Sartr i njegove koleginice

Алекса, што си променио ону стереотипну, стави је опет да мало продискутујемо о њој :vudu:

1401foto-BETAPHOTO-MILOS-MISKOV-1.jpg

Glavna karakteristika koja odaje pametne žene: Briljantno zapažanje filozofa Sartre​

Dvije mlade žene koje sam upoznao na poslu su se raspravljale o tome koja je od njih pametnija.

Ona koja je završila srednju školu i fakultet s odličnim uspjehom, izgradila karijeru, upravlja velikim timom, putuje u inostranstvo i gradi vlastitu kuću? Ili ona koja je pronašla pouzdanog partnera koji joj je osigurao diplomu s odličnim uspjehom, posao, putovanja u strane zemlje i izgradio kuću za njih?

Nisam slušao njihov razgovor, ali sam razmišljao o tome na putu kući. Prva žena troši svoje živce na poslu, ustaje rano ujutro i nema mogućnosti da isključi telefon ili uzme slobodan dan. Druga žena je brzo došla do svoje sreće, ali postoji rizik da izgubi sve što smatra svojim.

Također je važno uzeti u obzir da su sve žene različite. Sreća se ne svodi na novac i luksuzna odmarališta. Za neke je sreća biti zatvoreni u laboratoriju, dok je za druge sreća plesati na pozornici. Ne želi svatko isto i svatko ne želi to sada i odmah. Mnogi ljudi su zainteresirani za sam proces, za svoje sudjelovanje u njemu radi vlastitog razvoja, a ne samo za krajnji rezultat ili materijalne nagrade.

U nekim filmovima prikazane su uspješne poslovne žene koje se ne mogu nazvati glupima. No, vidimo ih kako se vraćaju kući s posla usred noći, skidaju strašno neugodne, ali preskupe cipele s otečenih stopala i izjavljuju: "Kako sve ovo mrzim!" Oko njih su ljudi koji su izdajnici i kameleoni.

Naravno, filmski svijet nije stvaran život. Redatelji često pretjeruju kako bi stvorili dramu. Pogledajmo što nam pisci i filozofi govore. Koga možemo nazvati pametnom ženom? Francuski filozof Jean-Paul Sartre zaključio je da pametni ljudi nisu zli, da ljutnja implicira uskogrudnost.

Jednom sam proveo sedmicu dana u kući starijeg profesora, daljeg rođaka. Više nisam mogao izdržati i pobjegao sam odande. Cijela porodica ga je obožavala i smatrala primjerom. Klikao je složene formule i bio je poznat kao veliki autoritet. Ali kod kuće, iza zatvorenih vrata, svađao se s domaćicom zbog nepravilno narezanog paradajza u salati. Jesu li mu ta priznanja dala pravo da bude nepristojan?

Ne, nisu. Nije pokazao dovoljno mudrosti da zadrži svoje emocionalne ispade i spriječi druge da ga kritiziraju. Inteligencija je prije svega izdržljivost, strpljenje i samokontrola. Dobivanje visoko pozicioniranog posla u životu nije samo pitanje položaja i novca. To se odnosi na odsutnost iritacije i ljutnje.

Najpametnije žene koje sam upoznao bile su ljubazne, nježne i predane. Njihova inteligencija nije mjerena samo akademskim postignućima ili materijalnim uspjehom, već i sposobnošću da se nose s izazovima života na uravnotežen i smiren način. Biti pametan znači imati emocionalnu inteligenciju, sposobnost razumijevanja i suosjećanja s drugima, te biti svjestan vlastitih snaga i slabosti.

izvor Žena za 10
Nerelalno za Srbiju. I moralno i u svakom pogledu. Koja crna karijera, koje crno finansiranje od strane muza?

IQ vam zavisi od tog na cijoj ste strani ...........na strani kolektivnog zapada ili na strani slobodnog sveta.
Jasno je koliki IQ treba da neko poseduje da bi bio na strani zla, pljacki, razaranja, unistenja citavih naroda, dece, prirode, ljudskog gena, zelja za totalitarnom vlascu, beskonacnim bogatstvom .........dakle, totalno odsustvo humanizma a humanizam je ono sto nas razlikuje od zivotinja i sto se meri visinom IQ.

i jos da napomenem zasttrasujucu implikaciju forsiranja tehnokratije..

колико се види из друштвене организација техника ( па тиме и технократија ) је заааадња рупа на свирали

легислатократија ( правници адвокати судије политичари )

фондократија ( банкари трговина )

фармакомедкратија

технику користе као алат..све је 'на дугме'

Например.

Научници јесу пронашли принцип нуклеарне фисије и фузије ... и зашта је употребељено и од кога ...

од Војске и Политичара за наметање силе...

Повика на техно а остали Кратоси месо једу ..

