Satana nije bice

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
vec zlo u nama nase zelje telesne i svetske vlade. Sve to je personifikovano u PROTIVNIKU sto ta rec u prevodu i znaci. Nas najveci protivnik mi smo sami sebi i najvece borbe vodimo sa sobom . Biblijski satana nije bice a jos manje pali andjeo.

Christadelphian:
Sestro !
gde to piše što si zaključila?
navedi mi stih

Mogu ja nešto o tome. Ima 87 stihova u Bibliji koji govore o Satanu/Sotoni/Đavolu. Valjda si i ti neki video? ILi moram da ti jih kopiram??

Ako nema Đavola, kako tvrde čak mnogi teolozi, kako onda uopšte razumeti Bibliju??? Kako razumeti Boga? Ali Đavo se poslužuje baš takvih intelektualaca, da pomoću svetske filozofije postigne izrugivanje istine. Dali je Bog kriv za našu patnju? Dali je Bog stvorio nesavršenog Adama? Dali je Bog stvorio nesavršenog Isusa pa je ovaj otišao u pustinju, da se 40 dana bori sa svojim gresima??? Je li to Isus govorio sam sa sobom? Dali ljudi savesno prouzrokuju toliko zla? Dali je zlo, koje jih zadesi srazmerno onome kojeg su nameravali na početku?

I još nešto, jer si tako siguran. Dali je Bog stvorio nesavršene andjele? (jer kažeš, da nije "pali").

Ako tražiš neki konkretan odgovor, daću ti ga. Pozdrav.

ok... ja kad ubijem coveka nisam zapravo ja nego gosn. satana... kada ukradem opet nisam ja nego satana.... zasto onda ja da idem u pakao... neka ide satana...

dalje:

Satana je sve zlo ovoga sveta, a ja vas pitam ko je stvorio to najvece zlo????

Ko je vise kriv za Hirosimu i Nagasaki? Atomska bomba ili onaj koji je atomsku bombu stvorio? Primenite ovo na hriscanstvo!

Simpson:
ok... ja kad ubijem coveka nisam zapravo ja nego gosn. satana... kada ukradem opet nisam ja nego satana.... zasto onda ja da idem u pakao... neka ide satana...

dalje:

Satana je sve zlo ovoga sveta, a ja vas pitam ko je stvorio to najvece zlo????

Ko je vise kriv za Hirosimu i Nagasaki? Atomska bomba ili onaj koji je atomsku bombu stvorio? Primenite ovo na hriscanstvo!

Priznavanje postojanja Đavola nije izgovor za naše lične greške. Ali ovaj svet je podčinjen njegovim duhom i on podpomaže, uvečava sve naše grešne misli, kako bi jih sproveli u dela. I to što gora dela. On je "otac laži" in "ubica ljudi od početka". U nama ima gluposti i ljutnje i ostalih grehova ali nema tolikog zla, kakvog zna da "skuva" Sotona. Onaj, koji je stvorio atomsku bombu, bio je naučnik. Koji motiv je imao ne znamo. Ali sigurno, kada je video, šta se kasnije desilo, nije mu bilo baš svejedno... I ne možemo reči, da je to bila njegova želja.

Kissko:
Onaj, koji je stvorio atomsku bombu, bio je naučnik. Koji motiv je imao ne znamo. Ali sigurno, kada je video, šta se kasnije desilo, nije mu bilo baš svejedno... I ne možemo reči, da je to bila njegova želja.

Naravno, naucnik je hteo da atomsku bombu napuni slatkisima kako bi sva deca mogla u isto vreme da dobiju sledovanje bombona i zvaka... Atomska bomba ima samo jedan cilj a to je unistavanje tako da nema mnogo spekulacije oko toga da li mu je bilo zao ili nije.

Drugo, samo poredjenje Boga (koji je po bibliji savrsen) i naucnika(koji je obican, nesavrsen, gresan covek) je neprikladno.

tvorac zla je bog... sada je to skroz jasno :))

Nažalost braćo
sami smo krivi za sva zla
Satana je ne prevedena rec za PROTIVNIK
personifikovane naše loše osobine.
Ako pažljivije i bez predrasuda čitamo Pismo mnoge stvari će nam biti jasnije kad postavimo stvari na pravo mesto . Mi verujemo u priče stvorene oko stihova a ne stihove i kad dodjemo do nepoznanica onda kažemo "tajna Božija"
To ne može tako

Simpson:
Kissko:
Onaj, koji je stvorio atomsku bombu, bio je naučnik. Koji motiv je imao ne znamo. Ali sigurno, kada je video, šta se kasnije desilo, nije mu bilo baš svejedno... I ne možemo reči, da je to bila njegova želja.

