Quantcast

Сарадња четника са окупационим снагама у Другом светском рату

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
prvo, djurišić je bio fašistički sluga, zarobili su ga nacisti koji su ga pred kraj rata u beogradu unapredili, naoružali i nahuškali na svoje sunarodnike a ubili su ga ustaše

dakle, prvo fašisti pa nacisti i na kraju su ga zaklale ustaše

a tebi je to sve isto :D

drugo, uobičajeno je na kraju priče, kad je neko iskorišćen do kraja, da ga se ubije, bio on pojedinačni ubica ili izdajnik svoga naroda a u službi okupatora
cekaj, polako, istorija kaze da su svabe, italijani i ustase bili saveznici u II SR ,
ako je djurisic bio saradnik italijana sto su ga onda nemci strpali u logor ?
ako je bio svapski saradnik zasto su ga onda ustase ubili ?

moras da se odlucis , ko je bio sa kim i ko je sa kim saradjivao u II SR , tebi se bre sve izmesalo , ovo vise ni onaj tvoj muzej ne bi mogao da raspetlja :cepanje:
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
evo ga za proku i drustvo jos jedan cetnik "nemacki saradnik" u procesu saradnje sa istima :cepanje:

Требало је да прођу 74 године да би било откривено јуначко држање југословенског родољуба др Кристе Грбина (43) пред Гестапоом који га је стрељао јер је био организатор покрета Драже Михаиловића.

Грбин је рођен на Корчули у Хрватској, у католичкој породици чији су се чланови изјашњавали као Југословени. На том хрватском острву данас постоји споменик жртвама нациста, на којем се налази и Грбиново име.

Истовремено, у Србији, где је овог доктора правних наука и адвоката ухапсио Гестапо, зверски га мучио и стрељао у Јајинцима 25. јануара 1943. са још 24 равногорца, не постоји ниједна забелешка, чак ни у књигама.

Вређао Павелића

Међутим, истраживач Ратко Лековић открио је документе о Грбину у архиви Гестапоа, коју је преузела Озна. Из документације се види да др Грбин на почетку рата с породицом живи у Старој Пазови, која је припала НДХ, и записује злочине усташа. „Усташа Ђура Бекер заклао осам Срба… усташа Фрањо Грбач убио Србина Товрољановића…“, бележио је Грбин.

Након што је јавно погрдним именима називао Анту Павелића, 9. октобра 1941. бежи у Београд, где постаје један од водећих равногорских илегалаца. Гестапо добија информацију да се у Кумановској 14 „одржавају главне конференције припадника Д. М. (покрет Драже Михаиловића, прим. аут.), којима редовно присуствује и Грбин“.

Откривају да Грбин организује извлачење интернираца из концентрационог логора на Сајмишту и упућује их у равногорске јединице, као и да организује равногорске одреде у источној Србији. Ухапшен је 12. децембра 1942. у Београду и спроведен у Ратнички дом (Дом војске), центар Гестапоа за Србију.

Мучио га Гестапо

Саслушаван је и мучен у „Анти Д. М. одсеку“, на челу с капетаном Хајнцом Хајнрихом Брантом, који се више пута потписао на документе из Грбиновог досијеа. Један је од многих равногораца који су прошли то мучилиште, са електричном столицом и нацистичким батинашима с корбачима. Не само да ништа није одао већ је давао и циничне одговоре. За заплењени списак усташа рекао је „то су моји дужници“. Нацистички иследник је закључио да је прибелешке сачинио да би се касније осветио усташама. Пребачен је у Бањички логор, као заточеник број 9311. У истрагу о Грбину укључује се и шеф Гестапоа за Србију – Бруно Затлер, који је на крају својеручно написао да је Грбин „за одмазду“.

Јуначко држање

Сандра Грбин Удовичић и Иван Грбин, унуци Криста Грбина, кажу за „Блиц“ да су им тетка и покојна бака и отац причали о деди, али да нису знали за његово јуначко држање на саслушању у Гестапоу.

– У исто време док је мучен, његови брат и сестра били су у партизанима на Корчули. Они су преживели рат. Поносни смо што се наша породица борила против нацизма у два покрета отпора. Отац нас је често водио у Јајинце и причао нам о деди. Покушавао је да дође до докумената. Умро је и није их видео – прича Иван.

Сандра наводи да су усташке власти тражиле од њихове баке Јозефине да се разведе од деде и запретиле јој да ће њу и децу послати у Јасеновац.