I zaključio je da su najpametnije one žene koje su prema njemu bile ljubazne i podatne.
Meni nije jasno kako je Simon de Bovoar, žena koja je napisala Bibliju feminizma, izmanipulisana sa njegove strane.
Ima Danilo Kiš odličan tekst o njima, Sartru i Bovoar:

Sveta Simona

Gospođa Simon de Bovoar nema, sada, na kraju života, praveći svoj intelektualni bilans, nema, kaže, šta sebi da prebaci. Ona je, zajedno sa Žan-Polom, i uz Žan-Pola, proživela jedan egzemplaran život, pa sada govori samozadovoljno kao kakva nova svetica, sveta Simona: Žandarka i sveta Tereza u istom licu: pisala je, borila se za dobrobit čovečanstva, bila je na „pravoj strani”, zasejala je seme feminizma i sada može mirne duše da „preživa slatki hmelj mladosti”. Njoj je savest sasvim mirna. Ona je sasvim zadovoljna. Da, jeste, nije imala sasvim ispravan stav, jasan uvid u Gulag (kaže mi R. I. da se za najnovije izdanje Larusa sprema jedinica „Gulag”), no ona se, verovatno, ne oseća nimalo krivom, njoj je savest čista kao srce Žandarke: Sveta je Simona (zajedno sa sv. Žan-Polom) bila u zabludi, „kao svi Francuzi”, pa čemu tu imati grizodušje. Svi su bili glupi, pa i ja! Kao da njena dužnost nije bila u tome da ne bude „glupa kao i svi ostali”! Kao da nije njena dužnost bila da vidi to što drugi nisu videli. Jer drugi nisu odlazili na kremaljska hodočašća kao sveti francuski duo: Žan-Pol i Simona, jer drugi nisu imali uvid u sve ono u šta su oni imali uvid! Jer drugima nisu dolazili obezglavljeni, ućutkani i prestrašeni intelektualci da im kažu, da im posvedoče šta je i kako je! Jer drugima nije bio stavljen na uvid, još pedesetih godina, dosije Gulag i jer drugi nisu rekli ono što je rekao sv. Žan-Pol: „Nisam hteo da razočaram Bijankur.” Jer za intelektualce ovoga veka, ovog našeg doba, postoji samo jedan ispit savesti, postoje samo dva predmeta iz kojih se pada ne na godinu, nego zbog kojih se gubi pravo (moralnog) glasa jednom za uvek: fašizam i staljinizam. Sve ostalo su trice i kučine. A feminizam gospođe Simone bagatela, kao i sve ostale francuske intelektualne bagatele. Bagatele za jedan masakr, htedoh reći.

(1979)

Danilo Kiš - Eseji

Ima Danilo Kiš odličan tekst o njima, Sartru i Bovoar:

Sveta Simona

Gospođa Simon de Bovoar nema, sada, na kraju života, praveći svoj intelektualni bilans, nema, kaže, šta sebi da prebaci. Ona je, zajedno sa Žan-Polom, i uz Žan-Pola, proživela jedan egzemplaran život, pa sada govori samozadovoljno kao kakva nova svetica, sveta Simona: Žandarka i sveta Tereza u istom licu: pisala je, borila se za dobrobit čovečanstva, bila je na „pravoj strani”, zasejala je seme feminizma i sada može mirne duše da „preživa slatki hmelj mladosti”. Njoj je savest sasvim mirna. Ona je sasvim zadovoljna. Da, jeste, nije imala sasvim ispravan stav, jasan uvid u Gulag (kaže mi R. I. da se za najnovije izdanje Larusa sprema jedinica „Gulag”), no ona se, verovatno, ne oseća nimalo krivom, njoj je savest čista kao srce Žandarke: Sveta je Simona (zajedno sa sv. Žan-Polom) bila u zabludi, „kao svi Francuzi”, pa čemu tu imati grizodušje. Svi su bili glupi, pa i ja! Kao da njena dužnost nije bila u tome da ne bude „glupa kao i svi ostali”! Kao da nije njena dužnost bila da vidi to što drugi nisu videli. Jer drugi nisu odlazili na kremaljska hodočašća kao sveti francuski duo: Žan-Pol i Simona, jer drugi nisu imali uvid u sve ono u šta su oni imali uvid! Jer drugima nisu dolazili obezglavljeni, ućutkani i prestrašeni intelektualci da im kažu, da im posvedoče šta je i kako je! Jer drugima nije bio stavljen na uvid, još pedesetih godina, dosije Gulag i jer drugi nisu rekli ono što je rekao sv. Žan-Pol: „Nisam hteo da razočaram Bijankur.” Jer za intelektualce ovoga veka, ovog našeg doba, postoji samo jedan ispit savesti, postoje samo dva predmeta iz kojih se pada ne na godinu, nego zbog kojih se gubi pravo (moralnog) glasa jednom za uvek: fašizam i staljinizam. Sve ostalo su trice i kučine. A feminizam gospođe Simone bagatela, kao i sve ostale francuske intelektualne bagatele. Bagatele za jedan masakr, htedoh reći.

(1979)

Danilo Kiš - Eseji
Sta su oni, bili staljinisti?

Back