Naravno, naucnik je hteo da atomsku bombu napuni slatkisima kako bi sva deca mogla u isto vreme da dobiju sledovanje bombona i zvaka... Atomska bomba ima samo jedan cilj a to je unistavanje tako da nema mnogo spekulacije oko toga da li mu je bilo zao ili nije.

Drugo, samo poredjenje Boga (koji je po bibliji savrsen) i naucnika(koji je obican, nesavrsen, gresan covek) je neprikladno.

tvorac zla je bog... sada je to skroz jasno :))

To bi i Đavo voleo da mislimo. Inače, tvoja argumentacija je totalno bezveze pa ne mogu ni da je komentarišem... Npr: atomska bomba nema cilja jer je stvar. (Napravili su je ljudi, koji su imali cilj, da pobede u ratu ali ne i cilj da nanesu toliku patnju itd...) ili dali sam nekde poredio naučnika sa Bogom? I to što je tebi jasno meni nikako nije. Šta ti uopšte želiš da kažeš? Na bezvezne komentare neću više da odgovaram. Znam da ste od Đavola ali zar je on pao tako nisko?

Christadelphian:
Nažalost braćo
sami smo krivi za sva zla
Satana je ne prevedena rec za PROTIVNIK
personifikovane naše loše osobine.
Ako pažljivije i bez predrasuda čitamo Pismo mnoge stvari će nam biti jasnije kad postavimo stvari na pravo mesto . Mi verujemo u priče stvorene oko stihova a ne stihove i kad dodjemo do nepoznanica onda kažemo "tajna Božija"
To ne može tako

Ja ne verujem u gluposti. A ti previše uopšteno pišeš. Ili si previše lenj da pročitaš i razmisliš? Što ne odgovoriš na moje 1.pisanje na ovu temu?

Izvini uopšte nisam video tak odgovor!
"Ako nema Đavola, kako tvrde čak mnogi teolozi, kako onda uopšte razumeti Bibliju??? Kako razumeti Boga? Ali Đavo se poslužuje baš takvih intelektualaca, da pomoću svetske filozofije postigne izrugivanje istine. Dali je Bog kriv za našu patnju? Dali je Bog stvorio nesavršenog Adama? Dali je Bog stvorio nesavršenog Isusa pa je ovaj otišao u pustinju, da se 40 dana bori sa svojim gresima??? Je li to Isus govorio sam sa sobom? Dali ljudi savesno prouzrokuju toliko zla? Dali je zlo, koje jih zadesi srazmerno onome kojeg su nameravali na početku?

I još nešto, jer si tako siguran. Dali je Bog stvorio nesavršene andjele? (jer kažeš, da nije "pali"). "
Pitaću te na tvoja pitanja ya pošto ti nemaš odgovor na njih a ja imam na tvoja mislim da sam ja u pravu.
1. Razumeti se može po meni na mnogo razumniji način
2. Boga nikad nećeš u potpunosti razumeti a ja ti govorim o mnogo manje tajni nego ti .
3.Ako nam je patnja od djavola onda Bog nije jedina moc i suverenost u svemiru i džabe mu se molimo onome sto nam djavo namesti nema pomoci.
4.Meni je lakese prihvatiti da je Bog stvorio ne savrsenog Adama a ne ne savrsenog andjela sto je jos veci apsurd a produkt te misli je pojnos i ljudska gordost
5.Dobro si napoisao sa svojim gresima tj iskusenjima se borio a ne sa djavolom.
6.Isus je u sebi se borio bas kai ti i ja kada hocemo nesto da uradimo mimo Pisma i preko volje Bozije
7.Ljudsko srce je zlo od malena i zlo ne ulazi već izlazi iz čoveka
8.Mnoga si mi pitanja postavio i mnogo je to tema za ozbiljniju studiju ali već se vidi da na neke imas manje obrazložene odgovore od mene.
Ja ne zelim nikoga da ubedjujem nudim mu tumacenje o kome vredi izdvojiti malo vremena .
Nikog ne pocenjujem licno i duhovno
govorim o doktrini
Pozdrav

