Šarović: Dodik vodi RS u NATO, najveća izdaja RS u poslednjih 20 godina

комшија

Stara legenda
Poruka
90.823
http://rs.n1info.com/Region/a554335...najveca-izdaja-RS-u-poslednjih-20-godina.html

Šarović: Dodik vodi RS u NATO, najveća izdaja RS u poslednjih 20 godina

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prihvatanjem Programa reformi BiH, Republiku Srpsku vodi u NATO.

1576883428900.png


20.12.2019. |22.59

"Sada više nema nikakve sumnje, Dodik Republiku Srpsku vodi u NATO. Ovo je najveća izdaja po Republiku Srpsku u poslednjih 20 godina", kazao je Šarović za bijeljinsku BN TV.

On je ocenio da to potvrđuje Program reformi koji je danas objavljen.

"Nedvosmisleno, dokument u koji sam imao uvid to potvrđuje", kazao je Šarović.


On je dodao da je važno što se "konačno saznala istina o dokumentu koji će za dva dana biti pred poslanicima Narodne skupštine RS".


"U dokumentu Program reformi jasno se govori o tome da će BiH da se pridržava odluka Parlamentarne skupštine BiH i Predsedništva Bosne i Hercegovine, odnosno onih odluka koje se odnose na NATO. Evroatlantske integracije i sam NATO se pominju više od 50 puta u dokumentu", kazao je Šarović.


On je dodao da "neperspektivna imovina više neće pripadati lokalnim zajednicama već Ministarstvu odbrane BiH", kao i da će se na državu BiH knjižiti perspektivna vojna imovina.


Još je kazao da se u Programu reformi nigde ne pominju entiteti ni vojna neutralnost.


Šarović je naglasio da kao predsednik SDS-a nema pravo da ćuti i da se to pitanje "mora isterati na čistac".



ДОДИГ доказани *******!
 
https://www.rtvbn.com/3974041/rezolucije-nsrs-o-neutralnosti-nema-u-nato-dokumentu

Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

Rezolucije NSRS o neutralnosti nema u NATO dokumentu


20.12.2019 | 17:08

Vijesti.ba ekskluzivno objavljuju sadržaj Programa reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, nakon što bude potvrđen izbor Savjeta ministara BiH.


U ovom dokumentu kaže se da je BiH „predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu''. Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS ne pominje se u Programu reformi BiH.

Dokument Predsjedništvo BiH usvojilo je 19. novembra, ali njegov sadržaj do danas nije bio poznat javnosti.

Dokument koji objavljuju Vijesti.ba, danas je navodno dostavljen političkim strankama u Republici Srpskoj uoči posebne sjednice NSRS.

Program reformi sadrži 21 stranu i podijeljen je na pet oblasti:



1. Politička i ekonomska pitanja;

2. Odbrambena i bezbjednosna pitanja;

3. Pitanje resursa;

4. Bezbjednosna pitanja;

5. Pravna pitanja.


U dokumentu se navodi da je BiH, kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om, polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, prenose Vijesti.ba.

„BiH podnosi NATO-u ovaj dokument 'Reformski program BiH'. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamenta BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva“, navodi se u dokumentu.

Podsjeća se da je sadašnja osnova saradnje između BiH i NATO-a zvanično počela u decembru 2006. potpisivanjem Okvirnog dokumenta sa NATO-om, te da je uspostavljena diplomatska misija u sjedištu NATO-a u Briselu, Kancelarija za vezu u Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu u Monsu i štabni oficir je na dužnosti u Komandi Združenih savezničkih snaga u Napulju. Od tada BiH učestvuje u nekoliko NATO programa.

U dokumentu se navodi da je u decembru 2018. godine Sjeveratlantski savjet dao do znanja da je spreman prihvatiti Godišnji državni program (ANP) od BiH, prenose Vijesti.ba.

