Savet RRA pokreće prekršajni postupak protiv 'Pinka' i 'Hepi' televizije

Ivan Cordoba

Početnik
Poruka
16
Savet RRA pokreće prekršajni postupak protiv 'Pinka' i 'Hepi' televizije
Vesti - Društvo | Tanjug | 18 februar 2011

Savet Republičke radio-difuzne agencije (RRA) naložio je danas televizijama "Pink" i "Hepi" da hitno iz sadržaja rijaliti šou programa otklone sve ono što krši Zakon o radio-difuziji i Kodeks o ponašanju emitera, a odlucio je da protiv televizje "Pink" pokrene prekršajni postupak.

"Zabranjuje se emiterima svako dalje emitovanje programa koji svojim sadržajem teško ugrožavaju fizički mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušavaju dostojanstvo ličnosti", odlučeno je na vanrednoj sednici Saveta RRA.

Razlozi za hitno sazivanje vanredna sednica nalaze se "u eskalaciji verbalnog i fizičkog nasilja, kao i želji Saveta RRA da, svestan svoje društvene odgovornosti, učini sve kako bi gledaoci u Srbiji bili zaštićeni od maltretiranja takvim sadržajima". Vanrednoj sednici prisustvovali su i predstavnici televizija sa nacionalnim frekvencijama "Pink" i "Hepi", saopšteno je posle sednice.

Predstavnici emitera su upozoreni da "ne smeju emitovati programe koji opravdavaju ili podstiču nasilje", kao i da "ukinu mogućnost konzumiranja alkoholnih pića i cigareta učesnicima rijaliti šou programa, jer je to u suprotnosti sa Kodeksom o ponašanju emitera".

Neophodno je da emiteri "u bilo kojoj formi repriznog emitovanja rijaliti programa zvučnim signalom sakriju celu rečenicu u kojoj je izgovorena psovka ili uvreda, a ne samo jednu ili dve reči ili čak deo reči, kao do sada".

Emiterima je naloženo "da i pored oznake 18 telopom napišu upozorenje da program koji sledi može ugroziti decu i omladinu i da isto obaveštenje emituje u kajronima na svakih pet minuta". Savet RRA je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, doneo odluku da protiv "Pinka" pokrene prekršajni postupak, konstatujući "sa žaljenjem" da prekršajna prijava koju je podneo protiv te televizije "za prekršaj učinjen tokom jednog od ranijih rijaliti programa još nije dobila sudski epilog, mada je ta prijava podneta krajem 2009. godine".

U saopštenju se navodi da će Savet RRA od Ministarstva kulture zatražiti da Narodna skupština "u što kraćem roku uputi Predlog izmena i dopuna Zakona o radio-difuziji na usvajanje po hitnom postupku". Tim izmenama bilo bi omogućeno Savetu RRA da može da izriče direktne finansijske sankcije za prekršaje zakona za čije sprovodjenje ima ovlašćenja, kao i ovlašćenje da naloži privremenu ili trajnu zabranu emitovanja pojedine emisije, dodaje se u saopstenju.

 
Načula sam nešto malo dok sam večerala i videla onu sa Pink-a Tatjanu ?@&%!"#"??? ali nisam upućena o čemu se radi u vezi Hepi televizije. Nemoj mi samo reći da i oni imaju emisije tog tipa, jer koliko me pamet služi, to je dečiji kanal.(tj. nekad su se na njemu davali samo crtaći)

Happy/ Kosava, do uvece je Happy posle je Kosava, dali im nakaznu dvojnu licencu, imaju neki reality "Parovi" , gde satro udju poznati parovi a posle se vata i yebe ko s kim stigne...

