Šarović: Dodik vodi RS u NATO, najveća izdaja RS u poslednjih 20 godina

Zar nije šala bila da ameri služe svoju zemlju u Afganistanu? Brane američku demokratiju i način života?

da si ti meni ziv i zdrav ali u SAD poodavno ne postoji draft i vojska je profesionalna ili placenicka. Da, naravno da nikoe nije drago da mu ginu vojnici, ali javnost reaguje sasvim drukcije na pogibiju redovnih vojnika ili profi vojnika.

Nedavno je Trump udoivici jednog poginulog rekao da ne kuka previse jer: He knew what he signed up for
 
da si ti meni ziv i zdrav ali u SAD poodavno ne postoji draft i vojska je profesionalna ili placenicka. Da, naravno da nikoe nije drago da mu ginu vojnici, ali javnost reaguje sasvim drukcije na pogibiju redovnih vojnika ili profi vojnika.

Nedavno je Trump udoivici jednog poginulog rekao da ne kuka previse jer: He knew what he signed up for
A može li Srbin biti NATO-plaćenik iako Srbija i BiH nisu u NATO-u?
 
  • Haha
Reactions: Hix
Додик: Нема пута БиХ у НАТО
02/02/2020 | Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да нема пута БиХ у НАТО и да ниједан интегративни корак према тој војној организацији неће бити учињен док он обавља функцију на којој се налази у Предсједништву БиХ и води Републику Српску заједно са предсједником Жељком Цвијановић и другим функционерима.
Милорад Додик - Фото: СРНА

Милорад ДодикФото: СРНА

- У посљедње вријеме нигдје од НАТО-а нисте чули да је БиХ на путу интеграција, већ су рекли `на путу сарадње` - рекао је Додик у Бањалуци поводом тврдњи СДС-а и ПДП-а да БиХ иде у НАТО.
Додик је нагласио како није могао, али би волио да јесте, да укине Акциони план за чланство у НАТО /МАП/, те напоменуо како је за то потребна сагласност у оквиру Предсједништва БиХ.
- Учинио сам да се онемогући Акциони национални план и да се путем неког документа Програм реформи покуша одржати неки облик сарадње са НАТО-ом и ми то чинимо - истакао је Додик.

Он је подсјетио на недавну изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је рекао да нема учлањења и пута БиХ у НАТО ако на то не пристану Срби.
- Изетбеговић то није говорио док је са њим у Предсједништву БиХ био Младен Иванић, који је усвојио војну стратегију. Изетбеговић ово говори управо сада када смо ми из Републике Српске довели то у питање, закочили и недозвољавамо да иде - појаснио је Додик.
Додао је и како је Изетбеговић био оптимистичан за ту врсту приче када су у заједничким органима сједили Шаровић и Иванић, односно СДС и ПДП у Савјету министара.
- Зашто Шаровић и Црнадак нису ставили АНП на дневни ред и одбили? Зашто је тај план повукао хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић када је био стављен на дневни ред Предсједништва БиХ? Повукао га је, јер је знао да ћу ја бити против и покренути витални националкни интерес и срушити то питање - рекао је Додик.


+++++++++++++++++++
Крајње је време да антисрпске будалетине и мрзитељи Срба престану са измишљотинама и подметачинама...........
 
https://www.rtvbn.com/3976909/sporenja-sdsa-i-snsda-oko-nato-puta

Sporenja SDS-a i SNSD-a oko NATO puta

„Jedini koji je ponizio Narodnu skupštinu RS podmetanjem lažnog dokumenta narodnim poslanicima, svojim lažima i mlataranjem po mirkofonima skupštinske govornice u živom prenosu sjednice je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik a to je samo jedan segment sveopšteg haosa koji vladajuća većina pravi“ - izjavio je član Predsjedništva SDS Nedeljko Glamočak odgovarajući na izjave Igora Žunića, šefa Kluba poslanika SNSD u NSRS.

res_1580746523_sporenja-sds-a-i-snsd-a-oko-nato-puta[1].jpg


03.02.2020 | 17:02


„Neka se gospodin Žunić zapita šta brani? On brani haos a proizvođenje haosa u Republici Srpskoj što jeste zvanična politika njegove partije. A haos su napravili u svim sferama života zbog čega se narod iseljava a Republika Srpska ostaje prazna“ – kazao je Glamočak.

Član Predsjedništva SDS je naglasio da je podmetanjem lažnog dokumenta i njegovim usvajanjem u NSRS, skupštinska većina predvođena SNSD-om je osnažila potpis člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i dala saglasnost na ANAP.


„Upravo zato nam treba nova posebna sjednica NSRS kako bi se poništili zaključci u vezi sa Programom reformi i osnažila Dekleracija o vojnoj neutralnosti kao što to radi Srbija“ – kazao je Glamočak.



Član Predsjedništva SDS Nedeljko Glamočak je ponovio da zvanični podaci sa sajta NATO pakta jasno i nedvomisleno kažu da je BiH u MAP-u a da je juče i Dodik to potvrdio.


