SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Najčešće greške koje roditelji prave u od 6. do 12. meseca
http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeGreskeDo12.htm?sub=sub3&insub=insub15
Stavljanje deteta u dubak
Velika prepreka ovom osamostaljivanju je korišćenje dupka i sličnih sprava za hodanje. One suzbijaju prirodnu potrebu za kretanjem, uslovljavaju pogrešne šeme i mogu da dovedu do pojave deformiteta. Deca koja su provela neko vreme u hodalici, kada prohodaju često padaju zbog gubitka ravnoteže i imaju poteškoće pri ustajanju. Ako pri tom nisu prošla kroz fazu puzanja problem će biti i savladavanje prepreka, zapinju o ivičnjake i pragove i najčešće padaju na glavu jer nisu naučila da se dočekaju na ruke.

Dete hoće da hoda

Preranim postavljanjem na noge i učenjem deteta da hoda sa držanjem za ruke takođe se remeti njegov normalan motorni razvoj. Često roditelji iz potrebe da pokažu kako je njihovo dete napredno oslanjajući ga o pod izazovu refleksni hod. Nagon da se kreće da bi stiglo do nečega tumači se detetovom željom da hoda i počinju da ga uče hodu nadajući se da će tako pre prohodati.

Da bi dete prohodalo neophodno je da neurološki sazri na šta se ne može uticati spolja pa ovo učenje može da potraje mesecima. Naviknuto na uspravan položaj, a bez iskustva puzanja najverovatnije će biti stavljeno u dubak i na taj način potpuno uskraćeno za prolazak kroz sve faze hoda, bez uspostavljene ravnoteže. Nakon prohodavanja biće nesigurno, zapinjaće o prepreke, često će padati bez oslanjanja na ruke.

Apsolutno se slazem, posebno sa insistiranjem na hodanju. Mislim, nije dete cirkuski majmun, pa se sad mi hvalimo kako ono hoda. Moja cerka je sama, ponavljam, sama, ustala na noge u krevecu. Pedijatar nam je savetovao da je nikako ne teramo ni na sta na sta ona nije spremna, ali da joj dozvoljavamo ono sto sama pokusava.

Za dubak dugo nisam bila nacisto, ali sam pre kratkog vremena definitivno odlucila da ga mi u kuci drzati necemo. Kad bude bilo vreme da prohoda, prohodace sama, a sad je stavljamo u ogradicu koja je puna igracaka, ona ume sama bas lepo da se zaigra i tu je i ojacala.

Apsolutno se slazem, posebno sa insistiranjem na hodanju. Mislim, nije dete cirkuski majmun, pa se sad mi hvalimo kako ono hoda. Moja cerka je sama, ponavljam, sama, ustala na noge u krevecu. Pedijatar nam je savetovao da je nikako ne teramo ni na sta na sta ona nije spremna, ali da joj dozvoljavamo ono sto sama pokusava.

Za dubak dugo nisam bila nacisto, ali sam pre kratkog vremena definitivno odlucila da ga mi u kuci drzati necemo. Kad bude bilo vreme da prohoda, prohodace sama, a sad je stavljamo u ogradicu koja je puna igracaka, ona ume sama bas lepo da se zaigra i tu je i ojacala.

Bravoooooo!!! :heart: sa koliko je ustala?!

Hvalnrutehe sto se padova tice, verovatno i to covek mora da prezivi. Inace hvala i na savetu za Avent flasicu, kupila sam i ja i moj se malo mucio ali ipak prihvata. Inace izuzetno sam zadovoljna sa Avent opremom posto koristim i flasice i varalice i stvarno su ok. Sto se tice dorucka moze da se daje i kiflica sa jogurtom, pa da odstoji malo, i stara dobra popara, bar ja to dajem mom sinu i on to obozava. Posto i ja uvece dajem vocni obrok, da bi posle pio mleko. Kad jede slani nece da pije mleko.

