/savez-za-srbiju-blizu-dan-kada-ce-rezim-poceti-da-se-rusi/

Al dobro bar je počeo da čita nešto drugo a ne samo dezinformer..:per:

- - - - - - - - - -

Lideri Saveza za Srbiju istakli su u razgovoru sa građanima Požarevca da nijedna vlast u istoriji Srbije nije, poput naprednjačke, rasprodavala u bescenje rudna bogatstva, vodu i zemljište i da nije daleko dan kada će režim početi da se ruši, a srušiće se brže nego vlast 2000. godine.
0Piše: Danas Online16. septembra 2018. 12.23
Kako se navodi u saopštenju Saveza za Srbiju, jedan od osnivača Saveza Dragan Đilas rekao je da su prodaje rudnika u Boru i beogradskog PKB-a, koji su prodati po višestruko manjoj ceni od realne, kombinacija neznanja i ličnog interesa.

„Mogu oni da pričaju o svakom o nas da smo lopovi i izdajnici, tajkuni, mogu da pričaju šta god hoće, ali ovo je suština i stvarna slika Srbije“, rekao je Đilas, i dodao da ma koliko vlast kontrolisala medije i kupovala glasove, sve što je neprirodno i neiskreno na kraju propadne.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da „život u Srbiji nije normalan, jer vlast nije normalna“.

„Funkcionisanje države, medija, parlament, način na koji funkcionišu privreda i poljoprivreda – to nije normalno i to moramo da promenimo. Zato smo se i okupili u Savez za Srbiju, da vratimo normalnost“, rekao je Obradović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da nije tačna ocena stvarnog gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da su građani glasali da se novogodišnja rasveta postavlja na plus 30 stepeni, jer su birači glasali za Aleksandra Vučića, koji je „predsednik svih opština u Srbiji“.

„Hoćemo da promenimo vlast i uvedemo demokratiju i politički sistem u kojem će ljudi znati za koga i zašto glasaju. Živimo u autokratiji u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu, a svi koji drugačije misle nazivaju se neprijateljima“, rekao je Lutovac.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš rekao je, povodom poslednjih imenovanja u vojsci, da je predsednik Srbije konačno počeo da radi svoj posao, jer ima ustavne nadležnosti za imenovanja, ali da je to uradio na skandalozan način, cirkuski i nalik rijaliti programima, prvenstveno kako bi skrenuo pažnju sa činjenice da kosovske bezbednosne snage prerastaju u kosovsku vojsku.

„Od devet nepopunjenih ključnih mesta u vojsci, popunjena su četiri, a Vučić je to saopštio na dramatičan način, kao da brani Šabac. Mogao je da ta mesta popuni i ranije, umesto što je ih je dve godine držao upražnjenim i tako urušavao sistem“, rekao je Ponoš.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović podsetio je da su u petak poginula dvojica radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ i jedan na gradilištu u Lučanima, dok je od početka godine u Srbiji poginulo ukupno 27 građevinskih radnika, što je Vučić i naprednjački režim hoće da sakriju od građana.

„Dokle god neko ne bude krivično odgovarao zato što je napravio propust, događaće se takve pogibije. Moramo uspostaviti sistem odgovornosti“, rekao je Veselinović. Zamenica predsednika Levice Srbije Ferida Čustović rekla je da u Srbiji više ljudi umire nego što se rađa dece, a i deca koja odrastu odlaze, jer ne vide perspektivu za normalan život.

„Okupili smo se u Savez za Srbiju da to zaustavimo i da očistimo Srbiju od kriminala, korupcije i rasprodaje nacionalnih resursa“, rekla je Ferida Čustović.

Bože, koja komedija.

