Saveti za bolju vožnju

DETALJNO UPOZNAJTE SVOJE VOZILO​

Vožnja će zagarantovano biti komforna i ekonomična kada vozač početnik do detalja upozna vozilo kojim će ubuduće upravljati.

Proučite sve funkcije i opremu koja se u vozilu nalazi. Upoznajte svako dugme, polugu i ručicu.

Naučite osnove rutinskog održavanja vozila, koje podrazumevaju proveru pritiska u gumama, kontrolu nivoa ulja i tečnosti, održavanje higijene i start akumulatora putem kablova u slučaju njegovog iznenadnog pražnjenja.
 

DA LI KORIŠĆENJE TEMPOMATA U KOLIMA MOŽE DA BUDE OPASNO? Ovo su sve PREDNOSTI i MANE, a ZAKLJUČAK je jasan​

Tempomat (ili „kontrola krstarenja“) može da poveća rizik od saobraćajne nezgode, iako sprečava prekoračenje ograničenja brzine.
Da naglasimo – govorimo o starom, „primitivnom“ tempomatu. Savremeni adaptivni tempomati koji prate kretanje drugih vozila i mogu sami da usporavaju i koče, sasvim su druga priča – njima se sada ne bavimo.

Prednosti tempomata su uglavnom jasne. Ne morate da držite nogu na papučici gasa beskonačno dugo na auto-putu, pa možete da se protegnete i promenite poziciju sedenja bez uticaja na papučicu gasa, ne morate da brinete o ograničenju brzine i slično, piše sajt Polovniautomobili.

Naravno, morate da pratite saobraćajne znakove i da usporite kada je to potrebno.
Zašto bi neko uopšte pomislio da je tempomat „opasan“?
Jedan od glavnih problema je kašnjenje prilikom kočenja u slučaju potrebe za iznenadnim/oštrim kočenjem. Do kašnjenja dolazi iz dva razloga:
1) Drugačiji položaj stopala u odnosu na papučicu kočnice 2) Pad koncentracije

Kako dolazi do kašnjenja zbog drugačijeg položaja stopala?
Tako što desno stopalo nije na papučici gasa i ne može u deliću sekunde refleksno da se prebaci na papučicu kočnice.
FOTO: PROFIMEDIA
Međutim, mnogi vozači tvrde da im „pogađanje“ papučice kočnice u kritičnim situacijama ne predstavlja nikakav problem. Stoga smo pokušali da utvrdimo gde prosečan vozač drži desno stopalo kada koristi tempomat.

Kod većine jednostavno nema pravila – pomeraju desnu nogu u zavisnosti od dužine vožnje, umora, utrnulosti noge, kao i od vrste vozila.
Da li tempomat zaista izaziva pad koncentracije?
Mnogi tvrde da korišćenje tempomata i pad koncentracije ne mogu da se dovode u vezu, pošto tempomat samo održava brzinu, dok vozač i dalje mora da bude koncentrisan na druga vozila, krivine, itd. Na primer, ako ste u desnoj traci na auto-putu, morate da pazite na kamione i autobuse koji se kreću sporije od vas.
Međutim, 2013. godine u Francuskoj je obavljeno testiranje čiji su rezultati pokazali da tempomat utiče na brzinu reakcije vozača. Umesto pravih automobila korišćen je simulator, a vozačima su, između ostalog, praćeni pokreti očiju i moždana aktivnost.
Pokazalo se da sporije reaguju prilikom kočenja u različitim situacijama, da preticanje obavljaju manjim brzinama, da ređe koriguju putanju, tj. poziciju u svojoj traci, itd. Takođe je primećeno da im se usporavaju pokreti očiju i moždana aktivnost.
Profesor Andre Dufour, koji je vodio istraživanje, rekao je da nije protiv tempomata, ali smatra da bi vozači trebalo da budu pažljiviji kada ga koriste.
Zaključak

Tempomat je definitivno koristan, mada ima određenih mana, naročito u nepredviđenim situacijama i pri lošim vremenskim uslovima.
Kurir.rs
 

OVAJ TRIK ZA RETROVIZOR REŠAVA PROBLEM KOJI IZLUĐUJE VOZAČE: Svako ima OVO u kući, iznenadićete se kako dobro funkcioniše (VIDEO)​


Nakvašeni retrovizori mogu biti ozbiljan problem u vožnji. Važno je da uvek budu čisti kako biste imali dobar uvid u saobraćaj iza vas, što je teško postići u određenim vremenskim uslovima.
Ipak, jedan stručnjak je objasnio kako se taj problem može rešiti za svega nekoliko minuta.

On je na Instagram stranici Driving skills objavio video i pokazao kako se problem vlage i kapljica na retrovizoru može veoma efikasno otkloniti sa nečim što svako ima u kući -pastom za zube


Kako je objavljeno na snimku, dovoljno je da se na mokar retrovizor nanese malo zubne paste (pretpostavlja se bilo koje), a zatim se pasta razmaže i ogledalo dobro obriše krpom
Sudeći prema rezultatu na video zapisu, retrovizor posle toga izgleda perfektno čisto, a voda se više uopšte ne zadržava.
izvor Kurir.rs

 

Back
Top