Savet za putovanje u Srbiju: 21 stvar koja trebate znati pre posete Srbiji

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.182
1740162186711.png

Stefani i Alison su dve američke blogerke o putovanjima koje su se preselile u Bugarsku. Koriste Sofiju kao bazu za otkrivanje njihovog omiljenog regiona na svetu - Balkana!

Skoro su objavile blog na engleskom:

Savet za putovanje u Srbiju: 21 stvar koja trebate znati pre posete Srbiji

Pročitajte prevod na srpski i ostavite komentar ako se slažete (ili ne slažete) sa njihovim utiscima.

Poslednja izmena:

Serbian Sim Cards​

Serbia - Subotica - Telenor SIM Card

Moraćete da kupite SIM kartice samo za vreme boravka u Srbiji

Preporučujemo da kupite SIM karticu ako imate otključan telefon jer će vam to znatno olakšati život. Napisali smo vodič za kupovinu SIM kartice u Srbiji ako želite detaljan nalog. Platili smo 300 dinara (otprilike 3 USD) za jednonedeljni pripejd paket sa 4 giga podataka i 1000 minuta u VIP-u. Utvrdili smo da je mobilna usluga širom zemlje odlična (naravno da je bolja u velikim gradovima).

Taxis​

1740162662495.png

Taksisti na Balkanu imaju lošu reputaciju i to nije sasvim nezasluženo. Taksisti su nas toliko prevarili da smo čak napisali vodič za izbegavanje lažnih taksija u Sofiji.

Lično se trudim da se ne vozim neregistrovanim taksijem osim ako moram. Ako vi ili neko drugi pozovete taksi iz kompanije u vaše ime da vas pokupi, vožnja će biti registrovana u sistemu, što značajno smanjuje šanse da će vaš taksista pokušati sa vama bilo kakav smešan posao. Kada smo stigli na Beogradsku autobusku stanicu i još nismo imali ispravne SIM kartice, ignorisali smo nasrtljive vozače koji su nam prilazili dok smo izlazili iz autobusa i odlazili do najbližeg hotela i tražili da nam pozovu taksi. Rado su to uradili.

Kada smo dobili SIM kartice, oslanjali smo se na CarGo da bi nas vodio po Beogradu. Aplikacija ima sličnu funkcionalnost kao Uber, što je odlično jer znači da ne morate da se nosite sa gotovinom kada idete taksijem – vaši podaci se čuvaju na vašem nalogu i automatski se zadužuju. Takođe mi se sviđa što umesto da nagrađujete veliki multinacionalni konglomerat sumnjivim etičkim praksama, podržavate lokalni srpski start-ap.

Hrana​

Serbia - Belgrade -Manufaktura Fruska Gora Cheese and Wine Serbian Food

Srpska hrana je ukusna, ali je i super fokusirana na meso. Na većini mesta možete pronaći vegetarijanske opcije (iako su to možda čudna kombinacija jela), ali vegansku hranu je malo teže pronaći.

Generalno, Srbija nije sjajno mesto za putovanja za vegetarijance i vegane, posebno ako putujete malo van utabanih puteva u Srbiji. Beograd ima gomilu odličnih vegetarijanskih opcija, ali to nije nužno lokalna hrana.

Burek je generalno bezbedan za vegetarijance ako izbegavate bilo šta sa mesom ili šunkom ili 'picom'. Možete dobiti burek punjen sirom, spanaćem ili mojim omiljenim – krompirom! Burek možete naći u svakoj pekari. Nekoliko drugih tradicionalnih srpskih namirnica koje vegetarijanci treba da traže uključuju srpsku salatu i šopsku salatu.

Kosovo… Nemojte o tome da pričate​

Kosovo - Prizren - Pixabay

Samo izbegavajte da razgovarate o Kosovu sa Srbima. Samo slušajte i učite iz njihove perspektive. Možda ćete otkriti da su stvari komplikovanije nego što očekujete.

Čak i mladi Srbi imaju čvrsta mišljenja o težnji Kosova za priznanjem, njihovom trenutnom rukovodstvu i onome što se dešavalo između dve zemlje u poslednjih nekoliko decenija. U stvari, izbegavajte da se Kosovo uopšte pominje kao „zemlja“ dok ste u Srbiji.