„Dostavljanjem Programa reformi u Brisel otkočen je put BiH ka NATO i sada isključivo Dodikovom krivicom, mi više ne odlučujemo o našim vojnim integracijama“ – zaključio je Glčamočak.


Šef Kluba poslanika SNSD u parlamentu Srpske Igor Žunić je reagovao nakon zahtjeva predsjednika SDS Mirka Šarovića da se zakaže hitna sjednica NSRS o NATO putu BiH, kazao da nema potrebe da se ponovo zasjeda na istu temu.


(BN)
 
Dodik: Milo Đukanović NE MOŽE u BiH!
Izvor mondo.ba 03.02.2020. /
Nisam se složio sa dolaskom predsednika Crne Gore Mile Đukanovića u posetu Bosni i Hercegovini, kazao je u ponedeljak član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.
hram


Danas je u 14 sati održana sednica državnog Predsedništva kojoj su prisustvovali predsedavajući Željko Komšić, te članovi Milorad Dodik i Šefik Džaferović. Nakon sednice Dodik se obratio novinarima.
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da se nisu doticali "problematičnih" tema, ali je dodao da nije dao saglasnost za dolazak crnogorskog predsednika Mile Đukanovića u službenu posetu BiH, kako je kazao, imajući u vidu trenutnu situaciju u Crnoj Gori, piše N1.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Браво ЗА ДОДИКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
https://www.rtvbn.com/3976925/dodik-ne-zna-kako-da-istinu-o-nato-putu-predoci-glasacima

Dodik ne zna kako da istinu o NATO putu predoči glasačima

Zašto javnost Republike Srpske ne dobija precizne i jasne informacije kada je u pitanju put BiH ka NATO? Vlast Srpske ne zna kako da istinu kaže narodu tvrde analitičari.

res_1580756329_dodik-ne-zna-kako-da-istinu-o-nato-putu-predoci-glasacima[1].jpg


03.02.2020 | 19:23

Jeste MAP nije MAP. Jeste Akcioni plan za članstvo u NATO, nije Akcioni plan za članstvo u NATO.


Milorad Dodik je prvo uvjerljivo tvrdio kako se ne radi o MAP-u a sada tvrdi da jeste MAP, ali da bi ga on ukinuo samo da je mogao. Zašto član Predsjedništva iz Republike Srpske mijenja priču u zavisnosti od potrebe. Analitičari uvjeravaju kako je jasno da Dodik zna sve od prvog dana.


Dešava se da u istom danu različite izjave u vezi sa NATO daju Milorad Dodik i neko od ostalih članova SNSD-a podsjeća novinar Goran Dakić.


Milorad Dodik dobro zna šta je potpisao ali očigledno ne zna kako da istinu predoči prije svega svojim glasačima kažu analitičari.


O programu reformi koji je BiH poslala u Brisel nedavno je raspravljala i Narodna skupština Republike Srpske ali su poslanici raspravljali o dokumentu bez potpisa i pečata i sa nedostajućim najvažnijim stranicama.



Pojedini analitičari su i tada tvrdili da je jasno da je program reformi MAP, SNSD je to negirao a NATO je to potvrdio prije nekoliko dana.




BN TV
 
https://www.rtvbn.com/3976917/sve-sto-je-ranije-dodik-pricao-bila-je-velika-prevara

Sve što je ranije Dodik pričao bila je velika prevara"

Nemoguće je da član Predsjedništva Milorad Dodik ospori knjiženje vojne imovine, jer ako to uradi biće protiv svog potpisa kaže bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Ivanić u izjavi za N1 dodaje da do knjiženja možda neće doći u najkraćem roku, no da je to nakon potpisanog Programa reformi neminovnost.

res_1580750779_sve-sto-je-ranije-dodik-pricao-bila-je-velika-prevara[1].jpg


03.02.2020 | 18:22

"Vjerovatno nije za očekivati u najkraćem roku neke prve korake, ali nakon nekog perioda pauze očekujem da će se knjiženje imovine događati i u Republici Srpskoj. Sve to pokazuje da je sve što je ranije Dodik pričao bila velika prevara biračkog tijela", kazao je Ivanić u razgovoru za N1, dodajući da misli da će Dodik teško naći opravdanje zbog koga neće sprovesti uknjižbu.


"Ili će istinski ponovo zaratiti sa NATO-om. Međutim iz onoga što sam vidio, ja očekujem da će to biti realnosti i u RS", kaže Ivanić.


Sagovornik N1 pojašnjava da u Programu reformi koji je potpisan jasno piše da će se nastaviti knjiženje vojne imovine u BiH.



"Nigdje, ni u jednoj rečenici ne stoji nikakvo ograničenje", kaže bivši član Predsjedništva.


Ivanić je prokomentarisao i izjavu SNSD-ove poslanice u PS BiH Snježane Novaković-Bursać, koja je u programu N1 izjavila da se Programom reformi dogovoreno knjiženje vojne imovine odnosi na imovinu čije je knjiženje već započelo, dok se neće otvarati novi predmeti knjiženja.


