Сарајево и муслимански фашизам у јагњећој кожи лажне грађанске антифа идеологије

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
14.529
Ауторска тема ----------------------------

Сви добро знамо да Сарајево и муслимански део ентитета фБиХ стално учествује у хајци против Срба и Хрвата. Они себе представљају као жртве фашизма, односно антифашистички стуб државе зване БиХ. На ту причу се пецају српски и понеки хрватски левичари и либерали.
Међутим на терену је сасвим друга прича.
Један од симбола фашизације бошњачког друштва је улица у Сарајеву, у насељу Кошево, посвећена Мустафи Бусулаџићу, главном исламском наци идеологу.
Meђутим, то није било довољно па су и једну школу у Сарајеву назвали по том озлоглашеном исламском нацисти.

Мустафа Бусулаџић
С Википедије, слободне енциклопедије



Пређи на навигацијуПређи на претрагу
Мустафа Бусулаџић
Mustafa Busuladzic.jpg
Мустафа Бусулаџић
Датум рођења1. април 1914.
Место рођењаГорица код Требиња
23px-Flag_of_Austria-Hungary_%281869-1918%29.svg.png
Аустроугарска
Датум смрти29. јун 1945. (31 год.)
Место смртиСарајево
23px-Flag_of_Yugoslavia_%281946-1992%29.svg.png
ФНРЈ
Мустафа Бусулаџић (Горица код Требиња, 1. април 1914Сарајево, 29. јун 1945) био је југословенски исламски теолог и исламистички активиста. Један је од главних идејних твораца панисламистичке организације Млади муслимани, те неонацистичке пропаганде које је проводила „Ханџар” дивизија, током Другог свјетског рата.[1][2]
Као истакнути чиновник НДХ, одговоран је за страдање на хиљаде Срба и Јевреја током Другог свјетског рата у Сарајеву. За ове злочине му је суђено 1945. након чега је погубљен.[2]
Садржај
Биографија[уреди | уреди извор]
Мустафа Бусулаџић је рођен 1. априла 1914. године у Горици код Требиња, од оца Смаила и мајке Емине.[3] У родном мјесту завршио је мектеб и основну школу, након чега одлази у Травник гдје се уписује у Елчи Ибрахим-пашину (Фавзија) медресу. Послије једне или двије године проведене у травничкој медреси, пребацује се на даље школовање у Гази Хусрев-бегову медресу у Сарајеву гдје и матурира 1936. године. Као ученик медресе објављивао је своје текстове у Исламском гласу, Новом Бехару, Обзору, Свијести, Ел Хидаји, Гласнику ВИС-а, Нашој домовини и другим гласилима.
Те године уписује се у Вишу исламску шеријатску школу у Сарајеву гдје је дипломирао 1940. године.[2] У јесен исте године одлази у Рим на постдипломске студије из оријенталистике.
Боравећи у Риму, једно вријеме био је спикер на радиостаници Рим која је емитовала програм на хрватском језику, гдје се пропагирала фашистичка идеологија каква је тад била на власти у Италији и новоформираној НДХ. Такође, био је сарадник италијанских часописа Мондо Арабо и Оријенте модерно.
Након проведене двије године у Италији, Бусулаџић се враћа у окупирано Сарајево гдје даље ради као високопозиционирани чиновник новоуспостављене профашистичке усташке државе НДХ. У вријеме када су Млади муслимани дјеловали као подружница Ел Хидаје, организације исламског свештенства Независне државе Хрватске, Мустафа Бусулаџић је био њихов званични предсједник (послије Касима Добраче, а на приједлог Мехмеда Ханџића).
Поред свог политичког ангажмана, Бусулаџић има запажене резултате и у просвјетном, новинарском и преводилачком ангажману. У просвјети, ради као професор у шеријатској гимназији, те хонорарно предаје и у Женској медреси, Реалној гимназији и Средњој техничкој школи. Активан је у новинарству, пишући колумне за многе нацистичке листове у којима велича Нови свјетски поредак, нацизам, Хитлера, антисемитизам и слично.[4] Такође, радећи за исте листове преводи одређене текстове са једног на други језик. Поред матерњег језика служио се и арапским, турским, њемачким, француским и италијанским језиком.[5]
Након ослобођења Сарајева 1945. нове комунистичке власти су похапсиле све профашистичке идеологе из овог града. Бусулаџић је ухапшен у првим рацијама и затим је пребачен у војни затвор који се налазио у тадашњој Осман-пашиној касарни гдје је дјеловао Војни суд. Тај суд га је заједно са Атифом Хаџикадићем, усташким градоначелником Сарајева осудио на смрт стријељањем. Стријељање је извршено ноћу у сарајевском насељу Велешићи иза жељезничке станице.[6] На мјесту гдје је стријељан касније су пронађене његове наочале и фес.
Контроверзе[уреди | уреди извор]
Доласком на власт Странке демократске акције 1990. године, а која је сљедбеница политике Младих муслимана, многе улице назване по народним херојима или познатим сарајевским Србима су промијењене. Неке од њих су добиле имена баш по контроверзним личностима из Другог свјетског рата. Тако нпр. улица која је прије носила име народног хероја СФРЈ Фуада Миџића у сарајевском насељу Брека, данас носи име „Мустафа Бусулаџић”,[7] као и основна школа у Доброшевићима у општини Нови Град.[8]
Библиографија[уреди | уреди извор]
  • Муслимани у Европи - изабрани списи, Сејтарија, 1997.
  • Муслимани у Русији, 1997.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мустафа_Бусулаџић