– Њена браћа су дала изјаву да је она предана католкиња и да развод не долази у обзир. Бака, која је била сведок Сарајевског атентата 1914, деведесетих је напустила Сарајево. Умрла је након НАТО бомбардовања Београда, у 101. години – каже Сандра.

Гестапо: Ништа није признао

У завршном извештају Гестапоа од 4. јануара 1943. стоји: „Грбин и поред пооштреног саслушања није ништа признао. Оставља утисак једног врло загриженог непријатеља Немаца. Потпуно је сигурно да је заузимао водећу улогу у организацији ДМ и да је био врло активан. Према томе предлаже се за егзекуцију”. Истог дана Брант је потписао и два пута подвукао: „Кристо Грбин се треба стрељати”.

http://jadovno.com/katolik-iz-hrvatske-ravnogorski-heroj/#.XXLAlygzaK9
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
Немачко-љотићевска колона спалила је село Сеча Река код Косјерића, 23. септембра 1943, али онда су је потукли четници Пожешког корпуса, одневши једну од најбриљантнијих победа над осовинским трупама. Спаљивање Сече Реке фотографисао је злогласни љотићевски командант Лаутнер, који ће истог дана погинути у једном тенкуПИШЕ: Дејан ЂЕРИЋ

Једна од највећих борби септембра месеца 1943. одиграла се код Сече Реке, између Црногорске (Косјерићке) бригаде Пожешког корпуса са једне, и Немаца и љотићеваца са друге стране. Према немачком извештају, четници су 23. септембра ”уз сарадњу станов- ништва” напали једну чету љотићеваца и четири тенка са немачким посадама. После вишечасовне борбе, Немци и љотићевци су се повукли у Косјерић. Како би их спасила, немачка команда Србије послала је седам ”штука” да бомбардују четничке положаје. Опкољеним окупаторима и квислинзима бацана је мунинија падобранима, док нису стигла појачања која су их избавила. [1]

У Ужицу и Пожеги био је стациониран 4. пук СДК, под командом Хенриха Лаутнера, док је на овом терену оперисала је Црногорска бригада ЈВуО, под командом жанрдамеријског потпоручника Филипа Ајдачића.

Командант Пожешког корпуса мајор Милош Марковић у времену од 20. до 25. септембра обишао је јединице и територију Среза црногорског. На дан 25. септембра одржао је смотру над јединицама бригаде а 23. и 24. септембра са штабном групом корпуса учествовао је у борби коју је водила Црногорска бригада са Немцима и Љотићевцима у Сечој Реци. [2]

Борбе око Косјерића у којима је учествовао и чувени љотићевски командант Хенрих Лаутнер (Југословен немачког порекла, узео је српско име Милош Воjновић), описао је и Бранислав Страњаковић, у оно време члан омладинског штаба 501, а после рата један од најпризнатијих западноевропских стручњака за питања комунизма. По његовим речима, у борби се истакла Црногорска бригада потпоручника Филипа Ајдачића, коју је Драгиша Васић сматрао најбољом четничком јединицом. Ова бригада је у селу Сеча Река управо осветила заставу 4. пешадијског пука Стефан Немања” када је, 22. септембра око шест часова поподне, стигла вест да преко Варде прелази 15 камиона Немаца и љотићеваца са неколико борних кола и тенкова. ”Да се не би проливала крв и да не би било одмазде према становништву, решено је да се колона пропусти да прође путем Варда – Сеча Река – Косјерић. Али ако немачко-љотићевска колона почне да пљачка, одводи и убија мирно становништво и нападне на четнике, да се онда борба мора примити, пише Страњаковић. [1]

Сличне податке о почетку борбе износи и академик Љубомир Симовић у својој књизи Ужице са вранама наводећи да је немачко-љотићевска патрола, ноћ уочи почетка битке, похапсила све угледне домаћине села Руда Буква и притом опљачкала неколико кућа. [3].........


http://jadovno.com/dejan-djeric-stuke-i-tenkovi-protiv-cetnika/#.XXLCEygzaK9
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
У Лијевчу пољу освештан споменик херојима Југословенске Краљеве војске у Отаџбини (ФОТО)


У суботу, 17.06.2017.године, у Лијевчу пољу на триторији општина Србац и Градишка одржан је помен и освећен споменик погинулим припадницима Југословенске Краљеве војске у Отаџбини из Гацка и Црне Горе.

На простору Лијевче поља у прољеће 1945.године од почетка априла до краја јуна страдали су четници нападнути од здружених снага; усташа, домобрана, њемачких снага и партизана. У једном кратком времену опкољени са свих страна гинули су за заклетву Краљу и Отаџбини.