Christadelphian:
1. Razumeti se može po meni na mnogo razumniji način
...
3.Ako nam je patnja od djavola onda Bog nije jedina moc i suverenost u svemiru i džabe mu se molimo onome sto nam djavo namesti nema pomoci.
4.Meni je lakese prihvatiti da je Bog stvorio ne savrsenog Adama a ne ne savrsenog andjela sto je jos veci apsurd a produkt te misli je pojnos i ljudska gordost
5.Dobro si napoisao sa svojim gresima tj iskusenjima se borio a ne sa djavolom.
6.Isus je u sebi se borio bas kai ti i ja kada hocemo nesto da uradimo mimo Pisma i preko volje Bozije
7.Ljudsko srce je zlo od malena i zlo ne ulazi već izlazi iz čoveka
8.Mnoga si mi pitanja postavio i mnogo je to tema za ozbiljniju studiju ali već se vidi da na neke imas manje obrazložene odgovore od mene.
Ja ne zelim nikoga da ubedjujem nudim mu tumacenje o kome vredi izdvojiti malo vremena .
Nikog ne pocenjujem licno i duhovno
govorim o doktrini
Pozdrav

Za tebe postoje još mnoge tajne ali ništa strašno. Da odgovorim na ono što se da odgovoriti nakratko.

tačka 3 i 4.: Đavo se je usprotivio Bogu, zar ne? Bitna stvar je ta, da je sugerisao Evi, da ne treba slušati Boga i da može da radi šta hoče, da sama kaže šta je za nju dobro a šta nije... I Bog je Đavola a i ljude mogao odmah uništiti. Kada to ne bi bio Bog ljubavi, Suvereni vasione, on bi to i učinio.
Nije jih uništio, jer je hteo da dokaže, šta je istina. Da dokaže, da neće poći svi za Đavolom (iako je to naizgled primamljivije) i da smo mi, ljudi, vredni te njegove ljubavi. Pa On nas je stvorio. Iz ljubavi. Želeo je da smo savršeni i živimo u savršenom svetu. Nije nas stvorio ovakve, kakvi smo, u globalu, kao čovečanstvo, postali, jer smo krenuli putem đavolskim. Kakav Bog bi to bio? On je odmah, kada su ga Adam i Eva izdali, rekao đavolu, da če staviti seme izmedju njega i ljudi, koje će mu razbiti glavu. I to je Isus. Zar još misliš, da Bog nije suveren ako postoji Đavo?

tačka 5. Nisam to ja napisao nego ti.

tačka 6 i 7. Sa čime se mi borimo? Sami sa sobom? Ali odakle je to zlo u nama, sa kojim se moramo boriti? Dali ga nam je Bog ugradio? Opet-kakav bi to Bog bio?

tačka 8. Ne vidi se, nego ti tako vidiš. Kada ti tako vidiš, onda ti tako vidiš, šta ću ti?

O kojoj doktrini ti govoriš?

Reči 'sotona' i 'đavo' su upotrebljene figurativno da opišu prirodne grešne sklonosti unutar nas o kojima smo govorili . ovo je naš glavni 'sotona' ili protivnik. Oni su takođe personifikovani, i kao takvi o njima se može govoriti kao o 'đavolu' – našem neprijatelju, klevetniku istine. Ovome liči naš prirodni 'čovek' – na samog đavola. Veza između đavola i naše zle želje - greha unutar nas - je učinjena jasna u nekoliko pasusa: "Kako pak deca (mi sami) imaju učešća u krvi i ploti, tako i on (Isus) uze učešće u tome, da smrću (svojom) obesnaži onoga što ima vlast nad smrću, to jest đavola" (Jev.2:14). Đavo je ovde opisan kao da je odgovoran za smrt. A "plata za greh je smrt" (Rim.6:23). Stoga greh i đavo moraju biti pararelni. Slično Jak.1:14 veli da naše zle želje kušaju nas, vodeći nas grehu i prema tome i smrti; ali Jev.2:14 veli da đavo nosi smrt. Isti stih kaže da je Isus imao našu narav kako bi uništio đavola. Stavi ovo naspram Rim.8:3. "Bog… je poslao svoga Sina u obličju sličnom grešnom telu (tj. u našoj ljudskoj prirodi), i za greh, i osudio greh u telu". Ovo pokazuje da đavo i grešne sklonosti koje su prirodno unutar ljudske naravi su efektivno isto. Veoma je važno razumeti da je Isus bio kušan isto kao i mi. Pogrešno razumevanje nauka o đavolu znači da ne možemo ispravno ceniti Isusovu prirodu i delo. Jedino jer je Isus imao našu ljudsku narav – đavola unutar njega – možemo imati nadu za spasenje (Jev.2:14-18; 4:15). Savlađujući želje svoje vlastite naravi, biblijskog đavola, Isus je bio u stanju uništiti đavola na krstu (Jev.2:14). Ako đavo jeste biće, onda ono više ne treba da postoji. Jev.9:26 veli da se Hrist pojavio "da svojom žrtvom ukloni greh". Jev.2:14 parira ovim, izjavom da je kroz svoju smrt Hrist uništio đavola u sebi. Svojom je smrću u očekivanju Isus je uništio "grešno telo" (Rim.6:6), tj. ljudsku narav, greh otkriven u (obliku) samih naših tela.

