Sastanak Beograda i Prištine 2. septembra u Beloj kući

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
1597383362739.png

BEOGRAD -
Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, objavio je danas da će se predstavnici dve strane sastati 2. septembra u Beloj kući.
"Srećni smo što možemo da objavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući radi pregovora 2. septembra", napisao je Grenel na svom Tviteru.

Razgovor zakazan u Beloj kući, koji je trebalo da se održi 27. jula otkazala je prištinska strana, a nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija zbog ratnih zločina.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/g...istine-2.-septembra-u-beloj-kuci_1152929.html
******************************

И гест Гренела на слици објашњава: ,,доста је било Шиптарског избегавања разговора са Београдом''. Коначно, договорите се ако можете иначе гасимо светло и разлаз!
 
1597389636400.png





Grenel za 2. septembar najavio sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je za početak septembra sastanak lidera Srbije i Kosova u Beloj kući.

1597389699300.png


Objavljeno: 14.08.2020

"Srećni smo što možemo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući u pregovorima 2. septembra", napisao je Grenel na svom Tviter nalogu.




Prethodno su razgovori u Beloj kući bili zakazani za 27. jun, ali je kosovski predsednik Hašim Tači otkazao dolazak u Vašington, jer je Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Nakon njega, odlazak je otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Pregovori Beograda i Prištine uporedo se odvijaju i u Briselu uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji su u julu ove godine obnovljeni nakon 20 meseci zastoja.

Nakon briselskog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija u okviru ovih pregovora 16. jula, razgovori su nastavljeni na tehničkom nivou. Delegaciju Beograda predvodio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đuruć, dok je sa prištinske strane pregovorima prisustvovao Skender Hiseni.

Dijalog o normalizaciji odnosa dve strane uz posredstvo EU bio je blokiran od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, zbog zahteva Beograda da se ukinu takse i Prištine da se prestane s lobiranjem za poništavanje priznanja Kosova. Vlada Aljbina Kurtija je najpre donela odluku o ukidanju ovih taksi prvo na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizvode, ali je potom uvela „mere reciprociteta“ po kojima je bilo traženo da na proizvodima iz Srbije piše „Republika Kosovo“. Nova vlada Kosova na čelu s Avdulahom Hotijem ukinula je „mere reciprociteta“ kojima je vlada Aljbina Kurtija zamenila takse, čime je otvoren prostor za nastavak dijaloga.


Izvor: Insajder link



Радосна вест! Дан потписивања Свеобухватног споразума са Косовом се примакао! Биће то велики ударац за тзв."српски национализам" који се храни (и) чињеницом да односи Србије и Косова још увек нису сасвим нормализовани.
 
1597390409900.png






VUČIĆ PAKUJE KOFERE: Richard Grenell otkrio datum sastanka u Bijeloj kući na kojem će se riješiti sudbina Kosova...

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak.

1597390456100.png


Prije 1h



- Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući 2. septembra - napisao je specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na svom Twitter nalogu.

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana prije zakazanog sastanka, kosovski predsjednik Hashim Thaci otkazao je dolazak u Washington, jer je Specijalno tužilaštvo u Haagu podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veselija i drugih osoba koje se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.


Poslije toga, dolazak je otkazao i premijer Kosova Avdullah Hoti navodeći kao razlog krizu na Kosovu, nastalu prijedlogom optužnice protiv Thacija. Grenell je tada naveo da "SAD razumiju Hotijevu odluku" i da planira novi termin sastanka.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu, poslije 20 mjeseci zastoja.
 
1597392801600.png





Lideri Kosova i Srbije idu na pregovore u Washington 2. septembra

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell najavio je da će se predstavnici tih zemalja sastati na pregovorima u Washingtonu početkom idućeg mjeseca.

1597392822000.png


Na svom Twitteru Grenell je napisao: "Sretni smo što možemo objaviti da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući radi pregovora 2. septembra."

Podsjetimo da su se lideri Srbije i Kosova trebali sastati u Americi krajem juna, ali je tada kosovski premijer Avdullah Hoti otkazao odlazak u Washington i učešće na sastanku nakon objavljivanja optužnice koju je Specijalizovano tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija.

Tada je najavljeno da će se tražiti drugi termin, što je na kraju i potvrdio Grenell.

Predsjednici Srbije i Kosova Vučić i Thaci dugo su pod udarom kritika velikog dijela javnosti zbog dominantnog uvjerenja da problem žele riješiti dogovorom koji bi uključio razmjenu teritorija. Pored toga, od sredine prošle godine špekulira se da su u dijelu američke administracije pronašli i podršku za takvu ideju.
 
1597402202600.png






Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

- Srbija nije u poziciji da odbija razgovore, kaže predsednik Srbije Aleknsadar Vučić povodom najave Grenela da će sastanak održati 2. septembra.

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore


14.08.2020 | 10:47

"Srbija nije u poziciji, ali ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore. Zašto je Grenel upotrebio termin 'pregovori' to je pitanje za njega. U razgovorima učestvujemo, teme su ekonomske, to je važno za nas i to su dobre teme", kaže Vučić.


"Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je Vučić.


Iz ugla Amerikanaca u pregovorima učestvuju dve nezavisne države, kaže Vučić, a tako nas posmatra i Brisel.


"Nemačka je toliko nadmoćna u EU", kaže Vučić i dodaje da Albanci na pregovore dolaze iz više razloga.


Vučić upozorava na mogućnost da kosovski Albanci provociraju na terenu, poput današnjeg upada na posed manastira Dečani.


Istakao je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rešenje bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.


Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.


Podsetio je da su ponovo upali u zaštićenu zonu manastira Dečani.