Ističe se da, iako BiH nije trenutno članica NATO-a, pokazala je spremnost dati aktivni doprinos ovom vojnom savezu i učestvovati u operacijama podrške miru, kao i da je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om kroz učešće u zajedničkim vježbama, vježbama odgovora na krize, te u operacijama podrške miru.

"BiH je odlučna u namjeri da bude pouzdan partner, sposoban da pruži doprinos u borbi protiv globalnih bezbjednosnih izazova, kako bi se očuvao trajni mir i bezbjednost u euroatlantskom području. U ovom kontekstu, uzeti su u obzir i regionalni aspekti integracije i saradnje Zapadnog Balkana sa NATO-om“, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Odnosi sa NATO-om

Dio dokumenta govori o odnosu BiH i NATO-a, te se nigdje ne spominje Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

Spoljna politika BiH usmjerena je ka očuvanju i poboljšanju trajnog mira, bezbjednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja i doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti.

Proces saradnje između BiH i NATO-a počeo je u decembru 2006. godine potpisivanjem Okvirnog dokumenta, čime se BiH pridružila Partnerstvu za mir, i od tada BiH preduzima korake kako bi dostigla NATO standarde demokratskih vrijednosti i interoperabilnosti sa NATO-om.

U skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima, BiH aktivno učestvuje u operacijama podrške miru, trenutno u NATO vođenoj misiji „Odlučna podrška“ u IR Afganistan. Kao partnerska zemlja NATO-a, BiH je zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa NATO-om, uključujući u učešće u zajedničkim vojnim vježbama i vježbama odgovora na krize, kao i u operacijama podrške miru.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da je BiH spremna da učestvuje u NATO vođenom privremenom civilnom prisustvu u IR Afganistan, nakon završetka misije „Odlučna podrška“.

Pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir, BiH je pokazala svoju predanost za postizanje pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a što prije i u svim segmentima. BiH je prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP i IPP programa.


 
https://www.rtvbn.com/3974048/dodik-ponovo-narodu-zamazuje-pamet-i-oci

Dodik ponovo narodu zamazuje pamet i oči

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić reagovao je na objavljeni dio Programa reformi BiH, navodeći da "nam Dodik zamazuje pamet i oči".

Dodik ponovo narodu zamazuje pamet i oči


20.12.2019 | 19:02

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđen izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Predsjedništvo je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi BiH, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara SM BiH.

Međutim, Program reformi je bio nedostupan javnosti što je izazvalo spekulacije da li se radi o ANP-u, samo sa drugim imenom.

Dok je član Predsjedništva Milorad Dodik tvrdio kako ovaj dokument nema veze sa ANP-om i da se s njim ne prejudicira članstvo u NATO, opozicija u Republici Srpskoj je tvrdila drugačije.

Mektić je na zvaničnom Twitter profilu kratko napisao: "Tek toliko da nam Mile ne zamazuje pamet i oči", ispod čega je objavljena fotografija dijela dokumenta u kojem se govori o odnosu BiH i NATO-a.


12202019070739.jpg



(Agencije)
 
https://www.rtvbn.com/3974047/vasic-program-reformi-znaci-nato-clanstvo

Vasić: "Program reformi" znači NATO članstvo

Objavljivanje dokumenta "Program reformi BiH" nekadašnjeg generalnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića potpuno je šokiralo.

1576885797500.png



20.12.2019 | 18:42

Bivši generalni sekretar SNSD-a nije pozitivno dočekao objavljivanje dokumenta "Program reformi BiH".


Na svom twitter nalogu Vasić istakao da dokument koji je nastao u Predsjedništvu znači "nastavak puta članstva".


Vasić je podsjetio i da je NSRS izglasala vojnu neutralnost Republike Srpske i naglasio da "taj i nikakav papir nije trebao ići NATO paktu".

