Savet?

Pozitivna devojka

Početnik
Poruka
9
Ćao ljudi. Zainteresovana sam za programiranje.. Počela sam da učim neke osnove stvari u small basicu. Nisam znala odakle da počnem, pa sam nekako zaglavila tu. Zelim više da napredujem, pa bih volela da me neko posavetuje ili da me uputi šta dalje i kako? Uzmite u obzir da sam početnica, level I :D

Nisam probao u Small Basicu,ali probaj sa QB64 koji je najblizi osnovnom Qbasic-u.Skini sa neta ima na srpskom qbasic za apsolutne pocetnike pa polako.Ja sam u njemu pravio sasvim solidne minijaturne igrice.

Ne znam samo zasto bi pocinjala da programira u Basicu...
Mada su nama na faxu dali od pocetka piko kompjuter, bukvalno na nivou masinskog jezika.

Ja bih je savjetovao da kao minimum pocne sa C-om, a kada bih ja ponovo pocinjao da ucim programiranje poceo bih sa Javom ili C#-om i kao target aplikativni softver.

Pokušala sam sa C-om, ali nisam mogla ništa da ukapiram. Kada sam skinula basic, ušla sam nekako u priču. Nisam pokušala sa Javom i C#-om, zato što sam se vodila logikom da ako ne mogu da udjem malo u štos kod C-a, kako tek da izadjem na kraj sa Javom i C#-om..

Možda je bolje da pre C-a još malo vežbam u basicu (ovaj put u QB64), kao i aplikativni softver, pa da se onda bacim na C. Ne sumnjam onda da će mi ići dosta bolje... Šta mislite? :)

Basic ne moze da skodi.Ucis programiranje valda za svoju dusu a ne za komercijalu.Ako je za komercijalu onda si na pogresnom mestu i trebas ici na it kurs za c,java,php,css a ne da dangubis samoucenjem.
Drzim privatne casove iz svega devojkama jer sam zivotni guru al prvo slika pa da odlucim dal cu da drzim cas lol

Planiram da idem na faks, ali to kasnije malo...
Do tada malo programiranja za svoju dušu, tako da ostajem pri basicu još neko vreme. :D

Hahah, za sada mi ne trebaju privatni časovi, ako mi budu trebali, saljem ti sliku xD

Java ti je laksa sintaksa od C-a, za to nemoj da brines. Nekako je intuitivna. Ja sam sa C-a presao na javu, znaci ne pricam napamet.
A daleko od toga da nipodastavam C kao jedan od najboljih programskih jezika ikad izmisljenih...

Poslednja izmena:
Znači ceniš da bi mi bolje išla java? Preostaje mi samo da proverim to. Malo ću još da vežbam u basicu pa se bacam na javu.

Imaš li još neki praktičan savet koji bi mi olakšao učenje? Neka literatura možda?

Ako dobro znas engleski jezik na YT ima jedan univerzitetski profesor koji predavanja sa faxa obradjuje u lekcije na YT. Moj drug je tu ucio i bgm fino je naucio. Naravno najbolje je kad to ucis u skoli, ali posto ti jos nisi na faxu onda moze i tako, ili neka literatura, koja je opet sa univerziteta.
Posto se ti jos uvjek igras i zanimas time onda ce valjda to biti dovoljno sad za sad. Ima desetine predavanja od po 30 minuta. Znaci covjek ne napucava preglede na YT vec ono trudi se.

A sto se tice savjeta jedino preporucujem da od starta pocnes da programiras na engleskom jeziku, u smislu da promjenljive nazivas engleskim imenima. Tipa ako oces da definises neku promjenljivu, recimo duzina stranice kvadrata ne pises "duzina" vec "length" i tako.
Srpski jezik kao prirodni je totalno nepogodan da se implementira u sintaksi, pootovo zbog padeza, rodova, deklinacija i td. U slocenijim programima na taj nacin dolazi do zabune, nepreglednosti i td. Znaci na startu sa engleskim imenima promjenljivih, funkcija i td i vidjeces da ce kasnije biti lakse.