"Program reformi je jasan, u Programu stoji da će se nastaviti knjiženje vojne imovine, ne priča se ni o onome što je otpočelo, ni o onome što nije, nego se govori da će se nastaviti knjiženje. Jasno je da se to odnosi na svu vojnu imovinu", zaključio je Ivanić.


(N1)
 
https://www.rtvbn.com/3976941/jedin...-19-vojnih-lokacija-knjizice-se-na-drzavu-bih

Jedini aerodrom u Srpskoj i još 19 vojnih lokacija knjižiće se na državu BiH

Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS - Mahovljani, nadomak Laktaša.

res_1580801764_jedini-aerodrom-u-srpskoj-i-jos-19-vojnih-lokacija-knjizice-se-na-drzavu-bih[1].jpg


04.02.2020 08:08

Na teritoriji Republike Srpske je 20 vojnih lokacija na 8.200 hektara koje bi mogle biti uknjižene na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Jedna od ključnih je Veliki Žep kod Han Pijeska za koju je, nakon odluke o knjiženju, Pravobranilaštvo RS uložilo apelaciju, a Ustavni sud BiH odbacio.


Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS - Mahovljani, nadomak Laktaša.


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, poručio da je pritisaka bilo i ranije, ali bezuspješnih:



"Republika Srpska je bila izložena ogromnim pritiscima od 2012. i 2013. godine da to prenese i nije prenijela."


Dalje izbjegavanje bilo bi praktično nemoguće jer je Milorad Dodik stavio potpis na dokument kojim se proces knjiženja nastavlja, mišljenja je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić:


"U Programu reformi, koji je potpisan, stoji vrlo jasno da će se nastaviti knjiženje vojne imovine BiH, potpisan je i na toj stranici, a nigdje ni u jednoj rečenici ne stoji nikakvo rješenje."


Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva odbrane:


"Pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine će se nastaviti kontinuirano rješavati. Ovo pitanje je kao jedan od zadataka definisano i u dokumentu Program reformi."


Iz sjedišta NATO-a za N1 su potvrdili da, nakon ulaska u MAP, važno je završiti proces knjiženja perspektivne vojne imovine na nivo države:


"Sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a na raspravama o saradnji NATO-a i regionalnoj sigurnosti. Mi i dalje podržavamo vlasti Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da državi registriraju nepokretnu vojnu imovinu."


Perspektivnih lokacija na području Bosne i Hercegovine je ukupno 57, proces knjiženja na prostoru Federacije BiH velikim dijelom priveden je kraju.


"Ja znam u vrijeme, prije mjesec dana ili mjesec i po, dok sam bio još u Ministarstvu da su uknjižene mislim 32 lokacije, da su neke u procesu priprema za knjiženje koje su na prostoru i RS i da su davno preko Pravobranilaštva proslijeđeni određeni zahtjevi za dokumentaciju kako bi proces knjiženja se nastavio", rekao je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.


Kroz brojne antiNATO kampanje ovaj proces se u RS karakterisao kao otimačina Dejtonske teritorije, OHR je ranije odbacio ovakve indicije, saopštavajući da iako uknjižena na BiH perspektivna vojna imovina ostaje dijelom entitetskih teritorija.


(N1)
 
https://www.rtvbn.com/3976959/sarovic-dodik-brine-o-sds-a-o-prodaji-republike-srpske-natou-ni-rijeci

Šarović: Dodik brine o SDS, a o prodaji Republike Srpske NATO-u ni riječi

- Dirljivo je bilo slušati brigu Milorada Dodika za Srpsku demokratsku stranku i njene poslanike, ali zanimljivo o svom izdajništvu kojim je Republiku Srpsku prodao NATO-u ni riječi.

res_1580820307_sarovic-dodik-brine-o-sds-a-o-prodaji-republike-srpske-nato-u-ni-rijeci[1].jpg


04.02.2020 | 13:18

Ovo je na fejsbuk profilu napisao predsjednik SDS Mirko Šarović, nakon što je Milorad Dodik rekao da je moguće da jedan broj poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske pristupi nekoj od stranaka okupljenih oko SNSD, pošto je, kako je naveo, SDS u rasulu i nema liderstva.


U izjavi O kanalu i Oslovođenju, Dodik je ponovio da SNSD sa ljudima u Bijeljini traga za mogućom saradnjom na lokalnim izborima kako bi toj lokalnoj zajednici ponudili kompaktnost između lokalnog i republičkog nivoa upravljanja...Dodik je rekao da zna Ja znam neke ljude u SDS koji pokazuju interes da se `prepakuju`",



Na sve ovo Dodiku je odgovorio Šarović, navodeći da je "dirljivo bilo slušati brigu Milorada Dodika za Srpsku demokratsku stranku i njene poslanike, ali zanimljivo o svom izdajništvu kojim je Republiku Srpsku prodao NATO-u ni riječi".