Zdravko Ponoš je stradao zbog ovoga; prvo, jer je juna 2008. godine otvoreno napao NATO kada je Savet ministara odlučio da KFOR počne sa izgradnjom bezbednosnih struktura Republike Kosovo: Ponoš: NATO greši (Večernje novosti). Posle eksalacije spora sa brojnim NATO članicama oko Kosova, a koji su se sve više i više zaoštravalo nakon što su kosovski Albanci proglasili nezavisost u februaru 2008. godine, uz očiglednu podršku Amerikanaca, Ponoš je bio sve glasniji i glasniji. Vrhunac toga bio je Ponoševo izjašnjavanje u novembru 2008. godine da treba preispitati kumanovski sporazum, nakon što je prethodno avgusta iste godine obustavio saradnju sa KFOR.

To se pretvorilo u opšti spor sa tadašnjim ministrom odbrane, Draganom Šutanovcem, koji je važio za jednog od glavnih ljudi koji žele Srbiju da uvuku u NATO pakt. Svi se sećaju koliko je Ponoš opleo o Šutanovcu tada, po pitanju odnosa prema vojsci, sprovođenju njene reforme, itd...zbog čega je on bio i smenjen: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/35174/sukob-ponos---sutanovac.html

E sada, ljudi zameraju to što je rukovodio određenim vežbama zajedničke saradnje sa NATO paktom, uključiv i vojne vežbe, dok je bio na čelu generalštaba tokom druge polovine 2006. i 2007. godine, tj. bio načelnik u vreme kada je Srbija bila primljena u Partnerstvo za mir, tj. bilo otvoreno predstavništvo NATO pakta pri ministarstvu odbrane. Pa da li ste vi, ljudi, pri zdravoj svesti? Šta sada ako se recimo sazna da je Ljubiša Diković bio penzionisan zbog toga što se nije slagao sa sporazumom koji je Srbija sklopila sa NATO paktom 2016. godine, u vreme vlasti Vučića i Nikolića, kojom je nikada bliže bila intenzivirana ta saradnja...i sada ako Diković recimo odluči da se bavi politikom ili da neke izjave protiv Vučića biće UJBMTI NATO DIKOVIĆ ĐUBRE NAMAZANO?

P. S. Samo da podsetim sve da su tadašnji (iz vremena intenziviranja saradnje i podnošenja za PZM) ministri spoljnih poslova i odbrane (obojica) Srbije danas u vlasti uz Vučića.

Vuk-Draskovic-SPO-Foto-Marko-Todorovic-08.jpg

388097_zoran-stankovic_ls.jpg

Srpski pokret obnove sa istim ovim gospodinom na čelu jedan je od najčvršćih konstituenata Vučićeve koalicije, a Stanković je šef Koordinacionog tima Vlade Republike Srbije za južni sektor.

Evo kako je, iz vremena smene, tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac (inače, jedan od političkih protivnika Saveza za Srbiju) pričao Amerikancima o Ponošu (poverljivo, 5. februar 2010. godine):

Ponos.PNG

Možemo o Zdravku Ponošu svašta reći. Možemo kazati da reforma vojske Srbije u vreme njegove komande nije bila sprovedena dobro (o čemu je i sam govorio i zbog čega je napao tadašnjeg ministra odbrane), kao i da je kao vojnik u izvesnoj meri i nečasno postupio jer je izašao u medije i izneo kritike na račun vlasti iako je vojno lice (bilo bi poštenije da je zatražio smenu sa položaja i onda progovorio u javnosti posle). Evo, meni smeta što je Ponoš više političar nego vojnik po svemu sudeći. Ali NATO Ponoš? Pa tu se radi o onoj istoj krajnje degutantnoj Vučićevoj mašineriji propagande u kojem se na svakog neistomišljenika baca zrnevlje u nameri da se sprovede uspešna negativna kampanja...

Inače, ovako se tada moglo iz naprednjačkog smera čuti:

Tomislav Nikolić:
Malo bih ja spustio nos, saslušao dobre savete, pozvao ne samo (bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka) Ponoša da se aktivira nego i druge generale koji su ratovali.

