SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slazem se sa tobom. Ali za dete od 6 meseci pa negde do 10 - 11 ogradica je idealna, mnogo bolja od ruku. Prostora ima duplo vise nego u krevecu. Moja poenta je bila da je osamostalim sto je vise moguce i da je pustim da se sama razvija. A za par meseci - eto nas zajedno na nekoj livadi ...
moj sin sa sest meseci je sedeo sam na podu ili na krevetu i igrao se sa svojim igrackama... nije bio previse pokretan, pa mu ogradica nije ni trebala
onda je poceo da puzi i sa 10 meseci konacno unakrsno puzi jer je u tom prostoru zeleo da se krece (naravno)... dete u ogradici, ne moze da se krece, nema prostora, nego naravno mora da ide na GORE, tj. da se dize na noge jer zeli da IZADJE.
Tvoje dete je frustrirano tom ogradicom. Izvadi ga odale...:heart:

moj sin je sa nekih 9-10 meseci sve manje hteo da bude u mojim rukama... a sada eto skoro uopste to ne zeli... osim kada mu se spava i to samo da ga prenesem u krevet...

Bebe hoce da budu uz mamu 9 meseci u stomaku i 9 meseci van stomaka... toliko im normalno treba da se odlepe od mame.

moj sin sa sest meseci je sedeo sam na podu ili na krevetu i igrao se sa svojim igrackama... nije bio previse pokretan, pa mu ogradica nije ni trebala
onda je poceo da puzi i sa 10 meseci konacno unakrsno puzi jer je u tom prostoru zeleo da se krece (naravno)... dete u ogradici, ne moze da se krece, nema prostora, nego naravno mora da ide na GORE, tj. da se dize na noge jer zeli da IZADJE.
Tvoje dete je frustrirano tom ogradicom. Izvadi ga odale...:heart:

Hehe, moju cerku ne mogu da obuzdam od nekog 5-og meseca - stane na kolena pa se odbacuje unapred. Krevet i pod stoga nisu dolazili u obzir. Nije isfrustrirana. Naprotiv. Uziva.

Hehe, moju cerku ne mogu da obuzdam od nekog 5-og meseca - stane na kolena pa se odbacuje unapred. Krevet i pod stoga nisu dolazili u obzir. Nije isfrustrirana. Naprotiv. Uziva.

Bezveze je da ja tebe ubedjujem sta tvoja cerka voli i ne voli... ali racunam na svoju zdravu logiku da niko ne voli da bude zatvoren u malom prostoru, pogotovo kada tako ocajno zeli da istrazuje svet oko sebe. Pazi se kada pustis svoju cerku zeljnu svega u svet... onda ce da bude jaaaako tesko.

iskreno ni ja nisam za dubak i ogradicu...nekako mi je to vrsta ograničenja...Gabriel se ovako na podu valja,stavim dole ambasador igračkice i uživa...sam je seo,počeo da puzi,i eto sada već hoće da se uhvati za sve i ustane,ali ja ga ne forsiram uopšte,oseti dete kada je spremno za nove podvige...

Bezveze je da ja tebe ubedjujem sta tvoja cerka voli i ne voli... ali racunam na svoju zdravu logiku da niko ne voli da bude zatvoren u malom prostoru, pogotovo kada tako ocajno zeli da istrazuje svet oko sebe. Pazi se kada pustis svoju cerku zeljnu svega u svet... onda ce da bude jaaaako tesko.

Da, slazem se sa tobom, ali se ne secam da sam igde rekla da nigde van ogradice ne izlazi. U njoj se igra ukupno 2-3 sata dnevno kad je raspolozena. A u medjuvremenu radimo svasta - videla je i park i selo i zivotinje i ulicu i radnje i drugu decu i druge ljude a sad ce da vidi i more. Ali je takodje naucila da ima samo svoj prostor u koji se mama i tata ne mesaju bez poziva

iskreno ni ja nisam za dubak i ogradicu...nekako mi je to vrsta ograničenja...Gabriel se ovako na podu valja,stavim dole ambasador igračkice i uživa...sam je seo,počeo da puzi,i eto sada već hoće da se uhvati za sve i ustane,ali ja ga ne forsiram uopšte,oseti dete kada je spremno za nove podvige...