„Došli su tamo sa mašinama da grade magistralni put i pored presude čak njihovih sudova. Šta ih briga za manastir i za presude čak njihovih sudova. To su stvari koji unose dodatni nemir i strepnju. Protiv toga ćemo se boriti na svakom mestu“, podvukao je Vučić. gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.


(BN)
 
1597478813300.png







Diplomate za Danas o predstojećem sastanku Vučića i Hotija u Beloj kući čiji domaćin će biti Grenel

Moguće potpisivanje ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da se „intenzivno angažuju“ kako bi u skorije vreme bio postignut sveobuhvatan sporazum o rešavanju kosovskog pitanja, iako Evropska unija trenutno ima „ključnu reč“ u pregovaračkom procesu, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova, komentarišući predstojeći susret političkih lidera iz Beograda i Prištine u Beloj kući.


Moguće potpisivanje ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine 1


Piše: Marija Stojanović15. avgusta 2020. Izmenjeno: 09.00

Prema tvrdnjama diplomata, nije realno očekivati da će razgovorima, najavljenim za 2. septembar, prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp, ali Trampov izaslanik Ričard Grenel, koji će biti domaćin susreta, „ima velike ambicije da privoli dve strane da se da se dogovore o nekom konkretnom koraku na putu normalizacije odnosa, kao što je to bilo obnavljanje vazdušnog i železničkog saobraćaja na relaciji Beograd-Priština, o čemu je postignuta saglasnost početkom godine“.

U tom kontekstu, spekuliše se da je moguće da će na sastanku u Beloj kući biti potpisan „sporazum iz domena ekonomije“.
Naši izvori kažu da „dobar deo“ Trampovih saradnika „ne bi imao ništa protiv“ ni ukoliko bi se „u igru“ vratila ideja o podeli Kosova, za razliku od pojedinih evropskih zemalja, pre svega Nemačke, koje se oštro protive takvoj opciji.
Kako navode izvori Danasa, „zvanični Vašington je mnogo više zaokupljen Kinom nego Zapadnim Balkanom, što je pokazala i aktuelna evropska turneja američkog državnog sekretara Majka Pompea, ali neće odustati od napora da da doprinos u pokušajima međunarodne zajednice da pomiri Beograd i Prištinu“.

Sagovornici iz diplomatskih krugova ponavljaju da će biti teško postići konačni sporazum o Kosovu bez „direktnog ili indirektnog“ učešća i Amerike u pregovaračkom procesu, iako je EU zvaničan posrednik u pregovorima.
Tvrdi se da će se dijalog Beograda i Prištine, koji je obnovljen ovog leta u Briselu, pod patronatom specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, voditi u tri faze. Prva faza, koja je već počela, posvećena je pitanjima poput nestalih lica i ekonomske saradnje, u drugoj fazi planirani su razgovori o „delikatnijim temama“, uključujući kulturno nasleđe, a u trećoj bi se „razgovaralo o statusu“.

Diplomate ne gaje veliki optimizam da će u skorije vreme nastupiti ta treća, završna faza razgovora, jer Beograd nije spreman da prizna Kosovo, dok Priština nastavlja da insistira na priznanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdili su da će učestvovati na razgovorima u Beloj kući. Vučić je za TV Pink rekao da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore. Prethodno je Ričard Grenel saopštio da će se u Beloj kući 2. septembra sastati Vučić i Hoti „da pregovaraju“. Naglašeno je da će tema sastanka biti ekonomija.

– Zašto je Grenel upotrebio termin „pregovori“, to je pitanje za njega… Hoti će da kaže da je to sastanak dve nezavisne države, a tako je i iz ugla SAD. Ja neću tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, to sam rekao i Hotiju, poručio je Vučić. On je istakao i da Srbija „jeste u teškoj situaciji“, i da ne treba sumnjati da će Albanci „na terenu preduzeti akcije protiv Srba“. Kako je naveo, oni su doveli velike mašine i ušli su u zaštićenu zonu da bi kopali put prema Albaniji i nije ih briga za manastir Dečane, nije ih briga za sudove koji su doneli odluku, niti za bilo šta… Vučić je rekao i da je u interesu Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga i time lakša trgovina, lakši protok ljudi i železničke i avio linije.
Tači pozdravio sastanak
„Pozdravljam sastanak u Beloj kući radi pregovora Kosova i Srbije. Zahvalni smo na izuzetnoj posvećenosti Sjedinjenih Država miru i stabilnosti u regionu“, napisao je predsednik Kosova Hašim Tači na Tviteru. Sastanak se organizuje nakon što susret Vučića i Tačija planiran za 27. jun u Beloj kući, nije održan zbog toga što je podnet predlog optužnice za kosovskog predsednika kojom se sumnjiči za ratne zločine.
 
Pogledajte prilog 748218





VUČIĆ PAKUJE KOFERE: Richard Grenell otkrio datum sastanka u Bijeloj kući na kojem će se riješiti sudbina Kosova...

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak.

Pogledajte prilog 748219

Prije 1h



- Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući 2. septembra - napisao je specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na svom Twitter nalogu.

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana prije zakazanog sastanka, kosovski predsjednik Hashim Thaci otkazao je dolazak u Washington, jer je Specijalno tužilaštvo u Haagu podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veselija i drugih osoba koje se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.


Poslije toga, dolazak je otkazao i premijer Kosova Avdullah Hoti navodeći kao razlog krizu na Kosovu, nastalu prijedlogom optužnice protiv Thacija. Grenell je tada naveo da "SAD razumiju Hotijevu odluku" i da planira novi termin sastanka.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu, poslije 20 mjeseci zastoja.
Znaci toliko je dobar dogovor za siptare da ih je bila sramota da prisustvuju u Junu 😁😁😁
 

Back
Top