1576885820800.png
 
https://www.rtvbn.com/3974061/dodik-je-ovim-postavio-nato-granicu-na-drini

"Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini"

- To da će preko Programa reformi BiH i Republika Srpska ići dalje ka NATO je gotova stvar, nepovratan proces. Dodik je svojim potpisom postavio NATO granicu na Drini i poništio institucije Srpske. NATO put, koji je SNSD davno trasirao, samo je potvrđen potpisivanjem i objavljivanjem ovog dokumenta, rekao je za Srpskainfo predsjednik PDP Branislav Borenović.


Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini


20.12.2019 | 22:14

– Besmisleno je slušati izlizane Dodikove i SNSD-ove izgovore o nekakvim strategijama, vojnim neutralnostima, unutrašnjim i spoljnim neprijateljima i slično. Ne znam na šta su oni potrošili cijelu godinu. Ovo je, što bi se reklo – ENDE – istakao je Borenović.


Prema njegovim riječima, BiH, a samim tim i Republika Srpska, idu u NATO alijansu.


-To je sada realnost, koju je Dodik potpisao i treba je saopštiti narodu. Nisam iznenađen, ali i dalje ostaje gorak ukus zbog činjenice da je Dodik Narodnu skupštinu Republike Srpske, Vladu RS i ostale institucije Srpske uklonio, izbrisao, izbacio iz samog Programa reformi BIH, što je baš nepotrebno i sramotno. Pored toga što je nasamario Rusiju, on je slagao narod i ponizio parlament Srpske. Ako ima hrabrosti i obraza, samo neka prestane braniti neodbranjivo i prebacivati odgovornost na druge. Sve se sada zna, sve su varijable poznate – rekao je Borenović i dodao da je dio aranžmana “Trgovina: Fotelje za NATO” sada realizovan.



On je rekao da je u svemu najlošija Dodikova odluka da se cijeli ovaj proces vodi bez Republike Srpske i Banjaluke.


– Po ko zna koji put Dodik samostalno donosi strateške odluke, površno, plitko, bez javnosti i učešća institucija, i iz samo sebi poznatih razloga, pričajući jedno, a radeći sasvim suprotno. Da je imao i grama mudrosti trebao je bar insistirati da u dokumentu bude klauzula vezano za cijeli region, uključujući i Srbiji, i da u ovako ozbiljnim budućim procesima direktno učestvuju predstavnici iz RS, da ministar odbrane bude iz RS, da postoji koordinaciono tijelo u kojem su predstavnici Vlada RS i FBiH. Ali vjerovatno tu ima još, za nas skrivenih, razloga zašto je tako radio – zaključio je Borenović.



Podsjećamo, Predsjedništvo BiH još nije saopštilo sadržaj usvojenog dokumenta Program reformi, ali je Srpskainfo danas prva u BiH objavila kompletan sadržaj ovog kontroverznog dokumenta, koji je dogovoren kada je Predsjedništvo imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.


(Srpskainfo)
 
https://www.rtvbn.com/3973915/incko-porucio-program-reformi-je-gotova-stvar

Incko poručio: Program reformi je gotova stvar

- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je danas da je "Program reformi već usvojen i da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske to može samo aminovati", javlja Anadolu Agency (AA).

Incko poručio: Program reformi je gotova stvar


18.12.2019 | 18:48

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu entiteta Republike Srpske zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH.


"Ako će doći do tog glasanja ili usvajanja, treba da se kaže da je to već usvojeno i oni to tamo mogu jedino još aminovati, ali ne mogu o tome odlučivati, jer to je već usvojeno. Drugo, to je stvar spoljne politike i to je kompetencija države.


Ne mogu entiteti biti iznad države. Državno Predsjedništvo, koje je najviši organ, je to već usvojilo. Pored toga, postoji Zakon o odbrani i tamo lijepo piše šta je budućnost Bosne i Hercegovine, odnosno da je to NATO. To je na državnom nivou", pojasnio je Incko.


Ali, kako je rekao Incko, možda Dodik želi da entitetska skupština na Program reformi da svoj blagoslov.