"Razumijem, sada treba pripremiti poznato „prešaltavanje" njega i njegove stranke, kada moraju laži koje su pričali juče, danas zamijeniti novim lažima", konstatovao je Šarović, dodajući:

-Zanimljivo, samo do prije mjesec dana činilo se da će ovaj lažni patriota na NATO krenuti sa isukanom sabljom. Кakav preokret! Vjerovatno se on ipak sjetio 1997. godine i Banja Luke... Čekamo šta će na ovaj nož u leđa Republici Srpskoj da kažu oni koji su u njemu do sada vidjeli pouzdanog saveznika?!


(BN)
 
https://www.rtvbn.com/3976941/jedin...-19-vojnih-lokacija-knjizice-se-na-drzavu-bih

Jedini aerodrom u Srpskoj i još 19 vojnih lokacija knjižiće se na državu BiH

Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS - Mahovljani, nadomak Laktaša.

Pogledajte prilog 645206

04.02.2020 08:08

Na teritoriji Republike Srpske je 20 vojnih lokacija na 8.200 hektara koje bi mogle biti uknjižene na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Jedna od ključnih je Veliki Žep kod Han Pijeska za koju je, nakon odluke o knjiženju, Pravobranilaštvo RS uložilo apelaciju, a Ustavni sud BiH odbacio.


Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS - Mahovljani, nadomak Laktaša.


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, poručio da je pritisaka bilo i ranije, ali bezuspješnih:



"Republika Srpska je bila izložena ogromnim pritiscima od 2012. i 2013. godine da to prenese i nije prenijela."


Dalje izbjegavanje bilo bi praktično nemoguće jer je Milorad Dodik stavio potpis na dokument kojim se proces knjiženja nastavlja, mišljenja je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić:


"U Programu reformi, koji je potpisan, stoji vrlo jasno da će se nastaviti knjiženje vojne imovine BiH, potpisan je i na toj stranici, a nigdje ni u jednoj rečenici ne stoji nikakvo rješenje."


Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva odbrane:


"Pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine će se nastaviti kontinuirano rješavati. Ovo pitanje je kao jedan od zadataka definisano i u dokumentu Program reformi."


Iz sjedišta NATO-a za N1 su potvrdili da, nakon ulaska u MAP, važno je završiti proces knjiženja perspektivne vojne imovine na nivo države:


"Sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a na raspravama o saradnji NATO-a i regionalnoj sigurnosti. Mi i dalje podržavamo vlasti Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da državi registriraju nepokretnu vojnu imovinu."


Perspektivnih lokacija na području Bosne i Hercegovine je ukupno 57, proces knjiženja na prostoru Federacije BiH velikim dijelom priveden je kraju.


"Ja znam u vrijeme, prije mjesec dana ili mjesec i po, dok sam bio još u Ministarstvu da su uknjižene mislim 32 lokacije, da su neke u procesu priprema za knjiženje koje su na prostoru i RS i da su davno preko Pravobranilaštva proslijeđeni određeni zahtjevi za dokumentaciju kako bi proces knjiženja se nastavio", rekao je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.


Kroz brojne antiNATO kampanje ovaj proces se u RS karakterisao kao otimačina Dejtonske teritorije, OHR je ranije odbacio ovakve indicije, saopštavajući da iako uknjižena na BiH perspektivna vojna imovina ostaje dijelom entitetskih teritorija.


(N1)
Kozohebi ne znaju ni šta će sa aerodromom Željava kraj Bihaća, a zinuli na aerodrom u Srpskoj! Ma goni to sve u TRI PM! :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:
 
https://www.rtvbn.com/3977023/sarovic-ne-odustajemo-od-sjednice-nsrs-u-pitanju-je-veleizdaja-srpske

Šarović: Ne odustajemo od sjednice NSRS, u pitanju je veleizdaja Srpske

- Ne odustajemo od zakazaivanja sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske oko utvrđivanja odgovornosti za aktiviranje MAP-a i NATO puta BiH – poručio je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, naglašavajući da je u pitanju, kako je rekao, veleizdaja Republike Srpske.

Šarović: Ne odustajemo od sjednice NSRS, u pitanju je veleizdaja Srpske


05.02.2020 | 10:03

"Iskoristićemo sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, kada nema spremnosti aktuelne vlasti da se suoči sa posljedicama učinjenog“, kazao je Šarović, navodeći da je očito da vladajuća većina ne žele da se ovo pitanje izvede na čistac i jasno predstavi javnosti.


"Zbog toga ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti i predati potrebne potpise građana. Na toj sjednici građani će jasno vidjeti da je prethodna sjednica posvećena Programu reformi bila najobičnija farsa“ – istakao je Šarović i dodao:


„Ovo nije izdaja nego veleizdaja jer je jedan čovjek potpisao dokument koji vodi i BiH i Republiku Srpsku u NATO, a da nikog drugog nije pitao. Nisu pitani građani, nije odlučivala NSRS, nije o tome odlučivao niko iz Republike Srpske a radi se o pitanju od sudbinskog značaja“.


Kolegij NSRS juče je odbio inicijativu SDS da se zakaže posebno skupštinsko zasjedanje na kome bi ovo bila jedina tačka dnevnog reda.