У цркви у мјесту Разбој Лијевче у 10,00 часова, општина Србац, одржан је помен на св. Јоаникија Липовца који је овдје последњи пут благословио старјешине, војнике и вјерујући српски народ прије поласка на пут без повратка.

У 13,00 часова у присуству великог броја свештеника из Српца и Градишке одржан је парастос и освећење спомен обиљежја за побијене српске војнике.

Споменик је подигнут у гробљу села Брестовчани општина Градишка.

Помену , парастосу и освећењу присуствовали су Уједињени равногорски покрет, Високи војводски савјет, поштоваоци и чивари традиције на Југословенску војску у отаџбини- четнике; из Гацка, Никшића, Подгорице, Берана, Бијељине, Добоја, Мотаице, Српца и Градишке.

Помену је присуствовао и nачелник Општине Гацко , Милан Радмиловић. Цвијеће на освећено спомен обиљежје положили су преставници Гацка, борачке организације из Гацка као и преставници равногорског покрета из разних крајева Републике Српске и Црне Горе.

Предсједник организационог одбора Војвода мотајички Слободан Марић уручио је појединцима и организацијама које су помогле подизање овог обиљежја пригодне захвалнице, а прије свих Општини Гацко и начелнику Милану Радмиловићу.
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
jos jedan nemacki "saradnik"

"Славко Петровић из Орљева код Петровца на Млави,локални командант.Њему су Немци спалили кућу августа 1943. године и конфисковали сву покретну имовину.Породица му је прогнана због Антифашистичког деловања.Стрељали га партизани децембра 1944. на брду Чачалица код Пожаревца,са још 274. особе,углавном присталица покрета Д.М"

Извор:Фејсбук страница-У Име Народа за Слободну Србију!Текст под насловом:Гоњен од Нациста Стрељан од Комуниста
saradnici strasnooo.jpg
 
Poruka
22.085
Када и где је сликана ова фотографија и ко је на слици?
Исто питање и за остале фотографије које си поставио.
Тако, тако, све податке на видело! Не може ту да се провлаче ни текстови ни слике без тачног и прецизног извора податка.
ВАЖИ САМО ЗА НЕИСТОМИШЉЕНИКЕ! Ови други могу без тога јер се у њих има поверење и проверени су.

Када је сликано: датум и час сликања?
Где је сликано: место сликања, и координате (географска дужина и географска ширина)?
Ко је на слици: име, презиме, име оца, мајчино девојачко презиме и крвна група?
Заборавио си и генералије фотографа: исто као и за ,,ко је на слици''?
 

Лекизан

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.766
Тако, тако, све податке на видело! Не може ту да се провлаче ни текстови ни слике без тачног и прецизног извора податка.
ВАЖИ САМО ЗА НЕИСТОМИШЉЕНИКЕ! Ови други могу без тога јер се у њих има поверење и проверени су.

Када је сликано: датум и час сликања?
Где је сликано: место сликања, и координате (географска дужина и географска ширина)?
Ко је на слици: име, презиме, име оца, мајчино девојачко презиме и крвна група?
Заборавио си и генералије фотографа: исто као и за ,,ко је на слици''?
Наравно нарочито то важи за комунисте јер су познати по фалсификатима и извртању чињеница.
Рецимо поставио је између осталог слику Пећанчевих четника са Немцима и ајде што је већ постављана доста пута од стране вас манипулатора па је то један од разлога за брисање него није дао никакав коментар ни за једну фотографију.
Ко је на слици то обавезно да се наведе, видели смо Дреновићев случај који развлачите овде месецима, а друг прока никако да се коначно изјасни.
 
Poruka
22.085
Наравно нарочито то важи за комунисте јер су познати по фалсификатима и извртању чињеница.
Рецимо поставио је између осталог слику Пећанчевих четника са Немцима и ајде што је већ постављана доста пута од стране вас манипулатора па је то један од разлога за брисање него није дао никакав коментар ни за једну фотографију.
Ко је на слици то обавезно да се наведе, видели смо Дреновићев случај који развлачите овде месецима, а друг прока никако да се коначно изјасни.
Четници у II св.рату нису били четници који су наставили традицију четника из Балканских ратова. Напротив, сви су били у служби окупатора.
На основу одлуке четничке Врховне команде на Равној гори, четнички одреди под командом Драже Михаиловића у чачанском крају легализовали су своје деловање у оквиру квислиншких формација почетком децембра 1941. и на тај начин су се статусно изједначили са тзв. владиним четницима, односно четницима војводе Косте Пећанца.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Сарадња_четника_са_Недићевом_владом