"Ali odluke tamo više ne mogu padati", zaključio je Incko.


(AA)
 
https://www.rtvbn.com/3974038/odlucio-mile-da-svoju-prevaru-pokaze-u-nsrs

"Odlučio Mile da svoju prevaru pokaže u NSRS"

Posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj će se raspravljati o dokumentu "Program reformi BiH", biće održana 23. decembra u Banjaluci, sa početkom u 17 časova, saopšteno je nakon današnje sjednice skupštinskog kolegijuma.


Odlučio Mile da svoju prevaru pokaže u NSRS


20.12.2019 | 16:34

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo će u poslaničke klupe.


Na dnevnom redu posebne sjednice Parlamenta, devete po redu, samo jedna tačka: Informacija o dokumentu "Program reformi BiH“.


Sporni dokument koji su potpisali članovi Predsjedništva BiH prije mjesec dana, biće tema skupštinske rasprave u ponedjeljak u poslijepodnevnim časovima, za kada je zakazan početak zasjedanja.


Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će, osim "Programa reformi", Narodnoj skupštini biti dostupni i drugi materijali koji se dovode u vezu sa ovim dokumentom.

„To su Godišnji nacionalni program 2019-2020. godine, predložen od strane Komisije NATO-a za integracioni proces, 'Program reformi BiH', Odluka o usvajanju programske reforme BiH, sve odluke Predsjedništva od 2001-2019. vezane za saradnju sa NATO paktom, strategija spoljne politike BiH 2018-2023, kao i Rezolucija o zašiti ustavnog poretke i o vojnoj neutralnosti Republike Srpske“, rekao je Čubrilović.

Da će se poštovati odluka o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, tvrdi i član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji će pred poslanicima imati uvodno obraćanje.

„Nije izvan onoga što je zahtjev te rezolucije, a to je da nema integracionih procesa u pogledu članstva. Sam dokument govori o tome da se ne prejudicira članstvo i što je sasvim dovoljno i jasno ukazano na činjenicu da integracioni procesi nisu dio tog ukupnog dokumenta“, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Odlučio je Mile da svoju višedecenijsku prevaru pokaže u Parlamentu Republike Srpske“, odgovara šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.


Opozicija je i ranije tražila da se dokument ne šalje u Brisel, sve dok o njemu svoj stav ne iznese Narodna skupština. Tvrde kako je ovaj dokument potvrda da Srpska više nema učešća u odluci da li će se pristupiti NATO savezu ili ne, već isključivo BIH.

„Republike Srpske više nema ni u fusnotama oko odlučivanja o ulasku u NATO. Republika Srpska je isključena iz svih varijanti. I građani i boračke organizacije. Parlament nema više pravo ni na veto, ni na zaštitu vitalnih interesa. Sudbina o ulasku u NATO se kroji i dalje na nivou BiH, što je bio cilj koalicionih partnera, prije svega, SDA“, kaže Miladin Stanić.

„Na osnovu kratkog uvida, ovaj dokument, van svake sumnje, jeste i predstavlja opredjeljenje Predsjedništva BiH, za put BiH ka NATO-u“, smatra šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Perica Bundalo.


Da je dokument članstvo u NATO-u, misle i svi strani ambasadori u BiH, osim iskontruisane priče o ruskom ambasadoru, tvrde iz opozicije.

Osim toga opozicija pita i, ako dokument nije članstvo u NATO-u, zašto je određenim visokim funkcionerima iz Republike Srpske i BiH prijećeno da ne idu protiv Milorada Dodika.