(BN)
 
Упорни Србин усред Америке руши високог представника у Босни
Зоран Жужа 05.02.2020 Пише Бранкица Ристић

Врховни суд САД прихватио је у разматрање тужбу Зорана Жуже против високог представника у Босни и Херцеговини. Жужу је Педи Ешдаун својевремено сменио и одузео му грађанска и политичка права. Може ли појединац, и то Србин, да сруши моћ високог представника у БиХ?
Зоран Жужа за Спутњик каже да више не постоји било каква моћ високог представника и да је време те институције прошло. Као доказ за то наводи свој случај који је својеврстан преседан по много чему.
„Ово јесте преседан из простог разлога што ниједан од судова или судских инстанци кроз које смо ми прошли није оспорио чињеницу да су одлукама високог представника на драстичан начин кршена људска права“, каже наш саговорник.

Србин који је решио да сруши ОХР
Жужа додаје да је све време трајала борба око укидања дипломатског имунитета високим представницима, како би могло да се процесуира то што су кршили људска права.
„Покушавамо да пред америчким судовима и пред Врховним судом САД докажемо да сваки дипломата који убије некога док је на дужности мора да одговара пред судом своје земље. У овом случају високи представници су правно убили све људе које су без основа смењивали, јер су им на драстичан начин укинули сва људска права: право на рад, право на суђење, право на жалбу… Дакле, сва она права која су набројана у Повељи Уједињених нација су кршена, осим права на голи живот“, објашњава Жужа.
Другим речима, наш саговорник каже да су жртве високих представника биле правно убијене и сада се покушава доказати да је и правна смрт — смрт. Дакле, они морају да одговарају за оно што су урадили.
Подсећања ради, сада већ покојни Педи Ешдаун остао је упамћен као неко ко је највише користио бонска овлашћења и наметнуо чак 430 одлука, али и у једном дану 2004. године „правно убио“ 60 функционера из Републике Српске у БиХ у оквиру мера које је требало да допринесу „што бржем приступању БИХ — НАТО програму Партнерство за мир“.

Правно убиство је и исто што и физичко
„Преседан је то што су високи представници кршили људска права, а позивају се на дипломатски имунитет. Наш је покушај да то оборимо и то би онда отворило цео простор за тужбе и у свим другим случајевима. Међутим и кроз одлуке судова ми смо успели да видимо доста тога. На пример, у неким одлукама се каже да нису сами високи представници доносили те одлуке, већ су их доносили уз сагласност земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК-а). ПИК као организација правно не постоји“, објашњава Жужа.
Организација не постоји, али зато, додаје наш саговорник, постоје земље које га чине, тако да је и то један од могућих приступа за евентуалне даље судске поступке, за шта су потребни озбиљно време и живци. Оно што Жужу посебно радује јесте чињеница да је Република Српска приступила припреми сету закона који би помогли људима које је својевремено казнио ОХР.
„То је добар пут и начин и тако би све институције у овој земљи требало да реагују“, каже наш саговорник.

РС спрема закон за заштиту оштећених

Жужа напомиње да је на неки начин успех и то што високи представник од 30. јуна 2014. године, када су он и његов тим поднели тужбу, ниједном није користио бонска овлашћења.
„После подношења наше тужбе рехабилитовано је неколико људи који су страдали као и ја, а чињеница је да високи представник није више користио бонска овлашћења, што је према оцени мог правног тима један од резултата наше тужбе“, закључује он.
Што се тиче исхода пресуде у Америци, Жужа не би ништа да прејудицира, али напомиње да врло мали број случајева, између осам и девет одсто, доспе до Врховног суда САД.
Жужин адвокат Џон Винторп рекао је да је овај случај доспео до Врховног суда САД, након што је ОХР пред нижим судовима успео да се одбрани позивањем на имунитет од одговорности за тешка кршења основних људских права, иако су сменили Жужу и стотине других званичника на основу слободне процене, без судске одлуке или било каквог другог процеса. Винторп је нагласио да је ОХР свестан да амерички судови нису нимало наклоњени његовом захтеву за имунитет, због чега је ОХР последњих година одлучио да не доноси политичке одлуке у БиХ, да то не би покренуло штетне парнице у САД. Он посебно оспорава бонска овлашћења, тврдећи да не постоје и да су измишљена.
„Бонска овлашћења не налазе правну основу у Дејтонском мировном споразуму“, тврди Винторп и сматра да би одлука Врховног суда и отварање могућности одговорности земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК) могли да створе преседан у САД.

Жужа је иначе обављао функцију шефа кабинета председника Парламента Републике Српске.
 
Упорни Србин усред Америке руши високог представника у Босни
Зоран Жужа 05.02.2020 Пише Бранкица Ристић

Врховни суд САД прихватио је у разматрање тужбу Зорана Жуже против високог представника у Босни и Херцеговини. Жужу је Педи Ешдаун својевремено сменио и одузео му грађанска и политичка права. Може ли појединац, и то Србин, да сруши моћ високог представника у БиХ?
Зоран Жужа за Спутњик каже да више не постоји било каква моћ високог представника и да је време те институције прошло. Као доказ за то наводи свој случај који је својеврстан преседан по много чему.
„Ово јесте преседан из простог разлога што ниједан од судова или судских инстанци кроз које смо ми прошли није оспорио чињеницу да су одлукама високог представника на драстичан начин кршена људска права“, каже наш саговорник.