У вријеме када су Млади муслимани дјеловали као подружница Ел-Хидаје, организације исламског свећенства Независне државе Хрватске Мустафа Бусулаџић је у Сарајеву био њихов званични предсједник (послије Касима Добраче, а на приједлог Мехмеда Ханџића). Мустафа Бусулаџић је био један од муслиманских писаца у Босни и Херцеговини, а из његовог опуса издваја се брошура Муслимани у Совјетској Русији у којој је описао тешко стање муслимана у Руском царству које се још више погоршало након доласка бољшевика на власт. У својим освртима објављених у Освиту након прогона Жидова у Сарајеву написао је:
Код нас су се људи борили против Жидова и њихових шпекулација, против њихових превара и израбљивања. Њих је нестало из чаршије, али је у чаршији остао жидовски дух шпекулације, подваљивања, набијања цијена и лихварења у толикој мјери да поквареност становитих трговаца, без обзира на вјеру, засјењује рад несталих Жидова.[13]

https://bs.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Busuladžić
 
Сарајевска школа и даље носи име сарадника фашисте
Ни странке левице које су критиковале претходну власт због именовања школе по Мустафи Бусулаџићу не успевају да установи врате стари назив
Основна школа „Мустафа Бусулаџић” у Сарајеву (Фото: ОШ „Мустафа Бусулаџић)
Од нашег сталног дописника
Бањалука – Властима у Сарајеву ни под притиском дела јавности, као ни ранијим упозорењима израелских дипломата, никако не успева да преименују једну сарајевску школу, пре неколико година названу по Мустафи Бусулаџићу, којег доминантан део историчара описује као сарадника фашистичких снага. Овог филозофа и интелектуалца који је, како се наводило, величао Хитлерове идеје, критичари представљају и као истакнутог сарадника усташких окупаторских снага.

„Завештање” које је Бусулаџић оставио иза себе, подсећају они који му нису склони, између осталог су „похвалне реченице о нестанку Јевреја из Сарајева” у Другом светском рату. Школа је назив по симпатизеру Павелићевог покрета понела у претходном мандату, али ни странке левице које су однедавно део нове кантоналне власти у Сарајеву, а које су раније критиковале Изетбеговићеву СДА због тог ревизионизма, не постижу успех. Како је известио портал „Кликс”, до тога не долази „ради мира у коалицији”. СДА више није део власти у том кантону.

Одлука да се име Мустафе Бусулаџића скине с табле донета је у Скупштини Кантона Сарајево пре око годину дана, али није спроведена. Наводно су пронађене неке техничке мањкавости у начину доношења одлуке.

Како су писали медији, за бошњачку радикалну елиту Бусулаџић је мученик и интелектуалац, убијен након Другог светског рата без суђења због вербалног деликта. Бусулаџић је био и председник организације Млади муслимани, којој се 1940. прикључио и Алија Изетбеговић.