„Vama je dovoljno samo da znate da je Dodik ucijenjen. On je imao da bira, pukovnik ili pokojnik. Njemu je vrat na panju. Mnogo je zlodjela urađeno. To vide i građani Republike Srpske i vide stranci. On se vratio koaliciji sa ona poznata dva tenka i tamo je on trenutno. Mile Dodik je strani čovjek i on će uraditi sve što bude neophodno“, zaključio je Stanić.
Iz opozicije navode da je suština dokumenta da NATO savez sam donese odluku da li će BiH ući u ovaj savez, jer je dokument upravo pisan onako kako to odgovara ovom vojnom savezu.

 
https://www.rtvbn.com/3974031/nsrs-nece-moci-da-uspori-ili-blokira-nato-put-bih

NSRS neće moći da uspori ili blokira NATO put BiH

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da odluke koje će biti donijete na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ni na koji način neće moći da uspore ili blokiraju nastavak puta BiH prema NATO.

1576886336600.png


20.12.2019

Trifunović za "Insajder", između ostalog, tvrdi i to da dokument koji su trojica članova Predsjedništva BiH potpisala pod nazivom "Program reformi" jeste Godišnji nacionalni plan (ANP), te da će njegovim slanjem u sjedište NATO-a u Briselu doći do aktivacije MAP-a.



- Narodna skupština Republike Srpske više o tome ne odlučuje, niti može da ima bilo kakav uticaj na odluke koje se tiču BiH. "Program reformi" jeste ANP. Veliki broj građana u Srpskoj to i dalje ne zna, jer dovoljno ne čita, niti razumije o čemu se tu radi. Upravo na tu kartu će i igrati ovi koji su BiH uveli u NATO, da ljude ponovo sluđuju dezinformacijama. Osim toga, svima treba da bude jasno da se Šefik Džaferović i Željko Komšić nikad ne bi saglasili sa formiranjem Savjeta ministara ukoliko ono što je Dodik potpisao ne predstavlja ANP - kaže Trifunović za naš portal.



Na pitanje da prokomentariše nedavne tvrdnje bivšeg šefa CIA Stivena Mejera da se SAD vraćaju na Balkan i da to, kako je naveo, za Srbiju "nije dobro", Trifunović odgovara da nema dilemu da će ponovni snažniji angažman Amerikanaca na ovim prostorima donijeti brojne probleme onim srpskim političarima koji, prema njegovim riječima, predstavljaju eksponente ruske politike.



- Republika Srpska je trenutno za dlaku u boljoj poziciji od Srbije, jer je dala saglasnost za ulazak BiH u NATO. Zato će i imati jedan drugi odnos od strane Amerikanaca. Ruski faktor u Republici Srpskoj biće na meti zapadnih obavještajnih službi, ali pritisak na Srpsku i BiH neće u toj mjeri biti snažan kao na Srbiju, jer potpisivanje ANP-a, koji podrazumijeva neophodne reforme kako bi BiH što prije ušla u NATO, ne ostavlja prostor za dileme oko toga ko je u BiH glavni - kaže Trifunović.



On posebno ističe to da je prije nekoliko dana u američkom Kongresu usvojen zakon o zabrani tzv. Sjevernog toka, odnosno sprečavanja daljeg širenja ruskog uticaja preko prodaje energenata.


- Taj zakon će se odnositi i na "Turski tok" i na sve ono što ima veze s Rusijom. Sad, ako me pitate šta to praktično znači za Srbiju i Republiku Srpsku, konkretno - ruski partner je vlasnik Naftne industrije Srbije. Ruski partner je vlasnik i Rafinerije Brod i maltene cijelog energetskog sektora u Republici Srpskoj.



- Važno je istaći i to da je u Vašingtonu u pripremi donošenje još jednog zakona koji je je još strašniji i gledao sam njegov nacrt.


Taj zakon, praktično, Rusiju tretira kao teroristički entitet, odnosno državu koja sponzoriše i finansira terorizam. Neko će reći da Rusija, isto tako, može da donese sličan zakon protiv SAD, međutim, problem je u tome da kada bi Rusija donijela jedan takav zakon to ne bi poštovala ni Bjelorusija, koja je najbolji partner Moskve.


