Šapić najavio spomenik Draži Mihailoviću na Terazijama

Da li podržavate spomenik Draži na Terazijama?

• Ukupno glasova
    33
e moj srbendo

pa kako dje
na ravnoj gori

Fotografija pripadnika VS koji salutiraju ispred Dražinog spomenika objavljena je u ponedeljak na društvenim mrežama. Sa leđa su uslikana četiri vojnika u svečanim uniformama i jedan u maskirnoj. Autor ove fotografije nije poznat, ali sasvim je sigurno da nije reč o fotomontaži. Međutim, vest o polaganju venaca nije objavljena na portalu Vojske Srbije, kao što je uobičajeno kada je u pitanju odavanje visokih državnih počasti.
Iako nisu prepoznatljiva lica prisutnih vojnika, kako saznajemo, njihov identitet poznat je Ministarstvu odbrane. Međutim, još nije poznato da li će snositi sankcije za ovaj čin i šta bi eventualno one podrazumevale. Uprkos zvaničnom saopštenju ministarstva, teško je poverovati da je neko od oficira, samoinicijativno obukao svečanu uniformu, poneo zastavu i uputio se ka Ravnoj gori. I to na dan kada Generalštab proslavlja krsnu slavu.

Međutim, objavljena fotografija mnogo toga govori. Jedini vojnik u maskirnoj uniformi nosi plavu beretku, što znači da je pripadnik Garde, jedinice Vojske Srbije koja je direktno potčinjena načelniku Generalštaba. Dvojica oficira u svečanim maslinastim uniformama pripadaju rodu pešadije, a plave uniforme nose samo pripadnici vazduhoplovstva.

Budući da su zvanično upućeni na zadatak, kako saznajemo, ovi vojnici su imali pravo da budu u uniformama, ali je i dalje tajna zašto su skrenuli sa planirane rute i da li je zaista njihovo krajnje odredište bio Gornji Milanovac ili upravo Ravna gora. U pomenutom saopštenju navedeno je da zvanična delegacija VS ne može da polaže vence na mestu koje nije predviđeno državnim programom.

– Delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije zvanično polažu vence na spomen-obeležja koja su obuhvaćena godišnjim planom učešća pripadnika MO i VS u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti i godišnjim planom učešća pripadnika MO i VS u obeležavanju godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije – objasnili su u ministarstvu.

Iako naši istoričari nemaju jedinstven stav o ulozi ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu, 2006. godine donet je zakon o izjednačavanju prava četnika i partizana, kojim su četnici proglašeni za antifašističke borce. Osim toga, pre tri godine Draža Mihailović je rehabilitovan odlukom Višeg suda u Beogradu.

Salutiranje srpskih oficira đeneralu Draži izazvalo je reakciju pojedinih pokreta i nevladinih organizacija.

U toku jučerašnjeg dana oglasio se Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). Oni su čestitali „hrabrim i časnim oficirima Vojske Srbije” i najavili proteste ukoliko bilo ko od starešina i vojnika bude kažnjen zbog odavanja počasti Draži Mihailoviću.
Objavljena u ponedeljak?? :super: Ja je imam malo duže vreme, ali NEĆU da napišem koliko vremena.. za inat debilima koji će da istražuju nešto oko te fotografije! :bravo:

Komunisti su se borili za narod, a Draža za kralja. U pravu si, bolje je boriti se za kralja, jbg narod ne ceni nikoga, samo drpa dobre vladare, i posle ih još i ispljuje.

Nema koristi od naroda, ko deca su ...
:cepanje: :cepanje: :cepanje: Na ovom linku imaš navedeno oko 340 000 osoba kojima se po Zakonu o Restituciji treba vratiti ona imovina koju su Titovi OTELI tom narodu za koji su se borili! :cepanje::cepanje::cepanje:
https://restitucija.gov.rs/latinica/evidencija.php

Objavljena u ponedeljak?? :super: Ja je imam malo duže vreme, ali NEĆU da napišem koliko vremena.. za inat debilima koji će da istražuju nešto oko te fotografije! :bravo:
Ma koji ponedeljak, sta tamo pise nebitno to je skinuto s neta kopirao sam ti jedan od pasusa ne i datum
To je izvestaj odavno..
Ovu smo fotografije vec davno videli

Isto u Australiji, spomenik i od krpe i tvoj od zakrpe
Pogledajte prilog 1611872
Није исто. Чича дише пуним плућима на аустралском свежем ваздуху, док овога злочинца морају да крију у приватним просторијама.