Poslednja izmena:
Poslednji Ponošev intervju pred smenu:

Политика одбране земље не постоји

general-zdravko-ponoss-foto.jpg

Да ли је ваша одлука да нека битна питања српске одбране покренете управо у овом часу производ спонтаног незадовољства, или је она сазревала дуже?

Ја сам то морао да урадим кад сам видео да реформа стоји, да немамо никакав план. Ако се нешто и кретало, то је био производ инерције. Нисам желео да таква врста штете буде приписана војничкој немоћи, и више пута сам указивао и на застоје и назадовања.

Коме сте указивали?

Министру одбране на његовом колегијуму. Али сам брзо разумео да тај колегијум није место где се решавају проблеми, него амбијент за размену комплимената. А од тога је било мало користи. Покушао сам чак и да опрезним симболима укажем на проблеме, најпре у војним, а затим и у другим гласилима. Писао сам један текст за „Војно дело”, али све је то било узалуд.

Како сте разумели своју мисију?

Мислим да сам имао јасну визију, и желео сам да је поделим с онима с којима бисмо имали заједничку моћ да је остваримо, да се извучемо из губитничког менталитета и вратимо победничком, који је српском војнику својствен, да престанемо да „кукамо” и жалимо се, да не правимо од себе вечне жртве, него да решавамо проблеме.

Јесте ли решили неки од њих?

Знао сам од почетка да систем у коме сам се нашао не прави него троши паре и да мора да их потроши паметно. У тој сфери су моје највеће замерке Министарству, што због лошег пословања 2008, када смо имали паре, сада већ трошимо паре из 2009. које немамо. Због лоше политике одбране и екстензивног разумевања односа према буџету, за оперативни живот војске у 2009. остаће нам само пет одсто средстава. А то значи да наш артиљерац неће бити у могућности да испали свој пројектил. Финансијска одрживост система је крајње спорна. Имали смо 867 милиона евра, нисмо их потрошили и за ту верзију екстремно лошег разумевања финансирања система одговорно је Министарство. Само на олаком игнорисању курсних разлика изгубили смо 400 милиона динара.

Каква је у томе улога политике одбране?

Политика одбране овде функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Ми се довијамо у околностима кад у држави нема стратегију националне безбедности, па у складу с тим ни стратегије одбране.

Па, на основу чега онда радите?

За време мандата министра Зорана Станковића постојао је план заједничке реорганизације. А сада немамо ни то.

Због чега немате?

Због некомпетенције, неодговорности, неспособности, ароганције...

Изгледа да је ваша пројекција професионалне војске до 2010. коначно неостварива?

Са оволико пара не можемо да направимо професионалце. Уместо да запослимо војнике по уговору, Министарство одбране одлучује да у свој састав уведе још 1.000 људи из војнодоходовних установа. Тако да се бројно стање мења на штету оперативног дела система. Војска данас има 19.500 плаћених људи у свом саставу, а Министарство 10.000.

Министар се често појављује у јавности. Дели кључеве од станова, говори о знатном повећању плата...?

Да, то је добро. То су ствари које би морале да се подразумевају, али то није суштина. Ми нисмо овде само да бисмо имали станове и плате, и то не можемо рачунати у успех. Ми меримо успех кроз повећање оперативних могућности наших јединица. Ми нисмо социјална установа, наша срећа се не може састојати у томе што ће нам неко уделити стан.

Српску јавност јако интересује шта је урађено на повећању борбене готовости?

Министарство одбране није учинило готово ништа. Јавност добија информације колико је авиона ремонтовано, а не зна колико није. У ремонтним заводима имамо више ваздухоплова него на свим стајанкама.

Како онда тумачите свој сукоб са министром?

Није ово сукоб две личности, него судар концепција о томе где ће Србија, као безбедна земља, бити 2015, 2020. Грађани Србије морају знати како се паре у ту сврху троше, а то данас нико не зна осим оних који троше. Ово је сукоб концепције ГШ која постоји и недостатка било какве концепције Министарства одбране.