"Ko tvori greh od đavola je" (1Jv.3:8), jer je greh rezultat davanja puta našim vlastitim prirodnimn, zlim željama (Jak.1:14,15), koje Biblija naziva 'đavo'. "Zato se javio Sin Božiji – da razori dela đavolova" (1Jv.3:8). Ako smo ispravni u kazivanju da su naše zle želje đavo, onda dela naših zlih želja, tj. njihov ishod, su naši gresi. Ovo je potvrđeno 1Jv.3:5: "on se javio da ukloni grehe". Ovo potvrđuje da su "naši gresi" i "dela đavolova" isto. Dela 5:3 sadrži drugi primer ove veze između đavola i naših greha. Petar reče Ananiji: "zašto ti sotona ispuni srce?". Onda u s. 4 Petar kaže "Zašto si dakle Takvu stvar metnuo u srce svoje?" (Karadžić) Začetak nečeg lošeg u našim srcima je isto što i da nam sotona ispuni srce. Ako mi sami začnemo nešto, na pr. grešni plan, onda on počinje unutar nas. Ako u jedne žene začne dete ono ne postoji izvan nje; ono je unutar nje. Jak.1:14,15 koristi istu figuru u opisu kako naše požude začinju i rađaju greh, koja rađa smrt. Ps.109:6 poistovećuje grešnika sa sotonom (po Daničiću "bezbožnika" s "protivnika") Postavi nad njim zlog čoveka, i neka mu sotona stane uz njegovu desnu ruku" (izv.tekst), tj. da vlada nad njim (up.Ps.110:1).

analiza tvog komentara:
"Đavo se je usprotivio Bogu, zar ne? DA SUPROSTAVLJA SE ALI O TOME GOVORIMO STA JE DJAVO Bitna stvar je ta, da je sugerisao Evi TO JE TUMACENJE A NE ČINJENICA KOLIKO JA ČITAM ZMIOJA JE PRIČALA SA EVOM I TO JE BIO POČETAK A VI IMATE ČITAVU PRIČU OVDE KAKO SE NEKI ANDJEO ODNMETNUO ŠTA JE MISLIO I SL., da ne treba slušati Boga i da može da radi šta hoče, da sama kaže šta je za nju dobro a šta nije... KAŽETE DJAVO JE UŠAO U ZMIJU ZAVEO EVU U SUSTINI OPRAVDAVATE EVU A ISTOVREMENO KOJE SU JOJ ŠANSE PROTIV MOĆNOG BIĆA Bog je Đavola a i ljude mogao odmah uništiti. Kada to ne bi bio Bog ljubavi, Suvereni vasione, on bi to i učinio.kADA BI MOJA DECA IMALA NEPRIJATELJA KOJI JE I MOJ NEPRIJATELJ I KOGA MOGU UNISTITI TEŠKO DA BI SE LJUBAVLJU ZVALO TO ŠTO GA NE UNOŠTAVAM
Nije jih uništio, jer je hteo da dokaže, šta je istina. Da dokaže, da neće poći svi za Đavolom (iako je to naizgled primamljivije) i da smo mi, ljudi, vredni te njegove ljubavi.RECI MI DA LI JE LAKŠE REĆI TVOM DJAVOLU NE ILI MOM ? Pa On nas je stvorio. Iz ljubavi. Želeo je da smo savršeni i živimo u savršenom svetu. Nije nas stvorio ovakve, kakvi smo, u globalu, kao čovečanstvo, postali, jer smo krenuli putem đavolskim.bOG JE SVEMOCAN I SVEZNAJUĆ TAKO DA SE ON NIJE IZNENADIO KAKVI SMO Kakav Bog bi to bio? On je odmah, kada su ga Adam i Eva izdali, rekao đavolu NIJE SO OBRAĆAO DJAVOLU OPET SUGESTIJA ONOG KO TI JE TUMACIO STIH, da če staviti seme izmedju njega i ljudi, koje će mu razbiti glavu. I to je Isus. Zar još misliš, da Bog nije suveren ako postoji Đavo?
ZNAŠ LI ŠTA ZNAČI SUVERENOST?

