Sastanak u Butmiru- poslednji pokušaj očuvanja BiH?

Dust

Domaćin
Banovan
Poruka
4.184
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2009/10/091007_bihconstitutionusaeu.shtml
"U Butmiru o reformi BiH
Brana Prtenjak, za BBC iz Banjaluke
Sastanak osam stranaka i zvaničnika EU i SAD u Butmiru u petak najavljen je i kao najvažniji za budućnost BiH posle Dejtona
Zvaničnici Evropske unije i američke administracije - Karl Bilt i Oli Ren i zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg - sazvali su u Butmiru kod Sarajeva, u petak 9. oktobra, sastanak sa liderima osam političkih stranaka iz BiH.

Jedna od tema razgovora biće promene Ustava ali i sva druga pitanja od kojih zavisi napredak BIH ka EU i NATO.

Kako su saopštili organizatori, zvaničnici SAD i EU u BiH, cilj sastanka u petak je: da se prevazidju neslaganja u BiH i krene ka rešavanju brojnih otvorenih pitanja.

Najavljeno je da će bosansko-hercegovačkim političarima iz oba entiteta biti ponuđeno nekoliko predloga za deblokadu reformi i izlazak iz političke krize - međutim, u najavama sastanka u petak, zvaničnici EU i SAD nisu konkretno objasnili o kakvim je predlozima reč.

Učešće na sastanku je zvanično potvrdila većina od osam pozvanih političkih lidera, čija su očekivanja od ovog skupa različita.


Na osnovu odluka parlamenta RS možemo da prihvatimo metodologiju ili opseg promena ili da ih odbijemo

Brisel i Vašington su najavili ovaj sastanak prošle nedelje, i tom prilikom izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog, kako prenose zapadni mediji, 'političkog zastoja' i 'potrebe da zemlja nastavi napredak' u približavanju evropskim integracijama.

Neimenovani diplomatski izvor u Briselu je rekao da će evropski i američki zvaničnici na sastanku u Butmiru ponuditi 'niz osnovnih ideja koje bi omogućila nastavak reformskog procesa' - uz objašnjenje da postoje brojna pitanja koja treba rešiti 'kako bi se transformisao sadašnji status zemlje i ona od protektorata postala zemlja koja može da se kandiduje za članicu EU'.

Sastankom u Butmiru će predsedavati šef švedske diplomatije Karl Bilt, čija zemlja predsedava EU do kraja godine, i američki državni potsekretar Džim Stajnberg - a organizovan je četiri meseca posle posete američkog potpredsednika Bajdena i spoljnopolitičkog koordinatora EU Solane koji smatraju da su 'elektrošokom' podstakli bosanske političare da se prenu na planu reformi.

Zapadni analitičari očekuju da će se među američko-evropskim predlozima naći reforme u cilju veće funkcionalnosti institucija BiH kao i završetak reformi potrebnih da bi bila ukinuta insitucija OHR (Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH).

Lideri Republike Srpske (RS) smatraju da će se na sastanku nađi rešenja za pitanja: državne imovine, transformacije OHR-a (kancelarije visokog predstavnika za BiH) i bezviznog režima za putovanja u zemlje EU.

Oni su uvereni da će se razgovarati i o ustavnim promenama, ali kako veruju 'samo načelno'.

Aktuelni premijer RS, Milorad Dodik, je i lider SNSD-a (Stranke nezavisnih socijaldemokrata).

'Mi ćemo razgovarati. Videćemo šta su predlozi drugih, ali stvar mora da se vodi kroz institucije. Mi ćemo se vratiti u parlament, upoznaćemo parlament RS sa predlozima i naravno, na osnovu odluka parlamenta, možemo da prihvatimo metodologiju ili opseg tih promena - ili da ih odbijemo', rekao je Dodik ove nedelje uoči sastanka u Butmiru.

U istom okviru razmišljaju i u Partiji demokratskog progresa, čiji funkcioner Branko Dokić veruje da će ishodom sastanka biti razočarana samo jedna strana.

'Mi smo iz PDP-a duboko ubeđeni da će najrazočaraniji posle tog sastanka biti upravo oni koji od njega najviše očekuju, a to su pre svega bošnjački političari', smatra g.Dokić.

Protiv slabljenja 'države BiH'

S druge strane, predstavnici bošnjačkih partija - pre svega SDA (Stranke demokratske akcije) - poručili su više puta povodom predstojećeg sastanka, da neće pristati na podelu BiH.

Određenim izmenama Ustava može se samo jačati država Bosna i Hercegovina, smatraju u ovoj stranci, a nikako se ne može stvarati federacija ili konfederacija od te države.

'Ovaj sastanak vidim kao poslednju priliku da se zaustavi negativan trend koji postoji u protekle tri godine', rekao je povodom sastanka u Butmiru lider SDA Sulejman Tihić.

Hrvatske i bošnjačke stranke su izrazile u celini uzdržani optimizam dok su srpske stranke u BiH potvrdile svoje prisustvo sastanku u Butmiru ali i unapred odbacile mogućnost da se odreknu bilo kog dela autonomije koju imaju.

U strankama koje okupljaju Hrvate u BiH (treći konstitutivni narod, pored Srba i Bošnjaka) preovlađuju ocene da sastanak u petak u Butimiru neće doneti novo državno uređenje BiH - naročito ako to pitanje budu 'forsirali' predstavnici međunarodne zajednice.