Израелска амбасада у Тирани, која покрива и БиХ, затражила је раније да власти обрате посебну пажњу на одлуку Владе Кантона Сарајево о именовању једне од њених школа по „контроверзној и антисемитској личности”.

Занимљив је био одговор Школског одбора. Они су у одговору на израелску ноту затражили да „Израел обустави градњу на окупираној палестинској земљи”. У саопштењу су навели да је измишљотина да је Бусулаџић био антисемита. Тиме се, тврдили су у одбору, правда убиство које су извршили његови идеолошки противници.

Бусулаџић, који у Сарајеву има и своју улицу, није први сарадник фашистичких снага који је у БиХ добио своју улицу или по коме назив носи нека од школа. Хусеин ефендија Ђозо, СС официр, завредио је да школа у Горажду носи његов назив.

Нису ретке полемике у БиХ када је реч о називима улица или школа. Но, испод примера које диктира власт одвија се живот у ком појединци, ипак, повремено успевају послати другачије поруке. Недавно су грађани Мостара покренули иницијативу за промену улица у том граду, где и данас у називима саобраћајница „станују” усташке вође, попут Миле Будака и Јуре Францетића, али и других. Пре тога било је и примера да поједини Бошњаци обнављају споменике по Федерацији БиХ српским жртвама које су побиле снаге Анте Павелића.

Медији су пре неколико дана пренели причу о Хрвату који је помогао обнову спомен-обележја на страдање Срба у једној од херцеговачких јама код Љубиња. Деда Хрвата који је обновио меморијал такође је завршио у јами и спадао је међу оне које називају гласом разума у мутним временима.

http://www.politika.rs/sr/clanak/423433/Sarajevska-skola-i-dalje-nosi-ime-saradnika-fasiste
 
Хусеин Ђозо
С Википедије, слободне енциклопедије



Пређи на навигацијуПређи на претрагу
Хусеин Ђозо
Husein Đozo 1943.jpg
Ђозо у нацистичкој униформи
Датум рођења3. јул 1912.
Место рођењаБаре код Горажда
23px-Flag_of_Austria-Hungary_%281869-1918%29.svg.png
Аустроугарска
Датум смрти30. мај 1982. (69 год.)
Место смртиСарајево
23px-Flag_of_Yugoslavia_%281946-1992%29.svg.png
СФРЈ
Чинкапетан
Хусеин Ђозо (село Баре код Горажда, 3. јул 1912Сарајево, 30. мај 1982), познат и као Ебул Џим,[1] био је југословенски исламски теолог и исламистички активиста, те главни имам 13. СС брдске дивизије „Ханџар”, током Другог свјетског рата.[2][3]
Након рата, био је један од првих професора Факултета исламских наука у Сарајеву, а по њему носи назив и основна школа у Горажду.[4][5]
Садржај
Биографија[уреди | уреди извор]
Хусеин Ђозо, рођен је у традиционалној муслиманској породици, од оца Сулејмана и мајке Хасибеу,[1] у селу Баре, мјесто Иловача код Горажда 3. јул 1912. године. Са једанаест година 1923. уписује (основно образовање) медресу „Мехмед-паше Кукавице“ у Фочи, а двије године након тога 1925. прелази на „Мерхемића“ медресу у Сарајеву.[3] Током боравка у Сарајеву, истовремено је учио и у „Атмејдан“ медреси. Године 1928. уписује се на Шеријатску судску школу у Сарајеву, коју завршава 1933. а онда одлази на Универзитет ел Азхар у Каиро, гдје 1939. завршава Шеријатско-правни факултет.[3][1]
Нацистичка прошлост[уреди | уреди извор]
По повратку у Сарајево 1940. године, постављен је за наставника арапског језика у окружној медреси, а 1941. и за просвјетног референта у Уреду реису-и-улеме у Сарајеву,[3][1] главног муслиманског поглавара у тадашњој Југославији. Овом функцијом постаје утицајни исламски теолог, те исламистички (велича исламске продоре у Европи) и антијеврејски активиста. Током Другог свјетског рата био је главни имам злогласне 28. Регименте, 13. СС брдске дивизије „Ханџар”, са чином капетана, одговорне за бројне злочине у источној и сјеверној Босни, као и у Срему.[6][2][5]
У Ханџар дивизију се добровољно пријавио јуна 1943. и првобитно служио као имам 2. пука (СС пук бр. 28). За вријеме своје службе у овој јединици, осим просвећивањем трупа, Ђозо се такође бавио и обуком других имама. Писао је у класичном нацистичком пропагандном стилу, користећи стандардне фразе попут „давања живота за великог вођу Адолфа Хитлера и Нову Европу”, о задатку СС-оваца, као и о борби „против капитализма, комунизма и јудаизма“, а све зарад „Новог поретка”.[7] О Ђозиној сарадњи са Хајнрихом Химлером писао је у то вријеме и њемачки магазин „Фокус”. У једном Ђозином писму стоји:[8]
Сматрам својом дужности изразити захвалност Рајхфиреру у име дивизијских имама и стотина и хиљада сиромашних у Босни. Спремни смо положити наше животе у борби за великог вођу Адолфа Хитлера и Нову Еуропу.
Период након рата[уреди | уреди извор]