Iako je sasvim u redu slušati ih kako objašnjavaju situaciju sa njihove tačke gledišta, nema razloga da iznosite svoje mišljenje o ovoj temi ako se ono razlikuje od mišljenja vašeg domaćina ili vodiča. Takođe možete videti spomenike ili slike ljudi ubijenih u bombardovanju kosovskih političkih aktivista. Prema našem mišljenju, bolje je biti ljubazan i pokazati poštovanje prema ovim nevinim Srbima koji su izgubili živote.

Putovanje u Srbiju i Kosovo​

Kosovo - Monastery - Pixabay

Želite da posetite Srbiju i Kosovo na istom putovanju? Od Srbije treba početi.

Na internetu postoji velika konfuzija oko ispravnog načina putovanja između Srbije i Kosova. U stvari, kada sam pokušala da putujem, Google mape su imale pogrešno programirana pravila!

Zapravo je zaista jednostavno:

Ako želite da posetite Srbiju, a zatim da odete na Kosovo, to je u redu.
Ako želite da idete na Kosovo pa u Srbiju, morate ući na Kosovo preko Srbije.

U suštini, ako uđete na Kosovo iz Makedonije ili Crne Gore, a zatim pokušate da pređete u Srbiju, Srbija će smatrati da ste ušli u njihovu zemlju ilegalno, jer ne priznaju nezavisnost Kosova legalno. Praktično, oni su svesni da ne kontrolišu ove granice, ali to ovde nije problem.

Ako pređete u Srbiju i zatim idete na Kosovo, imaćete ispravan pečat u pasošu za Srbiju i tretiraće vas kao da ste sve vreme bili u Srbiji. Ako pokušate da se ukrcate u autobus na Kosovu koji ide ka Srbiji, vozač autobusa će proveriti da li imate srpski ulazni pečat pre nego što vam dozvoli da uđete.

Prilikom pokušaja planiranja autobuske rute od Višegrada u Bosni do Prištine, Gugl mape nisu prikazale rute kroz Srbiju, već je pokušao da me uputi da se vratim u Crnu Goru. Ovo bi dodalo ceo dan mom putovanju! Ako pokušavate da idete autobusom do Kosova i želite da prođete kroz Srbiju, moraćete da se oslonite na lokalno stanovništvo i autobuske kompanije direktno za pomoć dok Gugl ne popravi ovu grešku.

Pušenje u restoranima i barovima​

1740164735014.png

U Srbiji je dozvoljeno pušenje u restoranima, pa obavezno tražite da sednete u odeljak za zabranjeno pušenje (gde postoji).

Jedna stvar koja će mnogim posetiocima iz ostatka Evrope ili Severne Amerike delovati veoma retro je da Srbija i dalje dozvoljava pušenje u restoranima, barovima i kafićima. Ova mesta mogu biti prilično zadimljena, a tokom dana može se osećati dodatno zagušljivo kada sunčeva svetlost struji kroz prozore pojačavajući miris.

Ako vam pušenje smeta, predlažemo da posetite tokom toplih meseci kada možete da sedite napolju ili da pronađete restorane koji imaju odeljke za nepušače koji nisu pored odeljenja za pušače.

Jezik​

Serbia - Subotica - Sign

Službeni jezik Srbije je srpski, južnoslovenski jezik. Ako ste bili u Bugarskoj, verovatno ćete primetiti dosta sličnosti sa bugarskim, jer potiču iz iste grane porodičnog stabla slovenskog jezika. Lingvistički spor o tome da li se srpski zaista razlikuje od hrvatskog ili postoji samo jedan srpsko-hrvatski jezik sa različitim regionalnim dijalektima.

Ostaću van te rasprave, ali kao stranac koji ne govori više od pet stotina reči nijednog slovenskog jezika nisam primetila razliku putujući između Bosne, Srbije, Kosova i Hrvatske.

Engleski​

Serbia - Belgrade -Sign in English and Serbian

Videćete mnogo natpisa na engleskom i sresti mnogo govornika engleskog u velikim gradovima i drugim turističkim zonama.

U Srbiji ćete naći da je dostupnost engleskog jezika otprilike ista kao u drugim balkanskim zemljama. U velikim gradovima i turističkim centrima engleski je uobičajen. U Beogradu, vaš konobar ili turistički vodič će verovatno govoriti savršeno engleski, a uobičajeno je da vam se uruči meni na engleskom a da ga ne pitate.

Turistički znakovi širom grada takođe su ispisani na srpskom i engleskom jeziku, što olakšava navigaciju između znamenitosti. Pored toga, mladi ljudi (mlađi od četrdeset godina) obično su učili engleski u školi i obično će moći lako da komuniciraju. Stariji Srbi, koji su učili ruski jezik u školi, manje će govoriti engleski osim ako se ne bave turizmom ili uslužnom industrijom.

