Saudijska Arabija odustala od posredovanja u Avganistanu

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Saudijska Arabija odustala od posredovanja u Avganistanu
Blic - Pre 42 minuta
Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Saud al Fejsal rekao je danas da je ta zemlja obustavila pokušaje posredovanja između vlade Avganistana i talibana pošto je taj pokret odbio da prekine veze s Al kaidom.

Princ se obratio novinarima posle sastanka sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Frankom Fratinijem.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai je u februaru u Saudijsku Arabiju poslao malu delegaciju bivših talibana da traže pomoć u pregovorima s talibanima.

Saudijska Arabija je saopštila da neće pomoći ukoliko talibani ne prekinu sve veze sa Saudijcem Osamom bin Ladenom i Al kaidom, što je ključni zahtev i Sjedinjenih Američkih Država i Avganistana.

Talibani ne žele da počnu formalne mirovne pregovore dok SAD ne pristanu na raspored za povlačenje svih stranih vojnika.

Beta

Mislim da su uzaludni pokusaji vlade Afganistana da privoli talibane za Afganistan koji ce biti pod Karzaijevom vlascu i mislim da talibani nece nikada prekinuti sa saradnjom sa Al Kaidom.To je dobro sto se saudijska Arabija ogradila od Osame Bin Ladena i sto je zatrazila da se talibani odreknu njega u korositi mirvnih pregovora izmedju vlade Afganistana i Talibana zato sto je to jedan dokaz da je Al Kaida istjerena iz muslimanskog naroda i da se oni ne mogu nikako vratiti medju muslimane niti im porasti ugled medju muslimanima.Oni su teroristi i ostace teroristima jer ubijaju neduzne ljude sirom Pakistana i Afganistana i mislim da su Talibani takodjer teroristi koji ne haju za ljudske zrtve.Afganistan je lijepa zemlja i ona se samo pozeljeti moze da bude tako lijepa i mislim da ce se Talibani oruzano eliminirati ako se ne predaju vlastima Afganistana.Sauidijska Arabija je ponovo dokazala da nije za Al Kaidini Dzihad i da ne podrzava djelovanje takve teroristicke organizacije.

Istina je da je Al Kaida jedna od najstrasnijih teroristickih organizacija tako da je mozda i Mosad slican teroristickoj organizaciji ali prevashodno se treba skrenuti paznja na Al Kaidu koja zeli da uvuce u svjetski rat cijeli muslimanski narod.To Saudijska Arabija ne dozvoljava i ona je protiv terorista koji vrse samoubilacke napade na nevine ljude i zbog toga njima nije sveta ni Dzamija ni nista nego zele samo da opstvare svoj cilj a to je da naprave pometnju u svijetu i da se svo ogorcenje slije prema muslimanima.To mi necemo da dozvolimo i podrzavama da se Talibani eliminiraju.

afghanistan-map.jpg

Ovo je mapa Afganistana koji je podijeljen na regione i tu mozete vidjeti provinciju Helmand gdje se najvise ratuje protiv Talibana.Provincija Helmand se nalazi na jugu zemlje i jedna je od znacajnih tacki Talibana i tu su se vodile veoma opasne bitke.Ipak nadam se da ce sukobi prestati i da ce se Talibani predati jer nemaju sanse za opstanak jer povratak na staro se nec sprovesti.Talibani su pocinili dosta zlocina i oni su krivi za mnoge zlocine u Pakistanu jer ih takodjer ima i u Pakistanu gdje su veoma aktivni.Oni svojim samoubilackim napadima napadaju i Dzamije u kojima se vjernici mole Allahu i time donose dosta zrtava.Mislim da ce predsjednik Karzai shvatiti da nema pregovora sa teroristima i da ce ici na to da se talibani eliminiraju.Toga je svjesna i Saudijska Arabija koja ne zeli vise da pregovara nego zeli da se Talibani osude kao teroristicka organizacija koja je vezana za Al Kaidu i koja cuva Osamu Bin Ladena tako da pregovori s njima su suvisni jer oni su ubice i oni zasluzuju sve najgore.Ovdje mozetet vidjeti da je Afganistan veoma lijepa zemlja i da je to zemlja u kojoj se muslimani mogu osjecati slobodno i bezbjedno i mislim da je Afganistan muslimanska zemlja koja moze da izadje iz krize.najvise bih volio kad bi se Afganistan vratio Serijatu i kad bi se sudio Islamskim zakonima.

afghanistan-map.gif

Lijep je Afganistan da se od ljepote ne mozes nagledati a imaju sastav stanovnistva da su na jugu Pashtuni a na sjevru Dari i to su sve jedan narod Afgani koji su bili junacki narod kroz historiju.U Afganistanu ima i jedan broj Siita na sjeveru i vjerujte rado bih zivio u Kandaharu jer mi se svidja taj grad i rado bih klnjao u jednu od Afganistanskih Dzamija.

Afganistan ima potencijala da bude veoma razvijena zemlja i nadam se da ce rijesiti problem Talibana time sto ce se otkriiti organizoatori svih bombaskih napada u Pakistanu i Afganistanu i da ce Talibani postati proslost a Afganistan krenuti ka svojem razvoju.Afganistan je bogat naftom i i prirodnim resursima tako da moze zivjeti sa dobrom ekonomijom u svijetu i da bude razvijena zemlja u regionu.Muslimanima je Allah podario priroedne resurse kako bi mogli opsttai na mjestu gdje zive tako da Afganistan moze postati visoko razvijenom zemljom a uz to ima prijatelje u okolisu tako da Afganistan moze biti jedna mirna i stabilna zemlja sa puno bogatom ekonomijom.To je ono sto muslimanima fali a to je prestanak rat i uspostavljanje mira i stabilnosti.

Afganistan je jedna divna zemlja i steta bi bilo da se u njoj nastavi rat.Ona se time iznuruje i osiromasuje tako da to nije dobro za Afganistanski narod koji zeli mir i stabilnu drzavu.Kazu neki koji su bili u misiji u Afganistanu da je to jedna lijepa zemlja koja ima sve ono sto je neophodno tako da bi covjek musliman mogao samo pomisliti tamo da zivi.Svuda okolo su dzamije i svuda se klanja.To je bas prava Islamska zemlja koja zasluzuje da uvede Serijat.jedino sa Serijatom se moze zivjeti u Afganistanu jer to je jedini nacin kako bi se mogli krijumcari droge eliminirati.

Back