Ne gledam al citam naslove po novinama
 
Načula sam nešto malo dok sam večerala i videla onu sa Pink-a Tatjanu ?@&%!"#"??? ali nisam upućena o čemu se radi u vezi Hepi televizije. Nemoj mi samo reći da i oni imaju emisije tog tipa, jer koliko me pamet služi, to je dečiji kanal.(tj. nekad su se na njemu davali samo crtaći)

to je bio deciji kanal dok je vlasnica bila Bojana Maljevic. ona je nedavno prodala televiziju Peconiju i sada imamo priliku da uzivo gledamo svingeraj pod nazivom "Parovi"
 
Овако штетне друштвене појаве као што су ријалити емисије треба једним прецизним хируршким резом одстранити из друштвеног организма зарад моралног опстанка самог организма.Пропагирање емисија аморалног садржаја увијених у обланду лаке забаве за широке народне масе може имати штетне последице по друштво,нарочито на млађу популацију.Телевизија Пинк за сада држи примат у вулгарном садржају емисија и пропагирању дегутантног примитивизма а у свом програму нема ни једну емисију образовно-културног садржаја.Борба против овако штетних друштвених појава мора превазићи изрицање елементарних новчаних и других санкција које неће битно утицати на даље емитовање емисија.Није довољно то што ће се одређени део дијалога замаскирати звучним сигналом и што ће програм бити означен упозорењем да није прикладан за малолетна лица.Тиме се не дотиче срж проблема већ се само у недовољној мери ублажују његове импликације.Зарад опстанка моралног бића емисије је најбоље укинути.
 
Kako sam ja skapirala, Bojanić je je vređao tog Fircija a on ga je onda gađao. A kako je onda Miloš ostao u programu da laje i provocira dalje?
Portparol RRA Srboljub Bogdanović je rekao juče na okruglom stolu u pres centru Tanjuga da je protiv televizije „Pink” podneta krivična prijava zbog „vulgarnih sadržaja koji se emituju”. Sledeća mera, ukoliko nasilje i vulgarizmi ne budu suzbijeni, biće javno upozorenje, a tek nakon toga bi mogla da bude izrečena zabrana emitovanja programa u trajanju od 30 dana.

Tatjana Vojtehovski, portparol „Pink” televizije, branila je svoju kompaniju:
- Firči je odmah posle incidenta diskvalifikovan. Po ugovoru koji je svaki učesnik pre ulaska potpisao, svako ko bude diskvalifikovan neće dobiti honorar, što je slučaj sa Firčijem. Miloš Bojanić je normalno nastavio takmičenje, a to da li će se sa Firčijem dalje preganjati po sudu, jednostavno je Miloševa stvar. Televizija „Pink” Firčiju neće platiti honorar, i to je to od nas - objasnila je Vojtehovska.
 
TV Pink i Mitru Miriću preti tužba
Večernje novosti
Jasmina Tišma, ćerka Novice Uroševića najavila tužbu zbog povrede časti i ugleda, odnosno interpretacije pesme „Ne može nam niko ništa" u rijalitiju „Dvor“
KOAUTOR narodnjačkog hita "Ne može nam niko ništa", Jasmina Tišma, koja radi kao portparol Policijske uprave u Požarevcu, najavila je tužbu protiv pevača Mitra Mirića i televizije Pink zbog skandalozne interpretacije ove pesme za vreme rialitija "Dvor" prošle sedmice. - Način na koji je Mitar Mirić pod vidnim uticajem alkohola otpevao ovu pesmu bio je veoma ružan i neprimeren, degradiravši delo čiji smo autori moj otac Novica Urošević i ja...
:eek:
I jel zna neko jel ovo bilo emitovano noću ili danju? Ja stvarno ne mogu da verujem šta se pušta u etar bilo to uživo ili ne. A taj smrdljivi Pink ne da treba da kazne, nego da ga UKINU! Vidim ima oznake da nije za mlađe od 18, ali ne mogu da verujem da ljudi svoju decu uopšte puštaju da gledaju takve stvari pa bilo upozorenja ili ne. Mada ne bi me čudilo ni to da deca danas sede i gledaju sa svojim bakama, pošto sam neki dan u čekaonici kod očnog lekara slušala raspravu baba i deda koji su se skoro pobili oko toga dal' je Bojanić kriv za ono zašta ga optužuju ili ne. I mislim da je malo falilo da još počnu u pare da se klade ko će da pobedi.
 

Back
Top