Hvalnrutehe sto se padova tice, verovatno i to covek mora da prezivi. Inace hvala i na savetu za Avent flasicu, kupila sam i ja i moj se malo mucio ali ipak prihvata. Inace izuzetno sam zadovoljna sa Avent opremom posto koristim i flasice i varalice i stvarno su ok. Sto se tice dorucka moze da se daje i kiflica sa jogurtom, pa da odstoji malo, i stara dobra popara, bar ja to dajem mom sinu i on to obozava. Posto i ja uvece dajem vocni obrok, da bi posle pio mleko. Kad jede slani nece da pije mleko.

A kako ti pravis poparu?! Ja znam da sam je ja jela kao dete, posle vise nisam htela a nikako da mi neko objasni kako se to pravi i sta ide unutra... :heart:

A kako ti pravis poparu?! Ja znam da sam je ja jela kao dete, posle vise nisam htela a nikako da mi neko objasni kako se to pravi i sta ide unutra... :heart:

Stavim malo vode oko 100ml, malo maslaca ako mu da jes, a ako ne onda to ne, malo parcence sira izdrobis i to stavis 1 minut. Posebno uzmes stari hleba izdrobis od prilike iz okrajka hleba i posle stavis to u vodu i stalno mesas 2-3 minuta dok se ne stvori kasica. Ja u to dodam kasiku supenu pavlake kad sklonim sa vatre i dajem mu jogurt uz to. Kazem ti zavolece i jede skoro svakog dana i ne smeta mu. Nekad stavim i kukuruzni hleb, nekad razeni, nekad crni i sve voli

Super za ustajanje i moj ima skoro osam meseci a ne ustaje. Pokusava da puzi ali mu slabo ide. Ustaje, odnosno se dize kad ga stavim u maxicosi-ju i to boga mi hoce da ispadne.

Nisam sigurna, ali mislim da joj je ogradica puno znacila za jacanje i motoriku - tu je naucila da samostalno hvata i bira igracke, istrazuje, ja joj se nisam mesala - razvijala se svojim tempom. Sva deca ga imaju - ona npr. uopste ne zeli da puzi, samo se oslanja na kolena ali bez kretanja. Ona mreza je ne sprecava da nas posmatra, vidi da smo tu, pricamo sa njom, smejemo se zajedno. I najvaznije - mogucnost da se povredi je minimalna.

Stavim malo vode oko 100ml, malo maslaca ako mu da jes, a ako ne onda to ne, malo parcence sira izdrobis i to stavis 1 minut. Posebno uzmes stari hleba izdrobis od prilike iz okrajka hleba i posle stavis to u vodu i stalno mesas 2-3 minuta dok se ne stvori kasica. Ja u to dodam kasiku supenu pavlake kad sklonim sa vatre i dajem mu jogurt uz to. Kazem ti zavolece i jede skoro svakog dana i ne smeta mu. Nekad stavim i kukuruzni hleb, nekad razeni, nekad crni i sve voli

Mmmmm moracu i ja to da probam... :mrgreen:

U principu slani - ujutru jede voce i zitarice/keks. Ponestaje mi ideja. Nece da jede kasice, to tako grozno mulja po ustima ali voli da se bori sa komadicima hrane onako izgnjecene viljuskom. Palentu bih mogla, nisam je se ni setila, jao ne podnosim palentu. Upravo je smazala bananu i breskvu, za mleko nece ni da cuje, za rucak cemo meso i povrce i opet ostaje vecera. Evo sad procitah u knjizi: pita sa sirom???????? A kako da joj dam pitu sa sirom????? :dontunderstand:

pa kažeš da malecka baš voli da jede hranu izgnječenu viljuškom,a ne blendanu...onda ti lepo pitu na komadiće i prelij za jogurtom,i tako joj daj...ili daj parčence da ona gnječi a usput neka pije jogurt...ni ja ne volim palentu ali dete mi jede,pa mu spremam,nema veze što ni miris ne podnosim...tako sam i sa cveklom...juuuuuuuuuuu,možeš me isterati iz zemlje toliko mrzim cveklu...

Nisam sigurna, ali mislim da joj je ogradica puno znacila za jacanje i motoriku - tu je naucila da samostalno hvata i bira igracke, istrazuje, ja joj se nisam mesala - razvijala se svojim tempom. Sva deca ga imaju - ona npr. uopste ne zeli da puzi, samo se oslanja na kolena ali bez kretanja. Ona mreza je ne sprecava da nas posmatra, vidi da smo tu, pricamo sa njom, smejemo se zajedno. I najvaznije - mogucnost da se povredi je minimalna.