Sticajem okolnosti na podu nema dovoljno bezbednog prostora. Dubak ni ja ne uzimam u obzir. Ali ogradica 2X2m nije zatvor, vec njeno carstvo

pa to je samo moje misljenje... da ja mislim da je to dobro, onda bih i ja koristila ogradice...

ja mog sina pustam da sam pronalazi zabavu, on kada mu trebam pozove me ili mi donese knjigu da mu citam, uopste necu da mu se mesam u posao... njegov prostor je tamo gde on odabere

mozda ja nisam u pravu, a mozda nisi ni ti... ali verovatno tvoj stil odgovara tvojoj cerki, a moj stil odgovara mom sinu jer su nasi... pa valjda su nam slicni

moj sin ne moze da podnese da ga negde zatvorimo i ja to potpuno razumem, moj sin meni nikad ne gura prste u uticnice, ali mom muzu to redovno radi...

pa to je samo moje misljenje... da ja mislim da je to dobro, onda bih i ja koristila ogradice...

ja mog sina pustam da sam pronalazi zabavu, on kada mu trebam pozove me ili mi donese knjigu da mu citam, uopste necu da mu se mesam u posao... njegov prostor je tamo gde on odabere

mozda ja nisam u pravu, a mozda nisi ni ti... ali verovatno tvoj stil odgovara tvojoj cerki, a moj stil odgovara mom sinu jer su nasi... pa valjda su nam slicni

moj sin ne moze da podnese da ga negde zatvorimo i ja to potpuno razumem, moj sin meni nikad ne gura prste u uticnice, ali mom muzu to redovno radi...

Dusice, mi govorimo o deci razlicitog uzrasta. Moja cerka jos nije u stanju da sama pronalazi kutke po kuci, jer ima 8 meseci. Kad bude bila uzrasta tvog sina verovatno ce i ona sama traziti svoju zabavu i donositi mi knjige ili sta vec bude htela da radimo zajedno. A do tada, ako voli da se igra tu - igra se. Kad pozeli da izadje odatle, idemo negde drugde i radimo nesto drugo. E sad, ti si fiksirala sliku deteta u lancima u svojoj glavi, ja pokusavam da ti objasnim da to nije tako.

pogrešno si me shvatila,ne kažem ja da je ogradica zatvor,nekim bebama baš odgovara...ali kog je temperamenta moj sin,nema šanse da bi tu podneo 2 minuta...

Moguce da ne bi. Ja jednostavno mislim da je to bolje resenje nego da je zalepljena za mene po ceo dan ili da se tresem kako ce u sekundi poleteti na pod i razbiti glavu ili ugurati nesto sa police u usta i progutati.

Imao je i moj sin 8 meseci i secam se kako je to bilo... ni onda nije bio zatvoren, nije mi donosio knjige tada, nego se igrao sam na podu
I tvoja cerka bi se igrala tako na podu... a moras da gledas da im napravis neki kolikoo toliko bezbedan prostor, sklonis sitne stvari koje mogu da progutaju i slicno... jer ne mozes je vecno drzati zatvorenu

Imao je i moj sin 8 meseci i secam se kako je to bilo... ni onda nije bio zatvoren, nije mi donosio knjige tada, nego se igrao sam na podu
I tvoja cerka bi se igrala tako na podu... a moras da gledas da im napravis neki kolikoo toliko bezbedan prostor, sklonis sitne stvari koje mogu da progutaju i slicno... jer ne mozes je vecno drzati zatvorenu

A ti bas insistiras na vecnom zatvoru? :dontunderstand: OK, u redu je. U pravu si.

Jaoj, etotako, stvarno...ni moj sin nije voleo ogradicu, pokusavala sam i pokusavala...zivimo u kuci i pod je dosta hladan...na kraju sam mu kupila neke kocke koje se poslazu po podu, nesto izmedju stiropora i gume, uglavnom dovolno je cvrsto da se ne kliza po tome i ne zavrce se kao cebe naprimer...i tako je on poceo da se igra na podu...od 8meseci...propuzao sa 12meseci a prohodao sa 16meseci...nisam ga sputavala, nisam ga prisiljavala ni na sta, kao ni mirabel svoju cerku, i ako sam ga stavila na cvstu podlogu on je tu uglavnom sedeo, nije hteo ni da puzi ni da hoda dok nije doslo njegovo vreme...sada ima 22meseca i trckara po dvoristu...znaci svako dete ima svoj ritam i izbor gde hoce da provodi vreme...sumljam da bi mirabel svoje dete drzala u ogradici da njoj tu nije lepo...nasa deca nisu htela i to je to...znam mnogu decu koja su se lepo naigrala u toj ogradici...

Ista prica...
Znaci tokom dana prikupljas svoje mleko da bi ga uvece dala na flasicu? A jesu ti savetovali da se i dalje izmlazas da bi stimulisala da se jos luci mleko? Ja kao tako pokusavam da povecam kolicinu makar malkice posle svakog podoja.

