Sareni ckalj - silimarin

Voobo80

Primećen član
Banovan
Poruka
623
Da li je neko nesto cuo o ovoj da kazem cudesnoj biljci i ako jeste da li mi moze nesto vise reci o njoj . Radi se koliko znam o vrsti cicka koja u svom semenu sadrzi element "silimarin" koji je inace mocan regenerator osteceni celija i cistac organizma kako se tvrdi na mnogim internet sajtovima i stranicama o alternativnoj medicini .
 
Milk%20Thistle%20-%20large.jpg
Dobro si rekla to jeste čičak:)
Njegovo Lekovito delovanje je vrlo svestrano ali najpoznatije lekovito dejstvo je protiv otrova jetre, podstiče obnovu ćelija nakon oštečenja...
Menja spoljnu građu hepatocita, tako da u nju više ne prodiru otrovi.
Povoljno utiče na oštećenja jetre npr.masne jetre, ciroze jetre.
U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuci, protiv šecerne bolesti, zatvora, za lecenje hemoroida i dr. Pripremaju se cajevi protiv niskog pritiska, za jacanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuci (kamen, bolovi) i protiv šecerne bolesti...............
 
Moj mačak je imao bolesnu jetru. Pošto zvanična veterinarska terapija nije davala rezultata, bacila sam se u potragu za alternativom.. i skoro svuda sam naletala na silimarin, odnosno šareni čkalj, kao naprosto čudesni lek za regeneraciju jetre (koja je vrlo regenerabilna i kod mačaka, ne samo ljudi).
Naravno, u toj potrazi sam imala prilike da saznam koliko je dobar i za ljude ..Baš kao što je <Life> navela.

Ako je vaša jetra oštećena vaš najbolji prijatelj je jedna bodljikava biljka koja se zove gujina trava (drugi nazivi su badelj, šareni čkalj ili sikavica ili na latinskom Silybum marianum). Latinsko ime marianum potiče od legende da je kap mleka kojim je Devica marija dojila Isusa kapnuo na ovu biljku i trajno ostavio belu šaru na njenim listovima.

Ova biljka je neverovatno efikasna, a veoma bezbedna za upotrebu. Gujina trava sadrži supstancu iz porodice flavonolignana – silimarin koji pomaže regenerisanje jetre. Silimarina najviše ima u semenu, ali ga ima i u listovima i plodu.

Silimarin blagotvorno deluje na jetru na nekoliko načina – povećava se sinteza proteina, deluje protivupalno, stimuliše aktivnost RNK polimeraze (na taj način se jetra ubrzano regeneriše). Silimarin deluje i kao antioksidant koji uklanja slobodne radikale i neutrališe razne štetne supstance u jetri, želucu i crevima. Gujina trava se koristi kod hroničnog oboljenja jetre izazvanog alkoholom, virusnog hepatitisa i ciroze jetre. Silibin, jedinjenje iz gujine trave je jedan od najboljih protiv otrova kod trovanja otrovnim pečurkama iz roda Amanita.
Preuzeto sa www.snagabilja.com

Na žalost, što se mog mačka tiče, prekasno sam došla do leka pogodnog za veterinarsku primenu :(.
 

Back
Top