Krajem 1942. i početkom 1943. godine od 12 ljotićevskih dobrovoljačkih odreda po odobrenju njemačkih okupacionih vlasti obrazovan je Srpski dobrovoljački korpus u jačini od oko 3.000-3.500 ljudi,
koji je formalno bio podčinjen predsjedniku kvislinške vlade, a faktički načelniku štaba njemačkog zapovjednika Srbije.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_dobrovoljački_korpus

Дакле, сви четници су били у истом кошу тј. потчињени Недићевој влади а Недића су окупатори поставили да им верно служи.
Џабе се Равногорци труде да се изузму из тог издајничког друштва, документа са свих страна их поново враћају тамо где су стварно били!"
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
Четници у II св.рату нису били четници који су наставили традицију четника из Балканских ратова. Напротив, сви су били у служби окупатора.
На основу одлуке четничке Врховне команде на Равној гори, четнички одреди под командом Драже Михаиловића у чачанском крају легализовали су своје деловање у оквиру квислиншких формација почетком децембра 1941. и на тај начин су се статусно изједначили са тзв.
владиним четницима, односно четницима војводе Косте Пећанца.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Сарадња_четника_са_Недићевом_владом

Krajem 1942. i početkom 1943. godine od 12 ljotićevskih dobrovoljačkih odreda po odobrenju njemačkih okupacionih vlasti obrazovan je Srpski dobrovoljački korpus u jačini od oko 3.000-3.500 ljudi, koji je formalno bio podčinjen predsjedniku kvislinške vlade, a faktički načelniku štaba njemačkog zapovjednika Srbije.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_dobrovoljački_korpus
Дакле, сви четници су били у истом кошу тј. потчињени Недићевој влади а Недића су окупатори поставили да им верно служи.
Џабе се Равногорци труде да се изузму из тог издајничког друштва, документа са свих страна их поново враћају тамо где су стварно били!"
u par recenica sa napisao toliko gluposti da se ne zna odakle poceti sa odgovorima a najludje je sto si ovo isto ponovio beskonacno puno puta na krstarici,
samo malo si se presao, nema vise ko da vam poveruje :cepanje:
Четници у II св.рату нису били четници који су наставили традицију четника из Балканских ратова. Напротив, сви су били у служби окупатора.
На основу одлуке четничке Врховне команде на Равној гори, четнички одреди под командом Драже Михаиловића у чачанском крају легализовали су своје деловање у оквиру квислиншких формација почетком децембра 1941. и на тај начин су се статусно изједначили са тзв.
владиним четницима, односно четницима војводе Косте Пећанца.
koja je to odluka "cetnicke vrhovne komande" doneta u decembru ?
ajde daj nam tekst te odluke ili sta god relevantno na tu temu , kad se zna da su bas u to vreme u akciji likvidiranje draze uhapseni i streljani aca misic i fregl pod optuzbom da su drazini saradnici ,
kao sto je i malo posle toga isto zbog saradnje sa drazom uhapsen strasno mucen i na kraju strelja kalabicev otac milan !!!!
i jos na to u isto vreme je izdata nemacka poternica za drazom :hahaha:
a pominjes i kostu pecanca kojeg je upravo cetnicki preki sud osudio na smrtnu kaznu zbog saradnje sa nemacima :rotf:.

dokle ce bre da pises budalastine u koje vise ni deca ne veruju a ne zdravorazumski i pismeni ljudi .:mazi:
 

banebeograd

Domaćin
Poruka
4.285
Krajem 1942. i početkom 1943. godine od 12 ljotićevskih dobrovoljačkih odreda po odobrenju njemačkih okupacionih vlasti obrazovan je Srpski dobrovoljački korpus u jačini od oko 3.000-3.500 ljudi, koji je formalno bio podčinjen predsjedniku kvislinške vlade, a faktički načelniku štaba njemačkog zapovjednika Srbije.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_dobrovoljački_korpus

Дакле, сви четници су били у истом кошу тј. потчињени Недићевој влади а Недића су окупатори поставили да им верно служи.
Џабе се Равногорци труде да се изузму из тог издајничког друштва, документа са свих страна их поново враћају тамо где су стварно били!"
s tobom vazda neki cirkus,
u tom tekstu sa wikija koji si citirao i linkovao i jos i na kraju komentarisao draza se ni jednom recju , ni u jednom momentu niti u bilo kom kontekstu NE SPOMINJE :dash:

mislio sam da tvoj alter ego proka neprikosnoveni sampion u pisanju poruka sa maksimalno velikom brojem gluposti na minimumu prostora ali vidim da je tu medju vama mrtva trka u toj disciplini :cepanje:
 

Jastreb1973

Zainteresovan član
Poruka
204
meni sve ove fotke lice na neki partizanski igrokaz na nekom tzv komunistickom plenumu kao razonoda za siroke narodne tzv partizanske mase :cepanje:
maskirali svoje ljude u tzv cetnike, italijane, nemce, ustase i igraju se rata :hahaha:
Da.i ona slika popa Momčila sa Talijanima je falš.
 