I moj sedi u ogradici ali se vise valja nego sto pokusava da ustane, ocigledno jos uvek ne zna. Ali to ga interesuje 15 minuta i posle vise ni minut nece u njoj

pa kažeš da malecka baš voli da jede hranu izgnječenu viljuškom,a ne blendanu...onda ti lepo pitu na komadiće i prelij za jogurtom,i tako joj daj...ili daj parčence da ona gnječi a usput neka pije jogurt...ni ja ne volim palentu ali dete mi jede,pa mu spremam,nema veze što ni miris ne podnosim...tako sam i sa cveklom...juuuuuuuuuuu,možeš me isterati iz zemlje toliko mrzim cveklu...

:P. Dacu joj palentu, samo sam zaboravila da se i to moze napraviti sa kukuruznim brasnom. Dajem joj male komadice projice sa jogurtom (kad postignem da smuckam proju). Cudo jedno koliko joj se otvori apetit kad vidi mene da jedem. Samo cujes AAMMMM! onako, u protestu, kao da kaze kako mozes da jedes a meni da ne das

ja sam protiv ogradica, dubka i svega sto ce dete ograniciti
Dete mora da nauci da se krece u prostoru, a ne u nekom zasticenom i ogradjenom zatvoru u kom uslovi nisu realni... sutra ce izaci odatle i nece znati kako da se nosi sa svojom okolinom

dete mora da nauci da se samo pazi, mislim... tu su roditelji da ga upute u neke stvari, ali ono mora samo da zna sta moze, a sta ne moze da uradi sa svojim telom i koje su posledice ako se ne vodi racuna o ravnotezi... bol i suze.

Na stranu to sto moj sin nikad ne bi pristao da se igra u tom ogradjenom prostoru... nekad sam ga stavljala (mozda dva ili tri puta) kada brisem podove u stanu, stavila ga u krevetac (koji jelte ima ogradicu) i onda ga vukla tako sa sobom po stanu dok sam spremala... bilo mu ok jedno 10 minuta, a onda je krenuo da kenjka i place i izludjuje me

onda sam smislila drugi nacin da ga animiram i sklonim sa puta kada spremam... ali to sada nije tema
:D

ja sam mom sinu pravila i pravim mu ponekad... skuvam mu palentu u vodi, onda dodam feta sira i maslinovog ulja i to sve lepo izmesam i on to voli lepo da rucka i da maze po sebi... vrlo je ukusno, ali ne treba stedeti na feta siru :)

ja inace mrzim palentu na bilo koji drugi nacin osim gore opisanog

ja sam protiv ogradica, dubka i svega sto ce dete ograniciti
Dete mora da nauci da se krece u prostoru, a ne u nekom zasticenom i ogradjenom zatvoru u kom uslovi nisu realni... sutra ce izaci odatle i nece znati kako da se nosi sa svojom okolinom

dete mora da nauci da se samo pazi, mislim... tu su roditelji da ga upute u neke stvari, ali ono mora samo da zna sta moze, a sta ne moze da uradi sa svojim telom i koje su posledice ako se ne vodi racuna o ravnotezi... bol i suze.

Na stranu to sto moj sin nikad ne bi pristao da se igra u tom ogradjenom prostoru... nekad sam ga stavljala (mozda dva ili tri puta) kada brisem podove u stanu, stavila ga u krevetac (koji jelte ima ogradicu) i onda ga vukla tako sa sobom po stanu dok sam spremala... bilo mu ok jedno 10 minuta, a onda je krenuo da kenjka i place i izludjuje me

onda sam smislila drugi nacin da ga animiram i sklonim sa puta kada spremam... ali to sada nije tema
:D

Slazem se sa tobom. Ali za dete od 6 meseci pa negde do 10 - 11 ogradica je idealna, mnogo bolja od ruku. Prostora ima duplo vise nego u krevecu. Moja poenta je bila da je osamostalim sto je vise moguce i da je pustim da se sama razvija. A za par meseci - eto nas zajedno na nekoj livadi ...

Back