Važi, hvala. Pogledaću te lekcije i pokušati da udjem još više u priču. Znam dobro engleski, tako da neće biti problema. Malo ću da izguglam za tu literaturu, pa ću i nju uskoro da nabavim.

Nisam ni pokušavala na srpskom, znam da je bolje na engleskom... Naravno... :)

I još jedno pitanjce. Znam da je matematika bitna. Šta bih tu trebala sve da savladam i odakle da počnem? Hvala još jednom! :D

Pa sve zavisi za koje namjene se pise softver. Ali od prilike da se najvise pise u ekonomske i opste svrhe, Tako da bi valjalo znati procente, proporcije, statistiku i slicno.
Recimo za android chat aplikaciju (aplikacije za android se uglavnom rade u Javi) ti treba matematika na nivou osnovne skole.
Recimo ako radis neki program koji evidentira zaposlene, njihove plate, bonuse, ucesca i dr to je vec ekonomska matematika, ali nije bauk...
Ne bi trebala matematika da te brine jer i ako naidjes na nesto za sta ce ti trebati matematika lako se mozes konsultovati sa literaturom ili internetom i to implementirati u kodu.

Nije potrebna matematika. Ako ti bude trebala naučićeš za to što ti treba, manite se tih početničkih gluposti.
Ja veze s matematikom nisam imao, jer sam bio lenj, ne jer nisam kapirao. Kasnije sam skontao da je logička inteligencija jako fleksibilna ili sam ja imao jaku logičku inteligenciju da nisam ni znao.
Za 5 godina u PHP-u mi zatrebalo par nekih sitnica iz matematike koje sam pogledao na wikipediji i skapirao momentalno jer me je zanimalo, vi ne znate matematiku jer vas ne zanima, ne zato što ste glupi ko *****...
Mnogima je i programiranje nnjesra kada rade u konzoli npr, tako je i meni bilo, 6 sam jedva dobio na to, i onda krenulo sveto Objektno programiranje u Visual Studiu, i posle toga mi je i Konzola zanimljiva, pa i napredna matematika.

WEB DEVELOPER MOŽE BITI SVAKO ! Stojim iza ovoga.
Za ove low level jezike teško.

Nije potrebna matematika. Ako ti bude trebala naučićeš za to što ti treba, manite se tih početničkih gluposti.
Ja veze s matematikom nisam imao, jer sam bio lenj, ne jer nisam kapirao. Kasnije sam skontao da je logička inteligencija jako fleksibilna ili sam ja imao jaku logičku inteligenciju da nisam ni znao.
Za 5 godina u PHP-u mi zatrebalo par nekih sitnica iz matematike koje sam pogledao na wikipediji i skapirao momentalno jer me je zanimalo, vi ne znate matematiku jer vas ne zanima, ne zato što ste glupi ko *****...
Mnogima je i programiranje nnjesra kada rade u konzoli npr, tako je i meni bilo, 6 sam jedva dobio na to, i onda krenulo sveto Objektno programiranje u Visual Studiu, i posle toga mi je i Konzola zanimljiva, pa i napredna matematika.

WEB DEVELOPER MOŽE BITI SVAKO ! Stojim iza ovoga.
Za ove low level jezike teško.

Prvo smanji malo dozivljaj i nemoj nikome da govoris da je glup u buduce jer ni sam ne pokazujes neku inteligenciju. Jer da bi rekao da je neko glup moras biti barem malo pametniji od njega.
Drugo mi ovdje govorimo o programskim jezicima, a ne o script jezicima kao sto je php.
Trece da sta znas ne bi radio u php vec u nekom ozbiljnijem programskom jeziku.
I cetvrto, a na osnovu treceg, za sta si i u pravu, web developer moze biti svako (pa i ti).

Naravno da može biti svako, ako ima želju i želi da poradi na tome. Samo je stvar toga da li smo lenji ili ne, tu se u potpunosti slažem sa tobom.
Ne bežim od matematike, ako je već potrebna za neke stvari u programiranju.
Srećna sam kada pročitam iskustvo kao što je tvoje u vezi nje, pošto ljudi pišu i govore da ko ne zna matematiku, ne može ni biti programer. Nisam neki poznavalac svega toga, ali na osnovu nekih komentara sam zaključila da matematika nije toliko ključna i bitna tu, koliko su neke druge stvari.