- S druge strane, kad američki Kongres donese takav zakon on se odnosi na sve države, kompanije i pojedince. Prvi koji će poštovati taj zakon je Evropska unija. Niko na svijetu neće da rizikuje svoje odnose sa SAD, koje su i dalje najveće tržište i najmoćnija ekonomska i vojna sila - kaže Trifunović u izjavi "Insajderu".


(BN)
 
https://www.rtvbn.com/3974061/dodik-je-ovim-postavio-nato-granicu-na-drini

"Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini"

- To da će preko Programa reformi BiH i Republika Srpska ići dalje ka NATO je gotova stvar, nepovratan proces. Dodik je svojim potpisom postavio NATO granicu na Drini i poništio institucije Srpske. NATO put, koji je SNSD davno trasirao, samo je potvrđen potpisivanjem i objavljivanjem ovog dokumenta, rekao je za Srpskainfo predsjednik PDP Branislav Borenović.


Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini


20.12.2019 | 22:14

– Besmisleno je slušati izlizane Dodikove i SNSD-ove izgovore o nekakvim strategijama, vojnim neutralnostima, unutrašnjim i spoljnim neprijateljima i slično. Ne znam na šta su oni potrošili cijelu godinu. Ovo je, što bi se reklo – ENDE – istakao je Borenović.


Prema njegovim riječima, BiH, a samim tim i Republika Srpska, idu u NATO alijansu.


-To je sada realnost, koju je Dodik potpisao i treba je saopštiti narodu. Nisam iznenađen, ali i dalje ostaje gorak ukus zbog činjenice da je Dodik Narodnu skupštinu Republike Srpske, Vladu RS i ostale institucije Srpske uklonio, izbrisao, izbacio iz samog Programa reformi BIH, što je baš nepotrebno i sramotno. Pored toga što je nasamario Rusiju, on je slagao narod i ponizio parlament Srpske. Ako ima hrabrosti i obraza, samo neka prestane braniti neodbranjivo i prebacivati odgovornost na druge. Sve se sada zna, sve su varijable poznate – rekao je Borenović i dodao da je dio aranžmana “Trgovina: Fotelje za NATO” sada realizovan.



On je rekao da je u svemu najlošija Dodikova odluka da se cijeli ovaj proces vodi bez Republike Srpske i Banjaluke.


– Po ko zna koji put Dodik samostalno donosi strateške odluke, površno, plitko, bez javnosti i učešća institucija, i iz samo sebi poznatih razloga, pričajući jedno, a radeći sasvim suprotno. Da je imao i grama mudrosti trebao je bar insistirati da u dokumentu bude klauzula vezano za cijeli region, uključujući i Srbiji, i da u ovako ozbiljnim budućim procesima direktno učestvuju predstavnici iz RS, da ministar odbrane bude iz RS, da postoji koordinaciono tijelo u kojem su predstavnici Vlada RS i FBiH. Ali vjerovatno tu ima još, za nas skrivenih, razloga zašto je tako radio – zaključio je Borenović.



Podsjećamo, Predsjedništvo BiH još nije saopštilo sadržaj usvojenog dokumenta Program reformi, ali je Srpskainfo danas prva u BiH objavila kompletan sadržaj ovog kontroverznog dokumenta, koji je dogovoren kada je Predsjedništvo imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.


(Srpskainfo)
NATO je već i na Kosovu, ali nas to ne zabrinjava dok čuče u svojim barakama i ne rade svinjarije! :rotf: :rotf: :rotf: :rotf:
 
https://www.rtvbn.com/3974074/dodikova-izdaja-ce-biti-legalizovana-kupljenom-glasackom-masinerijom

Dodikova izdaja će biti legalizovana kupljenom glasačkom mašinerijom

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić smatra da će u NSRS biti legalizovana Dodikova izdaja glasovima kupljene i ucijenjene glasačke mašinerije.


