Sata II na Sata

Lookeed

Zainteresovan član
Poruka
181
Postovanje,
Posto ovde ima vrsnih poznavalaca problematike vezane za hardver hteo bih da pitam dal moze Western Digital 160GB WD1600JS, SATA2, 7200rpm, 8MB buffer, mainstream performance, Serial-ATA2 300MB/s, da radi na ploci INTEL D845PEBT2 s procesorom P4 Intel 1.5Ghz i DIMM 512MB DDR/400MHz Apacer AM1, 184-pin, PC3200, CL2.5 u RAID modu 0/1/0+1(s dva kupljena diska naravno) s obzirom da ploca podrzava SATA mod? Neki kazu da sata II moze na sata s smanjivanjem transfera na 150mb/s bez problema; neki kazu da moze uz dodatni kontroler PCI S-ATA STLab A-181, RAID 0/1/0+1, 2x SATA ext. ports, 1 int. port, Sil3512 chip, up to 150MB/s, w/cables, PCI ; a neki kazu da nemoze nikako.
E pa voleo bi da znam sta je stvarnost jer planiram kupovinu diskova s tim sto bih kasnije menjao plocu i procesor pa da mi bar diskovi ostanu!
Hvala unapred !!!
Lookeed

SATA II moze bez problema na SATA, i vise skoro i da ne mozes naci disk sa SATA interfejsom svi su na SATA II.
Naravno obje brzine su samo teoretske 150MB/s i 300MB/s to u stvarnosti ni jedan disk ne moze prebaciti,prosjecni je izmedju 8-40 MB/s jer disk se vrti 7.200 obrtaja u minuti i ima kasnjenje od 8-10ms u trazenju podataka tako da kad sve saberes njegov plafon je 40 MB/s.
A sve ostalo je marketing...

S-ATA 2 ne radi na S-ATA kontroleru, ali svi hard diskovi pozadi imaju mali džamperčić kojim prebaciš mod rada svog novog hard diska. Lako ćeš ga uočiti kad pogledaš zadnju stranu harda, dosta je manji od standardnog džampera, a ako te buni ovo što napisah, pitaj tamo gde nameravaš da ga uzmeš da ti pokažu. Zbog ove male novotarije se inače S-ATA hardovi više ne proizvode već samo S-ATA 2.

Pozdrav.

PS
Kod mene je MP Cena HDD-a Maxtor 160GB S-ATA2 sa 8mb casha i 3god garancije 59€

Back