Upravo tako, neki dan skupim 80 ml, nekad 100, nekad 140 (rijetko kada) i da ti kazem odmah da nemam pojma zasto ga nekog dana ima vise, a nekad manje. A izmlazavanje se kod mene svodi samo na ono sto sakupim posle podoja, znaci 5 puta dnevno za 6 i posljednji obrok u danu. Je li ti to radis cesce?

Regarding ogradica, i mi isto stavljamo bebu u nju od kada je imao malo vise od 4 mjeseca. Tada je i poceo da puzi, sada, kao sto rece Mirabel za svoju cerku, se tako snazno odbacuje i tako brzo puzi na sve strane, da je ogradica jedino bezbjedno mjesto kada ne mozemo da ga gledamo. Ne provodi u njoj cijeli dan, stavimo ga na veliki krevet pa se igramo sa njim, na pod trenutno ne mozemo, jer vec pet nedjelja renoviramo kupatilo, pa je po stanu haos. On voli ogradicu, moze dugo da bude miran u njoj i da se igra, ponekad i zaspe u njoj (na koljenima). Kad ga budemo stavljali na pod, moracemo da motrimo cijelo vrijeme na njega i da ga fatamo, jer ima dosta stvari sa kojima bi mogao da se sudari.

Regarding ogradica, i mi isto stavljamo bebu u nju od kada je imao malo vise od 4 mjeseca. Tada je i poceo da puzi, sada, kao sto rece Mirabel za svoju cerku, se tako snazno odbacuje i tako brzo puzi na sve strane, da je ogradica jedino bezbjedno mjesto kada ne mozemo da ga gledamo. Ne provodi u njoj cijeli dan, stavimo ga na veliki krevet pa se igramo sa njim, na pod trenutno ne mozemo, jer vec pet nedjelja renoviramo kupatilo, pa je po stanu haos. On voli ogradicu, moze dugo da bude miran u njoj i da se igra, ponekad i zaspe u njoj (na koljenima). Kad ga budemo stavljali na pod, moracemo da motrimo cijelo vrijeme na njega i da ga fatamo, jer ima dosta stvari sa kojima bi mogao da se sudari.

E tu nastaje deo o kom je etotako govorila, treba dete nauciti sta sme sta ne, pricati i pricati, pustiti dete da se cvkne tu i tamo da oseti sta moze a sta ne...po meni je najveca greska hvatati dete kad god upadne u neku nezgodnu situaciju, jer ono ne nauci da "samo o sebi" vodi racuna..

E tu nastaje deo o kom je etotako govorila, treba dete nauciti sta sme sta ne, pricati i pricati, pustiti dete da se cvkne tu i tamo da oseti sta moze a sta ne...po meni je najveca greska hvatati dete kad god upadne u neku nezgodnu situaciju, jer ono ne nauci da "samo o sebi" vodi racuna

Баш бих волела да чујем како детету од 8 месеци објаснити шта сме да дира а шта не сме...ослонити се на то да је после објашњења све схватио...:roll:

Da, samo sto je nas jos mali, 5 mjeseci i 10 dana. Mi smo odavno poceli da mu govorimo ne to, ne ovo, nemoj tako, nego ovako, ovo moze, ovo se ne smije, itd. i planiramo da tako i nastavimo, ali gledajuci ga sada sa kolikom snagom se on odbacuje, bojim se da bi mogao da se bas povrijedi.

Mirabel cestitam i za zubic i za ustajanje:klap:.Kupi joj nesto belo ako si ga ti prva videla da joj budu snezno beli zubici :D
Samo sad moras da vodis racuna da se ne strovali iz kreveca ili iz ogradice.Nikola jos ne stoji,al sedi (stoji) na kolenima i drzi se za ogradicu.Morali smo da je podignemo da nebi ispao jer sad hoce da se naginje i da gleda dole.To radi i iz kolica.
Joj majko moja kakve sve nestasluke i akrobacije pravi. Ispravlja cvetic koji je umotan o krevetac(to je tvrdja zica i nije bas laka za ispravljanje),odvezuje ogradicu, maminu pidzamu,otvara fioke,drma stolicu - hvata je za naslon i drma (dok sedi u kolicima),skida nalepnice sa frizidera,povlaci frotir sa pulta za prepovijanje,sutira pult i obara ga cas na sebe:roll:,cas na zemlju:think:Sta li ce tek da radi kad prohoda:think:
A da ne pricam kako svlaci lutkama odecu hahah cuvajete mame cerkice jer Nidza u gadnog dedu raste:ok:

Back