Хусеин Ђозо, у друштву њемачког СС официра (лијево) и јерусалимског муфтије Мухамеда Амина ел Хусеинија (десно)
Послије рата, нове комунистичке власти су га осудиле на пет година робије и губитак часних права у трајању од такође пет година, јер је, како стоји у пресуди: „својим радом подигао морал у непријатељским јединицама”. Иако је био високорангирани официр ових јединица, за злочине које су починиле његове јединице - није му суђено.[1] Након одлежане затворске казне, Ђозо је у периоду 1950—1960 радио у Творници кожних прерађевина, затим у Управи градских путева у Сарајеву, а потом и као виши књиговођа у фирми „Метал” у Сарајеву. Послије извесног времена, Ђозо је и у комунистичкој Југославији, наставио свој теолошки рад.[1]
Године 1960, Хусеин Ђозо почиње радити у Врховном исламском старјешинству гдје остаје све до смрти 1982. године. Током шездесетих и раних седамдесетих година 20. вијека Ђозо хонорарно ради и као професор Гази Хусрев-бегове медресе гдје предаје ахлак, акаид, фикх, хадис, реторику, усули фикх, тефсир и ваз. Ђозо је 1964. изабран за пресједника Удружења илмије у СР Босни и Херцеговини, а 1970. године он покреће лист „Препород” чији је главни и одговорни уредник до 1972. године,[5][9] те касније у периоду 1976—1979.[3]
Са отварањем Исламског теолошког факултета у Сарајеву 1977. године, Ђозо постаје редовни професор на предмету тумачења Кур'ана,[3] а у самом оснивања Факулета је имао истакнуту улога.[1] Током овог овог свог академског рада, он се не либи (случај отварања џамије у Бугојну) да и даље велича исламистичку идеологију (освајања Европе) и често износи анти-јеврејски став:
Нимало се не устручавамо да причамо како су некада Арапи стајали пред Паризом, а Турци пред Бечом, а истодобно заборављамо чињеницу да је сувише малехан број Јевреја поразио стотину милиона Арапа, запаливши једну од највећих исламских светиња (Ђозо алудира на паљење џамије Ал Акса у августу 1969. године).“
[10]
Интересантно је и то да је Хусеин Ђозо, у неколико наврата био и лични преводилац предсједника СФРЈ Јосипа Броза на његовим путовањима по арапским земљама.[11][6]
Умро је 30. маја 1982. године, у Сарајеву, у својој 70. години. Врховни сабор исламске заједнице дана 6. октобра 1990. године донио је одлуку о потпуној рехабилитацији Хусеина Ђозе, а Факултет исламских наука му је у поводу његове смрти посветио први Зборник радова.[1] Данас, добар дио његових сународника га сматра једним од највећих и најутицајнијих босанских муслиманских мислилаца[12][13][14][10][15] прошлог вијека. Прије неколико година, са брисањем свих улица у Горажду које су носиле имена познатих српских интектуалца или хероја, у његову част, основна школа у Горажду која се звала „Никола Тесла“ је променила име у „Хусеин ефендија Ђозо“.[4][5]
Види још[уреди | уреди извор]
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Хусеин_Ђозо
 