Vreme predizborne kampanje nije baš najbolje i najsretnije vreme za postizanje dogovora po ovom najvitalnijem pitanju za budućnost BiH - a to je pitanje novog Ustava', rekao je uoči sastanka u Butmiru Mišo Relota, predstavnik za štampu HDZ BiH (Hrvatske demokratske zajednice u BiH).

Lideri hrvatskih stranaka u BiH sastali su se u Mostaru u sredu u okviru priprema za sastanak u Butmiru, a lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da će se ova partija pridržavati u razgovorima 'osnova iz Kreševske deklaracije' i da će odbaciti sva rešenja koja budu počivala na nejednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Drugi čovek stranke 'HDZ BiH 1990', Damir Ljubić, rekao je da se ni ta stranka neće odreći principa iz Kreševske deklaracije kao što su 'puna ravnopravnost i suverenitet sva tri naroda'.

Sastanku u Mostaru u sredu su prisustvovali i predstavnici HSP BiH, HSS-NHI BiH kao i HKDU (Hrvatske kršćansko demokratske unije).

Jedina politička partija iz BiH koja ima svoje delegate u državnom parlamentu a čiji predstavnici nisu pozvani na sastanak u Butmiru, je Srpska demokratska stranka (SDS).


Stranka je pozvala na bojkot ovog sastanka a njen lider Mladen Bosić veruje da se na sastanku ne sprema ništa dobro Republici Srpskoj.

'Radi se očigledno o pripremi i pokušaju pravljenja Dejtona 2, kvazi međunarodne konferencije koju očigledno organizuju Amerikanci a EU treba da posluži kao štap odnosno da ubeđuje strane da prihvate ono što im Amerikanci ponude.

Bez obzira na podeljen stavove i različita očekivanja domaćih političara, i na činjenicu da predviđena rešenja i predlozi međunarodne zajednice za izlazak iz političke krize neće biti poznati do samog sastanka - pripreme za njegovo održavanje dovoljno govore da je možda reč o najvažnijim razgovorima o budućnosti BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine."

Ne nađoh link o jutrošnjem razgovoru sa Janjićem na B92, ali po svemu sudeći, ovo je očajnički pokušaj međunarodne zajednice da sačuva dejtonsku Bosnu. Srbi i Hrvati traže odlazak OHR-a, a čak se i EU slaže, Amerikanci žele da dođe njihov predstavnik...
Kako lično, tako i preko mnogih analitičara, ali i preko događaja poput onog u Širokom Brijegu, znam da mnogi, nažalost, žele eskalaciju novog rata.
 
Prije će biti da je poslijednji pokušaj usaglašavanja stavova BH plemena prije definitivnog nametanja nekih rješenja od strane medjunarodne zajednice.

Da misle da mogu nesto da nametnu nametnuli bi do sada, kad su bili daleko jaci. Sad je Republika Srpska mnogo snaznija nego sto je bila i ima podrsku nove, mocne Rusije.
 
Браћо моја све је то иста прича апшење Додика, и покушај уништења РС ,ово ће бити бруталан и силовит напада на политику и покушај довоења људи у РС који ће то аминовати
Треба се окупити и сачувати ,јер савки нови унитаризам БиХ доводи до новог крвопролића кад тад
 
Браћо моја све је то иста прича апшење Додика, и покушај уништења РС ,ово ће бити бруталан и силовит напада на политику и покушај довоења људи у РС који ће то аминовати
Треба се окупити и сачувати ,јер савки нови унитаризам БиХ доводи до новог крвопролића кад тад

Naravno da je isto, i potpuno se slazem sa tobom. Ako mozes, ne bi bilo lose da konkretizujes to da se treba okupiti.. malo mi je nejasno, a i sam kazes da bi unitarna resenja dovela do krvoprolica, samim tim pretpostavljam da nisi mislio na okupljanje radi novog rata..
 
Naravno da je isto, i potpuno se slazem sa tobom. Ako mozes, ne bi bilo lose da konkretizujes to da se treba okupiti.. malo mi je nejasno, a i sam kazes da bi unitarna resenja dovela do krvoprolica, samim tim pretpostavljam da nisi mislio na okupljanje radi novog rata..

Не наравно на окупљање БиХ него да Срби у РС морају да се окупе око идеје и вођства , да не дође до подла ,а и наравно да ови наши дају пуну подршку руководству РС
 
Sada je red da Hrvati dobiju svoju republiku u okviru BiH.Zasto bi to Muslimanima smetalo???Pa i deca od od istih roditelja se dele.Sve je to prirodno i normalno.Uostalom veliki broj velikih i vaznih drzava ima svoje teritorijalne jedinice.
Ono sto nijedan narod ne voli to je da bude obespravljen i da neka druga nacija dominira nad njim.
Drzava BiH bi ostala sa svojim nadleznostima!
 
Ništa spektakularno, koliko naslućujem.
Dodik će izaći sa svojim predlozima, SDA će pevati jednu te istu pesmu (nešto poput šiptarske delegacije u pregovorima sa srpskom stranom), a Karl Bilt će opet pokušati ono što mu ne polazi za rukom već koliko? petnaest dugih godina, da pomiri plemenske saveze u neku novu mutant-državu...
Od istorijskog Dejtona do sarajevskog Butmira ....:whistling:
 
Poslednja izmena:

Back
Top