Какав је ваш однос према цивилној власти?

Ми не желимо да ометамо власт, али смо сигурни да та власт мора да омогући струци да ради.

Да ли су тачне верзије о милитаризацији Министарства одбране?

Ја не знам да ли је то милитаризација, али Генералштаб има 192 пуковничка места, а МО 476. Војска има 28 генералских места, а МО 15.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Još čoveka optužuju za lošu reformu u vojsci (koji se upravo i pubunio), proglašavan za nekakvog NATO generala (zbog prve stvari stekao je neprijatelje u zemlji, a zbog druge na zapadu)...kako smo krenuli, posebno sa ovim provlačenjem istorijskih ličnosti za uperivanje krivica, verovatno će kralj Aleksandar i Pašić biti krivi za aprilski rat 1941. godine...

Poslednja izmena:
Вучићев НАТО бот Јелена Милић: Стаматовић је опасан, он је човек Кремља

19.09.2018.

Стаматовићу није место у демократској опозицији, не крије везе са Путиновом администрацијом”, рекла је Јелена Милић за телевизију Н1.

Председница Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић изјавила је у Дану уживо ТВ Н1 да би тек после постизања свеобухватног решења косовског питања, требало вршити измене Устава, а након тога и усвојити нову Стратегије националне безбедности и нову Стратегије одбране.

nato-kul-JELENA-MILIC-700x471.jpg

Нацрт Стратегије националне безбедности и нацрт нове Стратегије одбране би током јесени требало да уђу у скупштинску процедуру.

Контекст у коме се усвајају стратегије и усклађеност са постојећим законима, анализирао је ЦАЕС у извештају под називом “Косово пре свега”. Јелена Милић је објаснила да се у нацртима обе стратегије Косово и даље наводи као безбедносни изазов, а негде чак и као претња.
Нацрти, према њеној оцени, није усклађен са оним што је званична политика, јер уколико се са Приштином води дијалог у Бриселу, онда Косово више не може бити претња.
Истиче и да су оба нацрта толико условљена преговорима о Косову, да сама та условљанеост показује да би прво требало решити питање Косова, па онда ускладити Устав са том новом реалношћу, након чега би уследило усвајање Стретегије спољне политике као кровног документа, па тек онда Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране.
Милић подсећа да је јавна расправа о нацртима обе стратегије бил јако кратка, те да се нада да ће поменути документи бити побољшани у скупштинској расправи.
Указала је јавну рапстава кратка, у том периоду није било могуће темељно анализирати, надамо се променама у Скупштини. Ако је јр била током пролећа, а пар дана после тога утврђивање дејства бомбардовања.
Додаје и да за разлику од других колега из невладиног сектора, ЦЕАС не види нешто алармантно у наговештајима јачање позиције Председника Републике у будућем законском оквиру и да им више нпр. смета што се правосуђе не наводи као инструмент демократске контроле система безбедности.
Милић је подсетила и да ЦЕАС већ неколико година уочава и претње из саме Србије које се тичу “шуровања” са структурама из Русије, и да се видело “како то иде са покушајем пуча у Црној Гори”.
Као пример наводи војни камп за децу у Чајетини где су, како тврди, били присутни и припадници руског специјалног одреда “Вагнер” – организације за коју се наводи да су у име Москве убијали истраживачке новинаре у Африци и да има борце у источној Украјини.
“Стаматовићу није место у демократској опозицији, не крије везе са Путиновом администрацијом”, навела је Јелена Милић, додајући и да је легитимно да опозиција буде евроскептична, али да није добро што “шурује са прокремљским структурама” које, према њеној оцени, некада раде незакиното и контрапродуктувно.
Председница ЦАЕС поздравила је и недавне промене у врху Војске Србије, оцењујући да је то изузетна порука западним партнерима.

Back