Србин који је решио да сруши ОХР
Жужа додаје да је све време трајала борба око укидања дипломатског имунитета високим представницима, како би могло да се процесуира то што су кршили људска права.

Другим речима, наш саговорник каже да су жртве високих представника биле правно убијене и сада се покушава доказати да је и правна смрт — смрт. Дакле, они морају да одговарају за оно што су урадили.
Подсећања ради, сада већ покојни Педи Ешдаун остао је упамћен као неко ко је највише користио бонска овлашћења и наметнуо чак 430 одлука, али и у једном дану 2004. године „правно убио“ 60 функционера из Републике Српске у БиХ у оквиру мера које је требало да допринесу „што бржем приступању БИХ — НАТО програму Партнерство за мир“.

Правно убиство је и исто што и физичко
„Преседан је то што су високи представници кршили људска права, а позивају се на дипломатски имунитет. Наш је покушај да то оборимо и то би онда отворило цео простор за тужбе и у свим другим случајевима. Међутим и кроз одлуке судова ми смо успели да видимо доста тога. На пример, у неким одлукама се каже да нису сами високи представници доносили те одлуке, већ су их доносили уз сагласност земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК-а). ПИК као организација правно не постоји“, објашњава Жужа.
Организација не постоји, али зато, додаје наш саговорник, постоје земље које га чине, тако да је и то један од могућих приступа за евентуалне даље судске поступке, за шта су потребни озбиљно време и живци. Оно што Жужу посебно радује јесте чињеница да је Република Српска приступила припреми сету закона који би помогли људима које је својевремено казнио ОХР.
„То је добар пут и начин и тако би све институције у овој земљи требало да реагују“, каже наш саговорник.

РС спрема закон за заштиту оштећених
Жужа напомиње да је на неки начин успех и то што високи представник од 30. јуна 2014. године, када су он и његов тим поднели тужбу, ниједном није користио бонска овлашћења.

Што се тиче исхода пресуде у Америци, Жужа не би ништа да прејудицира, али напомиње да врло мали број случајева, између осам и девет одсто, доспе до Врховног суда САД.
Жужин адвокат Џон Винторп рекао је да је овај случај доспео до Врховног суда САД, након што је ОХР пред нижим судовима успео да се одбрани позивањем на имунитет од одговорности за тешка кршења основних људских права, иако су сменили Жужу и стотине других званичника на основу слободне процене, без судске одлуке или било каквог другог процеса. Винторп је нагласио да је ОХР свестан да амерички судови нису нимало наклоњени његовом захтеву за имунитет, због чега је ОХР последњих година одлучио да не доноси политичке одлуке у БиХ, да то не би покренуло штетне парнице у САД. Он посебно оспорава бонска овлашћења, тврдећи да не постоје и да су измишљена.
„Бонска овлашћења не налазе правну основу у Дејтонском мировном споразуму“, тврди Винторп и сматра да би одлука Врховног суда и отварање могућности одговорности земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК) могли да створе преседан у САД.

Жужа је иначе обављао функцију шефа кабинета председника Парламента Републике Српске.
Svaka čast! Ovo u Bosni je neviđena lakrdija! Kada je Hitler OKUPIRAO Kraljevinu Jugoslaviju, on se barem potrudio i na 'vlast' postavio DOMAĆE ljude kao Nedić i Pavelić, a ne nekakvog Fritza ili Adolfa! :zcepanje:
A sa druge strane, ove balkanske vukohebine bi i trebale da imaju demokratske nadzorne odbore, ali one koji će se zalagati za demokratiju i interese raje, a ne raznih belosvetskih lopovsko mafijaških grupa građana! :zcepanje: :zcepanje:
Ako, dragi balkanci! Jedimo GOVNA dok se ne zasitimo! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
 
1581600630700.png


Šarović: Tihi ulazak u NATO već sada je potpuno očigledan

Bit ćemo dio procesa, podržat ćemo izmjenu Izbornog zakona u obimu koji je u ovom trenutku realno moguć i optimalan, a da se neka nova faza radi možda nakon lokalnih izbora, kazao je Mirko Šarović

utorak
11. Februar 2020.

1581600623400.png


nog zakona za veliki uspjeh

Napomenuo je da ulazimo "u jedan kritični period i sve što eventualno može da se završi, to je period u naredna dva-tri mjeseca“.