Dodikova izdaja će biti legalizovana kupljenom glasačkom mašinerijom


21.12.2019 | 09:58

Komentarišući posebnu sjednicu NSRS, koja će se, kako je najavljeno, održati, u popodnevnim satima, u ponedjeljak, kada, kako kaže Stanić, sve bude gotovo u Sarajevu, izabran Savjet ministara, a Program reformi, vjerovatno, bude prosijeleđen u Brisel, u sjedište NATO štaba.


"Ovo je gotova stvar, Republika Srpske se niša ne pita, a BiH ubrzano korača ka NATO-u. Dodikova izdaja samo će biti legalizovana u NSRS glasovima kupljene i ucijenjene glasačke mašinerije", kazao je Stanić u izjavi BN portalu.


On naglašava da je Dodik razvlastio Republike Srpsku i da mu institucije Srpske odavno služe za legalizaciju njegovih kriminalnih i pogrešnih odluka.



"Ova posljednja Dodikova odluka da prihvati "Program reformi" je i najteža izdaja Republike Srpske Nema više nikakve dileme. Objavljeni dokument je ANP i BiH brzim koracima zahvaljujući Dodiku korača u NATO", rekao je Stanić, dodajući da je Dodik ucijenjen i da je zbog svog interesa da opstane na vlasti i prikrije sve afere u koje je umiješan izdao i razvlastio Republiku Srpsku.


(BN)
 
Ово је зона сумрака, Комшија се плаши да ће Додо Републику у НАТО да учлани. :rotf::rotf::rotf:

Još je na jednij temi tvrdio da Srbija ima vrlo značajan strateški položaj , za razliku ekipice koja je to negirala i ismevala

Znači neverovatno ... :zbanana: :zbanana: :zbanana: :zbanana: :zbanana:
 
Kada su Karađić i Plavšička povučeni u Haag, Dodiku se otvorilo široko polje! :zcepanje::zcepanje:

Zapad je doveo na vlast Dodika na NATO tenkovima zauzmanjem policijskih stanica i tv releja poznate demokratske promjene u RS 1997 ili ti RS 5 oktobar
Dodik je imao samo 2 poslanika i za njega su glasali lokalni hrvati,muslimani,djeca iz mjesanih brakova vlast nije mogao dobiti demokratski na izborima vec golom silom NATO tenkova da bi na prvim sledecim izborima 2000 god bio porzen ali vec je bilo kasno za RS.2 godine vlasti Dodika i zapadnih sila nad RS bile su dovoljne da sve rasture,potkupe ,instaliraju medije ,soroseve nvo,preuzmu kontrolu nad opozicijom i izmjene svijest,I posle je bilo posle Dodika Dodik
Zapad kontrolise i vlast i opoziciju komplet politicku scenu a i ako dodje do promjene vlasti nece biti nikakvih sustinskih promjena a sve ovo ostalo je samo zamlacivanje i sludjivanje naroda





573b2c37-5d60-44cf-9586-66120a0a0a6c-dodik-690x480.jpg
 
https://www.rtvbn.com/3974096/borenovic-dodik-je-ovim-ukinuo-narodnu-skupstinu-republike-srpske

Borenović: Dodik je ovim ukinuo Narodnu skupštinu Republike Srpske

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, kazao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, iz Programa reformi potpuno izbrisao dvije riječi - Republika Srpska, i sve njene institucije.

1576933120300.png


21.12.2019 | 13:46

On je ocijenio da bi bilo mudrije da su se stvari postavile drugačije.


''Sve je ovo radio sam, ne konsultujući ne samo građane i javnost već nijednu instituciju Republike Srpske. Proces članstva u NATO će biti vođen isključivo preko bh. institucija bez ijedne mogućnosti da insitucije Republike Srpske učestvuju u tom procesu. Važno je sve dileme otkloniti, da ne živmo u iluzijama, kako su zaustavljeni određeni procesi.


Potpuno je jasno, Programom reformi, Bosna i Hercegovina i Republika Srpska odlukom Milorada Dodika ide u NATO savez i to je nepovratan proces. Nije dobro što u ovom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske, nije dobro što Narodna skupština nema nikaku ulogu kao nijedna institucija Republike Srpske.