tačka 5. Nisam to ja napisao nego ti.

tačka 6 i 7. Sa čime se mi borimo? Sami sa sobom? Ali odakle je to zlo u nama, sa kojim se moramo boriti? Dali ga nam je Bog ugradio? Opet-kakav bi to Bog bio? NE TO JE NAŠA OSOBINA KOJU MORAMO SAGLEDATI I PRIZNATI I RADITI NA SEBI A NE PREPISIVATI SVOJE GREHE DJAVOLU.
kOJI BI TZO BOG BIO KOJI NAS VOLI A KAŽNJAVA ZBOG MOĆNOG DJAVOLA?
MISLIM DA JE TO VEĆI PROBLEM OBJASNITI

tačka 8. Ne vidi se, nego ti tako vidiš. Kada ti tako vidiš, onda ti tako vidiš, šta ću ti?
TAČNO JA VIDIM TO SAM I REKAO

O kojoj doktrini ti govoriš?

rEČ SATANA U BIBLIJI
1 Car.11:14 beleži "podiže Gospod protivnika (ista heb. Reč na drugom mestu prevedena kao "sotona") Solomonu, Adada Idumejca". "Podiže mu Bog još jednog protivnika (još jednog sotonu), Rezona… i bješe protivnik (sotona) Izrailjev" (1Car.11:23,25). Ovo ne znači da je Bog podigao nadprirodnu osobu ili jednog anđela da bude sotona/protivnik Solomonu; On je podigao obične ljude. Mt.16 daje drugi primer. Petar je pokušavao odvratiti Isusa od odlaska u Jerusalim da umre na krstu. Isus se okrenuo i rekao Petru "idi od mene, satano… jer ne misliš što je Božije,nego što je ljudsko". Pa tako je Petar nazvan sotona. Zapis je kristalno jasan da Hrist nije govorio nekom anđelu ili čudovištu kad je govorio ove reči; on je govorio Petru.

Zato što reč 'sotona' znači samo protivnik, dobra osoba, čak i Sam Bog, može se nazvati 'sotona'. U suštini nema ničeg nužno grešnog oko same reči. Grešne elemente koje reč sotona ima delom su dužne činjenici da je naša vlastita grešna narav naš najveći 'sotona ili protivnik, i isto tako zbog upotrebe reči u govoru sveta da se tiče nečeg povezanog s grehom. Sam Bog može biti sotona za nas time što donosi nevolje u naše živote, ili stajanjem na putu pogrešnog smera neke akcije koje smo nakanili. Ali činjenica da se Bog može nazvati 'sotona' ne znači da je On sam grešan.

Knjige Samuela i Dnevnika su pararelni opisi istih događaja, kao što su četiri evanđelja, zapisi istih događaja ali koriste različiti jezik. "2Sam.24:1 beleži "A Gospod… nadraži Davida na njih govoreći: hajde izbroj Izrailja". Pararelni opis u 1Dnev.21:1 veli "Ali usta sotona na Izrailja i navrati Davida da izbroji Izrailja". U jednom pasusu Bog je provokator, a u drugom je sotona. Jedini zaključak je da je Bog delovao kao 'sotona' ili protivnik Davidu. On je učinio isto Jovu dovodeći nevolje u njegov život, tako da je Jov rekao Bogu: "silom ruke svoje suprotiš mi se" (Jov 30:21); 'Ti deluješ poput sotone protiv mene', bejaše ono što je Jov u osnovi govorio.