- Moj stav je da su potrebne male, nužne izmjene za veliki uspjeh, a da velike izmjene i zadiranje u Ustav, zadiranje u mnogo odredbi Izbornog zakona koje objektivno treba mijenjati, u suštini je gubljenje vremena i vjerovatno bi profitirali oni koji možda ne žele izmjenu izbornog zakonodavstva, naveo je Šarović.


image

Mirko Šarović: Ovu veliku izdaju neće oprostiti aktuelnoj vlasti u RS-u i ključnom čovjeku Miloradu Dodiku

Dodao je da, što se SDS-a tiče, radi se o četiri-pet pitanja za koja misle da se može osigurati dovoljna parlamentarna većina, „da dobijemo na proljeće izmjene i dopune izbornog zakonodavstva koje bi u jednoj mjeri, ali samo u jednoj mjeri, povratile povjerenje građana u izborni proces“.


Između ostalog je naveo da se radi o izmjenama koje bi se odnosile na pripadanje mandata stranci, a ne pojedincu; odredbe koje se tiču elektronskog nadzora i skeniranja glasačkih listića i potpuna reforma glasanja u odsustvu, odnosno glasanja poštom, prenosi Fena.


- Sve ove odredbe u dosadašnjem zakonu su u suštini bile jedna odlična platforma za, rekao bih, izbornu korupciju, koja je prisutna godinama u BiH. Bit ćemo dio procesa, podržat ćemo izmjenu Izbornog zakona u obimu koji je u ovom trenutku realno moguć i optimalan, a da se neka nova faza radi možda nakon lokalnih izbora, naveo je Šarović.


Šarović je govorio i o pitanju "uvođenja BiH i RS-a u NATO".


- Ovu veliku nacionalnu grešku i veliku izdaju SDS-a, a nadam se i neke druge političke opcije, neće oprostiti aktuelnoj vlasti u RS-u i ključnom čovjeku, članu Predsjedništva BiH iz RS-a Miloradu Dodiku. Mislim da taj tihi ulazak u NATO već je sada potpuno očigledan. Uskoro će krenuti i upis perspektivne vojne imovine, kao jedno od prvih pitanja na koje se obavezao naš predstavnik, kazao je Šarović.


Najavio je da će SDS pozvati i druge partnere, te da će prikupiti dovoljan broj potpisa da bi mogla biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a.


- S prikupljanjem potpisa krenut ćemo vrlo brzo, jer nismo mogli da ubijedimo Kolegij NSRS da na naš zahtjev zakažu posebnu sjedicu i da o tome razgovaramo. Mislimo da je to pravo mjesto za to pitanje i raspravu, imajući u vidu da je rasprava prije dva mjeseca bila potpuno izrežirana s lažnim dokumentima, ali i predstavom u kom pravcu ide RS i BiH, kazao je Šarović.
 
1581950620200.png


MINISTRICA TURKOVIĆ OBJAVILA: Počela primjena obaveza iz NATO Programa reformi u BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković podsjeća javnost da je Program reformi BiH prihvaćen od strane NATO-a. Ovaj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se BiH obavezala slanjem ovog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu.

1581950652000.png


Prije 1h

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u sklopu svojih aktivnosti započelo sa aktivnom implementacijom obaveza koje proističu iz dokumenta Pregled odbrane BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost tog ministarstva, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli sa drugim institucijama.
U okviru Ministarstva formirane su radne grupe koje su zadužene za realizaciju ciljeva Programa reformi BiH 2019-2020.

S Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH već su provedene određene međunarodne i regionalne aktivnosti vezane za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) te predsjedavanje Stalnom radnom grupom Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnog kontroli naoružanja (Aneks 1B, član IV, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH).

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković podsjeća javnost da je Program reformi BiH prihvaćen od strane NATO-a. Ovaj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se BiH obavezala slanjem ovog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu.

„Politički komitet NATO-a je svojim zaključcima od 16.01.2020. godine, prihvatio predloženi Program reformi BiH, o njemu se predstavnici NATO-a više neće izjašnjavati već će aktivno pratiti njegovu implementaciju.“

MVP BiH apelira na sve nadležne institucije u BiH, kojima su dokumentom Program reformi BIH povjerene obaveze i zaduženja za realizaciju zadanih ciljeva, da pristupe provođenju aktivnosti kako bi mogli blagovremeno informirati javnost i nadležne o dostignutim ostvarenjima na predstojećim sastancima zvaničnika BiH i NATO-a.

Ujedno Ministarstvo obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja sa redovnim aktivnostima iz svog djelokruga rada, te poziva institucije koje su delegirale članove u rad iste da blagovremeno potvrde ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije, navedeno je na sajtu MVP BiH.
 
1582256066100.png


Sifet Podžić za Oslobođenje i O kanal: NATO je prihvatio Program reformi BiH


MAP je program. Zadnji program pred punopravno članstvo. Vi koristite uslove MAP-a ili ne koristite, istakao je ministar odbrane i pojasnio da BiH kroz Program reformi, koji je dostavljen, koristi uslove MAP-a

1582256215200.png


20. Februar 2020.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, za Oslobođenje i O kanal je podsjetio da je "u decembru 2018. godine NATO odlučio maknuti u stranu uslov knjiženja perspektivnih vojnih lokacija na BiH i rekao da BiH može početi koristiti programe MAP-a. I da treba poslati prvi godišnji nacionalni plan".