Лекизан

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.766
Четници у II св.рату нису били четници који су наставили традицију четника из Балканских ратова. Напротив, сви су били у служби окупатора.
На основу одлуке четничке Врховне команде на Равној гори, четнички одреди под командом Драже Михаиловића у чачанском крају легализовали су своје деловање у оквиру квислиншких формација почетком децембра 1941. и на тај начин су се статусно изједначили са тзв. владиним четницима, односно четницима војводе Косте Пећанца.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Сарадња_четника_са_Недићевом_владом

Krajem 1942. i početkom 1943. godine od 12 ljotićevskih dobrovoljačkih odreda po odobrenju njemačkih okupacionih vlasti obrazovan je Srpski dobrovoljački korpus u jačini od oko 3.000-3.500 ljudi,
koji je formalno bio podčinjen predsjedniku kvislinške vlade, a faktički načelniku štaba njemačkog zapovjednika Srbije.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_dobrovoljački_korpus

Дакле, сви четници су били у истом кошу тј. потчињени Недићевој влади а Недића су окупатори поставили да им верно служи.
Џабе се Равногорци труде да се изузму из тог издајничког друштва, документа са свих страна их поново враћају тамо где су стварно били!"
Ове сплачине више не коментаришем, и даље тражим објашњење оних фотографија од корисника који их је поставио или ће бити обрисане.
 
Poruka
22.085
Добро дошли:
Четници у II св.рату нису били четници који су наставили традицију четника из Балканских ратова. Напротив, сви су били у служби окупатора.
На основу одлуке четничке Врховне команде на Равној гори, четнички одреди под командом Драже Михаиловића у чачанском крају легализовали су своје деловање у оквиру квислиншких формација почетком децембра 1941. и на тај начин су се статусно изједначили са тзв. владиним четницима, односно четницима војводе Косте Пећанца.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Сарадња_четника_са_Недићевом_владом

Krajem 1942. i početkom 1943. godine od 12 ljotićevskih dobrovoljačkih odreda po odobrenju njemačkih okupacionih vlasti obrazovan je Srpski dobrovoljački korpus u jačini od oko 3.000-3.500 ljudi, koji je formalno bio podčinjen predsjedniku kvislinške vlade, a faktički načelniku štaba njemačkog zapovjednika Srbije.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srpski_dobrovoljački_korpus
Дакле, сви четници су били у истом кошу тј. потчињени Недићевој влади а Недића су окупатори поставили да им верно служи.
Џабе се Равногорци труде да се изузму из тог издајничког друштва, документа са свих страна их поново враћају тамо где су стварно били!"

Ове сплачине више не коментаришем, и даље тражим објашњење оних фотографија од корисника који их је поставио или ће бити обрисане.
Сплачине су нео-четничка пропаганда коју баш ти приказујеш као нову историју. Те сплачине су фабриковане после 2000-те године у кухињама М.Самарџића, четничке дијаспоре, историчара који су професију историчара бацили под ноге, разноразних судиаја појединаца, ......и сл.
Зашто објашњење тражиш од мене када са тим фотографијама немам баш никакве везе. Нити сам их поставио нити коментарисао.
 

Jastreb1973

Zainteresovan član
Poruka
204
Jablanica ¸1943. Talijani i četnjaci pred zajedničku akciju poziraju pred kamerama. Znači ovo nije falsifikat. Četnjaci su aktivno sudjelovali u Bici na Neretvi na strani okupatora i ondje od partizana doživjeli katastrofalni poraz. Početak njihove zgibenije bio je udar tzv "grom desetine" sastavljene uglavnom od Dalmatinaca,kad su ovi prešli srušenu konstrukciju mosta ,zatekli ondje s druge strane pijane spodobe i bombama ih natjerali u paničan bijeg,većinu pokosili puškomitraljezima. U toku daljeg razvoja borbe četnici (uglavnom Crnogorci i Hercegovci) uništeni su i do kraja rata četnici ne predstavljaju više nikakvu ozbiljnu prepreku.
 
Top