REČ 'ĐAVO' U BIBLIJI

Isto je tako i sa reči 'đavo'. Isus je rekao, "zar nisam ja izabrao vas, Dvanaestoricu? I jedan od vas je đavo (Jv.6:70). A rekao je za Judu sina Simona Iskariotskog" koji beše običan smrtnik. On nije govorio o nekom biću s rogovima, ili o tkzv.'duhovnom biću'. Reč 'đavo' ovde jednostavno ukazuje na lošu osobu. 1Tim.3:11 daje drugi primer. Supruge crkvenih starešina da ne budu "klevetnice"; izvorna grčka reč ovde je 'diabolos', koja je ista reč prevedena 'đavo' na drugim mestima. Pa tako Pavle upozorava Tita da starije žene u ekleziji ne budu "klevetnice" ili "đavoli" (Tit 2:3). Slično tome rekao je i Timoteju (2Tim.3:1,3) da "u poslodnje dane… ljudi će… biti… klevetnici (đavoli)"(D.F.). Ovo ne znači da će se ljudska bića pretvoriti u nadprirodna bića već da će postati zlobnija. Treba biti prilično jasno iz svega ovoga da reč 'đavo' i 'sotona' ne odnose se na palog anđela ili grešno biće izvan nas.
Teško da bi moj Hrist rekao svome učeniku sotono
da to ne znači samo protivniče.
A pogledaj u Pismu koliko se puta pojavljuje ista reč klevetnik i protivnik ali prevedena.Zašto i na tim mestima nije ostavljena ne prevedena?
Taj koji je prevodio imao je iste predrasude kao i mnogi i zaveo nas kao i crkva na pogrešan put.

Međutim, možeš razumno odgovoriti: 'pa to stvarno govori kao da je đavo jedno biće!' Ovo je sasvim tačno ; Jev.2:14 govori o "onoga što ima vlast nad smrću, to jest đavola". Čak i mala količina biblijskog čitanja pokazuje da se često koristi personifikacija – govorenje o apstraktnoj ideji kao da je osoba. Tako Pri.9:1 govori o ženi zvanoj 'Premudrost' koja zida sebi kuću, i Rim.6:23 izjednačuje greh s gospodarem koji isplaćuje smrću. Ova pojava je jasna. Naš đavo, 'diabolos' često predstavlja naše zle želje. Ipak ne može se imati apstraktni dijabolizam; zle želje koje su u čovečijem srcu ne mogu postojati odvojeno od čoveka; stoga je đavo personifikovan. Greh je često personifikovan kao gospodar (pr. Rim.5:21;6:6,17; 7:3). Razumljivo je stoga, da je 'đavo' takođe personifikovan s obzirom da đavo takođe ukazuje na greh. Slično, Pavle govori o nama kako imamo dva bića, kao da su unutar našeg tela (Rim.7:15-21): telesni čovek, 'đavo', bori se s čovekom Duha. Ipak je očito da nema dva doslovna, osobna bića koja se bore unutar nas. Ovaj grešni deo naše naravi je personifikovan kao "the evil one" (Mt.6:13 R.V. ("zloga"-D.F., "zla"-Karadžić)) – biblijskog đavola. Ista grčka fraza prevedena "Zloga" ovde je prevedena kao "opakoga" u 1Kor.5:13, pokazujući da kad osoba ide putem greha, njegov "onaj zli" on sam – postaje "onaj zao", ili 'đavo'.

'ĐAVO' I 'SOTONA' U POLITIČKOM KONTEKSTU

Ove su reči 'đavo' i 'sotona' isto tako upotrebljene da opišu opaki grešni svetski poredak u kojem živimo. O socijalnim, političkim i pseudoreligioznim hijerarhijama ljudske rase može se govoriti u obliku 'đavola'. Đavo i sotona u Novom zavetu često se odnose na političke i društvene moći jevrejskih ili rimskih sistema. Tako mi čitamo o đavolu gde baca vernike u tamnicu (Otk.2:10), odnoseći se na rimske vlasti koje zatvaraju vernike. U ovom istom kontekstu čitamo o crkvi u Pergamu da je smeštena gde i stolica sotone, ili prestol, beše to mesto vladavine rimske kolonije u Pergamu, gde je takođe bilo i vernika. Mi ne možemo reći da je sam sotona, ako postoji, lično imao presto u Pergamu.