Prvo smanji malo dozivljaj i nemoj nikome da govoris da je glup u buduce jer ni sam ne pokazujes neku inteligenciju. Jer da bi rekao da je neko glup moras biti barem malo pametniji od njega.
Drugo mi ovdje govorimo o programskim jezicima, a ne o script jezicima kao sto je php.
Trece da sta znas ne bi radio u php vec u nekom ozbiljnijem programskom jeziku.
I cetvrto, a na osnovu treceg, za sta si i u pravu, web developer moze biti svako (pa i ti).

Nekom ozbiljnijem programskom jeziku HAHAHAHAHAHAHAH
Prošao sam put od Asemblera do PHP-a, na PHP-u se zadržao zbog posla. Ovo što si ti napisao govori koliki si amater.

Nekom ozbiljnijem programskom jeziku HAHAHAHAHAHAHAH
Prošao sam put od Asemblera do PHP-a, na PHP-u se zadržao zbog posla. Ovo što si ti napisao govori koliki si amater.

Pa ozbiljnijem. Php nije programski jezik u pravom smislu te rijeci vec skript jezik, to sam ti vec rekao.
I tako si ti masterovao sve programske jezike, prepishao si to onako rutinski za mjesec dva po jeziku i zadrzao se na php. Smijesan si.

Da ne skrecemo sa teme, @Pozitivna djevojka jednostavno ces odabrat programski jezik na nacin sto ces morati da odlucis sama sa sobom sta zelis zapravo da radis, tj. za cem zelis da ti sluzi. Jer ovako ces dugo da lutas, ono sto bih ja danas preporucio od programskih jezika su C#, Java i Python, moj predlog bi bio C# jer je usao u svaki dio, od programiranja igrica pa do mobilnih aplikacija itd takodje i ova dva pomenuta. Ukoliko ipak te vise fascinira Web krenes sa HTML, CSS, Javascript pa onda naravno trebala bi da se odlucis za nesto tipa kao sto je danas PHP i naravno Laravel framework koji je danas najpopularniji ili Ruby, tj. u ovom slucaju Ruby on Rails. Takodje tu je Python tj. u ovom slucaju Django framework.

E sad posto trazis neki savjet na tu temu programskih jezika, mislim da bi trebala odma da krenes sa C# ili Javom jako su slicni i brzo ces moci da predjes sa jednog na drugi jezik. Ovde mozemo da ti pisemo i predlazemo mnogo jezika, ali ti sama moras da odlucis sta je ono sta zelis da radis sa njim, tako ces lakse i da odaberes jezik koji ces da ucis i da ne gubis vrijeme lutajuci. Mozda te vremenom povuce zelja za mobilnim aplikacijama pa ces razmisljat izmedju Jave, Swift ili mozda React Native, ili cak Ionic framework itd... Danas postoji jako velik broj jezika i svaki je na svoj nacin dobar Python je sve popularniji, jer su zaokruzili skoro sve, na njega isto treba da obratis paznju.

Pratim ovu temu dugo na stranim stranicama i ono sto je danas mnogo zastupljeno jeste Java, C#, Python, jer mozes da ih koristis za sve, od mobilnih do web aplikacija dekstop itd... U zadnje vrijeme se dosta prica o Go jeziku. Na tebi je samo da krenes :) imas ogroman broj uputstava na youtube, najbolje da sebi zadas cilj i krenes u njegovu realizaciju.

Poslednja izmena:
@Sceko, zaključila sam da je najbolje da krenem sa C# ili Javom, samo ću da vidim koji će mi jezik više odgovarati. Bolje je da se odmah bacim na ozbiljnije i traženije jezike.

Imam cilj, samo je još ostala realizacija. Da se sastavim sama sa sobom odakle da počnem. Početak je uvek najteži. Hvala na savetima, korisni su mi.

Back