Simpson:
Kissko poenta je da je bog stvorio sotonu tj. zlo..... tako da on ispada najveci zlocinac...
on je to ili namerno uradio ili slucajno, ali u slucaju slucajnosti pada u vodu njegova savrsenost i bezgresnost sto dovodi u pitanje njegovu bozanstvenost...
valjda si sada ukapirao... prostije stvarno ne mogu
Zaista me se dojmilo višestruko izlaganje od Crisadelphiana i moram reći, da bi zaključak,
ako bi bio istinit, bio baš takav, kakvog si
ti napisao. Vidim, da je i Sizif srećan.
Kao prvo, nauk o tome, da je Sotona zapravo zlo u ljudima, nije jako star, počelo je nešto pre početka 20. veka, kada su se ljudi želeli otkačiti nasilne i zaglupljujuče crkvene dogme i u zanosu pokazati, koliko su pametni... Ali neću o tome.
Biću vrlo kratak. Za primer uzeču priču o Jovu, koju je izabrao i Crisadelphian u svome doista zanimljivome ali sasvim pogrešnome izlaganju:
...
6. А један дан дођоше синови Божји да стану пред Господом, а међу њих дође и Сотона.
7. И Господ рече Сотони: Од куда идеш?
А Сотона одговори Господу и рече: Проходих земљу и обилазих.
8. И рече Господ Сотони: Јеси ли видео слугу мог Јова? Нема онаквог човека на земљи, доброг и праведног, који се боји Бога
и уклања се ода зла.
9. А Сотона одговори Господу и рече: Еда ли се узалуд Јов боји Бога?
...
Dali je to Bog govorio sam sa sobom? Sa zlom u sebi? Dali je sam sebe pitao, gde je bio??????
Pogledajmo i otkrivenje, 20 poglavlje:
1. И видех анђела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и вериге велике у руци својој.
2.
И ухвати аждаху, стару змију, која је ђаво и сотона, и свеза је на хиљаду година,
3. И у бездан баци је, и затвори је, и запечати над њом,
да више не прелашћује народе, док се не наврши хиљаду година; и потом ваља да буде одрешена на мало времена.
...
PROSTIJE STVARNO NE MOGU.