To je bilo jako zanimljivo tada se gomila ljudi u Sarajevu diglo protiv tih misa kao Sarajevo je antifašistički grad itd. a Sarajlija Miljenko Jergović je stao na stranu misa za stradale na Blajburgu a protiv antifašista iz svog rodnog grada
http://rs.n1info.com/Region/a601152...ntra-BiH-zbog-blajburske-mise-u-Sarajevu.html

Ма то је класична муслиманска такија. Лажи када мораш.
Да су сарајевски муслимани заиста антифашисти, они би разбили плоче са именима муслиманских нациста и усташа као што су Ђозо, Бусулаџић и остали фашисти.
Такође, не би дозволили да у образовном систему се они величају и на тај начин нове нараштаје ем што исламизују, него још врше и фашизацију друштва.

А кад дође Лајчак онда кукају ''ђеносајд ђеносајд, српски фашисти''.

A ne smetaju ti ulice kod Gagija Ćirilice? Jel to možda zato što vas obojicu prehranjuju Rusi?
Ми и Хрвати се не трудимо да западу продамо причу о неком антифашизму, да будемо већи комунисти од Меркелове, без обзира што имамо неки проценат људи који се ложи на левичарску идеологију и без обзира што је овде било највише њих.
Ви муслимани негујете своју фашистичку прошлост и у исто време нападате друге народе зато што нису довољно антифашистички настројени.
То је крајње лицемерно.

То што сте страдали у Сребреници, не даје вам за право да дању будете исламски антифашисти (какав апсурд, када знамо шта мислите о Јеврејима), а кад падне ноћ да палите бакље и да певате песме о СС Ханџар дивизији.

Тако се разбија БиХ и зато ће бити у деловима, јер ви не желите да зауставите исламизацију и фашизацију свог муслиманског друштва, желите само да другима вежете руке антифашизмом.
 
A ne smetaju ti ulice kod Gagija Ćirilice? Jel to možda zato što vas obojicu prehranjuju Rusi?
Какве сад везе има Сарајево које је наглашено и у називу теме са 6/10 кантона који припадају ХерцегБосни? :think:
 
Dakle i Bošnje su lažni antifašisti i Hrvati su lažni antifašisti eno Miljenko i ekipa podržavaju misu za žrtve sa Blajburga
Ispade da su samo Srbi antifašisti jer nemaju kud a ne toliko što im je ideja fašizma o izabranom plemenu,nebeskom narodu itd nešto odbojno, strano i nedokučivo. Za mnoge Srbe je antifašista nekakav komunjjara zato masovno podržavaju Trampa između ostalog jer je on protiv toga tamo nešto što je atisrpsko,ludnica bato.
 
Hahaha koje bljuvotine trecerazrednog bota, Bosančine iz Beča...
Никакве везе што се тиче порекла немам са Босном, ни са Бечом, чак и ова 50 % веза са Херцеговином односно Црном Гором није преко очеве фамилије.

Остани глупи исламиста и пљуј по Босни колико год желиш, мени је чак и драго. Посебно волим када ви исламисти негирате званични назив БиХ, јер тиме и ви исламисти рушите ту квази државу. Само напред исламиста.

Какве сад везе има Сарајево које је наглашено и у називу теме са 6/10 кантона који припадају ХерцегБосни? :think:
Ја заиста немам ништа против хрватских усташких улица, јер знам да ћемо у блиској будућности бити одвојени и свако нека у свом дворишту уређује како год жели. Проблем су лицемерни муслимани, који играју на обе стране, пре подне антифашисти, поподне фашисти. И само је битно да завирују у туђе двориште.

Ма нека прогласе шеријатске законе, само нека се откаче од нас једном.

Muslimani su gori od fašista. Islam kao religija je gora od bilo koje vrste fašizma.
Проблем је што они масовно негују фашизам, због мржње према држави Израел. Њима су верске вође дубоко задојене антијеврејством, само због њихових кретена на блиском истоку са којима су у духовној спрези.
Е сад замисли фашизам и ислам заједно.