Pojedinačni je greh opisan kao prestup protiv Božijeg zakona (1Jv.3:4). Ali greh izražen kolektivno kao politička ili društvena sila suprotna Bogu je sila mnogo moćnija od pojedinaca; ova kolektivna moć je nekad personifikovana kao moćno biće zvano sotona. U ovom smislu Iran i druge islamske sile nazivaju Sjedinjene države, "velikom sotonom" – tj. velikim protivnikom njihove "stvari" u političkim i religioznim odnosima.. Ovako su reči 'đavo' i 'sotona' često upotrebljavane u Bibliji.

Za zaključak, verovatno je s pravom reći da u ovoj temi više nego u bilo kojoj drugoj bitno je temeljiti naše razumevanje na uravnoteženom aspektu cele Biblije, umesto graditi čitave nauke na nekoliko stihova koji sadrže privlačne parole koje naizgled ukazuju na ustaljena verovanja o đavolu. Podložno je da je naučni pristup jedini način za jasno razumevanje svih pasusa koji se tiču đavola i sotone . Ove se reči mogu koristiti kao obični pridevi, ili mestimice se tiču greha koji je utemeljen unutar naše vlastite ljudske naravi. Neki od najrasprostranjenijih pogrešno shvaćenih pasusa koji se citiraju za podršku današnjih ideja lakose mogu objasniti i još lakše prihvatiti.

Oni koji imaju poteškoća prihvatiti ove zaključke trebaju se upitati: (1) Je li greh personifikovan? Jasno da jeste. (2) Je li istina da se 'sotona' može upotrebljavati samo kao jedan pridev? Da istina je. Koje stvarne poteškoće, stoga, može biti u prihvaćanju da je greh personifikovan kao naš neprijatelj/sotona? Svet je često personifikovan u Jovanovim pismima i evanđelju; koje bolje titule za ovu personifikaciju dali 'sotona' ili 'đavo'?
Što ti reče neka razume ko hoće!

Kissko poenta je da je bog stvorio sotonu tj. zlo..... tako da on ispada najveci zlocinac...

on je to ili namerno uradio ili slucajno, ali u slucaju slucajnosti pada u vodu njegova savrsenost i bezgresnost sto dovodi u pitanje njegovu bozanstvenost...

valjda si sada ukapirao... prostije stvarno ne mogu

Simpson:
Kissko poenta je da je bog stvorio sotonu tj. zlo..... tako da on ispada najveci zlocinac...

on je to ili namerno uradio ili slucajno, ali u slucaju slucajnosti pada u vodu njegova savrsenost i bezgresnost sto dovodi u pitanje njegovu bozanstvenost...

valjda si sada ukapirao... prostije stvarno ne mogu

Zaista me se dojmilo višestruko izlaganje od Crisadelphiana i moram reći, da bi zaključak, ako bi bio istinit, bio baš takav, kakvog si ti napisao. Vidim, da je i Sizif srećan.

Kao prvo, nauk o tome, da je Sotona zapravo zlo u ljudima, nije jako star, počelo je nešto pre početka 20. veka, kada su se ljudi želeli otkačiti nasilne i zaglupljujuče crkvene dogme i u zanosu pokazati, koliko su pametni... Ali neću o tome.

Biću vrlo kratak. Za primer uzeču priču o Jovu, koju je izabrao i Crisadelphian u svome doista zanimljivome ali sasvim pogrešnome izlaganju:

...
6. А један дан дођоше синови Божји да стану пред Господом, а међу њих дође и Сотона.
7. И Господ рече Сотони: Од куда идеш? А Сотона одговори Господу и рече: Проходих земљу и обилазих.
8. И рече Господ Сотони: Јеси ли видео слугу мог Јова? Нема онаквог човека на земљи, доброг и праведног, који се боји Бога и уклања се ода зла.
9. А Сотона одговори Господу и рече: Еда ли се узалуд Јов боји Бога?
...

Dali je to Bog govorio sam sa sobom? Sa zlom u sebi? Dali je sam sebe pitao, gde je bio??????
Pogledajmo i otkrivenje, 20 poglavlje:

1. И видех анђела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и вериге велике у руци својој.