U selima i manjim gradovima ređe se govori i pisani engleski. U ovim situacijama, želećete da imate Google prevodilac ili neku drugu aplikaciju za prevođenje instaliranu na vašem telefonu i plan podataka na svom mobilnom telefonu kako biste mogli da ga koristite.

Od prvih pet tacaka, 1 tacno , druga, i ja kupujem turist sim kartice jer mi je nekad tako jeftinije....Taksisti koji su zaebani su redji nego u CG, ali uglavnom aerodrom, dok po unutrasnjosti , izgleda kao da ce te shebati , odradi , ali ne.....a u BG sam naleteo na stojadina ili tako neko yu vozilo koje me je odvezlo maherski , brzo , tacno , ulicama koje i ja znam da su najbolje za stici do tamo..znaci vrhunska usluga, npr omladinski stadion bus stanica za manje od 10 minuta usred spica...

?Hrana, imaju strane ljude kao vodice, da ih vode po restoranima u BG, 65e

Glasne ptice su gacci, to je bulevar, u 4.30 pre toga samo moze da budu mete, idu na dnevnu turneju do panceva...a gnezde se u Beogradu , obicno na kestenovima ili na onim skupim debelim drvetima...sto su palisadno zasadjena po bulevaru...ima ih preko 4000, kad krenu i hitckook bi se udronjao...
Svrake u prigradskim delovima, bucne , odbrambene, cepaju kese za smece....bucne za medalju cak i ako su 1 ili 2...

Ali kad vrapci stradaju , a oni su bas divni za druzenje i nista ne veruju ljudima, a nestaju celo jato za dan...

Engleski mnogo dobro govore neke mlade osobe u BG, ali oni koji rade u turizmu blage veze nemaju....sto je cudno ali je tako...
Na ulici kad setam iza nekog para ona ona , domaca strankinja....odlican engleski cujem...i to bas cesto...
A kad stanem negde gde je turizam pa treba englesko obracanje, isto godiste, mlada napupela omladinka, ali engleski ocajan, ako je uopste engleski....
Leskovcanke uzasno tesko savladavaju engleski...ali nauce na kraju , za posao...

Srbi bolje znaju engleski od ostalih na balkanu....po glavi , a ovako u izgovoru to ne znam..svi imju R kao rusko R, to nema sanse da izbace ...po tome svi misle da smo Rusi...

Apoteke, poznati smo kao zemlja gde su lekovi dostupni za psiholoske bolesnike zato ameri to znaju kad dolaze ovde, oni su korisnici tih lekova cesto , ne verujem, da ne postoji lek koji ne moze da se nadje za pare u Srbiji , a stranci obicno kupuju za pare...

Antibiotici, uz pasos, trebalo bi da moze...
A ovo ostalo svi znate da se moze da se kupi....bas sve....a to znaju i stranci...samo mora da naleti na farmaceutkinju , a ne srednjoskolku i dobice...u velikom broju slucajeva..

Za lekove vazi da su ako su regularni , nasi bolji od EU, kao sto su Tajlandjani bolji od nas....Na tajlandu su lekovi a i mnoge stvari koncentrisanije, tako da tu treba paziti...ali necete biti prevareni....
Nisu skuplji od nas , ali zbog toga sto su koncentracije drugacije svodi se sverc na andole...salim se da je sverc, nego je turisticka uspomena...
Lekovi se obicno ne nose u velikim kolicinama narocito ako je jeftina zemlja u pitanju , nego se nose recepti , ili izvestaji lekara....lekar kad vidi izvestaj drugog lekara, on ce vam u hitnoj u vecini zemalja prepisati taj lek a to moze....ne na racun zdravstva, nego recept samo , pa ce u apoteci da vam daju...
To je turisticka procedura za vecinu lekova kad idete u jeftiniju zemlju ....samo prenosim da vazi i za Srbiju..

Poslednja izmena:

Ћирилица​

Serbia - Subotica - Street Sign

Uz ćirilicu ćete naći dosta upotrebe latinice, ali poznavanje ćirilice u Srbiji uvek dobro dođe.

Jedna stvar koju volim da mogu da radim kad god sam u Srbiji je da čitam ćirilicu. U situacijama kada engleski nije dostupan, barem mogu da pročitam šta je ispred mene. (Ovo obično podrazumeva pronalaženje opcija za šopsku salatu i margarita picu na meniju).