Famozni ANP...?

- Famozni ANP u sjedište NATO-a u Briselu. Tada su ovdje nastali problemi, kako će se to zvati... Nacionalni je u terminologiji NATO-a uglavnom državni. Pošaljite državni program da vidimo šta ćete raditi, a mi ćemo se složiti ili nećemo.
Pozdravljam to što je Predsjedništvo BiH našlo kompromis. Poslali smo Program i taj Program je prihvaćen od Političkog komiteta NATO-a prošlog mjeseca. Sada bismo trebali krenuti u realizaciju tih mjera. Ministarstvo odbrane kroz taj program ima 72 zadatka da provede individualno i 12 zadataka koje treba provesti u koordinaciji sa drugim ministarstvima i agencijama, kazao je Podžić te naglasio da u terminologiji NATO saveza nema da li je nešto aktivirano ili nije.
- MAP je program. Zadnji program pred punopravno članstvo. Vi koristite uslove MAP-a ili ne koristite, istakao je ministar odbrane i pojasnio da BiH kroz Program reformi, koji je dostavljen, koristi uslove MAP-a.
Podžić je u velikom intervjuu koji možete čitati u sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja te (dijelove) gledati danas u dnevnicima O kanala u 17 sati i 22 sata, otkrio koliko smo zapravo blizu članstvu u NATO-u.

Piše: Kenan Ćosić
 
Pogledajte prilog 652548

Sifet Podžić za Oslobođenje i O kanal: NATO je prihvatio Program reformi BiH

MAP je program. Zadnji program pred punopravno članstvo. Vi koristite uslove MAP-a ili ne koristite, istakao je ministar odbrane i pojasnio da BiH kroz Program reformi, koji je dostavljen, koristi uslove MAP-a

Pogledajte prilog 652552

20. Februar 2020.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, za Oslobođenje i O kanal je podsjetio da je "u decembru 2018. godine NATO odlučio maknuti u stranu uslov knjiženja perspektivnih vojnih lokacija na BiH i rekao da BiH može početi koristiti programe MAP-a. I da treba poslati prvi godišnji nacionalni plan".


Famozni ANP...?

- Famozni ANP u sjedište NATO-a u Briselu. Tada su ovdje nastali problemi, kako će se to zvati... Nacionalni je u terminologiji NATO-a uglavnom državni. Pošaljite državni program da vidimo šta ćete raditi, a mi ćemo se složiti ili nećemo.
Pozdravljam to što je Predsjedništvo BiH našlo kompromis. Poslali smo Program i taj Program je prihvaćen od Političkog komiteta NATO-a prošlog mjeseca. Sada bismo trebali krenuti u realizaciju tih mjera. Ministarstvo odbrane kroz taj program ima 72 zadatka da provede individualno i 12 zadataka koje treba provesti u koordinaciji sa drugim ministarstvima i agencijama, kazao je Podžić te naglasio da u terminologiji NATO saveza nema da li je nešto aktivirano ili nije.
- MAP je program. Zadnji program pred punopravno članstvo. Vi koristite uslove MAP-a ili ne koristite, istakao je ministar odbrane i pojasnio da BiH kroz Program reformi, koji je dostavljen, koristi uslove MAP-a.
Podžić je u velikom intervjuu koji možete čitati u sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja te (dijelove) gledati danas u dnevnicima O kanala u 17 sati i 22 sata, otkrio koliko smo zapravo blizu članstvu u NATO-u.

Piše: Kenan Ćosić
Jeli ti sada bar jasno koliko ti je providna i glupa ova tema?
 
Poslednja izmena od moderatora:
1583044673100.png



Pogledajte šta krije stenogram sa sastanka Predsjedništva i Kvinte

Sarajevska televizija TV Fejs večeras je objavila ekskluzivno stenogram sa sastanka Predsjedništva BiH i ambasadora Kvinte na kojoj je dogovoren ipak ANP, Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO, koji je naknadno za javnost naročito Republike Srpske dobio ime Program reformi.


1583044708400.png


29.02.2020 | 22:03

Na tom sastanku, kako se navodi u stenogramu, bilo je šest ambasadora i tri člana u Predsjedništvu BiH.


Kako TV Face tvrdi, stenogram ima devet stranica, a oni su ekskluzivno objavili samo dijelove i to one koji daju odgovor na pitanje da li je usvojen ANP ili ne.


Članovi Predsjedništva BiH postigli su na sastanku sa ambasadorima Kvinte dogovor oko ANP, koji su kasnije nazvali Program reformi, kako bi udovoljili Miloradu Dodiku.


Dodik je imao i uslov da NATO ne saopšti da je to ANP za što je i dobio garanciju. Na kraju kada je sve dogovorio kako će se od javnosti sakriti da je to ANP, Dodik je imao i zahtjev da se odmah imenuje Zoran Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Pogledajte i poslušajte šokantan stenogram sa sastanka članova Predsjedništva BiH i ambasadora Kvinte, koji prenosi TV Face.


(BN)
 

Back
Top