2. И ухвати аждаху, стару змију, која је ђаво и сотона, и свеза је на хиљаду година,

3. И у бездан баци је, и затвори је, и запечати над њом, да више не прелашћује народе, док се не наврши хиљаду година; и потом ваља да буде одрешена на мало времена.
...

PROSTIJE STVARNO NE MOGU.

Po mom misljenju...Bog i Satana ista stvar....Ravnoteza dobra i zla. Pre hricjanstva...u paganizmu imali ste uvek dobre i lose bogove..a oni su cinili to celokupno bozanstvo THE DIVINE. < sto je u hriscanstvu Bog...koji se inace zove Jehova. (nema nikakve veza sa jehovinim svedocima)

Rec Sotona je izvedena iz egipatskog Setha...boga podzemlja, i samo je plagijat,plod maste crkve. Isus sam nije govorio ni o kakvom Sotoni...nego je to crkva smislila...da bi nas drzala u pokornosti.Nema neko posebno znacenje kao protivnik ili bilo sta...

U svakom od nas postoji dobro i zlo...samo zavisi sta ce se kad ispoljiti. A mi smo kao "stvoreni" po uzoru na tog boga..
i zato...smo i dobri i losi.

pozdrav!
blessed be

silvereye:
Po mom misljenju...Bog i Satana ista stvar....Ravnoteza dobra i zla. Pre hricjanstva...u paganizmu imali ste uvek dobre i lose bogove..a oni su cinili to celokupno bozanstvo THE DIVINE. < sto je u hriscanstvu Bog...koji se inace zove Jehova. (nema nikakve veza sa jehovinim svedocima)

Rec Sotona je izvedena iz egipatskog Setha...boga podzemlja, i samo je plagijat,plod maste crkve. Isus sam nije govorio ni o kakvom Sotoni...nego je to crkva smislila...da bi nas drzala u pokornosti.Nema neko posebno znacenje kao protivnik ili bilo sta...

U svakom od nas postoji dobro i zlo...samo zavisi sta ce se kad ispoljiti. A mi smo kao "stvoreni" po uzoru na tog boga..
i zato...smo i dobri i losi.

pozdrav!
blessed be

A ko kaže šta je dobro a šta je zlo? Ljudi su to sami odredili? Kako danas društvo odrđuje šta je dobro šta zlo? S kojim uspesima? Po kojem osnovu? Ko jim je bio uzornik? Ko je postavio granicu između dobrog i zla? I dali je to saznanje uopšte bilo namenjeno ljudima?

1.Mojsijeva
17. Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш.

22. И рече Господ Бог: Ето, човек поста као један од нас знајући шта је добро шта ли зло; али сада да не пружи руку своју и узбере и с дрвета од живота, и окуси, те до века живи.

Mi smo bili Božiji, Bog nas je napravio DOBRE. Sotona, upornik, (koji je očigledno kao duhovno biće, anđeo, znao, šta je dobro i šta zlo), je doveo zlo na Zemlju sa jednim poznatim činom - laži. I sa time je postao ubica ljudi i otac laži.

Kissko
drago mi je ako si pročitao moju analizu
to je stvarno sve što mogu učiniti kao hrišćanin.
Moj pogled je vraćanje onome o čemu je Isus govorio i šta su jevreji znali a opet grešili.
Što se tiče Sinova Božijih
samo ću ti ovoliko reći : to nisu andjeli
a pošto se naziv Sinovi Božiji više puta ponavljaju u Pismu zna se ko su .
Druga stvar
satana se po vama otkriva tek u otkrivenju što je apsurd a ako se pažljivije pročita taj deo videće svaki laik koji imalo želi da se neradi o dolovnom opisu jer je nemoguće.
Detaljno mogu dokazati opet Pismom
Dei gratia

Christadelphian:
vec zlo u nama nase zelje telesne i svetske vlade. Sve to je personifikovano u PROTIVNIKU sto ta rec u prevodu i znaci. Nas najveci protivnik mi smo sami sebi i najvece borbe vodimo sa sobom . Biblijski satana nije bice a jos manje pali andjeo.
bravo care!
ja to velim i za boga. ovde bre na zemlji jes' raj - svako moze da radi sta god oce bez ikakvih "intervencija" "odozgo". e sta ce biti posle - verovatno ce biti nesto.

Back