Iako Srbija često koristi latinična slova, smatram da mi je zapravo lakše da pravilno izgovorim srpske reči kada čitam ćirilicu, nego latinična slova sa dijakritičkim znacima koji pretvaraju sve glasove tsz u slovo c. Lako možete putovati Srbijom bez poznavanja ćirilice, ali mislim da vam to olakšava putovanje.

Apoteke​

Serbia - Belgrade - Pharmacy Allison

Odlazak u apoteku u Srbiji je lak proces. Međutim, neki lekovi koji su obično dostupni u Evropskoj uniji se ne nalaze ovde. Pošto Srbija nije u EU, pravila o receptima i lekovima su ovde drugačija. Otkrili smo da je većina onoga što smo želeli lako dostupna, ali neke stvari nisu. Na primer, nisu imali specifičnu marku OTC antihistaminika koji smo tražili (iako je dostupan u EU), ali smo mogli da dobijemo alternativu.

Kontaktna sočiva su dostupna bez recepta, što ovo čini odličnim mestom za opskrbu kontaktima ako znate koji recept treba da bude. Sve u svemu, smatrali smo da su apoteke ovde ljubazne i po povoljnim cenama, sa pravilima koja su se malo razlikovala od pravila EU koja su neke artikle činila lakšim za nabavku, a druge teže. Ako imate bilo kakav lek koji je ključan, ponesite dovoljno sa sobom za svaki slučaj.

Vožnja u Srbiji​

Serbia - Subotica - Lake Palic Rental Car

Prvo osnove: vozite desnom stranom puta kao ostatak kontinentalne Evrope i Severne Amerike.

Vožnja po Srbiji je iznenađujuće prijatna! Zemlja je mnogo uložila u održavanje svojih puteva, čineći vožnju autoputem nesmetanim iskustvom. Pošto zemlja nema toliko planina kao većina njenih suseda, iskusićete manje malih planinskih puteva i bolju vidljivost na autoputu.

Ipak, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Saobraćaj u Beogradu može biti noćna mora, a cene gasa (benzina) su visoke!

Rentanje kola​

Serbia - Lake Palic - Allison Rental Car

Iznajmiti automobil u Srbiji je lako, ali bilo je nekoliko iznenađenja, uključujući džinovske depozite (preko dve hiljade evra!) i dvostruko skuplje iznajmljivanje automatika nego manuelnih. Kombinujte to sa visokim cenama gasa i možda ćete otkriti da je skuplje voziti iznajmljivanje nego rezervisati jednodnevni obilazak ako vas ima manje od dvoje.

Naravno, ako želite da se vozite do mesta koja su potpuno van utabanog puta, onda je rent-a-car prava stvar.

Pare u Srbiji​

Serbia - Nikola Tesla Bill Money - Pixabay

Srpski novac se zove dinar. Možete ga dobiti na bankomatu, što i radimo jer dobijamo najbolje kurseve. Sto srpskih dinara je oko 0,96 USD i 0,85 evra.

Trebaće vam gotovina kada putujete van gradova jer mnoga preduzeća neće uzimati kreditne kartice. Međutim, u gradovima je većina mesta uzimala kreditne kartice sa izuzetkom javnog prevoza, pekara i muzeja. Takođe ćete želeti gotovinu za napojnicu jer ne možete dodati napojnicu na svoju karticu. Da biste koristili svoje zaduženje ili kredit za taksi, preuzmite aplikaciju Car.Go o kojoj smo gore govorili.

Za svoje poslednje putovanje u Srbiju, provela sam dve nedelje u Beogradu. Koristila sam oko 200 USD u gotovini, a sve ostalo je bilo na mojoj debitnoj ili kreditnoj kartici.

Napojnice u Srbiji​

Serbia - Belgrade -Manufaktura Umbrellas Restaurant

Kao i Bugarska, Srbija nema kulturu davanja napojnice, ali postoje norme. U restoranima je uobičajeno dati napojnicu od deset do petnaest posto. Na većini mesta nećete moći da ostavite napojnicu na svojoj kreditnoj kartici, pa pokušajte da imate gotovinu sa sobom u ovim okolnostima. Ako je potrebno, restoran će vam moći dati kusur tako da možete ostaviti napojnicu. U taksiju (ako plaćate gotovinom, a ne aplikacijom) samo zaokružite na sledećih sto. Uradite isto u barovima i kafićima.

Back