У Србији се поново распламсала прича око улоге Драже Михаиловића, четника и партизана. И ту је заиста мучно било пратити размјену мишљења врсног историка Небојше Дамјановића и овог невладинића Милована ако сам добро упамтио име, који осим понављања истих флоскула које ти пајаци понављају деценијама, не умије било какве факте навести (његова срећа што је Небојша превише уљудан), опструише било какву разбориту комуникацију

makni taj avatar
stavi pravog nikolu kalabica a ne tog glumca iz titoisticke mantre o izdaji kalabica
Уклонили би ми слику из модерације.
Друго, иако је у тој серији, Војвода Калабић требао да буде негативац, због фантастичне глуме покојног Зорана Ракића, освојио је симпатије и популарност код народа, па је сам глумац имао посла са комунистичким властима.

Зато је овај аватар итекако примерен. ;)

У Србији се поново распламсала прича око улоге Драже Михаиловића, четника и партизана. И ту је заиста мучно било пратити размјену мишљења врсног историка Небојше Дамјановића и овог невладинића Милована ако сам добро упамтио име, који осим понављања истих флоскула које ти пајаци понављају деценијама, не умије било какве факте навести (његова срећа што је Небојша превише уљудан), опструише било какву разбориту комуникацију
Занимљиво је да браниоци лика и дела Јосипа Броза спочитавају ревизионистима све оно што је дотични и сам радио.
Буне се против преименовања улица као да комунисти нису баш то радили, спочитавају равногорском покрету злочине
као да их комунисти нису чинили. Из Небојшиног излагања се барем види разуман приступ проблему, за разлику од хистеричних
бранитеља титоистичке диктатуре, попут Дубравке и осталих идеолошки острашћених квазинаучних радника.

Занимљиво је да браниоци лика и дела Јосипа Броза спочитавају ревизионистима све оно што је дотични и сам радио.
Буне се против преименовања улица као да комунисти нису баш то радили, спочитавају равногорском покрету злочине
као да их комунисти нису чинили. Из Небојшиног излагања се барем види разуман приступ проблему, за разлику од хистеричних
бранитеља титоистичке диктатуре, попут Дубравке и осталих идеолошки острашћених квазинаучних радника.
Лицемери. Ако је неко прекрајао историју то су били Броз и његови подрепаши.

Лицемери. Ако је неко прекрајао историју то су били Броз и његови подрепаши.
Бога ми Дуле много си напредовао од кад се ја наљутих на тебе баш због оваквих тема.
Шта си читао да је довело до овакве промене у мишљењу?

Сазнање истинитих чињеница.
Мене је одувек копкао изглед равногорских бораца и официра, чак и док ништа о томе конкретно нисам знао.
Није ми ишло у главу поређење сиромашних опанчара са гламуром осталих Хитлерових квислинга.

Није никакав проблем ако саговорник брани своје ставове (и на форуму има доста форумаша са којима се мало кад или никад не слажем али ћу увијек поштовати ако теже бољем сагледавању теме), износи чињенице, ако тежи бољем сагледавању материје, слагали се ми с њим или не. Но ови ликови попут дУбравке, овог Милована у видео пруилогу и осталих Бешлина, у емисију долазе са једином сврхом преношења пропаганде коју слушамо деценијама, банализације и опструкције сваке озбиљне расправе. Небојша је покушао расправу учинити квалитетном, дати ширу слику која је неопходна за разумијевање те наше трагедије, на жалост водитељи нису били дорасли теми.

Back