Bilo bi mudrije i pametnije da su se stvari postavile malo drugačije. Smatramo da je čitav ovaj proces bez ijednog razloga bio sakriven od javnosti i da je to bio pokušaj da se skloni pažnja javnosti s onoga što je suština ovog dokumenta. Ide se ka prenosu nadležnosti, ka formiranju novih institucija i nečemu što će biti potpuno izvan naših okvira. Narodna skupština ništa ne može učiniti'', ispričao je Borenović.



Prema njegovim riječima, Dodik se pokušao sakriti iza odluka Narodne skupštine.


''Veliki lider malog srca, kukavica, pokušava se sakriti iza odluke Narodne skupštine. Dokument je ovjeren i potpisan, ide u Brisel. Sakrivanje Milorada Dodika iza Skupštine, a on ju je na desetine puta pogazio. Ovaj dokument je ukidanje Narodne skupštine, nema je.



U ovom dokumentu nedostaju dvije riječi: Republika Srpska, ne spominje se nijedna institucija Republike Srpske. Zašto je Dodik ugasio Republiku Srpsku i njene institucije iz Programa reformi?


Nisu ovo dječije igre, ovo su ozbiljne stvari, u ovome treba da učestvuju svi, da stanemo iza odluke koja je strateškog značaja. Ovim se stavlja granica na Drini. O ovome treba govoriti istinito, ovo je gotova stvar'', naglasio je on.



''Mi ne govorimo uopšte o samom sadržaju već o procedurama kako se došlo do ovog dokumenta. Zašto se krilo od javnosti?'', zapitao se Borenović.


(N1)
 
https://www.rtvbn.com/3974086/neka-se-dodik-osvijesti-ovo-je-nerazumno

"Neka se Dodik osvijesti, ovo je nerazumno"

Od svog nastanka do danas Republika Srpska nije doživjela ovakav udarac i izdaju kao što je to sa ''Programom reformi BiH'' kojim se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti – istakla je Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a.


Neka se Dodik osvijesti, ovo je nerazumno


21.12.2019 | 12:06

„Izgleda da ćemo, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije! Ovo pokazuje koliko je opasno kada jedan čovjek u svoje ruke stavi svu političku moć, da bi onda pregazio sve institucije i interese srpskog naroda!“ – kazala je Pandurević.


Ona je kazala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizovao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj evroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamenta BiH.


„Nažalost, moramo reći : Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik“ – rekla je Panurević.



Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju ''evroatlantske integracije'' kao cilj i čak 59 puta riječ ''NATO''!



„Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH!


Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO! S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1.mata 1992“ – istakala je Aleksandra Pandurević.



Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ''Saradnja sa susjedima'' navodi da će u fokusu te saradnje biti ''evroatlantske integracije'' i da ćemo izgleda, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije!


„Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti! – naglasila je Pandurević.



„Zapanjujuće je da se Dodik toliko osilio, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje parspektivne vojne imovine na BiH, a od Republike Srpske otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om.


I da se ogoli do kraja, narodu je obećavao ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a NATO-u obećava Apelacioni sud na nivou BiH i mješovitu specijalizovanu jedinicu za spašavanje. Dakle, Republika Srpska ostaje i bez nadležnosti u oblasti civilne zaštite“ – zaljučila je Pandurević.


Ona je na kraju pozivala Dodika da se do ponedeljka osvijesti, da ne bi završio na najsramnijoj stranici srpske istorije, i da u ponedeljak zajedno nađemo izlaz i spasimo što se spasiti može.


(BN)
 
Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prihvatanjem Programa reformi BiH, Republiku Srpsku vodi u NATO.
Тачно, води, води .... :lol:
Ови из СДС-а тачно кад испадну ретарди потрче да то и потврде.
-------------
Протекторат на апаратима :rotf:. опе`
 

Back
Top