Ми, па чак и Хрвати немамо интереса да мрзимо Јевреје, јер они не угрожавају нас, нити наше савезнике. Мада Јевреји јесу покварили односе са нама због признања исламске тзв. државе Косово, али нису они једини да их сада посебно мрзимо.
 
Dakle i Bošnje su lažni antifašisti i Hrvati su lažni antifašisti eno Miljenko i ekipa podržavaju misu za žrtve sa Blajburga
Ispade da su samo Srbi antifašisti jer nemaju kud a ne toliko što im je ideja fašizma o izabranom plemenu,nebeskom narodu itd nešto odbojno, strano i nedokučivo. Za mnoge Srbe je antifašista nekakav komunjjara zato masovno podržavaju Trampa između ostalog jer je on protiv toga tamo nešto što je atisrpsko,ludnica bato.
Naravno, te takozvane antifašiste su odreda komunisti ili što je još gore neoliberali fuj jer napadaju predsednika trampa zbog politike zatvaranja granica i čuvanja američke ekonomije. Njegova motivacija zatvaranja granica i proterivanja ilegalaca nema veze sa rasizmom već sa plaćanjem poreza i smanjenja primanja nižih slojeva Amerikanaca te je ta tobožnja borba protiv fašizma obična farsa.
 
Никакве везе што се тиче порекла немам са Босном, ни са Бечом, чак и ова 50 % веза са Херцеговином односно Црном Гором није преко очеве фамилије.

Остани глупи исламиста и пљуј по Босни колико год желиш, мени је чак и драго. Посебно волим када ви исламисти негирате званични назив БиХ, јер тиме и ви исламисти рушите ту квази државу. Само напред исламиста.


Ја заиста немам ништа против хрватских усташких улица, јер знам да ћемо у блиској будућности бити одвојени и свако нека у свом дворишту уређује како год жели. Проблем су лицемерни муслимани, који играју на обе стране, пре подне антифашисти, поподне фашисти. И само је битно да завирују у туђе двориште.

Ма нека прогласе шеријатске законе, само нека се откаче од нас једном.


Проблем је што они масовно негују фашизам, због мржње према држави Израел. Њима су верске вође дубоко задојене антијеврејством, само због њихових кретена на блиском истоку са којима су у духовној спрези.
Е сад замисли фашизам и ислам заједно.

Ми, па чак и Хрвати немамо интереса да мрзимо Јевреје, јер они не угрожавају нас, нити наше савезнике. Мада Јевреји јесу покварили односе са нама због признања исламске тзв. државе Косово, али нису они једини да их сада посебно мрзимо.
Pa Jevreji iz BiH su više išli kod Alije nego kod Radovana ,čak je i ministar spoljnih poslova BiH iz SDA bio Ješa , dok nisam video da ih je na Palama i Banja Luci bilo baš puno .
 
Politicki cilj Sarajeva je isti kao Hitlerov za vreme nacizma - a to je istrebljenje svih sa njihove tacke gledanja "inferiornih naroda" sa teritorije predratne BIH a pre svega Srba i Hrvata. Na pocetku su zajedno sa Hrvatima napali Srbe a posle su zaratili i sa Hrvatima sa kojima i dan danas ratuju.

Bosnjaci jednostavno zele celu BIH samo za sebe i nestanak Srba i Hrvata. Nikoga ne podnose.
 
Treba dodati i to da se u tom Sarajevu održala misa za ustaše iz Blajburga .

Pamti Sarajevo svoje heroje.
Nije Sarajevo održavalo misu. Sarajevo je napravilo velike demonstracije protiv održavanja mise. U Federaciji im dosta političkih partija i uspješnih koji nisu nacionalističke za razliku od RS. RS je crni vilajet za Federaciju po tom pitanju.
 
Nije Sarajevo održavalo misu. Sarajevo je napravilo velike demonstracije protiv održavanja mise. U Federaciji im dosta političkih partija i uspješnih koji nisu nacionalističke za razliku od RS. RS je crni vilajet za Federaciju po tom pitanju.
Pa održana je misa u Sarajevu za fašiste, što je niste spriječili ako ste antifašisti?

A koliko je Sarajevo antifašističko možemo vidjeti:

pripadnici-Hadnzar-divizije-u-molitvi.jpg



Je li ti babo ovde na slici gdje?
 

Back
Top