Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene je na to navelo i što su u prethodnom pitanju tražili da objasnimo šta znači kad dajemo mišljenje sa rezervom. Ma nadam se da ćemo bar ovaj proći, a za drugi što se mene tiče verovatno u junu ponovo. Pa ako neko ima neke primere testova za 2.8. puno bi mi značilo, ja ti mogu poslati neke što imam sa prethodnih ispita za ovlašćenog računovođu. Bar da vide kako izgledaju.

Mene je na to navelo i što su u prethodnom pitanju tražili da objasnimo šta znači kad dajemo mišljenje sa rezervom. Ma nadam se da ćemo bar ovaj proći, a za drugi što se mene tiče verovatno u junu ponovo. Pa ako neko ima neke primere testova za 2.8. puno bi mi značilo, ja ti mogu poslati neke što imam sa prethodnih ispita za ovlašćenog računovođu. Bar da vide kako izgledaju.

nesto iz 2.8 sam postavio na www.*************/srrs , pa odatle skini. a taj zadatak ako mozes iskeniraj,pa mi pusti na mail zes@email.co.yu. hvala

Drage kolege,
bila bih vam zahvalna oko saveta u vezi sa literaturom za pripremu ispita za ovl.racunovodju. Da li je literatura sa spiska na sajtu saveza dovoljna u smislu da je njome obuhvacena kompletna tematika za polaganje pobrojanih ispita? Cene su, vidim, jezive :-(
Kako ste se vi snalazili sa literaturom?
Nadam se da cete biti raspolozeni za po koji savet.

Hvala unapred

Meni su priznali 2.1 i 2.3 tako da za te ispite ne znam da li je dovoljna literatura.
Za Informacione sisteme i za Korporativno i poslovno pravo dovoljne su samo preporucene
knjige, ali i to mozete da pozajmite od nekog i iskopirate da bude jeftinije.
Poreski sistem i Reviziju i internu kontrolu sam polagala sada u decembru, tako
da to ne mogu da kazem da li dovoljno ono iz cega sam ja ucila, dok ne saznam rezultate. Za ostala tri ispita 2.2 , 2.7 i 2.8 ne znam da li je dovoljno. I mene to interesuje.
Inace, ni jednu knjigu nisam kupila, vec sam sve do sada pozajmljivala. Kolege koje
sam upoznala su sasvim korektni i uvek su spremni da pomognu i pozajme knjige.

Koleginice bb pn kakv je bio ispit poreski sistem , ja jedino njega jos nisam polagao.polozio sam 2.1,2.2,2.3,2.4 i 2.5 cekam rezultate iz 2.7 , 2.8 i 2.9 za finansijski menadzment treba provezbati sve zadatke sto sam dao kolegi ZESu i sto je postavio na sajt jer ne ponavlja uvek iste zadatke a i prvi zadatak je uslovni. za finnansijsko izvestavanje treba nauciti da se napravi konsolidacija kapitala i potrazivanja racija likvidnosti i solventnosti , da se izracuna zarada po akciji obicno su ti zadaci , za reviziju je takodje kolega zes postavio neka teorijska pitanja koja su mi dosta koristila , sto se tice ispita 2.2 dao sam kolegi zes pitanja i odgovore i zadatke koje sam dobio na predavanjima i meni je bilo dosta slicno ako ne i isto tako da slobodno se fokusiraj za 2.2 i fin menadzment na ono sto ima na sajtu sasvim je dovoljno. pozdrav

Test iz Poreza nije bio tako tezak, ali je bio (po mom misljenju) obiman.
Dotakli su skoro sve oblasti iz poreza na dohodak gradjana, poreza na dobit preduzeca,
PDV-a... Trebalo je dosta racunati. Teorijskih pitanja nije bilo mnogo i
nisu bila tako teska.
Poslacu kolegi ZES-u da postavi na sajt ako moze, ili ostavite vasu e-mail
adresu da Vam posaljem testove i neke beleske sa predavanja.
Ja sam skinula sa sajta sve ono sto je ZES postavio za 2.2 , 2.7 , i 2.8.
Hvala mu za sve sto je uradio za svoje sapatnike.
Ako neko ima testove, zadatke ili beleske sa predavanja za ova tri predmeta
moze da mi posalje na bozicab@sezampro.rs

:ztorba:http://forum.krstarica.com/images/smilies/Vala_29.gif

Bila su 15 pitanja (po 2 poena) "na zaokruzivanje" odnosno izbor odgovora, 10 pitanja (po 3 poena) tipa definicije, odnosno kratkog odgovora (sta je revizija fin.izv., sta je cilj revizije, sta je materijalna greska, koje vrste revizorskih misljenja postoje, sta je misljenje sa rezervom, sta utice na nezavisnost revizora, delovi revizorskog izvestaja...) u principu ono najosnovnije, zatim zadatak u kome su navedene 5 napomene iz fin.izvestaja koje treba komentarisati (15 poena), napisati prvi pasus revizorskog izvestaja (10 poena), napisati revizorski izvestaj (15 poena). Mene je malo zbunilo to sto su trazili da se prvo napise prvi pasus revizorskog izvestaja, a zatim revizorski izvestaj.
Cekam rezultat... z:shock:

iz ispita 2.8 bilo je teorija 30 poena zadatk da se napravi kratkorocna finasijska ravnoteza,izracuna ju racija likvidnosti i solventnost preduzeca do je bio prvi zadatak.Drugi zadatak da se izracuna linearna amortizacija , odredi ponderisani porsecni broj akcija , izracuna zarada po akciji i treci zadatak da se pripreme papiri za konsolidaciju kapitala , konsolidaciju potrazivanja,zatim kad treba da se napise koja preduzeca ulaze u konsolidaciju tj ono preko 50 posto mrs 27 itd itd. Ako sam neki zadatak preskocio neka neko doda :)))) BB Pn moj mail je vladozlok@gmail.com pa ako nije porblem posaljite mi to sto imate iz poreza pozdrav

A koleginice

Back